«Κατακρεουργηθήκαμε από τον ίδιο βάρβαρο»

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Με νέα, ευθεία αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στο ρόλο που έχει διαδραματίσει η Τουρκία στην ιστορία της Ελλάδας και της Αρμενίας -«κατακρεουργηθήκαμε από τον ίδιο βάρβαρο»- και την ευχή η Άγκυρα να ανταποκριθεί στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης, ξεκίνησε η διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Αρμενίας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Αρμένιου προέδρου, Σερζ Σαρκισιάν, στην Αθήνα.

Ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε ακόμη ότι, αν η Ελλάδα δεν είχε «το οικονομικό βάρος της ισορροπίας των εξοπλισμών, δεν θα είχε ανάγκη το ΔΝΤ» και συνέχισε: «Δίνουμε τα περισσότερα χρήματα από όλους τους συμμάχους μας στους εξοπλισμούς και αυτό είναι άδικο για έναν ειρηνικό λαό. Ελπίζουμε όμως».

Ο κ. Σαρκισιάν αναφέρθηκε και αυτός στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για "δύσκολους γείτονες και δύσκολα προβλήματα", για γείτονες οι οποίοι "συνεχίζουν να ομιλούν με τον τόνο της θέσης ισχύος, συνεχίζουν, όπως πάντα, να διεκδικούν τα πάντα και πάρα πολύ γρήγορα μάλιστα". Ο Αρμένιος πρόεδρος τόνισε ωστόσο ότι "οι καιροί άλλαξαν" και προσέθεσε: "Έχουμε δικές μας επιθυμίες και οράματα για το μέλλον των χωρών μας".

"Εμείς απλώνουμε το χέρι προς όλους, θέλουμε να είμαστε φίλοι με όλους, αλλά περιμένουμε από αυτούς ειλικρίνεια και θέληση συνεργασίας", σημείωσε ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μια έμμεση αναφορά στην Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αρμενίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του λαού του για την αρωγή που έχει προσφέρει η Ελλάδα, αλλά και επειδή, όπως είπε, "ένα σημαντικό κομμάτι του λαού μας, όταν εκδιώχθηκε από την πατρίδα, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου βρήκε δεύτερη πατρίδα". Σημείωσε ακόμη ότι Αρμένιοι και Έλληνες "έχουν υποφέρει στη διάρκεια της ιστορίας και έχουν διανύσει μακρές περιόδους από κοινού".

Ακόμη, ο Αρμένιος πρόεδρος ανέδειξε ως προϋποθέσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και την αποκατάσταση αρμονικών σχέσεων με τους γείτονες.

http://www.protothema.gr

7 σχόλια:

Ανώνυμος 18 Ιανουαρίου 2011 στις 11:50:00 μ.μ. EET  

Δεν ειναι σωστο να αναφερονται οι δαπανες για την προστασια της πατριδας σαν προσχημα της οικονομικης καταστασεως. Ναι δαπανες γινονται αλλα ποσο χρημα εχει φυγει ενεκα μη επενδυσεων, κακης οικονομικης πορειας και φοροδιαφυγης? Ενα απλο τσαρτ θα τα δειχνει αμεσως.

Ανώνυμος 19 Ιανουαρίου 2011 στις 11:35:00 π.μ. EET  

civis pacem para bellum κε Πρόεδρε. Μην ψάχνετε να βρείτε άλλοθι για την σκηνοθετημένη χρεοκωπία του Γαπ και Σία καθώς και την δική σας "ανοχή" στη προσφώνηση της κ. Μπενάκη επι τη αναλήψι των καθηκόντων σας. (περί εθνικής κυριαρχίας κλπ) Όσον αφορά τους βάρβαρους, δεν ανακαλύψαμε την φωτιά τώρα. Αυτά να τα σκέπτονται όσοι προσκυνούν και καταθέτουν στεφάνια στον τάφο του εξιλαμισμένου ντονμέ Μουσταφά Κεμάλ.

ΑΧΕΡΩΝ 19 Ιανουαρίου 2011 στις 11:30:00 μ.μ. EET  

Καπως πρεπει να δικαιολογησει τον πολλο της η πρωτη γλαστρα,εεε,ο πρωτος πολιτης της χωρας.Βεβαια,ειναι και κομματι αχαρο να προσπαθεις να το παιξεις υπερανω,οταν εισαι μεχρι τον λαιμο αναμειγμενος σε αυτο που κωδικοποιημενα αποκαλουμε ''μεταπολιτευση'',και μαλιστα απο τις ταξεις του κυβερνωντος κομματος.

Ανώνυμος 20 Ιανουαρίου 2011 στις 12:13:00 μ.μ. EET  

τωρα θυμηθηκαν οτι οι τουρκοι ειναι βαρβαροι μεχρι τωρα μας λεγαν οτι εμεις ημασταν οι βαρβαροι...

Ανώνυμος 20 Ιανουαρίου 2011 στις 8:47:00 μ.μ. EET  

@ Ανώνυμος 19 Ιανουαρίου 2011 11:35:00 π.μ. GMT+02:00

"... καθώς και την δική σας "ανοχή" στη προσφώνηση της κ. Μπενάκη επι τη αναλήψι των καθηκόντων σας. (περί εθνικής κυριαρχίας κλπ) ..."

Καλό είναι να σταματήσει αυτό το κυνήγι μαγισσών.

Η συγκεκριμένη προσφώνηση, με την διατύπωση που χρησιμοποιεί, μπορεί να ξενίζει τους μη εξοικειωμένους με την νομική ορολογία, αλλά δεν έχει το νόημα που της προσάπτουν.


Από την στιγμή που η Ελλάδα (και οποιαδήποτε άλλη χώρα) έχει γίνει μέλος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και έχει εκχωρήσει (μαζί με τις υπόλοιπες χώρες) κάποιες αρμοδιότητες, είναι αυτονόητο ότι εκχωρώντας αυτές τις αρμοδιότητες μειώνεται αντίστοιχα η "εθνική-κρατική κυριαρχία" προς όφελος της "κυριαρχίας" του υπέρτερου οργανισμού.

Σε περίπτωση που προχωρούσε το λεγόμενο "Ευροσύνταγμα", θα δημιουργείτο μία ομοσπονδία και κάποιες αρμοδιότητες δεν θα ασκούνταν πλέον από τα κράτη-μέλη (όπως το καθένα αποφάσιζε ανεξάρτητα), αλλά ενιαία από το αντίστοιχο ομοσπονδιακό όργανο, και αυτό εννοούσε η Μπενάκη. Είναι αυτονόητο, ότι π.χ. με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το ελληνικό κράτος (και τα άλλα κράτη, βέβαια) έχει χάσει ένα μέρος από την εξουσία που ασκούσε μέσω των ελληνικών δικαστηρίων.
Αντίστοιχα, η δυνατότητα να ταξιδεύουμε στην Ευρώπη μόνο με την ταυτότητα μας περιορίζει αντίστοιχα την εθνική κυριαρχία των υπολοίπων κρατών, μια και τα υποχρεώνει να μας δεχτούν με βάση ένα έγγραφο που τα ίδια δεν έχουν εκδώσει (και στην περίπτωση της ελληνικής ταυτότητας δεν μπορούν να διαβάσουν). Ένα άλλο παράδειγμα περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας, είναι το ευρώ και η δυνατότητα να πληρώνεις π.χ. στην Ιταλία με ένα νόμισμα που φτιάχτηκε π.χ. στην Γερμανία, ή τα διάφορα πρόστιμα που επιβάλλει κατά καιρούς η Επιτροπή στα κράτη μέλη.

Όσα λέει η Μπενάκη, δεν είναι τίποτα παραπάνω από αναπόφευκτη συνέπεια της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Μπορεί να ξενίζουν λίγο οι όροι που χρησιμοποιούνται για κάποιον που δεν τους ξέρει, αλλά αυτή είναι η σωστή νομική ορολογία για το τί συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Και δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η Μπενάκη (καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου) με την προσφώνηση αυτή δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό (ώστε να χρησιμοποιήσει όρους της καθομιλουμένης), αλλά απευθύνεται στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Παπούλια, ο οποίος είναι δικηγόρος και διδάκτορας Νομικής. Με άλλα λόγια, χρησιμοποιεί την κοινή τους νομική γλώσσα-ορολογία, η οποία για όσους την γνωρίζουν είναι ξεκάθαρη (ανεξάρτητα αν τυχόν οι ίδιες λέξεις μπορεί να χρησιμοποιούνται με διαφορετικό νόημα στην καθημερινή μας ομιλία).

ΑΧΕΡΩΝ 21 Ιανουαρίου 2011 στις 1:38:00 π.μ. EET  

@20-1 8:47
Μηπως τελικα αυτη η ''νομικη''γλωσσα ειναι αυτο ακριβως που εγω αποκαλω ''καθαρευουσα'';Δλδ,μια συνθηματικη αργκω,που να επιδεχεται πολλαπλες μεταφρασεις,αλλα να ειναι κατ´ουσιαν μεσον και οργανο διαστρεβλωσεως αντι συνεννοησεως;Σε αυτον τον δυσμοιρο τοπο οι λεξεις κακοποιουνται και οι εννοιες βιαζονται σε κανονικη βαση,χαρακτηριστικωτερο ισως παραδειγμα ο ορος ''πολυπολιτισμος'',που στην πραγματικοτητα ειναι ενας ευφημισμος για τον πολυφυλετικο αχταρμα καποιων κρατικων οντοτητων οπως ο Καναδας και η Αυστραλια,και οσονουπω και του Ελλαδισταν,μονο που στην δικη μας περιπτωση δεν προκειται για κρατος προκυψαν δια του αποικισμου εκ μερους της κυριαρχης εθνικης ομαδος,οπως στα ανωτερω παραδειγματα η αγγλοσαξωνικη,αλλα η αποικιοποιηση της χωρας απο του ποικιλους λαθρο,με τους γηγενεις να υποβαθμιζονται σε ιθαγενεις υπο δουλοπαροικοποιηση.Εξ αλλου,η μετα μανιας και λυσσης αποεθνικοποιηση της παιδειας,της γλωσσας,του εθνικου πλουτου,και μυρια αλλα,απογυμνωνει(ξεβρακωνει το λενε στο χωριο μου,αλλα θα προσπαθησω να παραμεινω πολιτικα ορθος)την οποια μεταμφιεση και οποια συνθηματικη διαλεκτο του κυριαρχου ανθελληνισμου.Οι ''ελληνικουρες''και τα ταλμουδικα θα παψουν πολυ συντομα να υπνωτιζουν.

Ανώνυμος 22 Ιανουαρίου 2011 στις 11:49:00 π.μ. EET  

H νομική "γλώσσα", όπως και όλες οι άλλες επαγγελματικές γλώσσες (π.χ. των γιατρών, των μηχανικών) δεν είναι μία συνθηματική "αργκώ" που επιδέχεται πολλές μεταφράσεις, αλλά ένας κώδικας επικοινωνίας, σαφέστατος για όσους τον γνωρίζουν.

Το πρόβλημα που αναφέρεις, περί πολλαπλών μεταφράσεων, προκύπτει όταν ένας τρίτος δεν γνωρίζει τους όρους και προσπαθεί να τους ερμηνεύσει με βάση την δική του γλώσσα, παραγνωρίζοντας ότι ίδιες λέξεις έχουν συγκεκριμένο μεν, αλλά διαφορετικό νόημα στην άλλη γλώσσα.

Ένα πρόχειρο παράδειγμα για συγκεκριμένο αλλά διαφορετικό νόημα της ίδιας λέξης σε διαφορετικές "γλώσσες" -> http://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%B9

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP