Τον Μάρτιο η παράδοση των πρώτων Τουρκικών F-16C/D Block 50+

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Το πρόγραμμα προμήθειας από την Τουρκία 30 F-16C/D Block 50+ μέσω του προγράμματος Peace Onyx IV μπαίνει στην τελική φάση με την έναρξη των παραδόσεων των πρώτων α/φων στην Τουρκική Αεροπορία τον προσεχή Μάρτιο. Η συναρμολόγηση είχε ξεκινήσει σχεδόν δύο χρόνια πριν, τον Δεκέμβριο του 2009 ( βλ. Έναρξη συναρμολόγησης των πρώτων F-16 Block50+ στην ΤΑΙ ). Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ στην Άγκυρα και επιθεώρησε το πρώτο α/φος που είναι ένα από τα 16 διθέσια D, ενώ τα υπόλοιπα 14 είναι μονοθέσια C, γεγονός που στην ουσία θα επιτρέψει την δημιουργία δύο Μοιρών. Υπενθυμίζουμε ότι η ΤΗΚ έχει υιοθετήσει το μοντέλο της Μοίρας Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης για το F-16, με την δημιουργία της 143 Filo οπότε η αξιοποίηση των τουρκικών Β50+ παραμένει ένας ενδιαφέρον γρίφος για την ΤΗΚ και φυσικά για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αντίπερα όχθη του Αρχιπελάγους.

Η ΠΑ βρέθηκε σε παρόμοιο δίλημμα όταν παρέλαβε τον Ιανουάριο του 2009 τα Β52+ Αdv της 335Μ, τα οποία είναι αρκετά αναβαθμισμένα σε σχέση με τα Β52+ του προγράμματος Peace Xenia III, ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους δημοσιεύματα για επανασυγκρότηση και δεύτερης Μοίρας που θα μοιραστεί τα 30 Β52+ Αdv. O θεσμός του ΣΜΕΤ διαφοροποιεί την Ελληνική περίπτωση όσον αφορά στην εκπαίδευση στον τύπο, ενώ το πρόγραμμα CCIP της ΤΗΚ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ( βλ. Nεώτερα για το τουρκικό προγράμμα CCIP ) και θα μεγιστοποιήσει την ομογενοποίηση του τουρκικού στόλου των F-16, με τα συνακόλουθα οφέλη, ενώ την ίδια στιγμή, η αναβάθμιση και ομογενοποίηση του Ελληνικού στόλου των F-16 αγνοείται, μαζί με το υπόλοιπο ΕΜΠΑΕ.

Αν λάβουμε υπ' όψη τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα του F-35, η συγκεκριμένη προμήθεια αποτελεί στην ουσία την γέφυρα της ΤΗΚ προς την επόμενη γενιά μαχητικών και μαζί με τα Phantom F-4E T2020 , F-4E/TM Simsek και φυσικά τα F-16 CCIP που σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΤΗΚ θα μείνουν σε υπηρεσία και την παρούσα δεκαετία και θα αποτελέσουν τον βασικό βραχίονα της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής των διεκδικήσεων και της αμφισβήτησης του status quo στο Αρχιπέλαγος, ακόμα και αν υπογράψουμε συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο..

2 σχόλια:

Ανώνυμος 7 Ιανουαρίου 2011 στις 10:23:00 π.μ. EET  

και ουτε προκειτε ποτε να δεις ''ομογενοποιηση'' , σιγα σιγα θα αρχισουμε να πουλαμε

Ανώνυμος 7 Ιανουαρίου 2011 στις 11:36:00 π.μ. EET  

Καλες πτωσεις....!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP