Την άμεση θέσπιση ΑΟΖ πρότεινε στην Βουλή ο Σαμαράς

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Την άμεση θέσπιση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) πρότεινε σήμερα από το Βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Σήμερα, από το επίσημο αυτό βήμα της Βουλής προτείνω να προχωρήσουμε άμεσα στην θέσπιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, της ΑΟΖ. Και στη συνέχεια να την οριοθετήσουμε. Με όσες παράκτιες χώρες της περιοχής έχουν επικάλυψη μαζί μας κι είναι έτοιμες να το κάνουν. Η Κύπρος το έκανε ήδη με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Λίβανο. Εμείς μπορούμε να το κάνουμε άμεσα με την Κύπρο και να το προωθήσουμε με την Αίγυπτο και την Λιβύη. Η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου ξεπερνά και το ανύπαρκτο «ζήτημα που έχει δημιουργηθεί τελευταία με το Καστελόριζο».

Στη συνέχεια απέρριψε τις θεωρίες περί ειδικού καθεστώτος του Αιγαίου και δήλωσε οτι θα ακυρώσει ως κυβέρνηση οποιαδήποτε συμφωνία αυτοπαραίτησης της Ελλάδας απο κυριαρχικά της δικαιώματα: “Κάποιες θεωρίες που ακούγονται παρασκηνιακά ότι το Αιγαίο είναι τάχα ειδικού καθεστώτος θάλασσα – “ημίκλειστη¨, ή όπως άλλως την αποκαλούν – είναι απαράδεκτες. Ισοδυναμούν με παραίτηση της Ελλάδας από τα δικαιώματά της ..αν κάποιοι αυτό σκέπτονται να το ξεχάσουν. Και το εννοώ. Οποιαδήποτε συμφωνία θα στηριζόταν σε αυτοπαραίτηση της Ελλάδας από όσα της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για εμας θεωρείται άκυρη από τώρα. Κι αν υπάρξει θα την ακυρώσουμε μόλις αναλάβουμε την διακυβέρνηση της χώρας. Μιλημένα – ξηγημένα”.

Τόνισε επίσης και εξήγησε την κατηγορηματική αντίθεσή του στην “συνεκμετάλλευση”.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι ζήτησε την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για τα Εθνικά Θέματα, “για να υπογραμμίσω ότι δεν δεχόμαστε να χρησιμοποιηθεί η οικονομική κρίση ως μοχλός πιέσεων, ούτε ως πρόσχημα, για υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα”, αλλά και “για να προειδοποιήσω ότι τα εκβιαστικά δίλημμα και οι δήθεν μονόδρομοι…οδηγούν σε παράλυση της χώρας και σε διάλυση της κοινωνίας..”

Αναλύοντας την στρατηγική Νταβούτογλου είπε: “Η νέα στρατηγική της Άγκυρας κινδυνεύει να δημιουργήσει περισσότερους αντιπάλους, παρά φίλους για την Τουρκία. Να ανοίξει περισσότερα μέσα από όσα μπορεί να κρατήσει”. Παρόλα αυτά η νέα στρατηγική της Τουρκίας δημιουργεί πλέον και νέες ευκαιρίες για εμάς, για παράδειγμα η στενότερη συνεργασία με το Ισραήλ, χωρίς όμως να αλλάξει η παραδοσιακή πολιτική στήριξης των Παλαιστινίων να αποκτήσουν δικό τους κράτος, όπως τόνισε κατηγορηματικά.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Παπανδρέου στο Ερζερούμ όπου μίλησε σε σύνοδο Τούρκων πρέσβεων εξέφρασε την ελπίδα: «… κάποια στιγμή, να βρείτε κ. Παπανδρέου, καιρό να μιλήσετε και με τους… Έλληνες διπλωματικούς!»

Για την ομιλία του κ. Παπανδρέου στο Ερζερούμε είπε: “…όταν μίλησε δημόσια στο τουρκικό ακροατήριο, είπε τις γνωστές θέσεις της Ελλάδας. Κι αυτό προβλήθηκε, περίπου ως, ως εθνικό κατόρθωμα! Τα αυτονόητα είπε. Αλίμονο κι αν δεν τα έλεγε. Όμως την ώρα που βρισκόταν ο πρωθυπουργός στη Τουρκία, τα μαχητικά αεροσκάφη έκαναν κόσκινο τον εναέριο χώρο μας.Κι αυτό δεν ήταν κατόρθωμα. Ήταν πλήγμα για το κύρος της Ελλάδας.!»

Για την πρόταση Δρούτσα να πραγματοποιηθεί Σύνοδος- Κορυφής Τουρκίας-ΕΕ παρατήρησε: « Το θεωρώ μεγάλη «εκδούλευση» στην Τουρκία! Διότι Σύνοδοι Κορυφής δεν γίνονται με χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην Ένωση. Γίνονται μόνο με μεγάλες χώρες που η Ευρωπαϊκή Ένωση τις αναγνωρίζει ως «στρατηγικούς εταίρους» όπως η Ρωσία και η Κίνα. Ουσιαστικά ,ο κ. Δρούτσας πρότεινε την αναβάθμιση της Τουρκίας σε «στρατηγικό εταίρο» της Ευρώπης!». Και αναφερόμενος στη μυστική διπλωματία ανέφερε χαρακτηριστικά: « Εγώ αποδοκιμάζω τη μυστική διπλωματία . Σας επισημαίνω, ότι δημιουργεί περισσότερη καχυποψία μέσα στη χώρα, παρά καλό κλίμα με τους απέναντι”.

Για το σχέδιο Ανάν είπε:

«Το σχέδιο Ανάν δημιούργησε ένα νομικό τερατούργημα, που δεν επέτρεπε να λειτουργήσει δημοκρατικό πολίτευμα. Εσείς ο ίδιος, κ. Παπανδρέου, μας παρουσιάζατε το σχέδιο Ανάν ως «μονόδρομο», ως μόνη «εφικτή λύση»… η νέα δημοκρατία.. αρνήθηκε τον εκβιασμό. Και στήριξε την απόφαση του Τάσου Παπαδόπουλου, να απορρίψει το σχέδιο Ανάν. Ο κυπριακός Ελληνισμός καταψήφισε τότε, πανηγυρική, το σχέδιο εκείνο απορρίπτοντας τους εκβιασμούς.

Και, «ω του θαύματος»! Η Κύπρος δεν «καταστράφηκε»! Δεν έμεινε έξω από την Ευρώπη. Σε λίγες εβδομάδες μετά το βροντερό ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων, έγινε πλήρες μέλος της Ευρώπης!»

Μιλώντας επίσης για την περίοδο 2004-2009 ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου:

«Στο Βουκουρέστι, έθεσαν (οι κυβερνήσεις της ΝΔ) τις «κόκκινες γραμμές» για το Μακεδονικό. Και τότε υπήρξαν πολλοί που κραύγαζαν ότι η υπόθεση ήταν πια «χαμένη» κι ότι αν επέμενε η Ελλάδα , θα υφίστατο τάχα, «διεθνή απομόνωση»!

Κι όμως! Η Ελλάδα ξεκαθάρισε την θέση της , διευκρίνισε ότι θα δεχθεί ένα όνομα για κάθε χρήση-erga omnes- απέκλεισε τον εθνολογικό προσδιορισμό του γειτονικού κράτους με όνομα που παραπέμπει σε αλυτρωτικές αξιώσεις σε βάρος της , παραμέρισε όλες τις προτάσεις για «διπλές» και «τριπλές ονομασίες» κι έβαλε βέτο για την ένταξη της FYROM και στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντί να «απομονωθεί» από τους εταίρους και συμμάχους της η Ελλάδα πέτυχε στο Βουκουρέστι να υποστηριχθεί από τους περισσότερους.

Για μίαν ακόμα φορά οι «Κασσάνδρες» διαψεύστηκαν”

http://www.antinews.gr/2011/01/24/81718/

4 σχόλια:

Ανώνυμος 24 Ιανουαρίου 2011 στις 9:43:00 μ.μ. EET  

ένα άλλο απόσπασμα απο την ομιλια:

"Τον τελευταίο, μάλιστα, χρόνο έχουμε την εντεινόμενη προκλητική πρακτική των δήθεν «αβλαβών διελεύσεων» του τουρκικού πολεμικού ναυτικού από ελληνικά χωρικά ύδατα. Συγκεκριμένα, παρατηρείται μεγάλη αύξηση διελεύσεων από τα Στενά του Καφηρέα, αύξηση «περιπολιών» στο Κρητικό Πέλαγος, κινήσεων γύρω από τις Κυκλάδες, το βόρειο Κεντρικό Αιγαίο και συνεχείς διελεύσεις μεταξύ Σκύρου και Ευβοίας.
Τους τελευταίους 14 μήνες έχουμε μια ελληνοτουρκική συνάντηση υψηλού επιπέδου περίπου κάθε 3 βδομάδες! Αλλά δεν έχουμε μείωση, έχουμε συνεχή κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων!
Αυτά είναι, λοιπόν, τα «αποτελέσματα» της εργώδους διπλωματικής σας προσπάθειας;
Αυτά είναι τα αποτελέσματα 6 συναντήσεων Παπανδρέου-Ερντογάν, 12 συναντήσεων Δρούτσα-Νταβούτογλου και 7 διερευνητικών επαφών Αποστολίδη-Σινιρλίογλου;
Από την πολλή «Ελληνοτουρκική φιλία», σε λίγο θα αγναντεύουμε από το Φάληρο τα τουρκικά πολεμικά πλοία και θα τους… κουνάμε το μαντήλι!"

Ανώνυμος 24 Ιανουαρίου 2011 στις 9:53:00 μ.μ. EET  

olokliri edw, tin anevase o infognwmon

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/01/blog-post_5953.html

Ανώνυμος 24 Ιανουαρίου 2011 στις 10:15:00 μ.μ. EET  

Hic Rhodus hic saltus

Ανώνυμος 25 Ιανουαρίου 2011 στις 3:19:00 μ.μ. EET  

Απορω, στο ζητημα του υποβρυχιου, καλα χαθηκαν τα αλιευτικα δίχτυα ψαραδων? Ας εριχναν ενα μεγαλο αλιευτικό δίχτυ να σταματησει η κινησις κτλ. να σηκωθει στην επιφανεια. Θυμαμαι ενα παλλαιοτερο συμβαν. Ψαραδες ειχαν σηκωσει τουρκικο υποβρυχιο με ψαροβαρκα. Τελικα εσπασε η αναρτησις του αλιευτικου δίχτυ αλλα πηραν μαθημα οι Τουρκοι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP