Yπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Kυρία Υπουργέ,δεν βρέχει! Μας φτύνουν!

• Και στην εξωτερική πολιτική έρχεται, αργά ή γρήγορα, η ώρα του ταμείου. Όταν επί σειρά ετών απλώς κλείνεις το μάτι στέλνοντας το μήνυμα σε κάθε ενδιαφερόμενο και σε κάθε απόπειρα κλεισίματος των εθνικών θεμάτων, ελπίζοντας ότι έτσι θα γίνεις αρεστός και θα αποσπάσεις τα εύσημα της Ουάσινγκτον, έρχεται η στιγμή που σου ζητούν να εκπληρώσεις τις... υποχρεώσεις σου. Και επειδή τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν είναι θέματα υπουργείου Αιγαίου ή Μακεδονίας-Θράκης ή, έστω, και Υγείας (όπου μια λανθασμένη επιλογή δεν φέρνει δα και τη συντέλεια του κόσμου), η μοναδική διέξοδος τότε δεν είναι άλλη από τη φυγή. Μένει να δούμε στον επόμενο ανασχηματισμό τι ακριβώς συμβαίνει με τα... «θετικά μηνύματα» που έχουν σταλεί για κλείσιμο του Σκοπιανού, για ρύθμιση των «ζητημάτων» του Αιγαίου, για επίλυση του Κυπριακού ώστε να μην εμποδίζεται η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, για εξυπηρέτηση των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ σε ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ κ.ά.

Μείναμε έκπληκτοι από τη σκληρότητα της δήλωσης που έβαλαν να κάνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Δελαβέκουρας, ως απάντηση για το μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων ελληνικών νησιών. Η ανακοίνωση λοιπόν άρχιζε με την «υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», συνέχιζε με την ερμηνεία που ο πρέσβης στην ’γκυρα κ. Ξυδάς και οι πέριξ της κ. Μπακογιάννη δίνουν στο απόφθεγμα του Α. Νταβούτογλου «περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» (ο άνθρωπος εννοεί να τα λύσει σύμφωνα με τα συμφέροντα της Τουρκίας) και τότε μόνον έθιγε με λεπτότητα το θέμα της παράνομης τουρκικής δραστηριότητας στο Αιγαίο.
Πάντοτε προσεκτικά, να μη θίγουν οι πασάδες.Ώστε να θυμώσουν λίγο μόνον και να μην εκθέσουν πολύ την κ. Μπακογιάννη όταν μεταβεί στην ’γκυρα.Αλλά πώς το είπε η Ντόρα στο Mega;
«Λοιπόν, δεν τον σταματάς τον διάλογο, κύριοι, δεν τον σταματάς ποτέ. Όταν προσέρχεσαι με καλή πίστη και με τη δύναμη των επιχειρημάτων σου, δεν έχεις απολύτως τίποτα να φοβηθείς».
Δυστυχώς αυτό είναι ακριβώς το θεωρητικό πλαίσιο του διπλωματικού στριπτίζ (ελληνιστί: ξεβρακώματος). Έτσι κατόρθωσαν οι Τούρκοι όχι μόνο να συζητούν σε διμερές επίπεδο με την κ. Μπακογιάννη τα μειονοτικά ζητήματα και να επιβάλλουν τον λόγο τους στα θέματα της Θράκης, αλλά θα βρεθούμε ξαφνικά να συζητάμε για το αν είναι παράνομες ή όχι οι υπερπτήσεις στο Φαρμακονήσι, που, σημειωτέον για όποιον το έχει ξεχάσει, είναι η έμπρακτη υπόμνηση της θεωρίας των γκρίζων ζωνών.

• Καλοκαιριάτικα στρίμωξαν τα πράγματα όμως, κι έτσι η άνεση και η αυτοπεποίθηση άρχισαν να χάνονται από τον πρώτο όροφο του νεοκλασικού της Β. Σοφίας. Δεν είναι τυχαίο ότι κατακαλόκαιρο κάλεσε η κ. Μπακογιάννη τους διπλωματικούς συντάκτες σε δεξιωσούλα στον ωραίο χώρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη, μπας και δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα. Απ ό,τι έγινε γνωστό, η κ. Μπακογιάννη, αν και θα επιμείνει μέχρι τέλους (ακόμη κι αυτή), καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες και με την ατζέντα που της επιβάλλουν οι Τούρκοι να επισκεφθεί την ’γκυρα. Όσο για τα Σκόπια, η επίσκεψή της μάλλον αναβάλλεται. Και το πρόβλημα είναι ότι το πρόσχημα, της προεδρίας του ΟΑΣΕ, τελειώνει τον Δεκέμβριο. Και μετά άντε να βρει δικαιολογία να μεταβεί στα Σκόπια.

•Σε λίγο οι υφυπουργοί του υπουργείου Εξωτερικών θα μπουν στις αναζητήσεις του Ερυθρού Σταυρού. Κι όσοι εθεάθησαν πέριξ της περιοχής Συντάγματος ήταν μάλλον για καφέ στην πλατεία παρά για δουλειά στο υπουργείο.

•Μια και αναφερθήκαμε σε ανακοινώσεις, να υπενθυμίσουμε ένα ακόμη δείγμα του απολαυστικού νέου... μοντέλου δημόσιας διπλωματίας, όταν την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση «περί της ενοχλήσεως του τούρκου υπουργού Επικρατείας Εγκ. Μπαγίς για το περιεχόμενο συνέντευξης της κ. Μπακογιάννη». Λίγο αργά σκέφτηκαν να ενοχληθούν από την... ενόχληση της τουρκικής πλευράς. Εξάλλου, γιατί δεν τα έλεγε απευθείας στους τούρκους συνομιλητές της η κ. Μπακογιάννη στις τόσες συναντήσεις που είχαν;

• Προφανώς δεν το μάθατε, καθώς η ενημέρωση για την επίσκεψη του ρώσου Πατριάρχη στην Τουρκία εστιάσθηκε μόνο στα τελετουργικά στο Φανάρι. Ο Κύριλλος, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε εκκλησίες για να εκκλησιάζονται οι χιλιάδες ρώσοι τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Αττάλεια. Η απάντηση δόθηκε αμέσως και έχει ενδιαφέρον, καθώς ο κ. Ερντογάν είπε ότι στην Τουρκία υπάρχουν 315 ναοί για μια κοινότητα 75.000 ατόμων, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τους Αρμένιους και τους Συροορθόδοξους. Απλώς αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το πώς εννοεί ο κ. Ερντογάν ότι θα εξυπηρετηθούν οι θρησκευτικές ανάγκες των Ρώσων; Εκτός αν σκέφτεται να� δανείσει μερικούς ναούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Μόσχα

• Διαβάζουμε με πολύ ενδιαφέρον την είδηση ότι η ΕΕ καταδίκασε ομόφωνα την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο ρώσος Πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στη Νότια Οσετία. Θα έπρεπε να χαιρετίζαμε αυτήν την καταδίκη εφόσον είχε υπάρξει ανάλογη αντίδραση σε όλους τους ξένους ηγέτες (περιλαμβανομένων και των αλβανών ηγετών) που επισκέφθηκαν το μονομερώς ανακηρυχθέν κράτος του Κοσόβου. Αλλά εκεί η διεθνής κοινότητα κάνει την κοινώς λεγόμενη... γαργάρα. Αλήθεια, η Αθήνα συμφώνησε και προσυπέγραψε την ευρωπαϊκή καταδίκη της επίσκεψης Μεντβέντεφ;

Πόσο στοίχισε το πανηγύρι στην Κέρκυρα;
Η κ. Μπακογιάννη, σε επιστολή της σε ημερήσια εφημερίδα (που είχε δημοσιεύσει στοιχεία για τη «χλιδάτη» Σύνοδο του ΟΑΣΕ), ανέφερε, όπως σωστά επεσήμανε η εφημερίδα, ότι είχαν... προϋπολογισθεί όχι περισσότερα από 800 χιλιάρικα ευρώ. Όχι ότι είναι και λίγα (αν υπολογίσει κανείς ότι τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης στοίχισαν 1,8 εκατ. ευρώ), αλλά το ενδιαφέρον θα είναι να μάθουμε όχι τον αρχικό προϋπολογισμό αλλά το συνολικό κόστος. Γιατί στον «προϋπολογισμό» προφανώς δεν περιλαμβάνονται ούτε οι κόρες, ούτε οι φίλες, ούτε η μετακίνηση εκατοντάδων αστυνομικών, λιμενικών κ.λπ., ούτε η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ούτε οι αποστολές της ΕΡΤ. Μπορεί να μην είναι στον προϋπολογισμό της κ. Μπακογιάννη όλα αυτά, αλλά δυστυχώς έρχονται στον δικό μας λογαριασμό.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP