Χάος στην Αίγυπτο

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Υπό την πίεση των αναταραχών στις μεγάλες πόλεις της χώρας ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανακοίνωσε τη διάλυση της κυβέρνησης κι όχι την παραίτησή του. Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, ο κόσμος συνεχίζει να διαδηλώνει στο Κάιρο.

Η αιγυπτιακή αστυνομία άνοιξε πυρά κοντά σε διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί σε παράπλευρους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία Ταχρίρ της πρωτεύουσας σήμερα Σάββατο, αν και δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για πραγματικά πυρά, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Πυροβολισμοί εποστρακίζονταν από κτίρια κοντά στην κεντρική πλατεία, αλλά δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για πλαστικές σφαίρες. Οι διαδηλωτές έφευγαν μακριά από τους πυροβολισμούς και την αστυνομία, που επιχειρούσε δίπλα σε οχήματα του στρατού.

Οι νέες συγκρούσεις έρχονται λίγες μόνο ώρες μετά την ομιλία του με την οποία απέπεμψε την κυβέρνηση και υποσχέθηκε να ανταποκριθεί στη διάψευση των ελπίδων.

«Φύγε, φύγε», τραγουδούσαν οι πολίτες ρυθμικά καθώς συγκεντρώνονταν στην πλατεία Ταχρίρ εν πλήρη θέα του στρατού που αναπτύχθηκε στην πόλη για να καταστείλει την εξέγερση. «Ειρηνικά, ειρηνικά», φώναζαν.

Η διαδήλωση είναι η πρώτη σαφής ένδειξη ότι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από τις κινητοποιήσεις στους δρόμους δεν ικανοποιήθηκαν από τις παρατηρήσεις του Χόσνι Μουμπάρακ που βρίσκεται στην εξουσία από το 1981.

Υποχώρησε η κυβέρνηση του Μουμπάρακ

Σε διάγγελμά του κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανακοίνωσε τη διάλυση της κυβέρνησης του, χωρίς ωστόσο να δηλώσει παραίτηση ο ίδιος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα συμμετάσχει στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. «Μετανιώνω τις απώλειες τόσο από την πλευρά των πολιτών όσο και από την πλευρά των αστυνομικών», δήλωσε. «Αυτές οι διαδηλώσεις και ό,τι είδαμε νωρίτερα δεν θα γίνονταν σε χώρο που δεν θα δινόταν η ελευθερία της έκφρασης», επεσήμανε και συνέχισε: «πάντα θα εκφράζω αυτές τις ελευθερίες αλλά υπάρχει πάντα μια λεπτή γραμμή μεταξύ της ελευθερίας και του χάους. Γι΄αυτό το λόγο, επιθυμώ τη σταθερότητα της Αιγύπτου, της μεγαλύτερης χώρας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Καταλαβαίνω τις επιθυμίες και τους στόχους αυτών των διαδηλώσεων αλλά οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν με βία, παρά μόνο με εθνικό διάλογο».

Νωρίτερα, διαδηλωτές που ζητούσαν την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ επιχείρησαν να πλησιάσουν απόψε στο κτίριο του κοινοβουλίου, στο κέντρο του Καΐρου, αλλά απωθήθηκαν από αστυνομικούς.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς ανέφερε ότι είχε δει χιλιάδες διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ να προσπαθούν επανειλημμένα να προχωρήσουν προς τα εμπρός. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να τους εμποδίσουν να πλησιάσουν στη Βουλή που απέχει από το σημείο περίπου 15 λεπτά με τα πόδια.

Η πλατεία είχε καλυφθεί από πυκνούς καπνούς ενώ θραύσματα γυαλιών ήταν σκορπισμένα στο έδαφος.

Τα δημόσια κτήρια στο κέντρο του Καΐρου είναι καλυμμένα με γκράφιτι και αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως «κάτω το καθεστώς». «Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ωραιότερο κι από όνειρο, ποτέ δεν θα πίστευα ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο», είπε ένας νεαρός φοιτητής την ώρα που από πάνω πετούσαν ελικόπτερα.

Πάνω από 1000 οι τραυματίες - πέντε οι νεκροί

Εν τω μεταξύ, ασαφής είναι η εικόνα σχετικά με τους νεκρούς και τους τραυματίες. Πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς και περισσότερους από χίλιους τραυματίες. Νοκομειακές πηγές έκαναν λόγο ότι 1030 άτομα τραυματίστηκαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και ότι ορισμένοι από τους τραυματίες είχαν χτυπηθεί από σφαίρες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι αριθμοί αυτοί από επίσημες πηγές.

Επίθεση στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος

Επιπλέον, στις φλόγες τυλίχθηκαν τα γραφεία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP), λίγη ώρα αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας που κήρυξε ο Χόσνι Μουμπάρακ, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Την ίδια στιγμή, αναφορές κάνουν λόγο για κατάληψη του κτιρίου του υπουργείου Εξωτερικών. Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου επιβεβαίωσε ότι το κτίριο φλέγεται. Την ίδια στιγμή, πυροβολισμοί ακούστηκαν στους δρόμους του κεντρικού Καΐρου. Συγκρούσεις σημειώνονταν στην οδό Κασρ ελ-Αΐνι, κοντά στο κοινοβούλιο, το γραφείο του πρωθυπουργού και άλλα κυβερνητικά κτίρια, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.Ο στρατός άνοιξε πυρ όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να ανέβουν πάνω στα άρματα που βγήκαν στους δρόμους για να επιβάλουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Νωρίτερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, με την ιδιότητά του ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας που αρχίζει από σήμερα (Παρασκευή), μετά τις χωρίς προηγούμενο διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτησή του.

Αποκαθίσταται το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στο Κάιρο

Οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας άρχισαν να αποκαθίστανται στην πρωτεύουσα σήμερα Σάββατο, αφού διακόπηκαν την προηγουμένη στη διάρκεια διαδηλώσεων χωρίς προηγούμενο που καλούσαν τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί. Δεν λειτουργεί ακόμη, ωστόσο, η υπηρεσία μηνυμάτων κειμένου.

Η εταιρία τηλεπικοινωνικών Vodafon δήλωσε την Παρασκευή πως οι αιγυπτιακές αρχές διέταξαν όλες τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας, σημειώνει το Ρόιτερς.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν φαίνεται ακόμη να έχει αποκατασταθεί.

Αλ Τζαζίρα: Τουλάχιστον είκοσι οι νεκροί στην Αλεξάνδρεια

Η τηλεόραση του Αλ Τζαζίρα μετέδωσε σήμερα πως ο ανταποκριτής της είδε περισσότερα από 20 πτώματα στην πόλη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας χθες Παρασκευή.

Το δορυφορικό κανάλι, που εδρεύει στο Κατάρ, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Αποκλεισμένος ο Μπαραντέι στην περιοχή της Γκίζας

Ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ο οποίος προσευχήθηκε μαζί με άλλους 2.000 πολίτες στην περιοχή της Γκίζας, στα περίχωρα της πόλης., εμποδίζεται από το να φύγει από την περιοχή, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα. Ο πρώην επικεφαλής της ΙΑΕΑ δεν ηγείται κάποιου κόμματος, όμως δημιούργησε ένα κίνημα, τον Εθνικό Σύλλογο για την Αλλαγή, το οποίο ζητεί δημοκρατικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Δεν υπάρχει πρόσβαση στο Ιντερνετ στο Κάιρο, σύμφωνα με χρήστες

Διακόπηκε σήμερα στο Κάιρο η πρόσβαση στο Ιντερνετ, δήλωσαν χρήστες και ξενοδοχεία, την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι εκκλήσεις για διαδηλώσεις στη διάρκεια της ημέρας κατά του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.

«Η πρόσβαση στο Ιντερνετ έχει διακοπεί σήμερα στην Αίγυπτο», ανακοίνωσαν εργαζόμενοι σε μεγάλο ξενοδοχείο του Καΐρου, πληροφορία που επιβεβαιωθηκε και από άλλα ξενοδοχεία.

Πολλοί χρήστες σε όλη τη χώρα δήλωσαν επίσης ότι δεν έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ. Νέες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα μετά την προσευχή της Παρασκευής.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP