Π.Κονδύλης για την δορυφοριοποίηση της Ελλάδας

Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο του Δ.Κωνσταντακόπουλου μας έρχεται όλο και περισσότερο στο νού το ακροτελεύτιο απόσπασμα ενός βιβλίου του μεγάλου Έλληνα Στοχαστή Παναγιώτη Κονδύλη υπο τον τίτλο "Θεωρία του πολέμου" το οποίο λίγο πολύ προέβλεψε όλα όσα συμβαίνουν σήμερα πρίν απο περισσότερα απο 10 χρόνια...

ολόκληρο το κεφάλαιο «Γεωπολιτικές και στρατηγικές παράμετροι ενός ελληνοτουρκικού πολέμου» μπορείτε να το βρείτε εδώ.. - pdf 271Kb


Παναγιώτης Κονδύλης : Θεωρία του Πολέμου ,1997

"Φυσικά, οι ελπίδες δεν ισοδυναμούν με βεβαιότητες. Ας υπογραμμίσουμε ακόμα μια φορά ότι η βαθύτερη αιτία της αύξουσας τουρκικής πίεσης πάνω στην Ελλάδα δεν είναι ούτε πολιτισμική ούτε στενά πολιτική και παροδική, αλλά έγκειται στη συνεχή διεύρυνση της διαφοράς ανάμεσα στο γεωπολιτικό δυναμικό των δύο χωρών.

Σε ορισμένους κρίσιμους τομείς, όπως ο δημογραφικός, ξέρουμε από τώρα ότι το παιχνίδι είναι χαμένο. Αν θέλουμε να παραμείνουμε νηφάλιοι, έστω και με αντίτιμο την απαισιοδοξία, οφείλουμε να πούμε ότι και σε άλλα πεδία στρατηγικής σημασίας αρχίζουν να παγιώνονται αναντίστροφες εξελίξεις. Η Ελλάδα μεταβάλλεται σταθερά σε χώρα με περιορισμένα κυριαρχικά δικαιώματα, δηλαδή δικαιώματα των οποίων η κυρίαρχη άσκηση εξαρτάται από τη βούληση και τις αντιδράσεις τρίτων, ενώ παράλληλα η στάση της γίνεται όλο και περισσότερο παθητική ή αντιφατική.

Η διακήρυξη «δεν παραχωρούμε τίποτε» δεν έχει έμπρακτο αντίκρυσμα όταν η χώρα εκλιπαρεί σε κρίσιμες ώρες τις μεσολαβητικές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών ξέροντας εκ των προτέρων ότι αυτές θα πληρωθούν με παραχωρήσεις ή όταν αποσύρει χωρίς χειροπιαστά ανταλλάγματα το βέτο της για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ε.Ε. αποδεικνύοντας έτσι άθελά της πόσο είναι πιθανό να μετατραπεί σε δορυφόρο της Τουρκίας ακριβώς μέσω του «ευρωπαϊκού δρόμου» και της επιρροής των «Ευρωπαίων εταίρων». Τέτοιες ενέργειες δεν είναι απλώς εσφαλμένοι ή έστω συζητήσιμοι χειρισμοί. Συνιστούν τα εύγλωττα επιφαινόμενα μιας βαθύτερης ιστορικής κόπωσης, μιας προϊούσας, ηδονικής μάλιστα παράλυσης.

Στο βαθμό όπου η Ελλάδα θα καθίσταται ανεπαίσθητα γεωπολιτικός δορυφόρος της Τουρκίας, ο κίνδυνος πολέμου θα απομακρύνεται, οι ψευδαισθήσεις θα αβγατίζουν και η παράλυση θα γίνεται ακόμα ηδονικότερη, εφ’ όσον η υποχωρητικότητα θα αμείβεται με αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς επαίνους, που τους χρειάζεται κατεπειγόντως ο εκσυγχρονιζόμενος Βαλκάνιος, και επίσης με δάνεια και δώρα για να χρηματοδοτείται ο παρασιτικός καταναλωτισμός. Υπ’ αυτές τις συνθήκες ό,τι στην πραγματικότητα θα συνιστά κάμψη της ελληνικής αντίστασης κάτω από την πίεση του υπέρτερου τουρκικού δυναμικού, οι Έλληνες θα συνηθίσουν σιγά-σιγά να το ονομάζουν «πολιτισμένη συμπεριφορά», «υπέρβαση του εθνικισμού» και «εξευρωπαϊσμό».

Πράγματι, το σημερινό δίλημμα είναι αντικειμενικά τρομακτικό και ψυχολογικά αφόρητο: η ειρήνη σημαίνει για την Ελλάδα δορυφοροποίηση και ο πόλεμος σημαίνει συντριβή. Η υπέρβαση του διλήμματος αυτού, η ανατροπή των σημερινών γεωπολιτικών και στρατηγικών συσχετισμών απαιτεί ούτε λίγο ούτε πολύ την επιτέλεση ενός ηράκλειου άθλου, για τον οποίο η ελληνική κοινωνία, έτσι όπως είναι, δεν διαθέτει τα κότσια. Οι μετριότητες, υπομετριότητες και ανθυπομετριότητες, που συναπαρτίζουν τον ελληνικό πολιτικό και παραπολιτικό κόσμο, δεν έχουν το ανάστημα να θέσουν και να λύσουν ιστορικά προβλήματα τέτοιας έκτασης και τέτοιου βάθους –ίσως να καταρρεύσουν ακόμα και στην περίπτωση όπου θα βρεθούν μπροστά στη μεγάλη απόφαση να διεξαγάγουν έναν πόλεμο˙ γιατί, αν ο πόλεμος είναι συνέχεια της πολιτικής, ποιος πόλεμος θα συνεχίσει μια σπασμωδική πολιτική;

Οι ευρύτερες μάζες, καθοδηγούμενες από το ίδιο ένστικτο της βραχυπρόθεσμης αυτοσυντήρησης, έχουν βρει τη δική τους ψυχολογικά βολική λύση: το έθνος το υπηρετούν ανέξοδα περιβαλλόμενες γαλανόλευκα ράκη, όποτε το καλεί η περίσταση, και έχοντας κατόπιν ήσυχη συνείδηση το κλέβουν μόνιμα με παντοειδείς τρόπους: από τη φοροδιαφυγή, την αισχροκέρδεια και τα «αυθαίρετα» ίσαμε τα ευκολοαπόκτητα πτυχία, τη χαμηλή παραγωγικότητα εργασίας (ούτε το 50% του μέσου όρου της Ε.Ε.!) και την κραυγαλέα ανισότητα ανάμεσα σ’ ό,τι παράγεται και σ’ ό,τι καταναλώνεται, με αποτέλεσμα την καταχρέωση και την πολιτική εξάρτηση του τόπου. Αν λάβουμε υπ ‘όψιν μας μόνον όσα πράττονται και αφήσουμε εντελώς στην άκρη την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους οι πράττοντες, τότε φαίνεται να βρισκόμαστε σε συλλογική αναζήτηση της ιστορικής ευθανασίας, υπό τον όρο να σκηνοθετηθούν έτσι τα πράγματα, ώστε κανείς να μην έχει την άμεση ευθύνη, και επίσης υπό τον όρο να τεχνουργηθούν απροσμάχητες ανακουφιστικές εκλογικεύσεις («ελληνοκεντρικές» ή «εξευρωπαϊστικές», αδιάφορο).

Τις τραγωδίες ή τις κωμωδίες, που μπορούν να περιγράψουν με τις αρμόζουσες αποχρώσεις αυτήν την ιδιαίτερη κοινωνική και ψυχολογική κατάσταση, θα τις γράψουν ίσως άλλοι. Εμένα μου έρχεται στον νου η τετριμμένη, αλλά πάντοτε ευθύβολη θυμοσοφία: όπως στρώνει ο καθένας, έτσι και κοιμάται."
Tάδε έφη Παναγιώτης Κονδύλης ,1997

2 σχόλια:

Ανώνυμος 19 Ιουλίου 2009 στις 9:31:00 π.μ. EEST  

Αυτές οι διαπιστώσεις είναι πολύ σημαντικές!Το θέμα είναι τι λύσεις μπορεί να υπάρχουν για να φύγουμε από το αδιέξοδο;Και το αδιέξοδο αυτό είναι πολύπλευρο αφορά συνειδήσεις ,θεσμούς, αξίες και την αίσθηση του πατριωτισμού.Νομίζω ότι ο εξευρωπαϊσμός που προβάλλεται, περισσότερο κακό κάνει παρά καλό.Μάλλον θα πρέπει να αλλάξει ο καθένας από μας αλλά πώς;Γενικά πιστεύω ότι πρέπει να δημουργηθεί ένα πνευματικό υπόβαθρο το οποίο σιγά σιγά να ανυψώσει την ελληνική κοινωνία γενικότερα.Το ζητούμενο είναι η πνευματική αφύπνιση των ελλήνων ,ας μην ξεχνάμε ότι και η επανάσταση του 1821 ξεκίνησε από τον πνευματικό διαφωτισμό πρώτα!

Ανώνυμος 24 Ιουλίου 2009 στις 10:37:00 π.μ. EEST  

Συμφωνώ απόλυτα με το παραπάνω σχόλιο. Μιά κοινωνία που σαπίζει είναι παντελώς ανίκανη να αντεπεξέλθει σε οποιαδήοποτε δυσκολία , πόσο μάλλον σε ένα πόλεμο. Για την ανατροπή των "ισσοροπιών" στο στρατιωτικό επίπεδο σαν μόνη λύση βλέπω την απόκτηση (με κάθε μυστικότητα και σοβαρότητα) πυρηνικου οπλοστασίου. Μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ, χάσαμε ίσως την καλύτερη ευκαιρία αλλά ποτέ δεν είναι αργά για μια σοβαρή προσπάθεια. Είμαι σίγουρος ότι οι ΗΠΑ έχουν μετανοιώσει οικτρά το ότι άφησαν το Πακιστάν (σαν μουσουλμανική χώρα) να το αποκτήσει. Φαντάζομαι ότι θα έκαναν ότι περνάει απο το χέρι τους για να μήν συμβεί αυτό και στη γέιτονα. Όχι ότι θα μας πουν ποτέ το ΟΚ, αλλά δεν είναι για μας αυτό ένα δυνητικό εικονικό πλεονέκτημα ;
Μιά άλλη λύση είναι η χρήση "απαγορευμένων" χημικών ή μικροβιακών (και συνάμα φτηνών αλλα με τεράστια αποτρεπτική ισχύ) όπλων. Κατοικώ σε ακριτικό νησί και θα προτιμούσα να δω το σπίτι μου ερείπιο σε μιά μολυσμένη , ραδιενεργή και ακατοίκητη γή παρά κατοικημένο από "γείτονες". Θα μου πείτε οι διεθνείς συνθήκες, το περιβάλλον, η Ευρώπη, το μέλλον της χώρας και θα σας απαντήσω : Τα Ψαρά τα βλέπω κάθε μέρα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP