Βάλτε μπουρλότο!

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

του Γ. Π. Μαλούχου

Σήμερα το πρωί, η Ελλάδα καλείται να υπογράψει τη θανατική της καταδίκη.

Μετά το στραγγαλισμό του τελευταίου 48ωρου και τη γνωστοποίηση των απαιτήσεων για τον «ειδικό λογαριασμό», υπάρχει άραγε ακόμα άνθρωπος σε αυτή τη χώρα που να πιστεύει ότι οι λέξεις «διάσωση» και «αλληλεγγύη» έχουν την παραμικρή σχέση με τα όσα καλείται, με το πιστόλι στον κρόταφο, να υπογράψει η Αθήνα;

Υπάρχει άνθρωπος που να πιστεύει ότι μέσα απ’ όλα αυτά μπορεί να έρθει κάποιο είδος «διάσωσης» και ό,τι αυτό επιχειρείται; Ασφαλώς όχι.

Ακόμα και οι φανατικότεροι υπέρμαχοι της γερμανικής πολιτικής, που εκφράζεται με την προβιά της τρόικας, έχουν αντιληφθεί πλέον ότι το μόνο που γίνεται είναι ένας συνδυασμός διασφάλισης των ξένων πιστωτών και πλήρους άλωσης της χώρας, η οποία, αντιθέτως, κάθε άλλο παρά απομακρύνεται από τη χρεοκοπία: η νέα ύφεση που θα φέρει η νέα σύμβαση, εκτός της εσωτερικής διάλυσης, θα οδηγήσει με βεβαιότητα και στην κατάρρευση των δημοσιονομικών στόχων. Μέχρι και ο γερμανικός Spiegel κατακεραύνωσε χθες τη γερμανική πολιτική, λίγο μετά που ο Κρούγκμαν ρωτούσε γιατί οι ισχυροί της Ευρώπης οδηγούν την Ελλάδα ευθέως στο θάνατο…


Το χειρότερο απ’ όλα όμως, είναι ότι αν η Ελλάδα υπογράψει και ψηφίσει λ.χ. την Κυριακή, τη Δευτέρα το πρωί, το μόνο που θα συμβεί, θα είναι να αναζωπυρωθεί αμέσως η συζήτηση περί χρεοκοπίας και περί εξόδου από το κοινό νόμισμα. Κι αυτό, ουδείς μπορεί να κάνει ότι δεν το περιμένει, ουδείς δικαιούται να το αγνοεί. Γιατί, διασφαλίσεις για τη χώρα όχι απλώς δεν υπήρξαν, αλλά, αντιθέτως, άκρα του τάφου σιωπή τηρείται γύρω από το ζήτημα, το μόνο που θα δικαιολογούσε τέτοιες υπογραφές και δεσμεύσεις…

Η Ελλάδα έχει, ακόμα και τώρα, τη δύναμη να τα τινάξει όλα αυτά στον αέρα. Και είναι ο μόνος δρόμος που της απομένει. Τι θα συμβεί μετά; Μετά, αφού πράγματι πρώτα η χώρα διέλθει μέσα από μια κόλαση, την οποία ούτως ή άλλως δεν πρόκειται πια να αποφύγει, οι ίδιοι άνθρωποι που σήμερα την εκβιάζουν και την οδηγούν στην καταστροφή, θα επιστρέψουν να διαπραγματευθούν ξανά. Και δεν θα είναι η πρώτη φορά: το ίδιο ακριβώς συνέβη από τον Απρίλιο του 1932, μέχρι και την έκρηξη του μεγάλου πολέμου.

Η μόνη δουλειά που θα έπρεπε πραγματικά να κάνει τώρα η ελληνική κυβέρνηση, θα ήταν να προετοιμάζει έκτακτους μηχανισμούς αντιμετώπισης των ημερών του μεγάλου σοκ, ταυτόχρονα με την προσφυγή της σε τρίτους διεθνείς παίκτες, όπως, λ.χ., οι Ηνωμένες Πολιτείες, που, όπως ίσως έχει κανείς παρατηρήσει, όλο αυτό το διάστημα, έχουν παραμείνει σιωπηλές. Εκεί πρέπει να στρέψει όλες τις προσπάθειές της: στους τρόπους που θα μπορέσει η χώρα έστω και στοιχειωδώς να σταθεί στα πόδια της και να διατηρήσει την εσωτερική και εξωτερική της ασφάλεια. Και, βεβαίως, στο να προετοιμάσει τον πληθυσμό γι' αυτό που έρχεται. Ο ελληνικός λαός είναι σήμερα τόσο ταπεινωμένος και τόσο βαθιά απαισιόδοξος, που, πιο εύκολα θα σηκώσει αυτό το βάρος, παρά εκείνο του επιβαλλόμενου αργού θανάτου που έτσι κι αλλιώς οδηγεί στην εσωτερική χρεοκοπία.

Το κακό που έχει βρει την Ελλάδα, δεν αντιμετωπίζεται πια με συμβατικά μέσα. Απαιτεί ενέργειες πολεμικού τύπου. Απαιτεί γεωπολιτικής τάξεως κινήσεις, που θα αλλάξουν ευρύτερες ισορροπίες. Η Ελλάδα, αν το αποφασίσει, έχει τη δύναμη να κινήσει τέτοιους μηχανισμούς. Κι αν δεν τα καταφέρει στις πρώτες και αυτονόητες επιλογές της, ας συμμαχήσει ακόμα και με το διάολο…

Ασφαλώς, αν η χώρα δηλώσει μη συμμόρφωση προς τις γερμανικές εντολές, τα τείχη προστασίας που έχουν ήδη δημιουργηθεί θα υψωθούν αμέσως για να κρατήσουν την ελληνική κρίση μακριά από τις άλλες χώρες. Ομως, στο Βερολίνο, γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτά τα τείχη πολύ δύσκολα θα αποδειχθούν ικανά να σταματήσουν το κακό. Για πολλούς λόγους: η κατάρρευση δεν θα μαζεύεται…

Η Ελλάδα δεν έχει πια άλλα όπλα, παρά μόνον τη γεωπολιτική της σημασία, τις θεσμικές της κατοχυρώσεις και την ίδια την επικινδυνότητά της για το ίδιο το κοινό νόμισμα. Κι αυτή, ίσως δεν αφορά πια τόσο την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στο ελληνικό χρέος, όσο το τρομερό σοκ που θα επιφέρει μια άρνησή της να υπογράψει ένα βέβαιο θάνατο.

Αφού όμως έτσι κι αλλιώς οδηγούν τη χώρα εκεί χωρίς κανένα δισταγμό, το ίδιο αδίστακτη πρέπει να είναι και η απάντησή της. Κι ας μείνει το ταμείο της κυρίας Μέρκελ να περιμένει τους τόκους. Αφού η Γερμανία επιμένει να μας κάψει ζωντανούς, ας δοκιμάσει κι η ίδια το μπουρλότο που βάζει σε μια ολόκληρη χώρα…

Οι Ελληνες έχουμε γίνει μαλθακοί. Κι έχουμε κακομάθει. Αφού όμως έτσι κι αλλιώς, ήρθε αναγκαστικά η στιγμή να θυμηθούμε πως ζούσαν οι πατεράδες κι οι παππούδες μας στα πιο δύσκολα χρόνια, ας το πάρουμε απόφαση κι ας πουλήσουμε πολύ ακριβά το τομάρι μας, όσο ακόμα μπορούμε. Κάτι που αν είχαμε επιχειρήσει δύο χρόνια πριν, όλα σήμερα θα ήταν διαφορετικά – κι αυτό τώρα το παραδέχονται πολλοί, που όταν τότε το άκουγαν έλεγαν ότι επρόκειτο για τρέλα... Όμως, έστω και σαφώς πολύ πιο αδύναμοι σήμερα, αυτό, μπορούμε ακόμα και τώρα να το κάνουμε, αν αρνηθούμε. Ας δούμε λοιπόν τι μπορούν κι εκείνοι, οι «εταίροι» μας του Βερολίνου, που μας οδηγούν ευθέως στον όλεθρο...

www.tovima.gr

σημ Εν Κρυπτώ : Πρωτοφανές κείμενο (και τίτλος) για εφημερίδα όπως το Βήμα. Έχει και αυτο την σημασία του..

7 σχόλια:

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2012 στις 2:23:00 μ.μ. EET  

Ναι, αλλά ποιός τα λέει?
Το ΒΗΜΑ,του εκδοτικού συγκροτήματος του ΔΟΛ με διευθυντή τον Ψυχάρη, υπερ-χρεωμένο στις τράπεζες και ενόψει δικού του οικονομικού αδιεξόδου, αφού βέβαια φρόντισαν την δική τους προσωπική περιουσία να την φυγαδεύσουν στο εξωτερικό.

ΥΓ 1. Ειναι σχήμα οξύμορο να επικαλούνται την εθνική περιφάνεια οι εθνομηδενιστές!!!!

ΥΓ 2. Και γιατί απουσιάζει η γεωπολιτική στροφή και προς ΚΊΝΑ και ΡΩΣΙΑ? Απλά οι χθεσινοί Γερμανοτσολιάδες πρέπει να γίνουν Αμερικανοτσολιάδες?

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2012 στις 3:03:00 μ.μ. EET  

Αν και εκτιμώ πολύ το ΕνΚρυπτώ, νομίζω ότι το κείμενο είναι λάθος. Μάλλον πρυτάνευσε η οργή που νιώθουμε όλοι μας και όχι η ψύχραιμη σκέψη. Δηλαδή τι θα κάνουμε αφού "βάλουμε μπουρλότο"; Θα πέσουμε πολύ χαμηλότερα, και θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να ανακάμψουμε.

Εκτός αν το κάνετε για να βοηθήσετε τη διαπραγματευτική προσπάθεια... (νομίζω ότι ο ΄Μαλούχος αυτό το σκοπό έχει, αλλιώς είναι τραβηγμένο το άρθρο)

Φιλικά

Ξημερώνει 8 Φεβρουαρίου 2012 στις 3:10:00 μ.μ. EET  

Η σημασία του ότι το ΒΗΜΑ του μακαρίτη Λαμπράκη λέει έτσι ωμά τα πράγματα σημειολογικά είναι κορυφαίο γεγονός.

Η πατρίδα είναι χαμένη. Όσοι μιλάνε για διαπργαματεύσεις, καταστροφές που θα φέρει η χρεοκοπία κλπ. μιλάνε από την σκοπιά των συμφερόντων τους. Προφανώς οικονομικά έχουν λίπος και δεν τους έχει αγγίξει η κρίση. Τον Ιούνιο έρχονται και άλλα μέτρα, μετά και άλλα και άλλα. Κανενας δεν θα μείνει στο τέλος αλώβητος.

Από ότι φαίνεται ακόμα και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοεργολάβοι και οι πραγματικά πολύ πλούσιοι της χώρας μας.

Το δημοσίευμα του ΔΟΛ σηματοδοτεί πολλά, ιδίως τώρα που και το κάστρο της ΝΔ που υποτίθεται κράταγε τα μπόσικα με τους δανειστες, έπεσε αδόξως.

Οδυσσέας 8 Φεβρουαρίου 2012 στις 3:28:00 μ.μ. EET  

@ Ανώνυμο 3.03:
Δεν ξέρω για το Μαλούχο, αλλά εμείς δεν ανεβάσαμε το κείμενο για να βοηθήσουμε στη διαπραγμάτευση (μακάρι να βοηθήσει βέβαια).
Εδώ που φτάσαμε, όλες οι επιλογές είναι πολύ δύσκολες. Απλά εγώ θα σταθώ σε κάτι που είπε πρόσφατα ο Λυγερός, ότι αυτό που προέχει είναι να διασωθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας, στον οποίο θα στηριχθεί η ανάκαμψη. Και επειδή αυτός ο παραγωγικός ιστός πεθαίνει αργό θάνατο, ίσως είναι προτιμότερο το σοκ και το reset. Ίσως.

Αρματιστής 8 Φεβρουαρίου 2012 στις 3:51:00 μ.μ. EET  

Λόγια που έπρεπε να λεχθούν εδώ και πολύ καιρό. Έστω και από αυτούς που στήριξαν τις πολιτικές του μνημονίου. Αν και αργά, καλοδεχούμενα. Και από τους Έλληνες βουλευτές, ακόμη και αυτούς που στήριξαν το μνημόνιο, αυτά περιμένουμε να ακούσουμε. Να αρνηθούν να επικυρώσουν τη καταστροφή της χώρας.

Και τα υφεσιακά μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα και το PSI και η δανειακή, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οδηγούν στη καταστροφή. Πολύ σύντομα η χώρα θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο και στην επίσημη ανακοίνωσης της χρεοκοπίας της. Πλην όμως, εκείνη τη στιγμή θα βρίσκεται πισθάγκωνα δεμένη. Άλλωστε κανένας δεν μας διαβεβαιώνει ότι εφαρμόζοντας τη συνταγή που για πολλοστή φορά μας επιβάλουν, θα σωθούμε. Αλλά και να μας ορκιζόνταν στα κόκαλα των μονάδων τους, γιατί να τους πιστέψουμε;;; Είναι πλέον ή βέβαιο ότι είναι ανίκανοι, ανεπαρκείς, άσχετοι και ψεύτες. Ποιος δεν θυμάται τις δηλώσεις του Βενιζέλου το Σεπτέμβριο από τη Θεσσαλονίκη, όταν μας έριξε το επαίσχυντο χαράτσι! «Θα κάνουμε ένα ντου να κλείσουμε τη τρύπα και από το 2012 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, θα βρεθούμε σε τροχιά ανάπτυξης και θα σταματήσει η τρόικα να μας τα ….ζει και να ζητάει νέα μέτρα».

Και ας μη ξεχνάμε ότι η λύση που μας προτείνουν, δηλαδή το PSI, απαιτεί μέτρα, μέτρα, περικοπές, λιτότητα και πάλι λιτότητα. Μα αυτή δεν είναι λύση. Είναι αργός και βασανιστικός θάνατος.

Και ας το αντιληφθούμε επιτέλους. Το PSI είναι το μεγάλο κόλπο. Το τέλειο κόλπο. Κουρεύονται 200 δις για να γίνουν 100. Από αυτά τα 200 δις, τα μισά ανήκουν στις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία της Ελλάδας. Άρα στη συνέχεια η χώρα μας θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες (μιλάνε για 30-40 δις) και να σώσει τα ασφαλιστικά ταμεία. Άρα η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 40-50 δις, που δεν τα έχει και θα τα δανειστεί από τις χώρες της ΕΕ. Επίσης στους κουρεμένους θα δοθεί μια μπροστάντζα 30 δις σε μετρητά, για τον αραβώνα. Και 14 δις για το ομόλογο που λήγει το Μάρτιο… Και όλα αυτά δεν υπάρχουν και η Ελλάδα θα τα δανειστεί από την ΕΕ. Συνολικά η χώρα θα δανειστεί 130-140 δις από τις χώρες της ΕΕ για να υλοποιηθεί το PSI.

Με άλλα λόγια χρωστάγαμε σε τράπεζες και θα βρεθούμε να χρωστάμε σε κυρίαρχα κράτη. Αυτό μπορείτε να το ονομάσετε όπως θέλετε. Και προσθέστε Βρετανικό δίκαιο, παραίτηση από τη ασυλία της χώρας, απαγόρευση δανεισμού από τρίτους, απαγόρευση να χρεοκοπήσουμε, εκχώρηση στους δανειστές της δημόσιας περιουσίας, απόλυτη προτεραιότητα των δανειστών, επίτροπο επί των δημοσιονομικών, ειδικούς λογαριασμούς κλπ… Και εθνική ταπείνωση.

Δεν θα πάρω. Προτιμώ το μπουρλότο. Αυτός είναι ο δρόμος της εθνικής τιμής και της ιστορίας μας.

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2012 στις 4:25:00 μ.μ. EET  

Ο Γέρων Παίσιος[Αγιορείτης 1924-1994]πολύ πρίν το 1994 είχε πεί ότι η Αμερική δημιουργήθηκε από διάφορα έθνη τα οποία πήραν τα κουρέλια τους,από τις χώρες τους,και έφτιαξαν εκεί μία μεγάλη κουρελού.Οι χώρες όμως της Ευρώπης είναι έτοιμα χαλιά και όπως και αν προσπαθήσεις να τα ενώσεις άλλο τραβάει από εδώ άλλο από εκεί και δεν ταιριάζει το ένα με το άλλο. Αυτά γιά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενώσεως[η οποία θα διαλυθεί] ειπωμένα από αγράμματους γεροντάδες αλλά ΕΝ ΘΕΟΥΣ Πατριώτες . Κοντός ψαλμός αλληλούϊα. Hellas marine.

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2012 στις 8:27:00 μ.μ. EET  

Κάποια άλλη φορά θα σας γράψω τι είχε πεί,ΑΠΟ ΤΟΤΕ,γιά τους Έλληνες πολιτικούς, τα οποία τώρα πραγματοποιούνται!!! Hellas marine.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP