Υπεγράφη η συμφωνία για τα ολλανδικά πυρομαχικά των 120 mm

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Σύμφωνα με τον ιστότοπο hellenicdefence.gr, υπεγράφη τις προηγούμενες ημέρες η διακρατική συμφωνία με αντικείμενο την προμήθεια πυρομαχικών αρμάτων διαμετρήματος 120mm από τα ολλανδικά πλεονάσματα, για τα άρματα Leopard 2HEL και 2Α4 του Ελληνικού Στρατού.

Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, ενώ απέμεναν η εξεύρεση και καταβολή του απαιτούμενου αντιτίμου, καθώς και η ρύθμιση των τεχνικών λεπτομερειών της μεταφοράς. Όπως ανέφεραν αποκλειστικές πληροφορίες του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» (βλ. τ. 21, Οκτώβριος 2011, σελ. 21) πρόκειται για 5.218 βλήματα Διάτρησης Θωράκισης, Σταθεροποιούμενα με Πτερύγια, Απορριπτόμενου Κελύφους-Διατρητικά (APFSDS-T) DM53A1 και περί τα 5.400 Εξάσκησης Στόχου, Σταθεροποιούμενα με Κώνο, Απορριπτόμενου Κελύφους-Τροχιοδεικτικά (TPCSDS-T) M865. Το τελευταίο είναι έκδοση παραγόμενη στις ΗΠΑ του γερμανικού DM38. Η τιμή μονάδας της αρχικής ολλανδικής προσφοράς ήταν €4.200 για τα DM53A1 και €800 για τα Μ865.


Παράλληλα, θετικά αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία δωρεάν παραχώρησης 3.000 βλημάτων Υψηλής Εκρηκτικότητας Αντι-Αρματικών (ΗΕΑΤ) Μ830 από τα αμερικανικά πλεονάσματα. Επισημαίνεται πως δεν πρόκειται για σύγχρονα Μ830Α1 με κοίλο γέμισμα υποδιαμετρήματος, τα οποία χρησιμοποιούνται και θεωρούνται πολύτιμα από τον Στρατό των ΗΠΑ. Τέλος, ο Ελληνικός Στρατός επιδιώκει την προμήθεια περισσότερων από 2.800 βλημάτων ΗΕΑΤ τύπου DM12C από τα γερμανικά αποθέματα, με διακρατική σύμβαση και αρχική τιμή €740. Αντίθετα απομακρύνεται η προοπτική προμήθειας 2.000 βλημάτων APFSDS από τα ισραηλινά αποθέματα, εξαιτίας ανυπέρβλητων επιφυλάξεων πιστοποίησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΣ.

Πηγή

3 σχόλια:

Ανώνυμος 20 Φεβρουαρίου 2012 στις 9:46:00 μ.μ. EET  

Να δούμε αν θα βρούμε τα λεφτά να τα μεταφέρουμε...

Ανιχνευτής 21 Φεβρουαρίου 2012 στις 12:26:00 π.μ. EET  

Μια χαρά. Αντε να μπορούν να τουφεκίσουν και λίγο. 30 διατρητικά βλήματα το άρμα βγαίνει.. 90000€ πυρομαχικά κουβαλά το καθε άρμα. Σκεφτείτε τα μεταφορικά για τα Μ1Α1 βγαίνει 20.000€ το ένα. Αν και αυτα κουβαλάνε 30 βλήματα με 4200€ το καθένα (βλήμα), το κόστος τψν πυρομαχικών θα είναι μεγαλύτερο από το κόστος κτίσης του άρματος του ίδιου. Και κάποιοι αλήτες (ή βλάκες) λένε να μην τα πάρουμε.. (τα m1)

Ανώνυμος 21 Φεβρουαρίου 2012 στις 10:30:00 π.μ. EET  

με δεδομένες ανάγκες περίπου 28240 βλήματα μάχης για ένα αξιόμαχο απόθεμα των Leo-2a4/Hel (353x80) ευκαιρίες για αγορά μεταχειρισμένων αλλά με μεγάλη ζωή βλημάτων, χωρών τα οποία αποσύρουν άρματα Leo-2 (Ολλανδία, Αυστρία, ίσως Σουηδία αλλά και ΗΠΑ)είναι επιβεβλημένες. αλλά και μιά λύση 15,000 βλήματα απο αγορές και τα υπόλοιπα εγχωρίως κατασκευασμένα κατόπιν αδείας από τα ΕΑΣ, θα έλυνε το πρόβλημα μακροπρόθεσμα.
Πέτρος

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP