Η ουσία του διλήμματος και το κριτήριο της απόφασης

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Ένας από τους νόμους του Σόλωνα, που διαμόρφωσε τους θεσμούς της αρχαίας Αθήνας, ήταν: "Κελεύω άτιμον είναι τού έν στάσει μηδέτερος μερίδος γενομένου". Στις κρίσιμες στιγμές κάθε πολίτης όφειλε να παίρνει θέση στα ζητήματα της πόλης. Όσοι γράφουμε σε αυτόν εδώ τον ιστότοπο συνήθως δεν εκφέρουμε γνώμη για οικονομικά θέματα. Όμως στις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα ο καθένας υποχρεούται να πάρει θέση, και γι' αυτό το λόγο αισθανόμαστε κι εμείς, αν και μη ειδικοί, την υποχρέωση να καταθέσουμε την άποψή μας.

Η πολιτική που ασκήθηκε στην Ελλάδα από το 2010 και μετά βάσει του (πρώτου) Μνημονίου έχει ολοφάνερα αποτύχει. Όπως είχαν προβλέψει πολλοί οικονομολόγοι, η ύφεση της οικονομίας (μείωση του ΑΕΠ) που επήλθε λόγω των οριζόντιων περικοπών και της έκτακτης φορολογίας οδήγησε σε αύξηση (και όχι μείωση) του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, σε απώλεια των "στόχων" που είχαν τεθεί και σε ένα φαύλο κύκλο ολοένα δραστικότερων περικοπών. Το ελληνικό κράτος μοιάζει με σκύλο που κυνηγάει την ουρά του, ενώ η κοινωνία στενάζει, με τεράστια αύξηση των αυτοκτονιών, της ανεργίας και των αστέγων.

Αυτό που προτείνεται με το "δεύτερο Μνημόνιο" είναι μια ακόμα ισχυρότερη δόση του ίδιου φαρμάκου, η οποία θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε ακόμα χειρότερη ύφεση. Και αυτή η προοπτική είναι που προτείνεται στην ελληνική κοινωνία ως "τελευταία ευκαιρία", καθώς οι υποστηρικτές της προβάλλουν το δίλημμα "νέο μνημόνιο ή χρεωκοπία", προβάλλοντας τον κίνδυνο άδειων ραφιών, ελλείψεων τροφίμων, παύσης πληρωμών μισθών και συντάξεων, κλπ.

Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες, καλό είναι να λείπουν αυτού του είδους τα εκβιαστικά διλήμματα από την πλευρά των "μνημονιακών", ειδικά όταν αυτά έχουν διαψευστεί στο πρόσφατο παρελθόν. Καλό είναι επίσης να λείπουν οι αλληλοκατηγορίες περί εθνικής προδοσίας και οι συνομωσιολογίες, τις οποίες συνηθίζουν πολλοί "αντιμνημονιακοί". Μπροστά σε τόσο μεγάλες αποφάσεις, θεωρούμε ότι κάθε Έλληνας, όποια θέση κι αν υποστηρίζει, έχει γνώμονα το εθνικό συμφέρον, όπως αυτός το αντιλαμβάνεται με τη συνείδησή του. Και παρ' ότι εν τέλει διαφωνούμε με όσα είπε ο πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος στο χθεσινό του διάγγελμα, πρέπει να του αναγνωριστεί η ειλικρινής αγωνία του για το μέλλον του τόπου.

Σε τέτοιες ώρες, καλό είναι επίσης να ξεχνάμε το συναίσθημα και να λειτουργούμε με βάση την ψυχρή λογική. Το ένα συναίσθημα που πρέπει να αποκλείσουμε είναι η πληγωμένη υπερηφάνεια και ο θυμός, απέναντι σε Γερμανούς και άλλους δανειστές μας. Τα εξοργιστικά δημοσιεύματα των ευρωπαϊκών εφημερίδων δεν οφείλονται μόνο στα δικά τους στερεότυπα αλλά και στις άφθονες λαβές που τους δώσαμε εμείς. Και η πολιτική επιλογή των ευρωπαϊκων κυβερνήσεων να μας δανείσουν (και επιπλέον να ρίξουν το βάρος τους στην πλάστιγγα, ώστε να δεχτούν οι ιδιώτες δανειστές μας το "κούρεμα"), πρέπει να είναι σεβαστή - θα μπορούσαν και να μη μας δανείσουν καθόλου. Προφανώς το κάνουν για λόγους συμφέροντος που έχουν να κάνουν με τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Και προφανώς οι ταπεινωτικές δηλώσεις και συμπεριφορές είναι μέρος της προσπάθειας να πείσουν τους δικούς τους φορολογούμενους για τον τρόπο που διαθέτουν τα χρήματά τους. Δε θέλει κανείς το κακό μας, απλά κοιτάνε το συμφέρον τους. Ας βάλουμε λοιπόν στην άκρη την πληγωμένη υπερηφάνεια - αν ήταν απλώς να θιχτεί η περηφάνεια μας αλλά να σωθεί το μέλλον της χώρας, χαλάλι.

Όμως υπάρχει κι ένα άλλο συναίσθημα που πρέπει να βάλουμε στην άκρη: ο φόβος. Με το φόβο πορευτήκαμε τα δύο τελευταία χρόνια, και δε μας βοήθησε. Με το φόβο πολιτεύτηκε ο Γ. Παπανδρέου εξ αρχής, ήδη πριν το Μνημόνιο, με τις δηλώσεις περί "Τιτανικού". Ο φόβος είναι που έχει μουδιάσει την οικονομία, την αγορά, τις επενδύσεις, τις ζωές μας. Το φόβο της χρεωκοπίας επικαλούνται όσοι δέχονται και παρουσιάζουν το δεύτερο Μνημόνιο ως μονόδρομο. Μάλιστα ταυτίζουν εκφοβιστικά την πιθανή στάση πληρωμών με την έξοδο από το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η πρώτη είναι ζήτημα ελληνικής επιλογής και η δεύτερη απολύτως απίθανη. Επισείουν και το φόβο των ελλείψεων βασικών ειδών σε περίπτωση στάσης πληρωμών, ο οποίος ομολογουμένως δεν είναι αβάσιμος, και ίσως αυτός οδήγησε και ορισμένους πολιτικούς ηγέτες σε αναδίπλωση... Αλλά ως απάντηση στο φόβο ταιριάζει μόνο ο στίχος του Κάλβου:

"Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,
ζυγόν δουλείας ας έχωσιν.
Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία"


Σε τέτοιες ώρες, ο λόγος πρέπει να δίνεται στην ψυχρή λογική. Η λογική και άρα κρίσιμη ερώτηση είναι μία και απλή: Δίνουν η νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ώστε να εξέλθει από την κρίση και να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο;

Πρέπει κατ' αρχήν να αναγνωριστεί ότι μια κρίσιμη διαφορά του νέου προγράμματος, σε σχέση με αυτό του "πρώτου Μνημονίου" είναι ότι συνδυάζεται με το λεγόμενο PSI, δηλαδή τη συμφωνημένη από τους ομολογιούχους απώλεια της αξίας των ομολόγων τους. Αυτή η λύση, αν είχε εφαρμοστεί το 2010 χωρίς να θεωρούνται "ταμπού" τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ίσως να είχε πετύχει. Αυτό όμως δε συνεπάγεται ότι το σημερινό "κούρεμα", με τη σημερινή δυναμική της οικονομίας, είναι βιώσιμο. Αυτό άλλωστε αντανακλά η συνεχής αύξηση του ύψους του "κουρέματος", από τότε που πρωτοσυζητήθηκε: την αύξηση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, λόγω της ραγδαίας μείωσης του τελευταίου.

Η απάντηση στο ερώτημα, κατά πόσον η προτεινόμενη λύση είναι βιώσιμη, είναι δυστυχώς αρνητική, και δεν τη δίνουμε εμείς, αλλά ένα από τα κεντρικότερα πρόσωπα της υπόθεσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που μόλις προχθές δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι με το προτεινόμενο πρόγραμμα το ελληνικό χρέος δεν καθίσταται βιώσιμο, καθώς σε βάθος χρόνου μειώνεται στο 136% και όχι στο 120% του ΑΕΠ. Ανάλογες προβλέψεις έγιναν και από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, αλλά και από πολλούς οικονομολόγους διεθνώς.

Επομένως το "πακέτο" που βρίσκεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή, δεν είναι λύση, αλλά ένα ακόμα σκαλί προς το γκρεμό. Γι' αυτό άλλωστε, όπως σωστά έχει επισημάνει ο Γ. Βαρουφάκης, κανείς πια δεν ισχυρίζεται ότι αυτό το πακέτο συνιστά "διάσωση". Απλά θέτουν το δίλημμα "ή αυτό ή κάτι χειρότερο". Συνεπάγεται όμως πραγματικά η απόρριψη του "Δεύτερου Μνημονίου" κάτι χειρότερο;

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του που δημοσιεύσαμε εδώ, ο Γ. Βαρουφάκης έγραψε ότι η απόρριψη του Δεύτερου Μνημονίου και η στάση πληρωμών το Μάρτιο δεν συνεπάγεται αυτονόητα την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, ούτε καν τον εξαναγκασμό της σε οικειοθελή έξοδο μέσω πιστωτικής "ασφυξίας", όπως ισχυρίζονται (με ειλικρινή φόβο οι περισσότεροι) πολλοί σχολιαστές. Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε επιστημονικά τη θέση αυτή, θυμίζουμε όμως ότι ο Βαρουφάκης έχει αποδειχθεί σωστός σε κάθε πρόβλεψή του από την αρχή της κρίσης. Και θυμίζουμε ότι σε μια άλλη φάση κρίσης, στις αρχές Νοεμβρίου που η κυβέρνηση Παπανδρέου έπνεε τα λοίσθια, ο επίτροπος Όλι Ρεν στιγμιαία υποχώρησε από την εμμονή σε κυβέρνηση συνεργασίας, δηλώνοντας ότι η έκτη δόση θα εκταμιευόταν ασχέτως αυτού... Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και σήμερα, με τη γερμανική πλευρά να έχει ήδη εξετάσει σενάριο προσωρινής δανειοδότησης της Ελλάδας για να μη διακινδυνευτεί η αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν το Μάρτιο. Δεν αποκλείεται λοιπόν, σε περίπτωση απόρριψης του δεύτερου Μνημονίου από την ελληνική Βουλή, να μπει σε εφαρμογή το "σχέδιο Β".

Από την άλλη πλευρά, ίσως να μην υπάρχει πια "σχέδιο Β" για την Ελλάδα, γιατί δεν αποκλείεται να έχουμε φτάσει στο σημείο, όπου το κόστος της διάσωσής μας είναι μεγαλύτερο από το κόστος της χρεωκοπίας μας - με λίγα λόγια, στο σημείο όπου οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν θωρακίσει επαρκώς τα τραπεζικά τους συστήματα για να αντέξουν στην ελληνική στάση πληρωμών. Και επειδή πράγματι η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό βρίσκεται πολύ χαμηλά, υπάρχει περίπτωση (αντίθετα από τις απόψεις που εκφράζει ο Γ. Βαρουφάκης), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πάψει να στηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση στάσης πληρωμών, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα που περιγράφονται.

Αλλά το ερώτημα είναι: το σημερινό πακέτο προσφέρει βιώσιμη εναλλακτική; Η απάντηση είναι όχι: οδηγεί βαθύτερα στην ύφεση και τελικά στην κατάρρευση, στερώντας την Ελλάδα από τη δημόσια περιουσία και τα εργαλεία που είναι αναγκαία για την ανασυγκρότησή της (Λυγερός).

Απόψε, η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να καταψηφίσει το νέο μνημόνιο. Αλλά, ακόμα και αν αυτό συμβεί, δεν θα είναι το τέλος του δρόμου. Θα είναι η αρχή μιας ανηφορικής πορείας. Και από τη Δευτέρα κιόλας, θα πρέπει να προετοιμαστεί η χώρα για τους κραδασμούς που θα έρθουν. Όπως και να έχει, κανένας από τους δρόμους που ανοίγονται μπροστά μας δεν είναι εύκολος.

17 σχόλια:

Mithridates 12 Φεβρουαρίου 2012 στις 6:27:00 μ.μ. EET  

“The Only Thing We Have to Fear Is Fear Itself”

Η ομιλία του Φρανγκλίνου Ρούζβελτ επί τη αναλήψει της προεδρίας του το 1933, μέσα στην κρίση από το οικονομικό κραχ του 1929, είναι αρκετά ενδιαφέρουσα μιας και οι ομοιότητες με την σημερινή Ελλάδα είναι αρκετες.


http://historymatters.gmu.edu/d/5057

AegeanHawk 12 Φεβρουαρίου 2012 στις 6:55:00 μ.μ. EET  

"Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα"

Ο αριθμός-όγκος των άρθρων, δηλώσεων, απόψεων, θεωριών και προβλέψεων είναι τόσο μεγάλος που είναι πλέον "μη διαχειρίσημος"......

"Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια"

Ηρθε η "ώρα μηδέν", ώρα για έργα και πράξεις. Τέρμα τα "πολλά λόγια".
Τέρμα και η πλάκα (Βενιζέλος χτες στην επιτροπή της Βουλής).
Τέρμα και το "τέλεια".

Ανώνυμος 12 Φεβρουαρίου 2012 στις 8:08:00 μ.μ. EET  

Αγαπητο Ενκρυπτω,

Σεβαστη η αναλυση και η προτροπη για ψυχραιμια.

Δεν υπαρχει λογος ομως να ξεχασουμε τα τρομακτικα εγκληματα και προδοσιες που εχουν γινει εις βαρος του Ελληνικου εθνους και κρατους.

Οχι, δεν ειναι σωστο να λεμε οτι ο καθε "Ελληνας" εχει γνωμονα το εθνικο συμφερον. Να αρχισουμε απο αυτο που καθ'ονομα ειναι Βουλη των Ελληνων αλλα ειναι ενας οχετος απο απατεωνες, εγκληματιες και προδοτες που λιμαζονται τον Ελληνικο λαο; Οταν οι Ελληνες πεινουν και αυτοι οι αλητες διατηρουν προυπολογισμο Βουλης 200 εκαττομυριων ευρω, στα φανερα, και ποιος ξερει ποσα στα κλεφτα, οχι δεν τους αναγνωριζουμε ειλικρινη αγωνια για το μελλον του τοπου. Μονο ιδιοτελη αγωνια για τις τσεπες τις δικες τους και των οικογενειων τους.

Επειτα με την προσοχη τωρα στραμμενη στο οικονομικο προβλημα, ας μην ξεχναμε οτι αυτο ειναι το ευκολο μερος του μεγαλυτερου προβληματος που ειναι η επιβιωση της Ελλαδας σαν κρατος και του Ελληνικου λαου σαν εθνος.

Ο βασικος λογος που μιλαμε για προδοσιες, αντι να τις χαρακτηριζουμε αποτυχιες, ειναι επειδη οταν ο Παπανδρεου μας εσπρωχνε στον οικονομικο γκρεμο για να μας παραλυσει, απο την αλλη πλευρα με κατεπειγουσες διαδικασιες κατεστρεφε την εθνικη συσταση της Ελλαδας με ολα αυτα τα λαθρονομοσχεδια για ελληνοποιηση αλλοδαπων, το ανοιγμα των συνορων της χωρας, την πλημμυρα απο λαθραιους, τις προδοτικες συμφωνιες για το Αιγαιο, την αποδομηση των ενοπλων δυναμεων, τις επιθεσεις εναντιον καθε τι ελληνικου, την προωθηση ανθελληνων σε θεσεις κρατους και σε πανεπιστημια, και τα λοιπα.

Αν ξεπερασουμε το οικονομικο προβλημα, μετα θα εχουμε μπροστα μας το πολυ δυσκολοτερο προβλημα της ανασυγκροτησης της χωρας (αν υπαρχει ακομα) και του εθνους… Πως θα απαλλαγουμε απο τα εκαττομυρια των λαθραιων; πως θα τους διωξουμε εξω ολους αυτους που μπηκαν μεσα παρανομα; πως θα ξαναβρουμε τον ελληνικο εαυτο μας, που οι νεοτερες γενιες ουτε καν διδασκονται στα σχολεια;

Θα ξημερωσει μια μερα μετα απο δεκα χρονια η εικοσι χρονια οταν θα βγαινουμε απο τον ληθαργο της οικονομικης κρισης για να συνειδητοποιησουμε οτι οι Ελληνες δεν αποτελουν παρα τον μισο πληθυσμο σε μια χωρα οπου οι μισοι ανηκουν σε εναν οχετο που εχει μπει μεσα παρανομα; Οταν τοτε καποιοι θα μιλανε για "λυση" του προβληματος - που για πολλους λυση του προβληματος ειναι η εξοντωση της χωρας και του Ελληνικου εθνους, οι νεο-Ελληνες θα εχουν αποδειχτει για ακομα μια φορα οτι κοιμουνταν ορθιοι παραγνωριζοντας το προβλημα που εβραζε διπλα τους;

Αυτοι που φωναζουν στο πλευρο των Ελληνων στην αντιμετωπιση του οικονομικου προβληματος τωρα, θα εξακολοθουν να ειναι Ελληνες οταν θα πρεπει να επανορθωσουμε την Ελλαδα σαν κρατος και σαν εθνος; Η θελουν τωρα να αναδειχτουν σωτηρες με αφορμη το οικονομικο προβλημα προκειμενου να φανερωσουν μετα τον πραγματικο τους εαυτο και να θανατωσουν τον Ελληνισμο;

Δεν εχουμε την πολυτελεια να ασχολουμαστε μονο με το οικονομικο προβλημα και να αφηνουμε τα προβληματα της χωρας και του εθνους για αργοτερα. Πρεπει να τα βαλουμε ολα μαζι μπροστα μας και να τα λυσουμε.

Μυκηναίος 12 Φεβρουαρίου 2012 στις 8:19:00 μ.μ. EET  

Αν και δεν ειδικεύεστε σε οικονομικά θέματα είσαστε εν γένει εύστοχοι. Σε ένα μόνο πράγμα με βρίσκετε επιφυλακτικό, για να μην πω αντίθετο:

Το τελευταίο για το οποίο αγωνιά ο κ. Παπαδήμος και οι λοιποί πολιτικοί φωστήρες είναι το μέλλον του τόπου.

Alexandros 12 Φεβρουαρίου 2012 στις 9:16:00 μ.μ. EET  

Ακούω και αυτή τη στιγμή που σας γράφω, τις
ομιλίες στη βουλή πριν την ψήφιση. Το
συμπέρασμά μου, που δεν είναι τωρινό, αλλά
ενισχύεται μέρα με τη μέρα, είναι πως οι
άνθρωποι στη βουλή είναι πολύ
επικίνδυνοι. Ο Κύριος Βενιζέλος μας είπε
πως τα πιο "δύσκολα" του μνημονίου είναι οι
μεταρρυθμίσεις, άρα θεωρεί πως το
σημαντικότερο είναι το πολιτικό κόστος
και όχι το καλό της πατρίδας, επίσης μας
είπε πως αυτός και η κυβέρνησή του, οι
οποίοι ευθύνονται για τη χρεοκοπία της
χώρας για το γκρέμισμα κάθε δομής, είναι
οι καλύτεροι για να τα χτίσουν σε ένα με
δυο χρόνια. Αυτό που δεν μας είπε βέβαια
είναι πως αυτός και η κυβέρνησή του
ευθύνονται για το μνημόνιο 2, αφού αυτοί
δεν μπόρεσαν να κάνουν ούτε την ελάχιστη
μεταρρύθμιση που προέβλεπε το μνημόνιο 1.
Μετά μας έκανε να αναρωτηθούμε αν υπήρχαν
καλύτεροι να διαπραγματευτούν, αν υπήρχε
καλύτερος δηλαδή από αυτόν που δεν
εφάρμοσε, ως υπουργός εξωτερικών καμία
συμφωνία του μνημονίου και τον
πρωθυπουργό, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος
για τα ψευδή στοιχεία που δίνονταν επί
εποχής Σημίτη, άρα η απάντηση είναι
αυτονόητη, προφανώς υπήρχαν. Μετά άκουσα
ένα σωρό ανοησίες από Κεδικογλου,
Πρωτόπαππα και λοιπούς και κατά ένα
παράξενο τρόπο όλοι είπαν πως δεν είναι
υπεύθυνοι για αυτά που έγιναν. Να βάλει
κανείς τα κλάματα ή τα γέλια;

Για να μην τα πολυλογώ, άποψή μου είναι πως
η δημιουργία μιας, τουλάχιστον, νέας
παράταξης, η οποία καμία σχέση δεν θα έχει
με τα υπάρχοντα πρόσωπα, είναι πάνω από
απαραίτητη, επίσης είναι απαραίτητη η
αναζήτηση ευθυνών για όλες τις
κυβερνήσεις της τελευταίας 20ετίας, πρέπει
κάποιοι να λογοδοτήσουν. Η σύμβαση σήμερα
θα γίνει αποδεκτή, αν όμως παραμείνουν οι
ίδιοι στην εξουσία, θα καταρρεύσει η
πατρίδα σε λιγότερο από δυο χρόνια .
Πρέπει ο κόσμος να επαναστατήσει και να
ζητήσει εκλογές άμεσα, αλλά όχι μόνο με
πορείες αλλά και μέσα από οργανωμένες
παρατάξεις, οι οποίες με την υποστήριξη
του κόσμου θα απαιτήσουν το αυτονόητο,
ΕΚΛΟΓΕΣ!

ΥΓ: Ότι θα συμφωνούσα με τον Κύριο Τσίπρα μου φαινόταν κάποτε αδιανόητο

enkripto 13 Φεβρουαρίου 2012 στις 11:32:00 π.μ. EET  

Ένα είναι σίγουρο - απο την στιγμή που το ΠΑΣΟΚ έχασε χθές την δεδηλωμένη, πολιτικά υπεύθυνος για το τι θα συμβεί στην χώρα και στους Έλληνες ,απο εδώ και στο εξής, είναι ο Αντώνης Σαμαράς..

Alexandros 13 Φεβρουαρίου 2012 στις 11:36:00 π.μ. EET  

Όπου υπουργός εξωτερικών στο παραπάνω άρθρο εννοώ υπουργός οικονομικών. Όμως σαν μην έφταναν όλα αυτά τα απαράδεκτα που ψηφίστηκαν απόψε, τώρα οι Ευρωπαίοι εγείρουν και το θέμα του ειδικού λογαριασμού. Όμως, αυτό ούτε συζητήθηκε ούτε ψηφίστηκε στη βουλή, με ποια δικαιοδοσία θα πάει ο Βενιζέλος να διαπραγματευτεί τέτοιο πράγμα? Οι άνθρωποι αυτοί έχουν χάσει κάθε αίσθηση, όσο και να μην το θέλουν τίθεται θέμα προδοσίας τόσο τις χώρας όσο και του συντάγματος, όχι επειδή το λέω εγώ η αυτοί που φωνάζουν στους δρόμους, αλλα επειδή το λέει ο νομος, το 90% όσον ψηφίστηκαν χτες είναι αντισυνταγματικά και πολλά από αυτά που κάνουν δεν έχουν τι στήριξη ούτε αυτής τις ψηφοφορίας παρωδία

enkripto 13 Φεβρουαρίου 2012 στις 12:12:00 μ.μ. EET  

Θλιβερή η είκόνα της πόλης σήμερα, ακόμα πιο θλιβερή η εικόνα ανθρώπων που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα που μέχρι χθές μέμφονταν

Λίγη ντροπή ρε παιδιά

Ανώνυμος 13 Φεβρουαρίου 2012 στις 4:23:00 μ.μ. EET  

Καμμία επιλογή δεν είναι εύκολη. Η στάση πληρωμών θα δημιουργήσει κατάσταση αποκάλυψης. Εδω δεν υπήρχε αξιόπιστο σχέδιο για απλά πράγματα, θα υπάρχει για την διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης ; Με σκληρό ροκ έξω από τράπεζες και super market ; Δυστυχώς στερούμαστε του πολιτικού κεφαλαίου να μας βγάλει έξω και από την μια και από την άλλη επιλογή.

Αρματιστής 13 Φεβρουαρίου 2012 στις 11:23:00 μ.μ. EET  

Αγαπητοί φίλοι του εν κρυπτώ, καλησπέρα

Στο στρατό μας διδάσκουν να σχεδιάζουμε με βάση το δυσμενέστερο σενάριο. Όλα αυτά θεωρητικά ασφαλώς, μια και σε μείζονα ζητήματα η πολιτική ηγεσία και οι Ελληνικές Ε.Δ., φάνηκαν ανίκανες να τηρήσουν την υπόψη αρχή.

Ποιο όμως ήταν μέχρι χθες το δυσμενέστερο σενάριο για την χώρα, σύμφωνα με τη κυβέρνηση, τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το σύστημα της κατεστημένης ενημέρωσης;

Ότι αν δεν ψηφιζόταν το μνημόνιο η χώρα θα οδηγείτο και σε τυπική χρεοκοπία (ουσιαστικά έχει ήδη χρεοκοπήσει), με τα γνωστά αποτελέσματα και επιπτώσεις που μας περιέγραψαν γλαφυρά και τρομοκρατικά και με τα ίδια ακριβώς λόγια, απαξάπαντες. Το μνημόνιο όμως, «ευτυχώς» ψηφίστηκε και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία, από μια βουλή, που βεβαίως ούτε τη νομιμοποίηση διέθετε για να αποφασίσει για αυτό το ζήτημα, αλλά ούτε απηχεί και το λαϊκό αίσθημα, όπως αυτό εκφράζεται σήμερα. Άρα το μέχρι χθες δυσμενές σενάριο «απεφεύχθη», με την υπεύθυνη και πατριωτική στάση της κυβέρνησης και όλων όσων έδωσαν θετική ψήφο. Ψήφο συνείδησης ασφαλώς και όχι ψήφο κομματικής πειθαρχίας…

Ύστερα από τη χθεσινή απόφαση της βουλής, μπορεί να υπάρχει πλέον κάποιο άλλο δυσμενές σενάριο; Πιστεύω ναι. Το ακόλουθο: Να υπογράψουν ο πρωθυπουργός και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί τις έγγραφες διαβεβαιώσεις που ζητά η ΕΕ, να βρεθούν και τα υπολειπόμενα 300 εκατομμύρια με μια περικοπή των επικουρικών, να αποδεχθεί η κυβέρνηση τη Τετάρτη την επιτροπεία από το παράθυρο, να γίνει η ανταλλαγή ομολόγων και στη συνέχεια η Ελλάδα σε σύντομο χρόνο, πολύ σύντομο, να χρεοκοπήσει. Μπορεί να συμβεί αυτό; Κατά τη γνώμη μου ναι, σύμφωνα με τα ακόλουθα:

Τον Απρίλιο ή το Μάιο, σύμφωνα με τα λεχθέντα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα έχουμε καινούργια βουλή. Βουλή όμως πολυκομματική, 7-8 κόμματα, που δεν θα έχει καμιά σχέση με τη σημερινή. Τα δύο κόμματα που ψήφισαν το μνημόνιο 2 και που θα στείλουν τις έγγραφες δεσμεύσεις στην ΕΕ, θα είναι βαριά πληγωμένα και απομειωμένα εξ αιτίας της πολιτικής τους στη στήριξη στο μνημόνιο (θα το δούμε σύντομα στις δημοσκοπήσεις). Νέοι σχηματισμοί θα αναδειχθούν. Τα αριστερά κόμματα με τους οικολόγους θα διαθέτουν 30-40%. Και υπάρχουν 42 διαγραμμένοι που με την απορριπτική ψήφο τους στο μνημόνιο, ενέγραψαν υποθήκες για το μέλλον. Ποιοι θα σχηματίσουν κυβέρνηση και ποιοι δεσμεύονται πλέον από αυτά που ψηφίστηκαν χθες; Και ας μη ξεχνάμε ότι θα υπάρχει και ένας κόσμος που θα βρίσκεται στα κάγκελα. Ακόμη θα υπάρχουν και οι απαιτήσεις της τρόικας για νέα μέτρα και άλλη λιτότητα. Αν αυτό δεν είναι ένα πολύ δυσμενές σενάριο, ή ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, τι άλλο μπορεί να είναι;

Και το ερώτημα που τίθεται, είναι: Υπάρχει σχέδιο για τη διαχείριση του παραπάνω σεναρίου; Και γενικότερα υπάρχει σχέδιο για τη διαχείριση μιας χρεοκοπίας;

ΥΓ. Σχετικά με το φόβο. Έχετε δίκιο που το θίγετε. Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν το λαό. Πιστεύω όμως ότι ο Ελληνικός λαός δεν φοβάται. Αυτό έδειξε η χθεσινή συγκέντρωση. Όχι των λίγων «γνωστών – άγνωστων» μπαχαλάκηδων, αλλά των εκατοντάδων χιλιάδων ειρηνικών διαδηλωτών. Εγώ δεν είδα φοβισμένους πολίτες. Είμαι βέβαιος ότι ο Έλληνας θα αντέξει, θα αντισταθεί, θα πολεμήσει και στο τέλος θα βγει από τη κρίση. Πιστεύω ότι ο φόβος που πολλοί με ιδιαίτερη προσπάθεια καλλιεργούν δεν θα περάσει.

oikologia-gea 14 Φεβρουαρίου 2012 στις 12:35:00 μ.μ. EET  

Νομίζω πως ο Αρματιστής θέτει τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση.

Σημασία έχει τι θα γίνει στο μέλλον, διότι όσοι φορούν παρωπίδες και νομίζουν ότι θα συνεχιστεί η βρωμερή μικροπολιτική δραστηριότητά τους, σφάλλουν τα μέγιστα.

Τέτοια περιθώρια δεν υφίστανται πλέον!

Εάν αυτή την φορά δεν αντιδράσουμε όλοι οι Έλληνες Πατριώτες σωστά και δεν φροντίσουμε να βγεί η Πατρίδα από το αδιέξοδο, τότε όχι μόνο θα αποτύχουμε, αλλά και η Ελλάδα θα πάψει να υφίσταται με την σημερινή της μορφή.

Ενδιαφέρει τα μέγιστα η προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει, ώστε αυτό το κράτος-μαγαζάκι να γίνει, εν μία νυκτί, κράτος σε εργώδη λειτουργία και δραστηριότητα.

Θυμάμαι πάντα πως παλαιά, το οικονομικό σχέδιο της οικονομίας ήταν πενταετές ….. και όχι δωδεκάμηνο.

Θα πρέπει, ...... προχθές κιόλας, να σταματήσουν οι σπατάλες του σημερινού ανίκανου και διαλυμένου κράτους και να δοθή ευκαιρία στην ανάκαμψη και την αναπτυξη της οικονομίας.

Επίσης, δεν πρέπει να γίνουν, όπως έχω ακούσει πως πρόκειται να γίνει, Εθνικές Υποχωρήσεις, δηλαδή στην Θράκη, στην Κύπρος, στα Σκόπια. Δεν μπορούμε πλέον να υποχωρήσουμε ούτε βήμα από τις, έτσι και αλλιώς σημερινές πολύ ενδοτικές θέσεις μας.

Δεν χαρίζουμε ούτε σπιθαμή Ελληνικής Γης για να πάρουμε αντάλλαγμα μερικά δισεκατομμύρια ευρώ.

Ευμένης Καρδιανός

Υ.Γ. Δαιμονίζομαι όταν ακούω για "οικολόγους" που εμπλέκονται στην πολιτική, διότι ο αληθινός οικολόγος, φύσι είναι αντίθετος προς τα μικροπολιτικά οικονομικά παιχνίδια. Αυτοί οι «δήθεν οικολόγοι» λερώνουν το όνομα «οικολόγος», δηλαδή εκείνου που πράγματι ενδιαφέρεται για τον οίκο του!

ΝΕΣΤΩΡ 15 Φεβρουαρίου 2012 στις 12:29:00 μ.μ. EET  

Σίγουρα η χώρα μας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Εκείνο νομίζω που λείπει παντελώς είναι η έλλειψη Ηγεσίας. Θεωρώ ότι είναι το σημαντικότερο. Χωρίς την ύπαρξη μιας χαρισματικής Ηγετικής φυσιογνωμίας, η οποία θα μπει μπροστά, να κοιτάξει στα μάτια τον Ελληνικό Λαό, να ζητήσει την υποστήριξή του και να λάβει τις απαιτούμενες αποφάσεις για την σωτηρία της Ελλάδος, δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει κάτι. Πιστεύω ότι αυτό το Έθνος και το έχει δείξει η Ιστορία, γεννούσε τέτοιους Ηγέτες. Πότε θα γίνει αυτό, δύσκολη η απάντηση, κανείς δεν ξέρει, η πορεία των γεγονότων θα δείξει. Σίγουρα χρειάζεται ψυχραιμία ώστε αυτή η κρίση να μην μας οδηγήσει σε χειρότερες περιπέτειες εθνικές και εμφυλιακές, διότι μερικοί δεν ξεχνούν και περιμένουν να πάρουν την ΄΄ρεβάνς΄΄, το βλέπει κανείς στα γερασμένα πρόσωπά τους, δουλεύουν χρόνια τώρα για τον σκοπό αυτό, την αποτυχία της αστικής Δημοκρατίας και του αστικού Κράτους, την κατάρρευση του, την χρεοκοπία του, την εθνική ταπείνωση, έτσι θα βρουν εξαθλιωμένους υποστηριχτές για να κάνουν την επανάστασή του και να μας γυρίσουν πίσω στο Μεσαίωνα του ΄΄Υπαρκτού Σοσιαλισμού΄΄. Οι ΄΄δημοσκοπήσεις΄΄ τους δίνουν το 42%, θα τολμήσουν ? Τι λέει ο αγαπητός ΄΄Δημοκράτης΄΄ ΄΄ΑΡΜΑΤΙΣΤΗΣ΄΄ , που καταφέρεται και όχι μόνον αυτός, εναντίον όλων που απαρτίζουν την Δημοκρατία μας ( Βουλή, Βουλευτές, Αρχηγούς Κομμάτων, Κόμματα, κλπ. ). Μήπως αυτό αποτελεί συνοδοιπορία ?

Αρματιστής 15 Φεβρουαρίου 2012 στις 4:34:00 μ.μ. EET  

Νέστορα

Αρχικά προς το τι το δημοκράτης εντός εισαγωγικών; Θέτεις σε αμφιβολία τις δημοκρατικές μου πεποιθήσεις; Και για ποιο λόγο; Έχεις αιτία; Σου έδωσα κάποια αφορμή; Γιατί με βρίζεις; Έβρισα εγώ κανένα σε αυτό το μπλογκ, αλλά και σε όσα σχολιάζω; Χρησιμοποιώ τη λέξη άθλιος, μόνο για όσους με βρίζουν. Και τι λάθος βρίσκεις στο σχόλιο που έκανα παραπάνω για με βάλεις σε εισαγωγικά; Και το Αρματιστής, γιατί σε εισαγωγικά;

Αλλά να απαντήσω στο ερώτημα. Το κάθε κόμμα, να πάρει ότι του δώσει ο λαός. Τη κυβέρνηση να αναλάβει όποιο κόμμα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, ή όποια κόμματα μπορέσουν να συνεργαστούν για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ότι προβλέπει το σύνταγμα. Σχετικά με τους φόβους σου για ανάληψη της εξουσίας από τα αριστερά κόμματα, μη φοβάσαι τόσο πολύ. Το ΚΚΕ, δεν συνεργάζεται με κανένα. Είναι απόλυτα προσηλωμένο στην επανάσταση του προλεταριάτου. Αν εσύ την βλέπεις, οι περισσότεροι Έλληνες δεν την βλέπουν. Τα άλλα δύο κόμματα, ειδικότερα η ΔΗΜΑΡ (που είναι μάλλον ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα), έχουν αποκηρύξει την επανάσταση και ιδεολογικά έχουν «αστικοποιηθεί». Ακόμη πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή προοπτική ης χώρας. Αλλά και η ΔΗΜΑΡ, δεν φαίνεται να υποστηρίζει τη συνεργασία, με τα άλλα δύο. Ακόμη δεν φαίνεται (προς το παρόν) κάποιο από τα αριστερά κόμματα να παίρνει τη πρωτιά και να λαμβάνει και το μπόνους των 50 εδρών. Για αυτούς τους λόγους Νέστορα, μη τρέμεις την ανάληψη της εξουσίας από κάποιο νέο Στάλιν. Γκούλανγκ στην Ελλάδα, δεν θα δούμε. Να είναι ήσυχες οι νύκτες σου.

Γράφεις ότι καταφέρομαι εναντίον όλων αυτών που απαρτίζουν την Δημοκρατία μας (Βουλή, Βουλευτές, Αρχηγούς Κομμάτων, Κόμματα, κλπ.). Και ταυτόχρονα αναρωτιέσαι μήπως είμαι συνοδοιπόρος. Ασφαλώς θα εννοείς της αριστεράς.

Πάντως δεν καταφέρομαι εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος και του συντάγματος. Δεν λέω όμως τίποτε περισσότερο:
• από όσα λένε οι πολίτες εναντίον των πολιτικών που άσκησαν εξουσία,
• απ’ όσα σούρνει το ένα κόμμα εναντίον του άλλου και
• απ’ όσα σούρνει ο τύπος και τα ΜΜΕ εναντίον συλλήβδην όλων των πολιτικών, ανάλογα με το τι υποστηρίζουν και τι συμφέροντα έχουν.
• απ’ όσα έσυρε ο πρώην πρωθυπουργός εναντίον του πολιτικού συστήματος και της χώρας στο εξωτερικό.

Αλλά για σκέψου λίγο. Για τη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα σήμερα, δεν ευθύνονται τα κόμματα και οι πολιτικοί που άσκησαν εξουσία; Δεν έχεις ακούσει για διεφθαρμένους πολιτικούς; Αλλά και συ ακόμη, υποστηρίζεις ότι η χώρα στερείται ηγεσίας; Δεν έχεις ακούσει ότι όλοι αναφέρονται σε ανίκανους, ανεπαρκείς και διεφθαρμένους πολιτικούς; Δεν έχεις ακούσει τίποτε για το πελατειακό κράτος; Δεν άκουσες ότι στους 300 έδωσαν το μνημόνιο, ένα πολυσέλιδο τόμο που χρειαζόντουσαν σεμινάρια εβδομάδων για να τον αναλύσουν και τους διέταξαν να το μελετήσουν και σε 24 ώρες να το ψηφίσουν. Να δώσουν θετική ψήφο οι 236. Τουλάχιστο 40 από τους 236 δεν έδωσαν. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία; Με εκβιασμούς; Ψηφίστε, διαφορετικά ολική διαγραφή! Άκουσες τις δηλώσεις του Σόιμπλε για την λειτουργία της δημοκρατίας μας… Άκουσες σε απάντηση, κανένα πήγαινε στο διάβολο ρε @α@α@α, από κάποιο πολιτικό μας.

Τα παραπάνω βεβαίως δεν αφορούν όλους τους πολιτικούς. Υπάρχουν πολιτικοί διαμάντια, με ήθος και συνείδηση. Αλλά οι πολιτικοί των δύο κομμάτων που άσκησαν εξουσία μας οδήγησαν στη θέση που βρισκόμαστε.

oikologia-gea 15 Φεβρουαρίου 2012 στις 7:43:00 μ.μ. EET  

ΑΡΜΑΤΙΣΤΗ μην οργίζεσαι και μην απαντάς σε ύβρεις. Βρίσκεσαι σε ανοικτό φόρουμ και ο κάθε ένας μπορεί και εκφέρει την γνώμη του και να συμπεριφέρεται ανάλογα με την παιδεία που έχει πάρει!

Σήμερα 15-2-2012, άκουσα σε επίσημη δήλωση ότι από την εξάλειψη του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών, θα είχε το Κράτος μας οικονομία 10 Δισεκατομμύρια Ευρώ !!!

Νομίζει κανείς ότι οι "πολιτικοί" "μας" δεν γνωρίζουν το παράνομο αυτό λαθρεμπόριο ;

Το γνωρίζουν και το παραγνωρίζουν!

Τι λοιπόν τους εμποδίζει να το σταματήσουν αμέσως και να μην χρειαστεί να προβούν σε τέτοια φρικτά οικονομικά μέτρα εις βάρος των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων ;

Ποιός πιστεύει λοιπόν ότι "πολιτικοί" «μας», που εισήλθαν στον πολιτικό στίβο ξεβράκωτοι και μερικοί από αυτούς έγιναν σε χρόνο μηδέν δισεκατομμυριούχοι (sic!), δεν συμμετέχουν και αυτοί στην παρανομία ;

Δηλαδή, μόνο αυτή η απάλειψη αυτής της παρανομίας, έφθανε για να μην μειωθούν οι ήδη πενιχρές, προ πολλού πληρωμένες/παρακρατημένες συντάξεις, των οποίων έκαναν χρήση οι "πολιτικοί" "μας" κατά το δοκούν, τοκίζοντας τις με 9% στην Τράπεζα της Ελλάδος, όταν ο τόκος είχε φθάσει στο 22%, ή παίζοντας με τα διαβόητα "δομημένα ομόλογα και κερδίζοντας, οι "πολιτικοί" "μας", παράνομα χρήματα εις βάρος της κοινωνίας μας.

Ευμένης Καρδιανός

oikologia-gea 16 Φεβρουαρίου 2012 στις 11:55:00 π.μ. EET  

Σήμερα. 16-2-2012, στο site Newpost, υπάρχει ένα άρθρο που υπογράφεται από τον Θέμη Δαγκλή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο άρθρο αυτό, σχετικά με την πιθανή άνοδο των αριστερών κομμάτων και την αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης, καθώς και την εφαρμογή του σχεδίου δανειοδότησης της Ελλάδος και του PSI, συμπίπτουν με όσα εξέθετε και ο ΑΡΜΑΤΙΣΤΗΣ στο σχόλιό του.

Λέτε να διάβασε ο αρθρογράφος του Newpost όσα σχολίαζε ο ΑΡΜΑΤΙΣΤΗΣ και να τα αντέγραψε;

Ευμένης Καρδιανός

Υ.Γ. Ωραία, υπάρχει σήμερα το «ανήθικο» Άρθρο 88, «Περί Ευθύνης Υπουργών» που αν δεν απατώμαι, συνέταξε ο νυν υπουργός Οικονομικών, Καθηγητής Παν/μίου Συνταγματολόγος και ειδήμων και εις τα οικονομικά θέματα.

Γιατί όμως, οι «έντιμοι καθ’ όλα» κκ. Βουλευτές δεν το καταργούν πάραυτα με μια τροπολογία και δεν το αντικαθιστούν με ένα άλλο άρθρο, εις το οποίο να υπέχουν απαξάπαντες τις ίδιες ευθύνες και να υπάγονται εις τους ίδιους Νόμους με τους άλλους Έλληνες πολίτες ;

Αρματιστής 16 Φεβρουαρίου 2012 στις 2:48:00 μ.μ. EET  

Ευμένη καλημέρα

Το διάβασα. Δηλώνω μη ειδικός αναφορικά με τα οικονομικά. Εδώ και δύο χρόνια όμως διαβάζω και προσπαθώ να διαμορφώσω γνώμη. Προσπαθώ να ενημερωθώ κυρίως από το διαδίκτυο. Αυτό που κατάλαβα, μπορώ να πω από την αρχή της κρίσης, ήταν ότι τα μνημονιακά προγράμματα που αποφασίστηκε να εφαρμοστούν στην Ελλάδα (ερήμην της), δεν είχαν σαν σκοπό να την βοηθήσουν να εξέλθει από τη κρίση, αλλά να κερδίσουν οι Ευρωπαίοι χρόνο, προκειμένου να διαχειριστούν τη κρίση, να διασώσουν το τραπεζικό τους σύστημα από μια πιθανή κατάρρευση της χώρας μας και να απομονώσουν το Ελληνικό πρόβλημα ΑΠΌ ΤΗΝ Ευρωπαϊκή οικονομία. Αμφιβάλω όμως αν το κατόρθωσαν και για αυτό οι συνεχείς παλινωδίες.

Όμως, οι περισσότεροι ανεξάρτητοι παρατηρητές, δηλώνουν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και επίσημα. Οι μόνοι που ελπίζουν, είναι οι Έλληνες πολιτικοί, αφ’ ενός επειδή ως συνήθως δεν διαθέτουν αισθητήριο και ικανότητα διαχείρισης κρίσεων και αφ’ ετέρου, επειδή έχουν συνδέσει τη τύχη τους με τη διαχείριση της παρούσας κρίσης. Πιστεύω ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στη πραγματικότητα ροκανίζουν το χρόνο, επιδιώκοντας να εξορκίσουν το κακό για να μη σκάσει στα χέρια τους. Ίσως πιο τυχερός να είναι ο ΓΑΠ, ο κύριος υπεύθυνος του δράματος, ο οποίος με κάποιο «παράξενο» τρόπο βγήκε από το κάδρο και με ένα άλλο «περίεργο» τρόπο μπήκε ο Σαμαράς. Επίσης με μια μεγαλειώδη κωλοτούμπα (από αυτές που μας έχει συνηθίσει), ο Καρατζαφέρης βγήκε από το κάδρο και έβγαλε στη σέντρα το Σαμαρά. Έτσι, όταν αργότερα σκάσει το κακό, οι δύο που μας έβαλαν στο μνημόνιο, θα μπορούν να «ισχυριστούν», ότι υπεύθυνοι είναι αυτοί που ανέλαβαν να διαχειριστούν τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Η παραπάνω αφήγηση, αν τελικά φανεί αληθινή, θα έχει μεγάλη πλάκα.

Εγώ έμαθα ότι πρέπει να ενεργούμε με βάση το δυσμενέστερο σενάριο. Στο σχεδιασμό σου θα πρέπει να υπάρχει πάντοτε και η ανατροπή. Τα άρματα κατά τον αμυντικό αγώνα, εκτός από τη κύρια θέση μάχης, πρέπει να έχουν αναγνωρίσει εναλλακτικές και συμπληρωματικές θέσεις. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα μέσα και τις μονάδες. Αν η θέση σου αναγνωριστεί από τον αντίπαλο, θα πρέπει να έχεις αναγνωρίσει μια άλλη θέση, καθώς και το δρομολόγιο από το οποίο θα κινηθείς προς αυτή. Αν ο εχθρός κινηθεί προς το πλευρό σου, η μονάδα θα πρέπει να αναδιαταχθεί σε νέες θέσεις, τις οποίες θα πρέπει να τις έχει συμπεριλάβει στο αμυντικό της σχέδιο και να τις έχει αναγνωρίσει από πριν. Αν μια μονάδα αμύνεται, θα πρέπει να έχει αναγνωρίσει τοποθεσίες αναχαιτίσεως και ενδεχομένως να τις έχει προκαταλάβει με κάποιες δυνάμεις. Στην άμυνα το ζωτικό έδαφος, θα πρέπει να κατέχεται με μέρος της εφεδρείας. Όταν αμύνεσαι, δεν μπορείς να είσαι βέβαιος ότι η τοποθεσία σου θα παραμείνει αρραγής. Μπορεί να σπάσει. Που θα πας αν στο αμυντικό σου σχεδιασμό δεν υπάρχουν σχέδια απαγκίστρωσης και σύμπτυξης των δυνάμεων σου σε πίσω τοποθεσίες. Και βεβαίως θα πρέπει αφ’ ενός να έχουν αναγνωριστεί οι υπόψη τοποθεσίες και αφ’ ετέρου να κατέχονται από δυνάμεις. Αυτό σημαίνει άμυνα σε βάθος. Δεν επιτρέπεται σε μια δύναμη να παραμένει σε μια προωθημένη θέση, με ακάλυπτα τα πλευρά της και με ελάχιστες εφεδρείες. Επιβάλλεται άμεσα να ευθυγραμμίσει την διάταξη της και να εξοικονομήσει εφεδρείες. Καλύπτεις όλα τα πιθανά δυσμενή σενάρια. Διαφορετικά θα υποστείς ήττα και καταστροφή. Και δεν είχαμε λίγες στην πρόσφατη ιστορία μας.

Διότι, δυστυχώς, κάποιες ηγεσίες (δεν λέω ανίκανες για να μη παρεξηγηθώ) πίστευαν ότι μπορούσαν να παραμείνουν σε προωθημένες θέσεις, όταν όλα γύρω κατέρρεαν και όλα βοούσαν για τη καταστροφή.

oikologia-gea 17 Φεβρουαρίου 2012 στις 9:19:00 π.μ. EET  

Αξιότιμε κ. Αρματιστή,

Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να μου απαντήσετε.

Συγνώμη για την προσφώνηση, αλλά από την εποχή της στρατιωτικής μου θητείας αισθάνομαι πάντοτε λίγο δέος όταν αποτείνομαι σε ανώτερους από εμένα αξιωματικούς.

Δεν είχα γνωρίσει δα και λίγους αξιόλογους, όπως τους Στρατηγούς Βίμπλη, Λάμαρη, Βασιλόπουλο, σήμερα Αρώνη και άλλους.

Αποθήκευσα τις απόψεις Σας διότι όχι μόνο συμπίπτουν με τις δικές μας, αλλά ως φαίνεται επαληθεύονται!

Δεν νομίζω ότι χρειάζονται ιδιαίτερες οικονομολογικές γνώσεις για να διαβλέψει κανείς τι συνέβαινε παλαιότερα και τι συμβαίνει σήμερα.

Αυτό που απαιτείται από κάθε διευθυντικό στέλεχος, είτε στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, είναι να προβλέπει και να σχεδιάζει και να διοικεί, ιδιότητες που ταιριάζουν γάντι σε ανώτερους αξιωματικούς συνηθισμένους σε επιτελική εργασία.

Αυτός άλλως τε ήταν ο λόγος που μακαρίτης Πρόδρομος Αθανασιάδης-Μποδοσάκης, τον οποίο στο βιβλίο The Battle for Spain o Alexander Beevor χαρακτηρίζει, όπως θυμάμαι, «πειρατική φυσιογνωμία» (sic!), είχε προσλάβει στις επιχειρήσεις του πολλούς απόστρατους αξιωματικούς.

Δυστυχώς, πληρώνουμε, εμείς οι πολλοί έντιμοι Έλληνες, τις ατιμίες των ολίγων και τις ανοησίες των άλλων των περισσοτέρων.

Είμαι πλέον πεπεισμένος πως οι «πολιτικάντες» «μας», μας ξεπουλούσαν διαχρονικά, εκμεταλλευόμενοι την παντελή άγνοια μας, του δικού των τρόπου σκέπτεσθαι .

Είμαι βέβαιος πως τόσο ο Γιωργάκης, όσο και οι περισσότεροι των «πολιτικών», χειρίζονται τα διάφορα θέματά μας, όχι προβλέποντας και σχεδιάζοντας, αλλά με αποκλειστικό το προσωπικό κομματικό αλλά και το οικονομικό τους συμφέρον.

Π.χ. γιατί, ο Τάκος Μακρής, υποτίθεται «δεξιός» πολιτικός, επέτρεψε καθαρά για το πολιτικό του συμφέρον να επανέλθουν και να εγκατασταθούν στην Μακεδονία οι αποχωρήσαντες Σλαυομακεδόνες ;

Όσον αφορά τα άρματα, αυτήν την εποχή ξαναδιαβάζω στα Γερμανικά (την αγγλική έκδοση του συγγράμματος την δάνεισα σε έναν Αμερικανό και χάθηκε) τον Β΄Τόμο «Καμμένη Γη» του Πάουλ Καρέλ που αφορά την εκστρατεία των Γερμανών στην Σοβιετική Ένωση, από την Γερμανική σκοπιά, και εκεί υπάρχουν πολλά παραδείγματα για κινήσεις τεθωρακισμένων ………….!

Χωρίς να είμαι ειδικός, όμως ίσως ειδικότερος του Βασιλείου Μαρκεζίνη, βρήκα την ανάλυση Σας για τα τεθωρακισμένα του Ελληνικού Στρατού πολύ αξιόλογη και ειδικά για εμένα πολύ ενημερωτική.

Με εκτίμηση και ιδιαίτερα φιλικούς χαιρετισμούς

Ευμένης Καρδιανός

Υ.Γ. Ο Παπαρηγόπουλος γράφει για τον Ευμένη, ότι ήταν πολυμήχανος (θα λέγαμε σήμερα …. νταλαβέρατζης!). Όταν οι άλλοι στρατηγοί του Μεγάλου Αλεξανδρου τον συνέλαβαν αιχμάλωτο, οι στρατηγοί οι οποίοι τον συμπαθούσαν δεν ήθελαν να τον θανατώσουν. Όμως, εν τω μεταξύ, είχε μαζευτεί όλος ο στρατός για να δει ποιος ήταν τέλος πάντων αυτός ο Ευμένης που τους είχε κάνει την ζωή τόσο δύσκολη και απαίτησαν τον θάνατό του.
Διάλεξα αυτό το ψευδώνυμο, επίτηδες, ίσως επειδή δεν είμαι νταλαβέρατζης.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP