Το Μνημόνιο, ο φόβος και η δημοκρατία

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Tου Σταυρου Λυγερου

Το 2010 έθεσαν στον ελληνικό λαό το δίλημμα «Μνημόνιο ή χρεοκοπία». Το 2011 του έθεσαν το «Μεσοπρόθεσμο ή δραχμή» και τώρα του θέτουν το «διάσωση ή χρεοκοπία». Πρόκειται για παραλλαγές του ίδιου εκβιαστικού διλήμματος, που επιδέχεται μία μόνο απάντηση. Είναι ο γνωστός μονόδρομος της κυβερνητικής -και όχι μόνο- ρητορικής.

Ορισμένοι εξ αυτών δεν περιορίζονται στα όρια της φθηνής - αντιαισθητικής προπαγάνδας που στηρίζεται στην άμετρη κινδυνολογία. Καταφεύγουν και στην ιδεολογική τρομοκρατία, χαρακτηρίζοντας «εθνική προδοσία» τη διαφορετική άποψη! Δεν ακυρώνουν μόνο την έννοια της πολιτικής, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία. Αναμενόμενο. Η θεραπεία - σοκ στηρίζεται αποκλειστικά στην καλλιέργεια του φόβου και γι’ αυτό είναι από τη φύση της ασύμβατη με τη δημοκρατία. Υπενθυμίζουμε ότι πρωτοεφαρμόστηκε στη Χιλή με εργαλείο τα τανκς του Πινοσέτ. Στη σημερινή Ελλάδα δεν υπάρχει ο φόβος των τανκς. Καλλιεργείται συστηματικά, όμως, ο «μεταμοντέρνος» φόβος ότι το πιο μικρό «όχι» στην τρόικα θα οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να παραλύουν και να κατακερματίζουν την κοινωνία.

Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι «χρεοκοπία ή διάσωση», αλλά εάν το νέο πακέτο (PSI, δανειακή σύμβαση και νέο Μνημόνιο) έχει τις προϋποθέσεις να αποτρέψει τη χρεοκοπία και να ανατάξει την οικονομία. Καθόλου τυχαίο ότι η επίσημη συζήτηση δεν εστιάσθηκε στο καθοριστικό για το μέλλον της Ελλάδας αυτό ερώτημα, αλλά σε επιμέρους πτυχές, όπως οι συντάξεις και ο κατώτατος μισθός. Καθόλου τυχαίο, επίσης, ότι οι σταυροφόροι του Μνημονίου προβάλλουν μονομερώς και με κραυγαλέα υπερβολή τις αρνητικές συνέπειες της παύσης πληρωμών, αλλά αποφεύγουν επιμελώς να πουν πού οδηγεί το νέο πακέτο.

Στο σημείο που έχει φθάσει η Ελλάδα όλοι οι δρόμοι είναι δύσβατοι. Μία ορθολογική συζήτηση θα έπρεπε να βάλει νηφάλια στο τραπέζι τα συν και τα πλην κάθε πολιτικής, ώστε να επιλέξουμε το μικρότερο κακό, την πολιτική που έχει συνδυαστικά το μεγαλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα και το μικρότερο κοινωνικό κόστος. Το πολιτικό σύστημα δεν διεξάγει μία τέτοια συζήτηση για τον ίδιο λόγο που δεν επεξεργάσθηκε ένα ρεαλιστικό εθνικό σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας.

Η άποψή μας επιγραμματικά είναι πως με το νέο πακέτο θα συμβεί ό,τι με το πρώτο Μνημόνιο. Θα αγοράσουμε πανάκριβα χρόνο, αλλά δεν θα αποτρέψουμε τη χρεοκοπία. Αντιθέτως, θα τη βρούμε μπροστά με πολύ δυσμενέστερους όρους. Παρά τα αντικοινωνικά μέτρα, η οικονομία θα βυθισθεί βαθύτερα στον φαύλο κύκλο της ύφεσης, με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό του προγράμματος. Ο εκτροχιασμός θα προκαλέσει δυναμική ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας - κατάρρευσης, η οποία πιθανότατα θα πετάξει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Η Ελλάδα, γεμάτη οικονομικά και κοινωνικά ερείπια, θα έχει στερηθεί τη δημόσια περιουσία και τα εργαλεία που είναι αναγκαία για την ανασυγκρότησή της. Με άλλα λόγια, θα καταστεί για πολλά χρόνια έρμαιο των δανειστών της. Κι αυτά, εάν δεν μεσολαβήσει κοινωνική έκρηξη.

www.kathimerini.gr

12 σχόλια:

Allobrogix 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 6:25:00 μ.μ. EET  

Είναι απίστευτο και όμως αληθινό. Επώνυμοι να δημοσιοποιούν πλεονεκτήματα για χρεοκοποία της Ελληνικής οικονομίας.
Τα μέτρα που θα επωμιστούμε ως αποτέλεσμα χρεοκοποίας θα είναι είναι πολλαπλάσια αυτών που αρνούμαστε να εφαρμώσουμε.-

Τα υπόλοιπα είναι ή πονηρά ή παράλογα. Προσοχή.

kostantinos kladianos 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 7:32:00 μ.μ. EET  

@ allobrogix :distixos dithen patriotika blogs tipou en kripto ta stirizoun,epitithente sthn nomimh kivernish ths xoras,prokaloun ton tromo me safi pesimistiko logo gia thn patrida mas antimetopizontas thn san ipanaptikth xora.pos tha anakamsoumai me tetious "patriotes".

Οδυσσέας 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 7:44:00 μ.μ. EET  

Καλά... μάθε πρώτα ορθογραφία και μετά κρίνε τον πατριωτισμό μας.

kostantinos kladianos 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 7:50:00 μ.μ. EET  

@ odysseas re megale pos krinis thn orthografia mou afou vazo latinikous xaraktires?

Οδυσσέας 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 8:18:00 μ.μ. EET  

Οι λατινικοί χαρακτήρες δε σε εμπόδισαν να χρησιμοποιήσεις (εσφαλμένα) το άλφα γιώτα στο "anakamsoumai", άρα θα μπορούσες να το έχεις βάλει και στο "epitithente".
"Ανακάμψουμε" και "επιτίθενται" είναι τα σωστά, αγράμματε. Τα υπόλοιπα υβριστικά σου σχόλια όπως καταλαβαίνεις κόβονται.

enkripto 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 8:19:00 μ.μ. EET  

έλεος με τους προβοκάτορες

Αρματιστής 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 9:28:00 μ.μ. EET  

Ο Σταύρος Λυγερός, είναι ένας σοβαρός, μετριοπαθής και ρεαλιστής δημοσιογράφος που εκφέρει τον ορθό λόγο. Δυστυχώς όμως, οι στενόμυαλοι αδυνατούν να τον αντιληφθούν. Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι το έθνος δεν μπορεί να τρομοκρατείται με ψευτοδιλήμματα "διάσωση ή χρεοκοπία". Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί, είναι αν το σκληρό πρόγραμμα που προσπαθούν να μας επιβάλλουν, οδηγεί τελικά στη λύτρωση.

Η τρόικα ζητεί ισχυρές δεσμεύσεις από την Ελλάδα, ότι θα εφαρμόσει την επώδυνη συνταγή. Ζητεί προσκυνοχάρτια, υπεύθυνες δηλώσεις θεωρημένες για το γνήσιο της υπογραφής, θετική ψήφο της Ελληνικής βουλής κ.α. Ο Παπαδήμος ζητά από το υπουργικό συμβούλιο και τη βουλή, να "αρθούν στο ύψος των περιστάσεων" και να ψηφίσουν το πρόγραμμα "διάσωσης", επισημαίνοντας ότι διαφορετικά η χώρα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία.

Πολύ σωστά όλα αυτά. Θέλω να τα δεχτώ. Είμαι έτοιμος να αποδεχθώ και νέες θυσίες και λιτότητα. Όμως όλοι αυτοί που θα υπογράψουν, θα ψηφίσουν και θα δεσμεύσουν την Ελλάδα και το λαό της για πολλές γενιές, τι δεσμεύσεις είναι έτοιμοι να αναλάβουν απέναντι έναντι του έθνους, ότι οι θυσίες του δεν θα μας οδηγήσουν τελικά σε χρεοκοπία; Αναλαμβάνουν να δώσουν το λόγο της τιμής τους ενώπιον του λαού; Αναλαμβάνουν να παραιτηθούν προκαταβολικά από την ασυλία τους αν το πρόγραμμα θα αποτύχει; Αναλαμβάνουν να υποθηκεύσουν τις τεράστιες περιουσίες τους;

Και ασφαλώς όχι. Κανένας δεν δέχεται να αναλάβει ισχυρές προσωπικές δεσμεύσεις απέναντι του λαού. Διότι γνωρίζουν ότι κάνουν πειράματα στου Έλληνα το κεφάλι.

Ο Ελληνικός λαός είναι περήφανος και αγαπά τη χώρα του. Θα μπορούσε να αναλάβει όσες θυσίες θα του εζητούντο για τη σωτηρία της χώρας. Δυστυχώς όμως δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη σε αυτούς που του ζητούν τις θυσίες. Δεν είναι δυνατό αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα να μας λένε ότι είναι αυτοί που θα τη σώσουν.

Και τώρα δυστυχώς φθάσαμε στο τέρμα του δρόμου. Η τρομοκρατία δεν είναι ανεκτή. Τα ψευτοδιλήμματα κανένας δεν τα δέχεται. Η ταπείνωση της χώρας δεν είναι αποδεκτή.

Αρματιστής 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 9:29:00 μ.μ. EET  

Είναι τελείως απαράδεκτο κάποιοι να γράφουν τον Ελληνικό λόγο με λατινική γραφή. Αηδία

Ανώνυμος 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 11:02:00 μ.μ. EET  

Κανένας σοβαρός άνθρωπος δε προτιμά τη χρεωκοπία από τη λιτότητα. Εδω όμως έχουμε ένα πρόγραμμα που είναι τόσο εξόφθαλμα λάθος που δεν χρειάζεται να τεκμηριώσεις γιατί δεν βγαίνει. Είναι απλά ένα πρόγραμμα τιμωρίας, ταπείνωσης και προετοιμασίας για πλιάτσικο. Πως εξηγείται αυτό?
1. ίσως οι Ευρωπαίοι θωρακίστηκαν και μας βαρέθηκαν (γιατί άραγε?) και αφού δε μπορούν να μας διώξουν προσπαθούν να μας αναγκάσουν να φύγουμε μόνοι μας
2. ίσως οι "διαπραγματευτές μας" δεν το΄"έχουν" ρε παιδί μου (δε μπορώ να το πώ πιο ευγενικά). Πράγμα πιθανό από ανθρώπους που έχουν λυμένα τα προσωπικά τους οικονομικά και δεν έχουν ζήσει από τη δουλειά τους ποτέ.
3. ίσως απλά όλοι τους δεν έχουν ιδέα τι να κάνουν και έτσι άλλοι κάνουν ότι τους κατέβει ενώ άλλοι βγάζουν τα κόμπλεξ τους
4. ίσως το μόνο που τους νοιάζει είναι να στίψουν τους Έλληνες όσο μπορούν για να μειώσουν τις ζημιές τους όσο μπορούν
5 μάλον όλα τα παραπάνω
ΤΟ αποτέλεσμα είναι να κάνουν απλούς ανθρώπους, νοικοκύρηδες, να προτιμάμε τη χρεωκοπία, το χάος και σίγουρους θανάτους από πείνα και ληστείες κάποιων από εμάς από αυτό το έκτρωμα. Πάρτε το πίσω αλάξτε το ριζικά και ξαναρθείτε. Χρόνος υπάρχει.

Ανώνυμος 11 Φεβρουαρίου 2012 στις 1:58:00 π.μ. EET  

Αν και δεν είναι ποτε αργά για
να επανορθώσουμε,οι περισσότεροι
και δεν εννοώ μονο τους πολιτικούς,αλλα και όλους εμάς
δεν θέλουμε.Ίσως γιατί έτσι μας έχουν γαλουχήσει όλα αυτά τα χρονια. ψάχνουμε να βρούμε φταίχτες σε άλλους.Συνήθως μας βολεύει αυτοί να είναι,οι Ευρωπαίοι,Αμερικανοι,Και ότι άλλο εκτος Ελλάδος.
Το ότι οι περισσότεροι από εμάς όλα αυτά τα χρονια ανεχτήκαμε να λειτουργούμε σαν τριτοκοσμικό κράτος από άποψη νομων μονο και μονο για να εξασφαλίσουμε μια θέση στο Δημόσιο,είτε για εμάς τους ιδιους,είτε για κάποιο συγγενικό μας πρόσωπο,
έχουμε ξεφύγει από την πραγματικότητα και ζούμε σε ένα όνειρο,όπου έχει αρχίσει να γίνεται εφιάλτης.Και τι κάνουμε κύριοι.Τίποτα.
Διότι για πινάκιο φακής,ανεχτήκαμε την παρανομία.
Οι Νομοι του κράτους έχασαν κάθε έννοια.Και αν φτάσεις σε τέτοια κατάσταση,δύσκολα μπορείς να επανορθώσεις.Γιατί πρέπει να γίνεις πολύ αυστηρός.Πρώτα να αρχίσεις με τον εαυτό σου.Ποιοι όμως από εμάς είναι έτοιμοι να το πράξουν.Εδώ βλέπετε ισχύει το ρητό,ΕΓΏ ΘΑ ΣΏΣΩ ΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ!
Πιστεύω όλο και θα το ακούσατε kάποιοι.Και όμως το αποδεχτήκαμε.Όπως αποδεχτήκαμε όλους αυτούς τους γνωστούς αγνωστους,που κατάστρεφαν τις περιουσιες είτε ατές ήταν του Δημοσιου,είτε του γείτονα είτε κάποιου αγνωστου.Το θεωρούσαμε φυσιολογικό.Πολλοί πίστευαν μάλιστα ότι ήταν και αναφαίρετο δικαίωμα.Όλη αυτή η ανοχή φίλοι μου αργά η γρήγορα θα μας έφερνε σε αυτήν την κατάσταση.Δεν είναι μονο οι πολιτικοί υπεύθυνοι επειδή ήταν λωποδύτες,κλεφτες, ψεύτες και απατεώνες.Είμαστε και εμείς που σχεδόν σιωπηλά τους ανεχτήκαμε,με την ελπίδα να καρπωθούμε κάποια προσωπικά οφέλη.Τα οικονομικά κάποτε θα διορθώσουν αυτό θα γίνει έτσι και αλλιώς.Εμείς έχουμε καταλάβει ότι πρέπει να αλλάξουμε και να γίνουμε αυτό που πρέπει και όχι αυτό που θέλουμε!
Αν είμαστε όντως έτοιμοι να
κάνουμε αυτό το βήμα που είναι
εύκολο στα λόγια πολύ δύσκολο
στην πράξη,ναι τότε έχουμε ελπίδα.Αυτό όμως προϋποθέτει
σοβαρότητα και ειλικρίνεια.
Και πιστέψτε με,είναι πολύ δύσκολο.Αξίζει όμως τον κόπο.

Φιλικά ένας συμπατριώτης σας
που ζει όλα του τα χρονια εκτος
Ελλάδος.Δεν είμαι πιο πατριώτης από εσάς.Επειδή μου λείπει η πατρίδα δείχνω την αγάπη μου με διαφορετικό τρόπο.

Δείξτε λοιπόν δύναμη και μην απελπίζεστε.Τολμήστε να κάνουμε
την υπέρβαση.
Ένας για όλους και όλοι για έναν.

ΟΠΛΙΤΗΣ 12 Φεβρουαρίου 2012 στις 3:07:00 μ.μ. EET  

Με αφορμή το άρθρο θα ήθελα για μία ακόμη φορά να τονίσω ότι η βελτίωση της μαχητικής ισχύος δεν απαιτεί πάντα τεράστια χρηματικά ποσά.
Για παράδειγμα η προμήθεια μίας διόπτρας (ελληνικής κατασκευής πιθανόν) που θα προσαρμόζεται στο G3 με δυνατότητα σκόπευσης εως 2 χλμ, θα έδινε με ελάχιστο κόστος έναν πολλαπλασιαστή ισχύος τουλάχιστον στο πεζικό.
Φανταστείτε μία ομάδα τέτοια από τους καλύτερους σκοπευτές μίας Μονάδας πεζικού, συμπληρωματικά με τους ''ακροβολιστές'' ουσιαστικά, με τις διόπτρες στάινερ των 600μ που διαθέτουμε μόνο έως σήμερα.
Απλά είναι θέμα φαντασίας, συνεχούς αναζήτησης και πραγματικού ενδιαφέροντος.

ΝΕΣΤΩΡ 12 Φεβρουαρίου 2012 στις 8:28:00 μ.μ. EET  

Ο κ. Σταύρος Λυγερός ανήκει στην λεγόμενη γενιά του Πολυτεχνείου και της Μεταπολίτευσης, η οποία καθοδήγησε τον Ελληνικό Λαό μέχρι σήμερα και τον οδήγησε στην χρεοκοπία, στην εξαθλίωση και στην ξένη εξάρτιση. Λίγη κριτική δεν κάνει κακό, κακό είναι να μας δίνει ακόμη συμβουλές !!! Εγώ θα ήθελα να θυμίσω το παρακάτω απόσπασμα, το οποίο είναι πολύ επίκαιρο, αν και έχει γραφεί μερικά χρόνια πίσω.

΄΄Οι μετριότητες, υπομετριότητες και ανθυπομετριότητες, που συναπαρτίζουν τον ελληνικό πολιτικό και παραπολιτικό κόσμο, δεν έχουν το ανάστημα να θέσουν και να λύσουν ιστορικά προβλήματα τέτοιας έκτασης και τέτοιου βάθους, ίσως να καταρρεύσουν ακόμα και στην περίπτωση όπου θα βρεθούν μπροστά στη μεγάλη απόφαση να διεξαγάγουν έναν πόλεμο γιατί, αν ο πόλεμος είναι συνέχεια της πολιτικής, ποιος πόλεμος θα συνεχίσει μια σπασμωδική πολιτική; Οι ευρύτερες μάζες, καθοδηγούμενες από το ίδιο ένστικτο της βραχυπρόθεσμης αυτοσυντήρησης, έχουν βρει τη δική τους ψυχολογικά βολική λύση: το έθνος το υπηρετούν ανέξοδα περιβαλλόμενες γαλανόλευκα ράκη, οπότε το καλεί η περίσταση, και έχοντας κατόπιν ήσυχη συνείδηση το κλέβουν μόνιμα με παντοειδείς τρόπους: από τη φοροδιαφυγή, την αισχροκέρδεια και τα «αυθαίρετα» ίσαμε τα ευκολοαπόκτητα πτυχία, τη χαμηλή παραγωγικότητα εργασίας (ούτε το 50% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης!) και την κραυγαλέα ανισότητα ανάμεσα σ' ό,τι παράγεται και σ' ό,τι καταναλώνεται, με αποτέλεσμα την καταχρέωση και την πολιτική εξάρτηση του τόπου. Αν λάβουμε υπ' όψιν μας μόνον όσα πράττονται και αφήσουμε εντελώς στην άκρη την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους οι πράττοντες, τότε φαίνεται να βρισκόμαστε σε συλλογική αναζήτηση της ιστορικής ευθανασίας, υπό τον ορό να σκηνοθετηθούν έτσι τα πράγματα, ώστε κανείς να μην έχει την άμεση ευθύνη, και επίσης υπό τον ορό να τεχνουργηθούν απροσμάχητες ανακουφιστικές εκλογικεύσεις («ελληνοκεντρικές» ή «εξευρωπαιστικές», αδιάφορο). Τις τραγωδίες ή τις κωμωδίες, που μπορούν να περιγράψουν με τις αρμόζουσες αποχρώσεις αυτήν την ιδιαίτερη κοινωνική και ψυχολογική κατάσταση, θα τις γράψουν ίσως άλλοι. Εμένα μου έρχεται στον νου η τετριμμένη, αλλά πάντοτε ευθύβολη θυμοσοφία: όπως στρώνει καθένας, έτσι και κοιμάται.΄΄
΄΄ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ, σελ. 410,411, Εκδ. ΘΕΜΕΛΙΟ, 1999΄΄

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP