Οι ηγεσίες να δώσουν το καλό παράδειγμα

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

του Νίκου Παππά*

Στον θαλασσινό πολιτισμό που βίωσα σε όλη τη διάρκεια των 82 χρόνων μου, το πρώτο αξίωμα που ενστερνιστήκαμε ήταν αυτό του «ουδέν μορφώνει όσο το παράδειγμα». Και το υπηρετήσαμε με ήθος και ανιδιοτέλεια στα οποία μας γαλούχησαν άξιοι γονείς και ακαδημαϊκοί και επαγγελματικοί δάσκαλοι.

Η σημερινή κρίση της πατρίδας μας, πέρα από οικονομική, χαρακτηρίζεται και από την κοινωνική αποσύνθεση, κατάσταση που οδηγεί, αν και σφόδρα απεύχομαι, σε τραγικά αδιέξοδα και εθνική καταστροφή.

Κύριος παράγοντας στην επικίνδυνη αυτή φάση του Ελληνισμού είναι και η διαχείριση της ηγεσίας σε όλα τα επίπεδα. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη ηγετών- ινδαλμάτων, που να δείχνουν στην πράξη ότι συμμερίζονται και συμμετέχουν έμπρακτα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός του οποίου ηγούνται.


Η ασυλία και η ατιμωρησία των ηγητόρων που έπραξαν ιδιοτελώς, η διατήρηση προνομίων, απολαβών και προκλητικών περιουσιών εξοργίζουν τους πολίτες που βλέπουν τις δικές τους να εξαϋλώνονται και υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη προς τους ηγέτες οδηγώντας τους μαζικά, ιδίως τους νέους χωρίς μέλλον, προς την αναρχία και την αυτοδικία.

Είναι καιρός να ενστερνιστείτε κι εσείς το «ουδέν μορφώνει όσο το παράδειγμα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την παραίτησή του από την προεδρική αποζημίωση ας είναι φωτεινό παράδειγμα για όλους σας.

Πάρτε σκληρά μέτρα και για εσάς. Εφαρμόστε άμεσα τη δυνατότητα που σας δίνει το Σύνταγμα ώστε η επόμενη Βουλή να έχει 200 μόνο βουλευτές. Μειώστε τις υπουργικές και βουλευτικές αποζημιώσεις σας στον μέσο όρο μισθοδοσίας του Δημοσίου. Καταργείστε τις βουλευτικές συντάξεις και θεωρείστε τον βουλευτικό χρόνο αντίστοιχο του επαγγέλματος ενός εκάστου βουλευτή με τις ανάλογες κρατήσεις για την επαγγελματική και μόνο σύνταξή του.

Περιορίστε τους υπουργούς σε 15. Είναι τραγικός εμπαιγμός να κόβετε τις συντάξεις των πολιτών και να διατηρείτε τέσσερις υπουργούς Εθνικής Αμυνας!

Περιορίστε τις στρατιές των αυλικών, συμβούλων και φυλάκων σας. Καταργείστε επιτέλους τους γενικούς γραμματείς, διευθυντές και διοικητές που διορίζονται στις θέσεις αυτές με μόνο κριτήριο την αποτυχία τους να εκλεγούν βουλευτές και διορίστε μόνιμους γενικούς γραμματείς με αξιοκρατικά κριτήρια και ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη.

Μόνο από αυτά τα μέτρα θα εξοικονομούσατε περισσότερα από τα 300 εκατομμύρια που ψάχνετε ευτελίζοντάς μας στην παγκόσμια κοινότητα.

Τιμωρείστε επιτέλους τους ανάμεσά σας ευρισκόμενους ιδιοτελείς εκμεταλλευτές του δημόσιου χρήματος.

Μόνον έτσι έχετε ελπίδα να καταστείτε ηγήτορες που θα εμπνέουν τον θαυμασμό και την αγάπη, κυρίως δε την εμπιστοσύνη των πολιτών που σας ακολουθούν.

Αγάθων έφη: « Ο άρχων τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον, ότι ανθρώπων άρχει, Δεύτερον ότι κατά Νόμον άρχει, και Τρίτον, ότι ουκ αεί άρχει.»

* O ναύαρχος Νίκος Παππάς Π.Ν. ε.α. είναι επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ. Το κείμενο αυτό απευθύνεται εν είδει ανοιχτής επιστολής στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, στους προέδρους των ελληνικών πολιτικών κομμάτων και στους 300 βουλευτές.

Πηγή

32 σχόλια:

Ηλειος Ολυμπιος 22 Φεβρουαρίου 2012 στις 5:54:00 μ.μ. EET  

Σωθηκες τωρα αγαπητε κ Ναυαρχε.

Εδω ο κ Βενιζελος δηλωσε 3.000.000 εισοδημα για το 2011, και δεν φιλοτιμηθηκε να αποποιηθει την βουλευτικη του αποζημιωση, γραφοντας στα παλιοτερα των υποδηματων του το παραδειγμα του προεδρου.
Δεν ειναι ολοι μεγαλοψυχοι και μεγαλοι ηγετες, να χυσουν το νερο απο το κρανος τους αφου δεν φτανει για ολους...

Επειδη ακριβως ειναι αντιστροφως αναλογο το ηθικο αναστημα απο το φυσικο στην περιπτωση του υπ. Οικονομικων, και επειδη μας κυβερνουν μικροψυχοι και λαπαδες για αυτο φτασαμε ως εδω.

Ανώνυμος 22 Φεβρουαρίου 2012 στις 7:03:00 μ.μ. EET  

ΤΟ 1967,68-72,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΕΒΑΛΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Π.Ν ΑΛΛΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΝΑ ΠΡΟΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ. ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ Α/Τ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΚΑΣΤΗ ΑΛΛΑ ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑ ΑΡΓΥΡΙΑ ΜΕ ΘΕΣΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΑΚ.ΟΤΑΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Οδυσσέας 22 Φεβρουαρίου 2012 στις 7:50:00 μ.μ. EET  

Βλέπω ότι μερικοί είναι αμετανόητοι.
Λοιπόν ανώνυμε 7.03, κατ' αρχήν έχεις άγνοια της ορολογίας. "Ανταρσία" δεν έκανε ποτέ ο Παππάς, γιατί ανταρσία λέγεται η στάση του πληρώματος κατά του κυβερνήτη, και τέτοιο πράγμα δεν έγινε στο Βέλος. Η σωστή λέξη που ψάχνεις είναι "στάση". Αλλά η στάση για να είναι έγκλημα πρέπει να στρέφεται κατά νόμιμης εξουσίας. Η χούντα ήταν ΠΑΡΑΝΟΜΗ εξουσία, και η αντίσταση εναντίον παράνομης εξουσίας είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ κάθε στρατιωτικού. Άρα ο Παππάς όχι μόνο δεν έκανε ανταρσία, στάση ή προδοσία (όπως υπονοείς με τα "τριάντα αργύρια") αλλά εκπλήρωσε το καθήκον του προς την Πατρίδα. Και γι' αυτό ορθότατα η Πατρίδα τον αντάμειψε με θέση αρχηγού.
Το έχω πει και θα το ξαναπώ: εδώ είμαστε πατριωτικό ιστολόγιο, όχι χουντικό. Να είμαστε εξηγημένοι.

Ανώνυμος 22 Φεβρουαρίου 2012 στις 8:11:00 μ.μ. EET  

ΑΝΤΑΡΣΙΑ, Η ΣΤΑΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣTΟ Α/Τ ΒΕΛΟΣ ΜΕ ΑΝΑΓΚΑΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΑΥΤΩΝ ΝΑ ακολουθήσουν ΤΟΝ ΑΞΙΟΣΕΒΑΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ.ΤΟ 1967,68-72,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΕΒΑΛΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Π.Ν ΑΛΛΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΝΑ ΠΡΟΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ;;;
KAI ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ Η ΚΑΙ ΧΘΕΣΙΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ.

Οδυσσέας 22 Φεβρουαρίου 2012 στις 8:23:00 μ.μ. EET  

Εξαντλείς την υπομονή μου...
Κανένας δεν εξαναγκάστηκε. Όσο ήταν ο Παππάς επί του Α/Τ Βέλος, το πλήρωμα του όφειλε υπακοή, όπως οφείλει κάθε πλήρωμα στον κυβερνήτη. Όταν έφτασαν στην Ιταλία, βγήκαν έξω και ζήτησαν πολιτικό άσυλο όσοι επιθυμούσαν, δεν εξαναγκάστηκε κανείς. Μάλιστα ένας κελευστής βγήκε την τελευταία στιγμή και παρακάλεσε τον Παππά να φύγει κι αυτός.
Από κει και πέρα, στο ερώτημα γιατί δεν παραιτήθηκε το '67-68 και προτίμησε να προάγεται από τη χούντα, η απάντηση είναι ότι η σειρά του Παππά έγιναν κυβερνήτες το 1973, και άρα τότε απέκτησαν τη δυνατότητα να αντιδράσουν στη χούντα - όπως και έκαναν, με το κίνημα του Ναυτικού. Θυμίζω ότι ο Παππάς δεν ήταν μόνος του. Υπήρχε ένα ολόκληρο Κίνημα του Ναυτικού, που είχε στόχο να αποπλεύσει ο Στόλος, να καταλάβει τη Σύρο και να διαπραγματευτεί από εκεί με τη χούντα. Όταν προδόθηκε το Κίνημα, ο Παππάς κατέφυγε στην Ιταλία με το Α/Τ Βέλος.
Να τελειώνουμε με τη χουντική προπαγάνδα παρακαλώ...

Ανώνυμος 22 Φεβρουαρίου 2012 στις 8:37:00 μ.μ. EET  

ΚΑΙ ΑΠΛΟΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ ,ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΠΛΩΤΑΡΧΗΣ,ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΟΣ, ΥΠΟΒΑΛΕΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ ΣΟΥ.....Η χούντα ήταν(ειναι) ΠΑΡΑΝΟΜΗ εξουσία, και η αντίσταση εναντίον παράνομης εξουσίας είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ κάθε στρατιωτικού. Να τελειώνουμε με τη χουντική προπαγάνδα παρακαλώ...
ΔΕΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΔΕΝ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.-

Οδυσσέας 22 Φεβρουαρίου 2012 στις 8:59:00 μ.μ. EET  

Με παραίτηση δεν θα μπορούσαν να πετύχουν το σκοπό, που ήταν η ανατροπή της χούντας. Η παραίτηση είναι σεβαστή, αλλά η αντίσταση ακόμα πιο σεβαστή.
Και δε με νοιάζει ποιον εκπροσωπείς - με νοιάζει ότι εκφράζεις απόψεις φιλοχουντικές, οι οποίες δεν είναι ευπρόσδεκτες εδώ.

Ανώνυμος 22 Φεβρουαρίου 2012 στις 11:43:00 μ.μ. EET  

Μιας και η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από τη χούντα, χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του αντιπροέδρου κ. Πάγκαλου, ο οποίος σε γαλλικό μέσο τάχθηκε υπέρ της εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ότι ήταν ανέκαθεν υπέρ της εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας. Γίνεται κατανοητός ο ρόλος του στις υποθέσεις των Ιμίων-Οτσαλάν, όχι ως απόρροια εγκληματικής ανικανότητας και ανεπάρκειας, αλλά ως σκόπιμη τακτική. Αν, φίλτατοι, αυτός ο άνθρωπος βρει στην κάλπη άλλη ψήφο εκτός από τη δική του, και θα βρει, αυτό σημαίνει ότι ο λαός μας πάσχει από αθεράπευτη ΒΛΑΚΕΙΑ. Ας μην κατηγορούμε καμία Μέρκελ και κανένα Σόιμπλε, γιατί από αυτούς μπορεί να γλυτώσουμε κάποτε, από τον εαυτό μας όμως ποτέ!

Ανώνυμος 23 Φεβρουαρίου 2012 στις 3:24:00 μ.μ. EET  

Κανείς δεν την βλέπει σαν συνωμοσία, όταν παίρνει μέρος σ’ αυτήν. Και μετά, γίνεται σκοπός.Κατανοητός ο ρόλος του στις υποθέσεις των Ιμίων-Οτσαλάν, απόρροια εγκληματικής ανικανότητας και ολικής ανεπάρκειας, αλλά και σκόπιμη τακτική. KAI ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ Η ΚΑΙ ΧΘΕΣΙΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ.μπονάνος αραπάκης παπανικολάου ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ, ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΑΠΟΒΙΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΤΡΙΩΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ!!!! ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΗΡΩΕΣ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ.

Ανώνυμος 23 Φεβρουαρίου 2012 στις 5:25:00 μ.μ. EET  

Αγαπητέ φιλε Οδυσσέα
Μάλλον μας τα έχεις κάπως μπερδέψει.
Δεν γνωρίζω ούτε την ηλικία σου ούτε
και τι γνώσεις διαθέτεις πάνω σε επιχειρησιακά θέματα.Εγώ είμαι 62 ετών και υπηρέτησα στην Πολεμική Αεροπορία ως Ιπτάμενος,χειριστής F-5 μετά στα F-1 και σε διαφορες επιτελικές θέσεις.Όπως καταλάβεις έζησα την περίοδο εκείνη και έχω μια εικόνα
για το τι συνέβαινε.Οποιος ήθελε
(ένστολος) μπορούσε να παραιτηθεί.
Κάποιοι το έπραξαν και κάποιοι άλλοι όχι.Αυτό δεν σημαίνει ότι
αυτοί που έμειναν ήταν όλοι σύμφωνοι με το καθεστώς.Απλά δεν τους πολυπείραζε διότι
δεν διέφερε και πολύ από αυτό που αντικατέστησαν.Η στάση του Ναυτικού τότε ήταν ότι πιο ηλίθιο μπορούσε να γίνει.
Είχαμε μεγάλη τύχη που δεν εξετελέσθη.Με την δικη σου λογική,ο Στόλος η ένα μέρος αυτού,
(δεν συμφώνησαν όλοι)θα καταλάβανε την Σύρο,και μετά...
Ας πούμε ότι γινόταν έτσι.Τέλος καλά όλα καλά.
Να πάρουμε όμως την άλλη εκδοχή.
Η από αέρος προσβολή!!!!!Ναι αυτό το σενάριο μπορούσε να παίξει. Τότε ποιος θα έπαιρνε την ευθύνη.Το καθεστώς ήταν αδίστακτο.Τι έφταιγαν αυτοί που δεν είχαν σχέση
με το κίνημα,αλλα βρισκόταν ως πλήρωμα σε αυτά τα πλοία.Θα αρχίζαμε καινούριο εμφύλιο?
Η Κύπρος δεν μας έφτασε?Η πιστεύεις ότι οι Τούρκοι θα περίμεναν την ανατροπή του Μακαριου
για να εισβάλουν.Ξυπνα φιλαράκο,αυτοί που δίνουν γνώσεις και κατακρίνουν άλλους,
είναι χειρότεροι από αυτούς που κρίνουν.
Φιλικά
Ταξίαρχος(I)ε.α K.A

Οδυσσέας 23 Φεβρουαρίου 2012 στις 5:57:00 μ.μ. EET  

Κύριε ταξίαρχε,
έχετε παρέμβει ξανά στο θέμα του "Βέλους" και σέβομαι την άποψή σας, αλλά διαφωνώ.
Πρώτα απ' όλα εγώ έγραψα ότι "η παραίτηση είναι σεβαστή, αλλά η αντίσταση ακόμα πιο σεβαστή". Που σημαίνει ότι δεν κατακρίνω κανέναν επειδή δεν παραιτήθηκε - αν αυτό σας έθιξε. Απλώς εξαίρω όσους αντιστάθηκαν.
Εσείς χαρακτηρίζετε την αντίσταση αυτή ως "ό,τι πιο ηλίθιο μπορούσε να γίνει", με το σκεπτικό ότι θα μπορούσε να υπάρξει αδελφοκτόνα σύγκρουση. Και ρωτάτε ποιος θα αναλάμβανε την ευθύνη, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Η απάντηση είναι ότι την ευθύνη έχει αυτός, που παρέβη τον όρκο του, κατέλυσε το Σύνταγμα και με αυτόν τον τρόπο ήρξατο χειρών αδίκων. Όποια άλλη ενέργεια γίνεται στη συνέχεια για την αποκατάσταση της νομιμότητας είναι δίκαιη.
Δεν ξέρω τι προέβλεπαν οι κανονισμοί στην εποχή σας, αλλά ο ισχύων στρατιωτικός κανονισμός (ΣΚ 20-1, άρθρο 11 παρ. 11) λέει ότι ο στρατιωτικός οφείλει να μην εκτελέσει διαταγή που αποβλέπει στην κατάλυση του Συντάγματος, και να αναφέρει αμέσως σε προϊστάμενο του διατάξαντος. Και επιπλέον, το άρθρο 120 του Συντάγματος (τότε 114) λέει ότι η τήρησή του επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων (ολων των Ελλήνων άρα και των στρατιωτικών) που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.
Άλλωστε αυτό που λέτε συνέβη: κατά τη διάρκεια του αντιπραξικοπήματος του Κωνσταντίνου το Δεκέμβριο του 1967, σε κάποια σημεία της Β. Ελλάδας (πχ Κομοτηνή) υπήρξαν συμπλοκές με πυρά μεταξύ των δύο πλευρών. Ποιος έφερε την ευθύνη; Προφανώς αυτός που ήρξατο χειρών αδίκων: αυτός που κατέλυσε το Σύνταγμα.

ΑΧΕΡΩΝ 23 Φεβρουαρίου 2012 στις 9:55:00 μ.μ. EET  

Οδυσσὲα,δὺο ερωτὴσεις:α) θεωρεὶς ὸτι υπὴρξε κατὰλυση του Συντὰγματος απὸ το καθεστὼς της 4ης Αυγοὺστου;
β)θεωρεὶς ὸτι υπὴρξε κατὰλυση του Συντὰγματος με τον διορισμὸ Παπαδὴμου;

Οδυσσέας 23 Φεβρουαρίου 2012 στις 10:28:00 μ.μ. EET  

Ναι, και στις δύο περιπτώσεις καταλύθηκε το Σύνταγμα. Αλλά αν εννοείς ότι είναι εξίσου μεμπτές με την 21η Απριλίου, θα διαφωνήσω.
Στην πρώτη περίπτωση (1936) μιλάμε για εντελώς διαφορετική περίοδο, που είχαν ήδη προηγηθεί 3-4 στρατιωτικά κινήματα (Πλαστήρας, Πάγκαλος, Κονδύλης) και είχε μόλις (1935) επαναφερθεί σε ισχύ το Σύνταγμα του 1911. Δηλαδή δεν καταλύθηκε κανένας ομαλός δημοκρατικός βίος το 1936, ενώ το 1967 είχαμε πίσω μας είκοσι χρόνια σχετικά ομαλής δημοκρατίας.
Στη δεύτερη περίπτωση (2011, Παπαδήμος) είχαμε παραβίαση των διαδικασιών που ακολουθούνται στην περίπτωση παραίτησης της κυβέρνησης ή μόνο του πρωθυπουργού. Θα έπρεπε ή να είχε υποδειχθεί νέος πρωθυπουργός από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ή να ανέθετε ο Παπούλιας διερευνητικές εντολές, και δεν έγινετίποτα από τα δύο. Αλλά η κυβέρνηση Παπαδήμου στη συνέχεια έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, οπότε δε μπορεί να πει κανείς ότι κυβερνά με κατάλυση του Συντάγματος. Άλλα είναι τα αντισυνταγματικά που έχουν γίνει: η κύρωση του πρώτου Μνημονίου χωρίς πλειοψηφία 180 βουλευτών, η εξουσιοδότηση του Παπακωνσταντίνου να υπογράφει "ενημερώνοντας" τη Βουλή, κλπ.

Ανώνυμος 23 Φεβρουαρίου 2012 στις 10:46:00 μ.μ. EET  

Φιλε Οδυσσέα όντως έχω ξαναγράψει για το θέμα του Βέλους.Και όπως είχα πει και τότε,
δύσκολα γινόσουν τότε Κυβερνήτης η
Διοικητής, αν δεν ήσουν δικός τους.
Το ίδιο ισχύει και για τον πτέραρχο Κουρη. Αυτός μας βγήκε μεγάλος σοσιαλιστής μετά.Ενώ ο κύριος Παπας πήγε λίγο παραπέρα.Αυτός μας Βγήκε ΚΚΕ.
Λίγο περίεργο αλλα σημεία των εποχών βλέπεις. Την εποχή εκείνη μονο τέτοιοι δεν ήταν.Οι Απριλιανοί τιμωρήθηκαν
και μάλιστα παραδειγματικά.Τώρα τα περί Στρατιωτικού Κανονισμού
και υποχρέωση κάθε Στρατιωτικού για αντίσταση,μάλλον είναι άστοχο.
Πολλοί από το στράτευμα είχαν δώσει όρκο στο Σύνταγμα που είχε δημιουργηθεί,αφού είχαν προκύψει εκλογές.Με τον τρόπο
που έγιναν.Αυτοί που έτυχε να ορκιστούν τότε,θα εφάρμοζαν τον κανονισμό.Όσο για τα πυρά στην κομοτηνή, μη ξεχνάς τότε το καθεστώς ήταν στην αρχή,και υπήρχαν εστίες αντιστάσεις.
Το 73 όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά.Υπήρχε μια σχετική ομαλότητα στο Στράτευμα,και στον απλό λαό.Aσε τι λένε κάποιοι ακροβάτες τώρα.Βλέπεις η δύναμη της εξουσίας πάντα τραβάει κάποιους.Και αυτοί οι κάποιοι πως τυχαίνει να είναι πάντα οι ίδιοι.
Όπως είπα πριν το 67 τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα.Γι αυτό και ο απλός λαός το αποδεχθεί.Κάποιοι
μάλιστα δεν το είχαν καν καταλάβει.Και κάποιους δεν τους ένοιαζε.Το κίνημα λοιπόν του Ναυτικού,αν έμπαινε σε εφαρμογή,
πιθανότατα θα ήταν άλλο ένα μελανό σημείο στην νεότερη Ελληνική ιστορία.Και μάλιστα με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον.
Θέλω όμως ειλικρινά να μου απαντήσεις,για ποιον θα έπρεπε να πεθάνουν κάποιοι και μέσα σε αυτούς ίσως να ήμουν και εγώ.
Για την σημερινή Δημοκρατία!Έχουμε Δημοκρατία?
Εφαρμόζεται το Σύνταγμα σήμερα από αυτούς που το έχουν συντάξει?
Όχι φιλε το τίμημα θα ήταν πολύ υψηλό,για το οποιο κέρδος θα αποκομίζαμε.Ίσως και υψηλότερο
από όσο είναι το σημερινό χρέος.
Ένας εμφύλιος άφησε αρκετές πληγές που ακόμα δεν έχουν σβήσει.
Ένας δεύτερος,θα μας έσβηνε σαν έθνος.

Ταξίαρχος(I)ε.α K.A

Ανώνυμος 23 Φεβρουαρίου 2012 στις 11:48:00 μ.μ. EET  

Αξιότιμε κ. Ταξίαρχε

στο ερώτημα που θέσατε "Θέλω όμως ειλικρινά να μου απαντήσεις,για ποιον θα έπρεπε να πεθάνουν κάποιοι και μέσα σε αυτούς ίσως να ήμουν και εγώ.
Για την σημερινή Δημοκρατία!Έχουμε Δημοκρατία?"

Πολλά μπορούν να ειπωθούν ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι η ιδανική μορφή της δημοκρατίας, όπως θα έπρεπε, αλλά για το κατάντημα μας φταίμε όλοι εμείς, εκλέγοντας ανθρώπους σε αξιώματα που κάθε άλλο παρά το άξιζαν.

Σε όποια κατάσταση όμως και να έχει φτάσει η δημοκρατία σήμερα, είναι 100% προτιμότερη από την κατάσταση επί επταετίας.

Οπότε η απάντησή μου είναι για την κατάργηση του τότε καθεστώτος και την επαναφορά της δημοκρατίας θα άξιζαν οι θυσίες. Το ότι εμείς ίσως δεν σταθήκαμε στο ύψος που έπρεπε για την σεβαστούμε την δημοκρατία που κερδίσαμε με τις θυσίες που χρειάστηκαν, δεν αναιρεί την προηγούμενη πρόταση.

Οδυσσέας 24 Φεβρουαρίου 2012 στις 12:34:00 π.μ. EET  

Κύριε ταξίαρχε,
κατ' αρχήν ως προς το θέμα της δημοκρατίας με κάλυψε η απάντηση του ανώνυμου 11.48 παραπάνω. Ως προς τα άλλα ζητήματα που θίγετε:
1. Ομολογουμένως δεν έχω, όπως εσείς, προσωπική άποψη για την κατάσταση στο στράτευμα και στη χώρα το 1973. Όμως τα ιστορικά γεγονότα είναι γνωστά και σε εμάς τους νεώτερους. Μας είναι γνωστό π.χ. ότι λίγους μήνες πριν το Κίνημα του Ναυτικού (Μάιος 1973) είχαν γίνει στην Αθήνα φοιτητικές κινητοποιήσεις και κατάληψη της Νομικής Σχολής (Μάρτιος 1973), που ήταν προοίμιο του Πολυτεχνείου που ακολούθησε 8 μήνες μετά. Επομένως ο ισχυρισμός ότι "ο λαός είχε αποδεχθεί το καθεστώς" και επικρατούσε σχετική ομαλότητα δεν επιβεβαιώνεται από τα ιστορικά στοιχεία.
2. Ακόμα και για την ομαλότητα στο στράτευμα θα μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω. Όχι μόνο γιατί το ίδιο το Κίνημα του Ναυτικού τη διαψεύδει, όχι μόνο επειδή είχαν γίνει πολλές αποτάξεις και υπάρχουν και περιπτώσεις άγριου βασανισμού αξιωματικών, αλλά και για ένα λόγο γενικότερο: κάθε πραξικόπημα, που φέρνει συνταγματάρχες να καθαιρούν στρατηγούς, εκ των πραγμάτων διαλύει την πειθαρχία και αντικαθιστά την αδιαμφισβήτητη φυσική ιεραρχία με μια ρευστή "συνομοσπονδία" στελεχών, που σε δεδομένη στιγμή οι ισορροπίες μπορεί να αλλάξουν (πχ ανατροπή Παπαδόπουλου από Ιωαννίδη) και άρα τίποτα δεν είναι δεδομένο. Βέβαια εσείς τα ζήσατε, ενώ εγώ μιλάω θεωρητικά. Αλλά η εικόνα της ηγεσίας όταν έφτασε η κρίση του 1974 ήταν άθλια. Τρεις στρατηγοί, ένας πτέραρχος και ένας ναύαρχος περίμεναν τι θα συζητήσει ένας ταξίαρχος με τους συνδέσμους του με την υπερδύναμη, για να δουν τι θα πράξουν, αφήνοντας την Κύπρο τελικά αβοήθητη. Αυτό μάλλον δε λέγεται ομαλότητα στο στράτευμα.
3. Συμφωνώ ότι πολλοί έλκονται από τη δύναμη της εξουσίας, γίνονται ακροβάτες και αλλάζουν καπέλα. Για τον πτέραρχο Κουρή προφανώς έχετε αρμόδια άποψη και δε θέλω να τη σχολιάσω. Αλλά η άποψή σας ότι ο ναύαρχος Παππάς έφτασε στο ΚΚΕ είναι νομίζω αστήρικτη.
4. Ως προς το Σύνταγμα, το στρατιωτικό κανονισμό και τον όρκο: κάποιοι (όπως μάλλον εσείς αν κρίνω από την ηλικία) πιθανόν να είχαν ορκιστεί επί δικτατορίας. Όμως εδώ μιλάμε για τον Παππά, και ο Παππάς το 1967 ήταν ήδη 15 χρόνια αξιωματικός. Που σημαίνει ότι είχε ορκιστεί στα προδικτατορικά Συντάγματα, κανονισμούς κλπ., και είχε πλήρως την υποχρέωση να υπεραμυνθεί του Συντάγματος του 1952.
5. Τέλος, λέτε ότι υπήρχε κίνδυνος εμφυλίου, που θα μας έσβηνε ως έθνος. Κατ' αρχήν επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι έτσι αντιφάσκετε με τον ισχυρισμό σας περί ομαλότητας, και αποδεκτής από το λαό δικτατορίας: αν ήταν έτσι τα πράγματα, τότε ποιος θα πλαισίωνε τους κινηματίες του Ναυτικού εναντίον της δικατορικής κυβέρνησης, ώστε να προκύψει εμφύλιος πόλεμος; Αν πάλι ήταν τόσο αποδεκτή από τα λαό η δικτατορία, το Κίνημα του Ναυτικού θα απέμενε μόνο του, και η τυχόν επίθεση αεροσκαφών στα πλοία ή στη Σύρο, δεν θα ήταν εμφύλιος πόλεμος αλλά ένα επεισόδιο ανταλλαγής πυρών, σε κάπως μεγαλύτερη κλίμακα από αυτό της Κομοτηνής του 1967. Πάντως όχι εμφύλιος πόλεμος.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, ό,τι από τα δύο κι αν ισχύει, επιμένω σε αυτό που έγραψα και παραπάνω: υπαίτιος θα ήταν αυτός, που παρέβη τον όρκο του, κατέλυσε το Σύνταγμα και με αυτόν τον τρόπο ήρξατο χειρών αδίκων - όχι όσοι στη συνέχεια ενήργησαν για να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα.

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2012 στις 1:23:00 π.μ. EET  

Αχ βρε Οδυσσέα, να είχα το λέγειν σου.

Τα σέβη μου!

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2012 στις 3:47:00 π.μ. EET  

Για αλλη μια φορα γινεται συζητηση για θεματα τα οποια ως ΕΘΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ειχα την ελπιδα πως ειχαν ξεπεραστει. Η κυβερνηση του κρατους σωστα, με γνωμονα παντοτε την σωστη κατευθυνση του εθνους ειναι μεγαλη ευθυνη. Εκαστοτε κυβερνησεις εχουν κανει και κανουν πολλα λαθη..οπως φαινονται εκ των υστερων. Πως ενα μικρο κρατος, με θεση γεωπολιτικη μπορει να επιβιωσει τις θυελες; Το πως υπαρχει ακομη η Ελλας ειναι ενα ΘΑΥΜΑ!!! Συνταγματα παραποιουνται, αλλαζουν,ερχονται και φευγουν, οσο και οι 'δημοκρατιες' και οι 'χουντες' αλλα ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ υπεφερε και υποφερει και θα υποφερει παντοτε εχοντας κατι μεσα στο DNA αυτο που λεει ΟΧΙ! Οχι στις αυτοκρατοριες τους,απο παλαιοτατους χρονους, Περσικη, Ρωμαικη, Οθωμανικη, Ιταλικη, Γερμανικη, Ρωσικη, Βρετανικη, ΗΠΑ, Νεα Παγκοσμια Ταξη, Αντιχριστου (ερχεται) κτλ.
Τωρα τι γινεται! Οιμοι! Η χωρα εχει ελθει με εξιδικευμενους επιτειδιους εκει που την θελανε, παλι με το μαχαιρι στο λαιμο, με απειλες για 'καταρευση', 'δημοψηφησμα' αποσχησης Κρητης, νησια, Βορεια Ελλας, στο σημειο που ακομη και στην APPLE υπηρξε ιδεα να αγορασουν την Ελλαδα μεσω του χρεους, μεχρι που και εδω (ΗΠΑ) 'Ελλην' εκ του Πειραια,
εχει αλλαξει μυαλα και εχει αποδεχθει την ιδεα που πλασαρουν για διασπαση και δημιουργια μικρων κρατιδιων, οπως Νεα Ιωνια (Ελληνικα Νησια) και μερος Τουρκια, Κρητη, Βορειο Ηπειρο,ε...οπως την 'αρχαια Ελλαδα' λεει...ουτε ντροπη, κτλ, κτλ.
Ξυπνηστε! Δεν υπαρχει χωρο-χρονος συζητησεων οι οποιες οδηγουν ΠΟΥΘΕΝΑ! Ας κοιταξουμε το που πρεπει να παει μια ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΛΛΑΣ ειδαλως ...ολοι περιμενουν να παρουν ενα κομματι απο την πιτα της Ελληνικης Επικρατειας...μα τοσο εξυπνοι Ελληνες το μαθημα της φορμουλας που χρησειμοποιουν του 'διαιρει και βασιλευε' ακομη δεν το εχουμε μαθει. Οστις δεν ειναι υπερ του εθνους ας βαλλει στραβα το καπελλακι και ας φυγει.
Εδω στις ΗΠΑ στην εκκλησια ειπαν οτι ο Obama κανει 'nation building'. Στην Ελλαδα πανε το καταρρευσουν οχι μονο το κρατος αλλα και το ΕΘΝΟΣ! Ας παραμεριστουν και ας παραγκονιστουν οι χλιαροι, και οι προδοτες, οι πληρωμενοι, απο οπου και αν φυτρωνουν. Ειδαλως...και ακαρτερει και ακαρτερει φιλελευθερη λαλια το ενα εκτυπαε το αλλο χερι απο την απελπισια.
Ευτυχως που εχουμε την Παναγια και τον Ιησου Χριστο ειδαλως..Οιμοι!
Ανησυχω για ολους τους Ελληνες και ολη την ανθρωποτητα. Πιστευω οτι ακομη και τωρα η Ελλας, ο Ελληνισμος μπορει να αναγεννηθει προς οφελος του εθνους και της ανθρωποτητος. Παραθετω...

Ἀπὸ στόμα ὀποῦ φθονάει,
παλληκάρια, ἂς μὴν πωθεῖ,
πὼς τὸ χέρι σας κτυπάει
τοῦ ἀδελφοῦ τὴν κεφαλή.

Μὴν εἰποῦν στὸ στοχασμό τους
τὰ ξένα ἔθνη ἀληθινά:
«Ἐὰν μισοῦνται ἀνάμεσό τους
δὲν τοὺς πρέπει ἐλευθεριά».

Τέτοια ἀφήστενε φροντίδα·
ὅλο τὸ αἷμα ὀποῦ χυθεῖ
γιὰ θρησκεία καὶ γιὰ πατρίδα
ὅμοιαν ἔχει τὴν τιμή.

Στὸ αἷμα αὐτό, ποὺ δὲν πονεῖτε
γιὰ πατρίδα, γιὰ θρησκειά,
σᾶς ὁρκίζω, ἀγκαλισθεῖτε
σὰν ἀδέλφια γκαρδιακά.

Πόσο λείπει, στοχασθεῖτε,
πόσο ἀκόμη νὰ παρθῇ·
πάντα ἡ νίκη, ἂν ἐνωθῇτε,
πάντα ἐσᾶς θ' ἀκολουθεῖ.

ΑΧΕΡΩΝ 24 Φεβρουαρίου 2012 στις 10:42:00 π.μ. EET  

Οδυσσὲα,
Αναγνωρὶζω ὸτι δεν εὶναι πὰντα εὺκολο να δὼσει κανεὶς διαζευκτικὲς απαντὴσεις,αλλ´ὸταν πρὸκειται για αρχὲς,τὸτε δεν νομὶζω ὸτι μποροὺμε να τις κὰνουμε ακκορντεὸν.
Κατὰλυση του Συντὰγματος=κατὰλυση του Συντὰγματος,ὸταν μιλὰμε για ισχὺον Σὺνταγμα.Και ἂν διολισθὴσουμε στην πολὺ βολικὴ για την Παπαδημοκρατὶα παραδοχὴ ὸτι το Σὺνταγμα δεν παραβιὰσθηκε,αλλὰ παρακὰμφθηκε(ὸσο χρειαζὸταν για να επιτελεσθεὶ το ὲγκλημα που εὶδαμε,αλλὰ και για να πὰρουν σειρὰ ὰλλα εγκλὴματα που τὼρα αχνοφαὶνονται,ὸπως ΑΟΖ, Μακεδονικὸ,Θρακικὸ,κ.ο.κ)εὶναι σαν να μιλὰμε για βιασμὸ παρὰ φυσιν ἢ κατὰ φὺσιν:ο βιασμὸς εὶναι βιασμὸς οὺτως ἢ ὰλλως.
Ωστὸσο,εὶναι αφ´ενὸς η δυναμικὴ της κὰθε εποχὴς που δὶνει την διαφορετικὴ προσὲγγιση,καθὼς και η ιστορικὴ εμπειρὶα που δικαιολογεὶ ἢ ὸχι την εκτροπὴ-απλουστευτικὰ μιλὼντας.
Την 28η Οκτωβρὶου 1940 ο ελληνικὸς λαὸς δεν ὲτρεξε στα ὸπλα για να υπερασπὶσει το καθεστὼς της 4ης Αυγοὺστου,αλλὰ την Πατρὶδα.Η επιστρὰτευση εκεὶνη ὸμως,δεν θα εὶχε ως συνὲπεια το Ὲπος που ακολοὺθησε,ὶσως μὰλιστα να μην εὶχε κἂν καταστεὶ εφικτὴ,ἂν δεν εὶχε προηγηθεὶ εργὼδης πολεμικὴ προπαρασκευὴ επὶ τετραετὶαν.
Και υπ´ὸψιν,ΔΕΝ εὶμαι Μεταξικὸς.Απλὼς εὶμαι κατὰ το δυνατὸν αντικειμενικὸς.
Η 21η Απριλὶου τὼρα,δεν κατὲλυσε κὰποια σχετικὰ ομαλὴ Δημοκρατὶα,αλλὰ μὶα κατ´ὸνομα Δημοκρατὶα.Ὶσως δημιοὺργησε σε κὰποιους προσδοκὶες,αλλὰ ὰφησε πὶσω της μὶα ψευδεπὶγραφη δημοκρατὶα,μὶα ακρωτηριασμὲνη Κὺπρο,και ὲνα καταρρακωμὲνο Στρὰτευμα.
Αυτὰ εὶναι τα ιστορικὰ γεγονὸτα,που μας επιτρὲπουν εκ των υστὲρων να σχηματὶσουμε ὰποψη.
Σε ὸτι ὸμως αφορὰ την Παπαδημοκρατὶα,δεν χρειὰζεται να περιμὲνουμε την Ιστορὶα,ἢ ὲστω τον ιστορικὸ του μὲλλοντος για να μας ανοὶξει τα μὰτια.
Θα διακινδυνεὺσω την πρὸβλεψη ὸτι στις επὸμενες εβδομὰδες οι μειοδοσὶες της Παπαδημοκρατὶας θα πὰρουν μορφὴ χιονοστιβὰδας.
Η συζὴτηση,δυστυχὼς ὸμως και το δρὰμα,τὼρα εισὲρχεται στην κυρὶως φὰση.

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2012 στις 1:56:00 μ.μ. EET  

Νομίζω ότι η συζήτηση έχει παρεκτραπεί όταν αρχίζουμε τα περί νέας τάξης πραγμάτων και λοιπές θεωρίες συνομωσίας. Στην ουσία του θέματος, κάποια πράγματα που έγιναν στο παρελθόν δεν στρογγυλεύουν όσο και να επικαλείται κανείς το πολιτικώς ορθό. Φαίνεται, ότι θα ξεπεραστούν εντελώς τα μίση και τα πάθη του παρελθόντος όταν οι φορείς τους αποχωρήσουν από το μάταιο τούτο κόσμο.

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2012 στις 5:47:00 μ.μ. EET  

Aχερων έχεις απόλυτο δίκαιο.
Οδυσσέα και οι υπόλοιποι,μια διευκρίνιση.
Σε καμια περίπτωση,δεν ήμουν,είμαι και θα είμαι κομιστής της 21 Απριλίου.
Απλά είπα ότι του περισσοτερους
δεν τους πολυπείραζε,διότι και πριν το ίδιο ήταν.Αυτό το έζησα,και επέτρεψε με να έχω άποψη.Aλλοι το είδαν διαφορετικά,σεβαστό.
Μπορεί να φαντάζει οξύμωρο,αλλα
για το καθεστώς του 67 ευθύνονται οι ίδιοι οι πολιτικοί.
Όπως και τώρα έτσι και τότε,οι Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούνται για πολιτική σκοπιμότητα και όχι για την ασφάλεια της χώρας ως όφειλαν να είναι.
Η αντίθεση μου είναι ότι κάποιοι
Αξιωματικοί,πήγαν να πράξουν το ίδιο λάθος.Αποφάσισαν να ανατρέψουν μια κυβέρνηση.Παράνομη δεν χωράει αμφιβολία.Η διαφορα ήταν ότι,αυτοί δεν ήταν πολιτικοί αλλα Στρατιωτικοί.Με ότι αυτό συνεπάγεται για το όλο εγχείρημα.
Αν πετύχαινε όλα καλά.
Αν η όμως όχι,τι πολίτευμα πιστεύεις θα είχαμε σήμερα.
Μα είπες την ευθύνη θα την είχαν οι Απριλιανοί.E και?
Θα άλλαζε τίποτα στην καταστροφή?
-----------------------------------
(5. Τέλος, λέτε ότι υπήρχε κίνδυνος εμφυλίου, που θα μας έσβηνε ως έθνος. Κατ' αρχήν επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι έτσι αντιφάσκετε με τον ισχυρισμό σας περί ομαλότητας, και αποδεκτής από το λαό δικτατορίας: αν ήταν έτσι τα πράγματα, τότε ποιος θα πλαισίωνε τους κινηματίες του Ναυτικού εναντίον της δικατορικής κυβέρνησης, ώστε να προκύψει εμφύλιος πόλεμος; Αν πάλι ήταν τόσο αποδεκτή από τα λαό η δικτατορία, το Κίνημα του Ναυτικού θα απέμενε μόνο του, και η τυχόν επίθεση αεροσκαφών στα πλοία ή στη Σύρο, δεν θα ήταν εμφύλιος πόλεμος αλλά ένα επεισόδιο ανταλλαγής πυρών, σε κάπως μεγαλύτερη κλίμακα από αυτό της Κομοτηνής του 1967. Πάντως όχι εμφύλιος πόλεμος.)
-----------------------------------
Να κάνω μια διευκρίνιση.Δεν είπα ότι όλος ο Λαός απεδέχθη το καθεστώς,αλλα ο απλός Λαός.Οι περισσότεροι μάλιστα από αυτούς ήταν αγράμματοι.Ούτε και θα ήταν ένα επεισόδιο μεγαλύτερης κλίμακας.Εδώ δεν θα έπαιζαν περίστροφα,αλλα αεροπλάνα πλοία
και δεν γνωρίζω τον ρολο του Στρατού Ξηράς.Ούτε και τον ρολο των Ηνωμένων πολιτειών.
Εσύ από την πλευρά σου τα βλέπεις
θα έλεγα σαν μια Χολιγουτιανή ταινία.Κερδίζουν στο τέλος οι καλοί.Εγώ λόγο επαγγέλματος,τα βλέπω πρώτα με τα χειρότερα.
Δεν αντιμετωπίζεις αντίπαλη χωρα,αλλα μια κατάσταση που δεν ξέρεις ποιος είναι ο αντίπαλος σου.
Ένα έχω να πω.Καλύτερα που δεν έγινε.
Είπες επίσης ότι ένας Ταξίαρχος(Ιωαννίδης)διέταζε δυο
Στρατηγούς έναν Ναύαρχο και έναν
Πτέραρχο.Δεν ήταν ακριβώς έτσι.
Διότι ο Ιωαννίδης,διέταξε πόλεμο με την Τουρκια όταν κατάλαβε ότι οι Αμερικανοι τον εξαπάτησαν.Οι Στρατηγοί δεν εκτέλεσαν τις εντολές
του.Πιστεύεις ότι ήμασταν αδύνατοι σε οπλισμό έναντι της Τουρκίας? Σε πληροφορώ ότι υπερείχαμε σε πολλά σημεία και θα πάθαιναν πανωλεθρία. Aλλοι ήταν οι λόγοι δυστυχώς.
Φιλικά
Ταξίαρχος(I)ε.α K.A

Οδυσσέας 24 Φεβρουαρίου 2012 στις 6:23:00 μ.μ. EET  

Κύριε ταξίαρχε,
όταν είπα ότι τρεις στρατηγοί (τρεις και όχι δύο: πέραν του Μπονάνου και του Γαλατσάνου που ήταν καθ' ύλην αρμόδιοι, στρατηγός ήταν και ο Γκιζίκης, η υποτίθεται κεφαλή του κράτους ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άρα κορυφή της ιεραρχίας) περίμεναν τι θα αποφασίσει ο Ιωαννίδης, το είπα για να δείξω τι ανωμαλία δημιουργεί ένα πραξικόπημα στην ομαλότητα και στην ιεραρχική δομή, όχι για να κρίνω ποιος τελικά είναι υπεύθυνος που δεν πολέμησε η Ελλάδα για την Κύπρο. Αυτή είναι άλλη μεγάλη συζήτηση, που δεν είναι του παρόντος.
Και όχι, καθόλου δεν πιστεύω ότι ήμασταν αδύνατοι σε οπλισμό έναντι της Τουρκίας. Συμμερίζομαι την άποψή σας ότι υπερείχαμε σε πολλά σημεία. Αυτό όμως καθιστά ακόμα τραγικότερο το τελικό αποτέλεσμα, και ακόμα μεγαλύτερες τις ευθύνες όσων χειρίστηκαν την υπόθεση.

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2012 στις 6:49:00 μ.μ. EET  

Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΔΙΚΑΙΟ ΟΤΑΝ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.
ΡΩΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΜΙΚΟ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΙ.
ΟΠΟΤΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΗΓΕ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΙΑΤΙΚΗ.
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΠΤΕΡΑΡΧΟ, ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΑΥΑΡΧΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΤΟΝ ΤΑΞΙΑΡΧΟ ΓΙΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΕΝ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ;
ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΔΑΤΑΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ.

Οδυσσέας 24 Φεβρουαρίου 2012 στις 7:04:00 μ.μ. EET  

Τρίχες κατσαρές. Κανένας σοβαρός νομικός δεν υποστηρίζει ότι "επανάστασις κρατήσασα δημιουργεί δίκαιο". Μάλιστα το άρθρο 120 παρ. 3 του Συντάγματος λέει ότι "ο σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος". Όπως βλέπεις, κάποια νομικά τα ξέρουμε... Ρώτα εσύ κανένα νομικό, να δεις τι γέλια θα κάνει με αυτά που λες.
Επιπλέον, οι ιστορικές σου γνώσεις κρίνονται ελλιπείς. Κανένας από τους τέσσερις αρχηγούς του Ιουλίου του 1974 δεν έμεινε αρχηγός στη μεταπολίτευση: Ο Μπονάνος (Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων)και ο Γαλατσάνος (Αρχηγός Στρατού) αντικαταστάθηκαν αμέσως (Αύγουστο του '74) από τους στρατηγούς Αρμπούζη και Ντάβο, και οι Παπανικολάου - Αραπάκης τον Ιανουάριο του '75.
Τέλος, μάθε ορθογραφία ("είδαται"). Εθνικοφροσύνη και αγραμματοσύνη δε συμβαδίζουν.

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2012 στις 7:07:00 μ.μ. EET  

Οδυσσέα, χωρίς καμία πρόθεση να σου υποδείξω τι να κάνεις, από σεβασμό στην ιστορική μνήμη και στην αισθητική στο κάτω-κάτω, τέτοια εμετικά σχόλια όπως το τελευταίο, καλό θα ήταν να μην τα διαβάζουμε. Υπάρχουν άλλοι χώροι να βγάζει τα απωθημένα του ο κάθε πικραμένος. Είμαι κατά των ταμπού και του πολιτικώς ορθού, αλλά συζήτηση γίνεται με ανθρώπους που είναι σε θέση να συζητήσουν. Ευχαριστώ.

Οδυσσέας 24 Φεβρουαρίου 2012 στις 7:22:00 μ.μ. EET  

Αγαπητέ φίλε,

καταλαβαίνω το σκεπτικό σου αλλά από την άλλη πλευρά θεωρώ ότι τέτοιες απόψεις πρέπει να εκτίθενται στο φως της ημέρας και να αντικρούονται τεκμηριωμένα - όχι να διαχέονται υπογείως χωρίς αντίλογο (έστω σε άλλους χώρους).
Ίσως να πρόσεξες ότι ποτέ δεν ανεβαίνει τέτοιο σχόλιο χωρίς αντίλογο.
Επιμένω στην ανοιχτή αντίκρουση τέτοιων απόψεων, γιατί κατά τη γνώμη μου ένα τεράστιο πρόβλημα για τον πατριωτικό λόγο στη μεταπολιτευτική Ελλάδα είναι η ταύτισή του με τέτοια φιλοδικτατορικά κατάλοιπα. Για αυτή την ταύτιση ευθύνεται φυσικά η ίδια η δικτατορία, που έκανε κατάχρηση ιερών εννοιών όπως η πατρίδα στα συνθήματά της. Αλλά ευθύνεται και η μεταπολιτευτική γενιά, που ταύτισε για δικούς της λόγους τον πατριωτικό λόγο με τη χούντα και την ακροδεξιά. Ειδικά ο Σημίτης και οι "εκσυγχρονιστές" της γενιάς του είχαν τεράστια αντιστρατιωτικά απωθημένα που τους έβγαιναν σε κάθε ευκαιρία (άρνηση παρουσίας σε παρελάσεις, επίρριψη ευθυνών στις ΕΔ για τα Ίμια, κλπ.)

Κατά τη γνώμη μου λοιπόν, τέτοιες παρεμβάσεις δίνουν αφορμή και ευκαιρία να το ξεκαθαρίσουμε:
Ναι, είμαστε πατριώτες. Όχι, δεν είμαστε χουντικοί. Το ένα δε συνεπάγεται το άλλο. Πατριωτισμός και δημοκρατία δεν είναι αντώνυμα αλλά συνώνυμα. Όποιος τα διαχωρίζει το κάνει εκ του πονηρού.

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2012 στις 7:28:00 μ.μ. EET  

Οδυσσέα, συμφωνώ απολύτως. Τελικά, τέτοιες απόψεις αυτο-αποδομούνται μέσα στη γελοιότητά τους. Αξίζει περιφρόνηση και όνειδος σε αυτούς που οικειοποιήθηκαν και εξευτέλισαν τις έννοιες του πατριωτισμού και της εθνικής ταυτότητας.

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2012 στις 8:14:00 μ.μ. EET  

Συγγνώμη για τον αριθμό των Στρατηγών,δεν παίζει και μεγάλο ρολο αν ήταν δυο η περισσότεροι.
Εξάλλου δεν έχει και μεγάλη σημασία.Η κατάσταση τότε ήταν όντως σε κρίσιμη καμπή.Στην νεοελληνική αποκαλείται μπάχαλο.
Μην σε ξενίζει όμως.Έχει καταντήσει Εθνικό μας σπορ.
Από τότε πέρασαν άλλες τρεις μεγάλες και εγώ δεν θυμάμαι πόσες μικρές κρίσις.Σε πληροφορώ,
αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο τρόπο,και μάλιστα από νόμιμες κυβερνήσεις.Ειδικά αυτή των ΙΜΊΩΝ
τι να πω.Η κεφαλή του κράτους ήταν στο γραφείο του στην Βουλή,περιστοιχισμένο από άσχετους με στρατιωτικές επιχειρήσεις συμβουλους.Ενώ έπρεπε να βρίσκεται στο πεντάγωνο. Βλέπεις Η κεφαλή,απεχθανόταν τις στολές.
Ενώ τα αλλα δυο φρούτα,Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών, έδιναν ρεσιτάλ στα κανάλια.Και ο Λυμπέρης να παρακαλάει να του δώσουν κανόνες εμπλοκής.Και οι
κεφαλές δυστυχώς δεν καταλάβαιναν
τι ήταν αυτό.Μήπως κάνω λάθος?
Την επομενη αφού έστειλε τα θερμά ευχαριστήρια,στους σωτήρες μας ,υπεραμύνθηκε την επιλογή του,και διαβεβαιώνοντας μας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έμειναν τουλάχιστον ακέραιες.Και εδώ ,αν δεν ήταν τραγωδία,θα γελούσαμε ακόμα.
Εγώ φιλε Οσυσσέα,έκανα το καθήκον μου,άσχετα ποιος κυβερνούσε.Όσες φορες χρειάστηκε να πράξω το καθήκον μου,το έπραξα με πιστη και αφοσίωση προς την Πατρίδα,και αν χρειαζόταν,θα έδινα και ένα απότα πολυτιμότερα που έχω.Την ίδια μου την Ζωή.
Όσοι πιστεύουν ότι έπραξαν το σωστό,ας κοιμούνται τα βραδια ήσυχοι.Εγώ κοιμάμαι ήσυχος.

Φιλικά
Ταξίαρχος(I)ε.α K.A




Αλλα όπως είπα δυστυχώς
στην χωρα μας οι Ένοπλες Δυνάμεις
είχαν και έχουν πάντα άλλο ρολο.
Σε καμια περίπτωση όμως για τον σκοπό που θα έπρεπε να υπάρχουν.

Οδυσσέας 24 Φεβρουαρίου 2012 στις 9:30:00 μ.μ. EET  

Κύριε ταξίαρχε, συμφωνώ απολύτως με όλο το τελευταίο σας σχόλιο.

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2012 στις 9:32:00 μ.μ. EET  

ΕΦΧΑΡΙΣΤΟ ΓΗΑ ΤΙΝ ΔΙΩΡΘΟΣΗ ΣΤΩ "ΕΙΔΑΤΕ"
Ο ΑΓΡΑΜΜΑΤΩΣ ΠΛΕΙΝ ΕΘΝΙΚΩΦΡΟΝ

Ανώνυμος 25 Φεβρουαρίου 2012 στις 11:40:00 π.μ. EET  

Το περίεργο με την ανορθογραφία είναι ότι ενώ οι σύγχρονοι browsers έχουν ορθογραφικό έλεγχο, κάποιοι επιμένουν στα λάθη. Είναι στραβός ο γιαλός!

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2012 στις 5:52:00 μ.μ. EET  

"Πλην" και όχι "Πλειν"..Έλεος...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP