Κατατέθηκε στη Χάγη το αίτημα της Ελλάδας για το Δίστομο

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Mία ημέρα προτού εκπνεύσει η σχετική προθεσμία κατέθεσε η Ελλάδα το αίτημά της, για να παραστεί στην εκκρεμή δίκη μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου έχει προσφύγει η Γερμανία προκειμένου να μην καταβάλει αποζημιώσεις για τη σφαγή του Διστόμου.

Αντικείμενο του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης, πληρεξούσιος της οποίας ορίσθηκε ο καθηγητής Στέλιος Περράκης, είναι να παρέμβει στη δίκη μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας που εκκρεμεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καλείται να διαπιστώσει την παραβίαση από την πλευρά της Ιταλίας της υποχρέωσής της, όπως προκύπτει από το διεθνές δίκαιο, να αναγνωρίσει το προνόμιο της ετεροδικίας του Γερμανικού Δημοσίου στις δίκες που αφορούν την εκτέλεση αποφάσεων που επιδικάζουν αποζημιώσεις σε θύματα των ναζιστικών θηριωδιών.

Με το αίτημα που κατέθεσε η Ελλάδα ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να παρέμβει στη διαδικασία προκειμένου να εκθέσει τις θέσεις της σχετικά με το ζήτημα της ετεροδικίας Κράτους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο με σκοπό τη δικαίωση των θυμάτων του Διστόμου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το αίτημα της Ελλάδας θα εξετασθεί από το Δικαστήριο της Χάγης εντός του προσεχούς διαστήματος και εφόσον κριθεί παραδεκτό θα μπορέσει να εκθέσει τα επιχειρήματά της.

Εν τω μεταξύ με χθεσινή του παρέμβαση ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε επικαλέστηκε το προνόμιο της ετεροδικίας και ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν “έχει κατανόηση” για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η Γερμανία έχει επίγνωση της ιστορικής της ευθύνης.

http://www.enet.gr/

8 σχόλια:

Ανώνυμος 14 Ιανουαρίου 2011 στις 8:20:00 μ.μ. EET  

Jump them without saliva!!!

Ανώνυμος 14 Ιανουαρίου 2011 στις 8:35:00 μ.μ. EET  

"προσθέτοντας ότι η Γερμανία έχει επίγνωση της ιστορικής της ευθύνης"
1)ο ορισμός της υποκρισίας
2)αυτό που οι Άγγλοι λένε "lip-service"
Αλλά δε φταίτε εσείς που έιστε Γερμανοί, πιστοί στο DNA σας, με απόλυτες (και ενίοτε ολοκληρωτικές) απόψεις φταιμε εμείς που στο δικό μας DNA έχουμε μερικά χρωμοσώματα "laaarge" και μερικά "εφιάλτη"

Ανώνυμος 14 Ιανουαρίου 2011 στις 10:32:00 μ.μ. EET  

σοβαρα περιμενετε να πληρώσουν αποζημιώσεις 70 χρόνια μετά τον πόλεμο;

Ανώνυμος 14 Ιανουαρίου 2011 στις 11:25:00 μ.μ. EET  

και τσι τόκους!

Ανώνυμος 15 Ιανουαρίου 2011 στις 9:01:00 π.μ. EET  

Πολύ αργά το σκεφτήκαμε. Όμως Για το καλό της Χώρας, αυτά τα χρήματα πρέπει να πάνε στην μείωση του χρέους και όχι ως αποζημιώσεις στους απογόνους των θυμάτων.
Η Γερμανία πρέπει να πληρώσει για τα εγκλήματα της και μάλιστα με ΤΌΚΟ.

Αρματιστής 15 Ιανουαρίου 2011 στις 10:51:00 π.μ. EET  

Τελικά είμαστε αστείο κράτος. Αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε αυτό που «ανήκει» στους κατοίκους του Δίστομου μετά από 70 χρόνια. Τόσο καλά!

Διάβασα όμως ότι ο Βεστερβέλε "δυσαρεστήθηκε" ή κάτι τέτοιο, επειδή η Ελλάδα στρέφεται εναντίον της ασυλίας της Γερμανίας.

Εμείς όμως με τη τζίφρα ενός υπουργού, παραιτηθήκαμε οικειοθελώς της ασυλίας μας και αν δεν μπορέσουμε να επιστρέψουμε στη Γερμανία αυτά που έδωσε για το μηχανισμό στήριξης, θα βγάλει το κράτος μας στο σφυρί.

Ανώνυμος 15 Ιανουαρίου 2011 στις 11:19:00 π.μ. EET  

Η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη, ΥΠΕΞ τον κ. Παπανδρέου και υπουργό δικαιοσύνης τον κ. Σταθόπουλο, εμπόδισε τη κατάσχεση Γερμανικής περιουσίας στο έδαφος της, αποδεχόμενη την ετεροδικία. Τι πάει να κάνει τώρα στη Χάγη; Μάλλον για να χαντακώσει και να θάψει για πάντα την υπόθεση!

enkripto 15 Ιανουαρίου 2011 στις 12:22:00 μ.μ. EET  

Ανώνυμε 11.19

Πολύ σωστός..δυστυχώς σαν Έλληνες έχουμε αδύναμη μνήμη.

Για την ιστορία, η καταδικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς κατά της Γερμανίας για τη σφαγή του Διστόμου (είχαν επιδικαστεί αποζημιώσεις ύψους 9,5 δισ. δρχ.) κρίθηκε μη εκτελεστή, με απόφαση της τότε κυβέρνησης Σημίτη δια στόματος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μ. Σταθόπουλου. Ο οποίος αρνήθηκε να δώσει την άδεια για την εκτέλεση της την κατάσχεση των ακινήτων του ινστιτούτου Γκαίτε και της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής.

Ακολούθησε προσφυγή στο Πρωτοδικείο της Φλωρεντίας, με αίτημα την κατάσχεση γερμανικής περιουσίας στην περιοχή (Στην Ιταλία δεν υφίσται το βέτο του υπουργού Δικαιοσύνης, μιας και εκεί η σχετική διάταξη καταργήθηκε ως μουσολινικό κατάλοιπο.) Η απόφαση ήταν θετική για την ελληνική πλευρά, όπως και οι αποφάσεις που ακολούθησαν έπειτα από γερμανικές προσφυγές στο Εφετείο της Φλωρεντίας και στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP