Ανανέωση: διαψεύδεται από το Ιράν η διακοπή εξαγωγών πετρελαίου

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012


(ΑΝΑΝΕΩΣΗ:) Διαψεύστηκε από την Τεχεράνη η είδηση περί διακοπής των εξαγωγών πετρελαίου σε έξι χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Πορτογαλία), που μετέδωσε νωρίτερα το αγγλόφωνο ιρανικό κρατικό δίκτυο Press TV.

«Διαψεύδουμε αυτή την είδηση... Αν ληφθεί τέτοια απόφαση θα ανακοινωθεί από το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν», όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου μιλώντας στο Reuters.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 23.1.2012 οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν συμφωνήσει για την επιβολή εμπάργκο στην εισαγωγή, αγορά και μεταφορά ιρανικού αργού και προϊόντων του, αλλά είχαν αναβάλει την πλήρη εφαρμογή του μέχρι την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναβολή εφαρμογής του μέτρου μέχρι την 1η Ιουλίου για προϋφιστάμενα συμβόλαια οφειλόταν σε πιέσεις της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών.

Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει ότι θα διακόψει η ίδια νωρίτερα τις εξαγωγές σε «κάποιες» χώρες, και σήμερα δημοσιεύτηκε η είδηση περί διακοπής εξαγωγών σε έξι ευρωπαΊκές χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα) σε πολλά έγκυρα ΜΜΕ , από τα οποία το αναδημοσιεύσαμε και εμείς. Τελικά φαίνεται ότι αποφεύχθηκε αυτή η εξέλιξη, που θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στη χώρα μας. Πάντως ο κίνδυνος παραμένει, γιατί το Ιράν έχει κάθε λόγο να προβεί σε μια τέτοια κίνηση: αφ' ενός θα έδειχνε έμπρακτα ότι δεν το φοβίζει το εμπάργκο και αφ' ετέρου θα χτυπούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση στον "αδύναμο κρίκο" της που είναι η Ελλάδα, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ιρανικό πετρέλαιο.

Το μέλλον θα δείξει.

(Με στοιχεία από www.naftemporiki.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP