NATO: Ένταξη της ΠΓΔΜ μόνο με συναίνεση της Ελλάδας

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012



Χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας η ΠΓΔΜ δεν πρέπει να αναμένει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, είναι το μήνυμα του γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν προς τα Σκόπια.


Όπως μεταδίδει η «Φωνή της Αμερικής», ο κ. Ράσμουσεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι για τη λήψη των αποφάσεων στο ΝΑΤΟ απαιτείται ομοφωνία των χωρών-μελών της Συμμαχίας και ως εκ τούτου απαιτείται και η συναίνεση της Ελλάδας.

«Για να απευθύνουμε πρόσκληση για ένταξη στα Σκόπια είναι απαραίτητη η συναίνεση της Ελλάδας. Έτσι έχει το ζήτημα. Αντιλαμβάνομαι ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συναινέσει σε πρόσκληση έως ότου βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για το θέμα του ονόματος. Αυτή την απόφαση λάβαμε στο Βουκουρέστι το 2008 και η απόφαση αυτή εξακολουθεί να ισχύει», είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι η αρχή της ομοφωνίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι δύο χώρες θα μπορέσουν να βρουν μια λύση το συντομότερο δυνατόν. Επιθυμώ όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

«Προσωπικά, θα ήθελα να ήμουν σε θέση να απευθύνω πρόσκληση για ένταξη στην κυβέρνηση των Σκοπίων, όμως η πραγματικότητα είναι ότι απαιτείται συναίνεση εντός της Συμμαχίας», πρόσθεσε ο κ. Ράσμουσεν.

Επιπλέον, προέτρεψε την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα να επιδείξουν βούληση και ευελιξία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο στο Σικάγο.

«Καλώ τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι, με τον οποίο συναντήθηκα πρόσφατα, να επιδείξει ευελιξία και ρεαλισμό. Το ίδιο μήνυμα μετέφερα και στην Αθήνα κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου. Παροτρύνω και τις δύο πλευρές να επιδείξουν ευελιξία», ανέφερε.

Τη θέση ότι χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και πως η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης δεν αφορά τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, διατύπωσε χθες στα Σκόπια και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ Πολ Γουόλερς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σημ. "Εν Κρυπτώ": Η παραπάνω τοποθέτηση του γ.γ. του ΝΑΤΟ (που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αντίστοιχων τοποθετήσεων από ηγέτες χωρών του ΝΑΤΟ όπως η Α. Μέρκελ), δείχνει ότι στην παρούσα φάση το ευρύτερο "δυτικό στρατόπεδο" προσπαθεί να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που θα αποσταθεροποιούσε ακόμη περισσότερο την Ελλάδα, φοβούμενη ότι μια εθνική ήττα στο μέτωπο του Μακεδονικού θα μπορούσε να αποτελέσει τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι, πυροδοτώντας ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Έτσι, ενώ τα Σκόπια προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για να ανακινήσουν το θέμα της εισόδου τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, βρίσκουν κλειστές πόρτες, τουλάχιστον επί του παρόντος. Όμως η νηνεμία αυτή είναι προσωρινή, γιατί στο βάθος του ορίζοντα υπάρχει και η προϊούσα αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ λόγω της ενδυνάμωσης του αλβανικού στοιχείου. Κάποια στιγμή, όταν η ελληνική κρίση θα έχει επιλυθεί (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο...) το επιχείρημα της αποφυγής αποσταθεροποίησης θα το προβάλουν οι Σκοπιανοί, λέγοντας ότι είναι απαραίτητο να γίνει η ΠΓΔΜ δεκτή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, για να μη διαλυθεί. Τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την ελληνική θέση. Και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο η μόνη ριζική λύση είναι η καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, όπως έχουμε ήδη προτείνει αναλυτικά εδώ και εδώ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος 29 Φεβρουαρίου 2012 στις 10:47:00 μ.μ. EET  

α) μόνο στο όνομα έχουμε διαφορά? όλα τα άλλα τα έχουμε λύσει?
β) νομίζω ότι ετοιμάζεται "κουφέτο" στο Σικάγο με ακρβατικές ερμηνείες των κανονισμών και ελπίζω να πάνε προετοιμασμένοι οι δικοί μας για Βουκουρέστι-2

ΑΧΕΡΩΝ 1 Μαρτίου 2012 στις 1:03:00 π.μ. EET  

Kαι εμὲνα κὰτι μου λὲει ὸτι το πὰνε για κουκοὺλωμα το ὸνομα,ενὼ ὸλα τα υπὸλοιπα απλὼς θα τα λουστοὺμε de facto,ὸπως ὴδη κὰνουμε ὰλλωστε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP