“Στάση πληρωμών λοιπόν! Τώρα!“

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Του Γιάννη Βαρουφάκη

Για μέρες τώρα βαραίνουμε τις ψυχές μας με μια μόνιμη αγωνία: Θα χρεοκοπήσει το κράτος μας; Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αγκαλιάσουμε αυτό που φοβόμαστε. Αν οι φίλοι μας οι Γερμανοί δεν έχουν πρόβλημα να χρεοκοπήσουμε, καιρός είναι να το κάνουμε. Χωρίς δεύτερη κουβέντα. Όχι ως διαπραγματευτική μπλόφα και ούτε μόνο γιατί το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να χρεοκοπήσουμε σε ένα χρόνο (βλ. το προηγούμενο άρθρο μου Το Πρώτο Τάνγκο στην Ευρωζώνη) αλλά επειδή ήρθε η ώρα να στρέψουμε το βλέμμα στην αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας.

Υπάρχει τέτοια πλευρά; Και βέβαια υπάρχει. Σε σχέση με χώρες όπως η γνωστή τρόικα Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία, αλλά και η Βρετανία και το Βέλγιο, το σύνολο του χρέους μας (δημοσίου και ιδιωτικού) είναι το μικρότερο. Πως αυτό; Επειδή οι έλληνες, ως άτομα αλλά και ως ιδιωτικός τομέας, χρωστάμε πολύ λιγότερα εκείνων. Ακόμα και οι αντιπαθέστατες τράπεζές μας έχουν ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα: Πάνω από 150 δις πραγματικών καταθέσεων! Μιλάμε για άνω του μισού ΑΕΠ σε καταθέσεις, κάτι για το οποίο οι περισσότεροι εταίροι μας θα σκότωναν να το έχουν, που λέει ο λόγος. Αν μάλιστα προσθέσετε και όλα τα χρήματα ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, θα δείτε ότι οι έλληνες δεν είμαστε και τόσο φτωχοί κατά μέσον όρο, κι ας έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρώπη (με εξαίρεση την Λεττονία).

Ως πολίτες είμαστε ελάχιστα χρεωμένοι σε σχέση με πολλούς από τους επικριτές μας στις Λόνδρες, στα Παρίσια και στις Νέες Υόρκες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είμαστε λευκές περιστερές. Για δεκαετίες φορτώναμε το δημόσιο με τόσο μεγάλο χρέος που το βλέπουμε πλέον να βουλιάζει μπροστά στα μάτια μας. Εδώ όμως που φτάσαμε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ακόμα και να αποφασίσουμε σύσσωμοι (ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, γιάπηδες και στελέχη του ΠΑΜΕ, αστοί των βορείων προαστίων και αναρχικοί της Πλατείας Εξαρχείων) να δώσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε στο κράτος, δεν αρκεί. Αν μάλιστα το παρακάνουμε στην αλληλεγγύη προς το δημόσιο, η ‘γενναιοδωρία’ μας αυτή θα στεγνώσει την κυκλική ροή του πλούτου από το οποίο εξαρτάται το δημόσιο για τα έσοδά του το 2011, το 2012 κ.ο.κ.

Ποια είναι λοιπόν τα χαρμόσυνα νέα; Ότι μια πτώχευση θα αποδειχθεί σχετικά ανώδυνη.
Ο λόγος διττός: Πρώτον, δεν είμαστε κατά μέσον όρο ούτε οι φτωχότεροι ούτε οι πιο υπερχρεωμένοι. Δεύτερον, όσον αφορά τα χρέη του δημοσίου, αυτά βαραίνουν εμάς, ως άτομα, πολύ λιγότερο από όσο βαραίνουν τους ξένους.

Κάντε την σύγκριση με την Ιαπωνία, το χρέος της οποίας ανήκει σε Ιάπωνες σε ποσοστό 95%. Αν το Ιαπωνικό κράτος αναγκαστεί στην πτώχευση, η καταστροφή της χώρας θα είναι ολική. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για εμάς, καθώς μας ανήκει (δηλαδή στις δικές μας τράπεζες) μόνο το 25% του δημόσιου χρέους μας. Έτσι λοιπόν, δεδομένου ότι η πτώχευση του δημοσίου διαγράφεται ως αναπόφευκτη (εκτός αν πανικοβληθούν οι εταίροι μας αρκετά και το συνδράμουν για χρόνια πολλά, οπότε έχει καλώς), το κόστος της στάσης πληρωμών δεν θα το υποστούμε μόνοι μας.

Μα αν το δημόσιο κηρύξει στάση πληρωμών, τι θα γίνει την επόμενη μέρα; Πως θα ξανα-δανειστεί; Πράγματι, το κράτος θα στριμωχθεί. Για κάμποσο καιρό το δημόσιο θα πρέπει απλώς να ξοδεύει όσα μαζεύει από φόρους. Και γιατί είναι κακό αυτό; Να μάθει επί τέλους, αφού θα έχει ανακουφιστεί από το νταλκά των τοκοχρεολυσίων, να ζει με αυτά που εισπράττει. Π.χ. να καταγγείλει όλες τις εξοπλιστικές συμβάσεις, να συμπιέσει τους ανώτερους μισθούς (τον δικό μου συμπεριλαμβανομένου) τόσο που να καλύπτει τις δαπάνες του από τους φόρους που εισπράττει κλπ.

Οι τράπεζές μας; Θα υποφέρουν, είναι αλήθεια – δεδομένου ότι ακόμα και το 25% του δημόσιου χρέους που διαθέτουν θα παγώσει. Ναι, αλλά μην ξεχνάμε ότι το έχουν ήδη διαθέσει στην ΕΚΤ ως ενέχυρο για ζεστό χρήμα που έχουν ήδη πάρει. Και ότι έχουν πρόσβαση στις τεράστιες, κατά κεφαλήν, αποταμιεύσεις μας. Για να μην προσθέσω ότι απολαμβάνουν εγκληματικά υψηλά ποσοστά κέρδους τόσα χρόνια. Όπως το κράτος μας, έτσι κι αυτές να μάθουν να ζουν λιτά και με σύνεση όπως κάνουν χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ.

Επί πλέον, ο αποκλεισμός του κράτους μας από τις χρηματαγορές δεν θα διαρκέσει πολύ. Αν κηρύξει στάση πληρωμών, και ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, δεν θα περάσει πολύ καιρός που παλιοί δανειστές θα αποδεχθούν νέους όρους αποπληρωμής ενός ποσοστού των περασμένων δανεικών και νέοι υποψήφιοι δανειστές (μπορεί και οι ίδιοι με τους παλιούς) θα σχηματίσουν ουρά έξω από το Υπουργείο Οικονομίας να το δανείσουν! Βλέπετε, το χρέος μας θα έχει μειωθεί τόσο που θα αποτελούμε εξαιρετική επένδυση. Έτσι είναι το κεφάλαιο – όταν οσφραίνεται ένα επικερδές deal δεν σέβεται ούτε τον εαυτό του.

Σε τελική ανάλυση, είναι λάθος μας να φοβόμαστε τόσο πολύ την στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου. Άλλοι πρέπει να φοβούνται μια τέτοια εξέλιξη περισσότερο από εμάς:

• η κυβέρνηση της κας Μέρκελ η οποία θα πρέπει να διασώσει τις Γερμανικές τράπεζες που θα κλονιστούν από μια δική μας στάση πληρωμών

• η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα πρέπει να δει τι θα κάνει με μία χώρα-μέλος την οποία δεν μπορεί να αποβάλει από την ΕΕ αλλά η οποία τελεί υπό πτώχευση

• οι κυβερνήσεις όλων των άλλων χωρών (πλην ίσως της Ολλανδίας και της Αυστρίας) που θα τρέμουν για το ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος των αγορών (των οποίων η όρεξη θα έχει ανοίξει από την ‘επιτυχημένη’ επίθεση στο χρέος της Ελλάδας)

• οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας (χωρών με συνολικό χρέος πάνω από 400%)

• όλοι όσοι έχουν επενδύσει στο ευρώ, είτε σε περιουσιακά στοιχεία είτε ως μέσο συναλλαγής.


Στάση πληρωμών λοιπόν!
Τώρα!
Με χαμόγελο και αισιοδοξία!
(Και ξέρετε ποιο είναι το ωραίο; Ότι αν πειθόμασταν να απελευθερωθούμε από τον φόβο της πτώχευσης, οι φίλοι μας οι Γερμανοί θα έσπευδαν την ίδια στιγμή να την αποσοβήσουν…)

www.protagon.gr

17 σχόλια:

cummulus 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 1:14:00 μ.μ. EET  

Μά, καί αὐτός τά ἔχει μέ τίς "ἐξοπλιστικές συμβάσεις"; Φαινόταν σοβαρός ἄνθρωπος!

Ανώνυμος 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 2:33:00 μ.μ. EET  

Ε λοιπόν έγινε το αναπάντεχο. Ο Καρατζαφέρης αποδείχτηκε γάτα με πέταλα!

Τους άφηνε τόσο καιρό να ξεβρακωθούν νομίζοντας ότι στηρίζει τα μέτρα και βγήκε τώρα σε συνέντευξη τύπου και τους έδωσε στεγνά!

Δεν ψηφίζει, κατηγορεί την Γερμανία ανοιχτά για τα προβλήματα της Ευρώπης και το όλο μπάχαλο, και τους προκαλεί να μας αφήσουν να πτωχεύσουμε αν τολμούν.

Αντιπροτείνει για τα μέτρα, 5 χρόνια περίοδο χάριτος και ετήσια βοήθεια 10 δις με επιτόκιο ανάλογο των τραπεζών (1%) και τίποτε άλλο.

Ανατροπή από τις λίγες και μπράβο του. Στρατηγικά άψογος! Τυπικά επίσης άψογος! Στο πόκερ άρχοντας!

Τα έκανε πουτάνα και βγαίνει στον αφρό (και αν του κάτσει και όλη η χώρα μαζί με αυτόν)

Εύγε!

Ανώνυμος 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 2:59:00 μ.μ. EET  

Ίσως είναι ένα πειστικό θεωρητικό επιχείρημα για το μάθημα Οικονομική Θεωρία ΙΙ στην ΑΣΟΕ. Όμως η κοινωνία είναι ένα μεγάλο σύνολο ανθρώπων με τους οποίους δεν παίζουμε. Ο Μπίσμαρκ δεν ήταν εκείνος που είχε πει ότι τρεις ακαδημαϊκοί μπορούνε να καταστρέψουνε ένα έθνος? Δεν συμφωνώ καθόλου με το Μνημόνιο. Αλλά μη γράφετε για 'αισιοδοξία' όταν υπάρχει κίνδυνος να δούμε κόσμο σε ουρές για λίγο φαγητό, δραματική αύξηση της εγκληματικότητας και σκηνές πανικού στο κέντρο της πόλης καισ τα αεροδρόμια (από τους προνομιούχους που θα είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν). Ποιος ξέρει κάποιοι πανεπιστημιακοί που τόσα χρόνια είχαν αποκομίσει αρκετά κέρδη από τις συμβουλές που παρείχαν σε πολιτικούς να φύγουν με το πρώτο αεροπλάνο, και από αμερικανικό πανεπιστήμιο να σχολιάζουν την κρίση. Πατριώτης με αξιοπρέπεια είναι εκείνος που μένει εδώ, εκείνος που θυμάται τι έκαναν όλοι εκείνοι που μας οδήγησαν εδώ.

Ανώνυμος 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 3:47:00 μ.μ. EET  

Ο καθένας βγάζει άλλα συμπερασματα του για τον καρατζαφύρερ

Caspian 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 3:54:00 μ.μ. EET  

Cummulus, όσον αφορά το σχόλιο του Βαρουφάκη για τις εξοπλιστικές συμβάσεις, ο λόγος που το προτείνει αυτό δεν είναι κάποια αντιμιλιταριστική ιδεολογία του, αλλά στεγνή οικονομική λογική που την έχει εξηγήσει σε προηγούμενο άρθρο του και συνοψίζεται στο ότι, αν θέλουμε να νοικοκυρευτούμε, πρέπει να φροντίσουμε να ελαχιστοποιήσουμε οποιαδήποτε ροή πλούτου στο εξωτερικό.&από τη στιγμή που οι φωστήρες που ψηφίζαμε&μας κυβερνούσαν ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ μία χώρα η οποία ξοδεύει τόσα δις σε εξοπλιστικά επί 3 δεκαετίες,να μην έχει oύτε υποτυπώδη αμυντική βιομηχανία ώστε από αυτά που ξοδεύουμε ένα μεγάλο μέρος να μένει στον τόπο,για κάποιον που πρέπει να προτείνει κάτι για στηρίξει μία άποψή του,ένα τέτοιο επιχείρημα είναι "λογικό".Το αν η πραγματικότητα υπαγορεύει κάτι διαφορετικό είναι συζητήσιμο,γιατί πιστεύω πως κάθε κλάδος που θα κληθεί να υποστεί περικοπές θα έχει πολλά επιχειρήματα να στηρίξει τους λόγους αυτό δεν πρέπει να γίνει.

Ανώνυμε 2:59:00, νομίζω πως οι σκηνές που περιγράφεις, λίγο πολύ ήδη είναι πραγματικότητα!

Αρματιστής 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 4:11:00 μ.μ. EET  

@ Ανώνυμο 10 Φεβρουαρίου 2012 2:59:00 μ.μ.

Το μνημόνιο, σύμφωνα τουλάχιστο με τους εμπνευστές, τους υποστηρικτές και τους εκτελεστές του, απέβλεπε στην αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας και της εξόδου της από τη ζώνη του ευρώ.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται προς κάθε καλόπιστο, είναι αν ο στόχος του μνημονίου επετεύχθη ή θα επιτευχθεί.

Κανένας λοιπόν από τους υπεύθυνους πολιτικούς της Ελλάδας, της ΕΕ και της τρόικας δεν δίνει θετική απάντηση στο υπόψη ερώτημα. Από την Ελλάδα οι εταίροι μας ζητούν ισχυρές δεσμεύσεις, αλλά αυτοί δεν δέχονται να αναλάβουν καμιά δέσμευση. Αυτό τουλάχιστο, εγώ αντιλαμβάνομαι.

Πιστεύω ακόμη, ότι και το νέο μνημόνιο με τη δανειακή σύμβαση να ψηφιστούν, η Ελλάδα σύντομα θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών και στην έξοδο από το ευρώ. Αυτή είναι η δυναμική των γεγονότων και δεν πρέπει να χώνουμε το κεφάλι στην άμμο.

Και η θέση αυτή δεν είναι μοιρολατρική. Είναι απόλυτα λογική και την έχουν περιγράψει άλλοι, γνώστες του ζητήματος και όχι εγώ. Ούτε καν ο Βαρουφάκης. Σε πειόδους οικονομικής κρίσης, τα μέτρα λιτότητας, οι περικοπές, η αύξηση της φορολογίας, μοιραία οδηγούν την οικονομία σε μακρά ύφεση. Στην Ελλάδα συνεχίζεται για 5 χρόνια και δεν υπάρχει κάποια ιδέα για το πότε θα τερματιστεί. Αλλά και όταν θα τερματιστεί, η Ελλάδα δεν θα είναι αυτή που ξέραμε.

Οδυσσέας 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 4:16:00 μ.μ. EET  

@ Ανώνυμο 2.33:
Τα Εύγε στον κωλοτούμπα να λείπουν.
Ο Καρατζαφέρης ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο, που είναι και η αιτία της κατάρρευσης που μας έφερε εδώ.
Και τώρα, αφού έκανε άλλες τριανταδύο κωλοτούμπες και μας απήγγειλε Καβάφη και Beatles, βγάζει την ουρά του απέξω.
Το καραγκιοζιλίκι έχει και όρια.

Αρματιστής 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 4:35:00 μ.μ. EET  

Αγαπητέ Οδυσσέα γεια σου

Ότι ο Καρατζαφέρης θα έκανε ακόμη μια κωλοτούμπα, έπρεπε να αναμένετε. Κάποιοι θα έπρεπε να ήταν περισσότερο πονηρεμένοι. Ο τύπος ποτέ δεν έμεινε σταθερός σε κάτι. Άλλωστε διαφημιστής ήταν. Πάρτε κόσμε. Περιτύλιγμα πούλαγε και περιτύλιγμα πουλάει. Αλίμονο σ' αυτούς που δεν το καταλαβαίνουν.

Τώρα ποια θα είναι η πλάκα! Το γράφω και αλλού εδώ και πολύ καιρό και έγινα κακός. Ξέρεις η αλήθεια πονάει... Το μνημόνιο και η νέα δανειακή θα ψηφιστούν κυρίως από τη ΝΔ και κάποιο μέρος του ΠΑΣΟΚ. Θα τα καταψηφίσουν οι μνημονιακοί και θα τα ψηφίσουν οι αντιμνημονιακοί. Βεβαίως θα το ονομάσουν πράξη εθνικής ευθύνης. Έτσι όμως το ονόμασαν και οι πρώην μνημονιακοί τον Μάιο του 2010, μέχρι και σήμερα.

Πριν λίγο άκουσα σε έκτακτο δελτίο, ότι οι ποντικοί εγκαταλείπουν (παραιτούνται) το καράβι.

Νίκος 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 4:44:00 μ.μ. EET  

@ Ανώνυμο 2.33

Αυτό δε λέγεται πολιτικό "πόκερ" αλλά πολιτική πορνεία για να μη το πω όπως το λέει ο λαός. Αλλά πολύ αργά για τους σαλτιμπάγκους της πολιτικής του δικού του φυράματος.

Οδυσσέας 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 4:51:00 μ.μ. EET  

@ Αρματιστή
Πιθανότατα έχεις δίκιο ότι το νέο μνημόνιο θα ψηφιστεί από ένα μέρος της ΝΔ και ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ.
Με την επιφύλαξη, ΑΝ ψηφιστεί - γιατί την Κυριακή θα μαζευτεί πολύς κόσμος, διαλέξανε βλέπεις και αργία για να το ψηφίσουν, οι φωστήρες...
Όσο για τον Καρατζαφέρη, δε νομίζω ότι πείθει κανέναν καταψηφίζοντας τα ίδια μέτρα που συμφώνησε μόλις χθες. Απλά βγάζει την ουρά του απέξω εκ του ασφαλούς, για να γλιτώσει την οργή του κόσμου.

Ανώνυμος 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 4:57:00 μ.μ. EET  

Μα τι ξέει από πείνα ο Καρατζαφέρης? Σύμφωνα με τη δήλωσή του στην εφορία είναι ένας από τους πιο πλούσιους πολιτικούς. Ως κουτοπόνηρος καιροσκόπος νομίζει ότι έκανε τη μεγάλη μπλόφα και εντυπωσίασε την κοινή γνώμη που έχει αγανακτήσει με το Μνημόνιο. Όμως οι μπλόφες είναι για τη τσόχα: τους τα πέρνεις και την κάνεις. Στην πολιτική η μπλόφα κοστίζει σε αξιοπιστία- αλήθεια υπάρχει ένας πολιτικός που να γνωρίζει την ορθογραφία της λέξης αξιοπιστία?

kostantinos kladianos 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 4:57:00 μ.μ. EET  

h itopathia se afto to blog xehilizi!!! pros caspian : h amyntikh viomixania mas ipotipodis mono sto mialo sou ine. kai dinatotites exi kai me stirixi plouto mpori na sinisferi.pros armatisth:oute h ellas tha proxorisi se stasi pliromon oute tha sintrivoumai! pistevo oti me sovarotita apo thn igesia mas tha xana vgoumai sintoma pros ta exo os mia proigmeni plousia xora ths ditikhs evropis me pio kalla organomenes pleon(h krisi mas egine mathima pistevo) kapitalistikes kai ditikoevropaikes koinonikes domes.alla pistevo oti to enkripto mallon simferonta ipostiri. episis armatisth pes mas to onoma sou h fovase? a kai kati akoma,mhn kanis ton xerola!

Οδυσσέας 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 5:07:00 μ.μ. EET  

@ konstantinos kladianos:
Μας έκανες να γελάσουμε λίγο μέσα στη γενική μαυρίλα. Αυτός είναι και ο μόνος λόγος που δημοσιεύτηκε το σχόλιό σου...

Ανώνυμος 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 7:01:00 μ.μ. EET  

@Οδυσσέας και υπόλοιποι

Μένετε στην επιφάνεια στο θέμα Καρατζαφέρη αγαπητοί. Βλέπετε το δέντρο και χάνετε το δάσος.

Άσχετα με το αν είναι κωλοτούμπας και άσχετα με τους λόγους που μπορεί να έκανε αυτή την κίνηση, ήταν ότι καλύτερο έχει γίνει στην Ελληνική πολιτική τα τελευταία 2 χρόνια.

Ήταν ότι πιο απρόβλεπτο, ξεβράκωσε και τα δύο μεγάλα κόμματα (βασικά έκλεισε το σπίτι του Σαμαρά γιατί ο ΓΑΠ είναι από καιρό με κατεβασμένα ρολά), έβαλε φωτιά σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες (ήδη πέφτουν οι παραιτήσεις σύννεφο) και το έκανε και με τρόπο που δεν δείχνει ότι θέλει (και καλά) να τινάξει το σύστημα στον αέρα.

Στρατηγικά η όλη κίνηση, άσχετα με τους λόγους πίσω της, είναι άψογη.
Και στην κατάσταση μας μόνο κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.

Για εμένα, ηθελημένα ή όχι, ο Καρατζαφέρης δίνει μια ευκαιρία στην χώρα ακριβώς όταν την χρειάζεται.

Φέρνει και τους πάντες προ των ευθυνών τους. Πετάει και το μπαλάκι στην Ευρώπη ότι έτσι δεν πάμε πουθενά και καλύτερα να αλλάξετε τροπάριο.

Όσο προκατειλημμένος και να είναι κάποιος εναντίον του, μόνο μπράβο μπορεί να του πει για το σημερινό.

Είναι κρίμα να μηδενίζουμε τα καλά κάποιου επειδή έκανε μαλακίες μέχρι τώρα. Το τώρα μετράει γιατί το τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή για την χώρα.

Στο κάτω κάτω της γραφής, κανένας δεν μπορεί να αποδείξει ότι η μέχρι τώρα κινήσεις του δεν ήταν εσκεμμένες για να φτάσουμε στο σημερινό ή ότι βασίζονταν σε άλλα πολιτικά δεδομένα.

Τα υπόλοιπα είναι τρίχες..

Ανώνυμος 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 7:23:00 μ.μ. EET  

Ανώνυμε 7:01 πλάκα μας κάνεις; Προχθές δεν ήταν ο Καρατζαφέρης στη σύσκεψη που αποφάσισε αυτά τα μέτρα; Και τώρα λέει ότι δε θα τα ψηφίσει; Και επιπλέον εξακολουθεί να στηρίζει τον Παπαδήμο;
Τα παπατζιλίκια είναι για τα τραπεζάκια της Ομόνοιας, όχι για τις ώρες που κρίνεται η τύχη του Έθνους...

enkripto 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 8:30:00 μ.μ. EET  

απόψεις που επιχειρηματολογούν κατα ή υπερ του κάθε αρθρογράφου είναι οχι μονο καλοδεχουμενες αλλα και απαραίτητες.

τούτων λεχθέντων, ο χώρος αυτός δεν δημιουργήθηκε για να βγάζει ο κάθε πικραμένος τα κόμπλεξ του..

το παραπάνω αφορά τους γνωστούς προβοκάτορες

Ανώνυμος 16 Φεβρουαρίου 2012 στις 5:22:00 μ.μ. EET  

Εύγε στο κωλοτούμπα;;;Ψήφισε το πρώτο μνημόνιο, και δυο χρόνια τώρα αυτός και οι βουλευτές του μας λένε οτι το μνημόνιο είναι καταστροφή για τη χώρα......εγώ είμαι χαζός ή αυτοί μας δουλεύουν;;;Τώρα που είδε οτι μετά τις εκλογές μάλλον θα είναι σπίτι του και όχι στη βουλή, τρέχει να βγάλει την ουρά του απ΄ έξω, πράγμα που δείχνει ανευθυνότητα και ευθυνοφοβία.Ούτε την άποψη του δεν έχει το σθένος να υπερασπιστεί, θα υπερασπιστεί τη χώρα;;;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP