Χρυσοχοΐδης προς Σπέκχαρντ : "άχρηστη" και "εθνικά επικίνδυνη" η ΕΥΠ
Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011
Διπλωματικό έγγραφο αποκαλύπτει τις σχέσεις του τέως υπουργού με την πρεσβεία των ΗΠΑ καθώς και την ΕΥΠ.
"6. (C/NF) Chrysochoidis severely criticized the state of EYP, Greece's domestic security and intelligence service. He said bluntly, "EYP is nothing." It does not serve its mission of protecting Greece and in fact is dangerous to national security because of its many shortcomings, not the least of which is a unionized labor force. "
Εμπιστευτικό διπλωματικό τηλέγραφημα που διέρρευσε το WikiLeaks αποκαλύπτει τις σχέσεις του τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με την πρεσβεία των ΗΠΑ καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόταν και διαχειριζόταν ο υπουργός την τρομοκρατία σε εγχώριο επίπεδο. Το τηλεγράφημα αφορά την 45λεπτη συνάντηση του Μ. Χρυσοχοΐδη με τον Αμερικανό πρεσβευτή Ντάνιελ Σπέκχαρντ.
Κύκλοι προσκείμενοι στον σημερινό υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, σημειώνουν ότι τα αποδιδόμενα στον υπουργό αφορούσαν την περίοδο διακυβέρνησης από τη ΝΔ: τον Νοέμβριο του 2009 διατυπώθηκαν από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τα αρνητικά σχόλια για την κατάσταση των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας (ΕΥΠ, ΕΛΑΣ), που περιλαμβάνονται σε τηλεγράφημα του Αμερικανού πρέσβη εκείνης της περιόδου στην Αθήνα και δημοσιοποιήθηκαν, μέσω της ιστοσελίδας WikiLeaks. Κατά τους ίδιους κύκλους, σε νεότερη συνάντηση (Ιανουάριος 2010) του κ. Χρυσοχοΐδη με τον κ. Σπέκχαρντ, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμαινε ότι «τα πράγματα είχαν μπει σε μία σειρά και οι υπηρεσίες είχαν αρχίσει να δουλεύουν καλά», κάτι που -κατά τις ίδιες πηγές- επιβεβαιώθηκε από τις πρώτες συλλήψεις ατόμων εμπλεκόμενων σε υποθέσεις τρομοκρατίας τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου.
Σύμφωνα με το δημοσιοποιηθέν διπλωματικό έγγραφο, σε συνάντηση του Ντάνιελ Σπέκχαρτ με τον Έλληνα υπουργό, για «το φιλόδοξο σχέδιο» του τελευταίου, να αναδιοργανώσει και να δραστηριοποιήσει όλες τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε ότι: «η αστυνομία γνωρίζει τις ταυτότητες των περισσότερων μελών των ελληνικών τρομοκρατικών ομάδων, αλλά δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία για να τα συλλάβει και να τα καταδικάσει».
Φέρεται δε να συμφώνησε με την πρόταση του Αμερικανού πρέσβη να δημιουργηθεί μία ομάδα εργασίας κατά της τρομοκρατίας, με τη συμμετοχή της αμερικανικής πρεσβείας και στελεχών του Υπουργείου και καλωσόρισε την εκπαίδευση από Αμερικανούς σε όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου.
«O Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως ήταν άσκοπο για κάθε χώρα να συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και να μην τις μοιράζεται για την παραγωγή αποτελεσμάτων», περιγράφεται πιο κάτω στο τηλεγράφημα.
Έντονη κριτική κατά ΕΥΠ
Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι «ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη άσκησε σοβαρή κριτική στην κατάσταση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, λέγοντας πως «η ΕΥΠ δεν είναι τίποτα» ( «EYP is nothing» ). Δεν εξυπηρετεί την αποστολή της να προστατεύει την Ελλάδα και στην πραγματικότητα, είναι επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια λόγω των πολλών προβλημάτων της, ένα από τα οποία είναι οι συνδικαλιστές εργαζόμενοί της.
Συνεπώς, ο Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως σκοπεύει να την καταργήσει και να την επαναδημιουργήσει μέσω ενός προσχεδίου, που βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης».
Γνωστές οι ταυτότητες των τρομοκρατών
«Σχετικά με την εγχώρια τρομοκρατία», συνεχίζει το τηλεγράφημα, «ο Χρυσοχοΐδης είπε πως η αστυνομία γνωρίζει ήδη τις ταυτότητες σχεδόν όλων των μελών των τρομοκρατικών-αναρχικών ομάδων που δρουν σήμερα, ωστόσο η έλλειψη στοιχείων δεν τους επιτρέπει τη σύλληψη και φυλάκισή τους. Έφερε το παράδειγμα της έκρηξης στην Εθνική Ασφαλιστική, επί της λεωφόρου Συγγρού, τονίζοντας πως η αστυνομία γνωρίζει τους δράστες, αλλά δεν έχει συμπαγή στοιχεία για να κινηθεί εναντίον τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγάλη πρόκληση για την αστυνομία είναι η συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών για τη δίωξη των τρομοκρατών. Επανέλαβε παλιότερους ισχυρισμούς ότι υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ ορισμένων τοπικών ομάδων και της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν. Ο Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αν οι νεοσύστατες αντιτρομοκρατικές του ομάδες στην ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ. κάνουν σωστά τη δουλειά τους, θα πετύχουν να πιάσουν όλες τις κύριες τρομοκρατικές ομάδες στο πρώτο μισό του 2010».
Συνάντηση Αμερικανού πρέσβη με Λ. Οικονόμου
Άλλο δημοσιοποιηθέν διπλωματικό έγγραφο αναφέρεται σε συνάντηση του Αμερικανού πρέσβη με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, Λ. Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε την προθυμία της ελληνικής αστυνομίας να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση. «Δήλωσε πως «οι προκλήσεις των εποχών» απαιτούν ακόμη στενότερη συνεργασία, την οποία επισήμανε ότι θα επιδιώξει», σημειώνεται στο τηλεγράφημα.
«Ο Οικονόμου υπογράμμισε την πρόκληση της λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων των παράνομων μεταναστών στα σύνορα. Στην Ελλάδα, μόνο η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ έχει το δικαίωμα πρόσβασης και αποθήκευσης δακτυλικών αποτυπωμάτων, οι ικανότητές της όμως και οι πρακτικές εργασίας της δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη. Γι’ αυτό, μια πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη με σκοπό την επιτάχυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες αυτές και την απόκτηση σύγχρονης τεχνολογίας για την αποθήκευση και ανάλυση στοιχείων, για να μπορεί ένας αστυνομικός στα σύνορα να έχει άμεση σύνδεση και αποτελέσματα. Είναι εξίσου σημαντικό, οι βάσεις αυτές πληροφοριών να συνδέονται με κάποιο τρόπο με τις πηγές και τις πληροφορίες που διαθέτουν άλλες χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, μέσω σύγχρονου λογισμικού», διευκρινίζεται στη συνέχεια.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
2 σχόλια:
Εχει "δίκιο" ρε παιδιά ο Χρυσοχοϊδης. Αφού η ΕΥΠ-ΚΥΠ Μοσαντ(ο)κρατείται τι μπορεί να κάνει για την Ελλάδα;;; και αν οι Αμερικανοί δεν παρέδιδαν στο πιάτο Ξηρούς Χλωρούς και CIA, προς χάριν των "Athens Olympic games", τι θα ήταν ο "πολύς" Χρύσο;;; Ενα τίποτα. Ακόμα θα "ψάχνανε" να βρούνε (χα χα χα) ποιοί ήσαν. Το πολύ πολύ να τους "ακούμπαγαν". Οπότε κάθε "αναφορά" του πρώην Υ.ΠΡΟ-ΠΟ προς τους "his Masters", είναι "welcome"
Εκτός από τους λίγους μάχιμους επιχειρησιακούς καταξιωμένους πράκτορες σαν τον λαμπρό αξιωματικό Σάββα Καλεντερίδη η μεγάλη πλειοψηφία του προσωπικού της ΕΥΠ είχε τοποθετηθεί με κομματικά κριτήρια.
Δημοσίευση σχολίου