«Ενίσχυση σχέσεων Κύπρου–Ισραήλ με την επίσκεψη Νετανιάχου»

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Υψίστης πολιτικής και όχι μόνο σημασίας θεωρείται η αυριανή (σήμερα 16 Φεβ) επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου στην Κύπρο. Η συγκεκριμένη επίσκεψη θα επιστεγάσει τις τελευταίες θετικές εξελίξεις στις σχέσεις Κύπρου –Ισραήλ. Ισραηλινοί διπλωμάτες τους οποίους επικαλείται η Τζιερούσαλεμ Ποστ χαρακτηρίζουν την Κύπρο ως σημαντικό σύμμαχο.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι Ισραηλινοί βλέπουν την Κύπρο ως ένα σημαντικό σύμμαχο μαζί με την Ελλάδα και άλλες χώρες οι οποίες λειτουργούν ως μέρος μιας ευρύτερης περιφερειακής συμμαχίας που είναι αντίβαρο για την Τουρκία.

Ταυτόχρονα τις δύο χώρες, όπως αναφέρεται, ενώνουν οι κακές σχέσεις τους με την Τουρκία, αλλά και το κεφάλαιο της Ενέργειας, αφού η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει γέφυρα μεταφοράς φυσικού Αερίου προς την Ευρώπη. Αναφορά γίνεται επίσης και το ενδιαφέρον της εταιρείας Delek, για δημιουργία τερματικού σταθμού στην Κύπρο.

Σ' οτι αφορά το τελευταίο δεν αποκλείεται ο Ισραηλινός Πρωθυπόυργός να φέρνει και συγκεκριμένες προτάσεις.

Την ίδια στιγμή, πολύ σημαντική κρίνεται επίσης η συμφωνία για έρευνα και διάσωση, καθώς θωρακίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή η συμφωνία αφορά τη συνεργασία Κύπρου Ισραήλ σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, καθώς και σε περιπτώσεις θεομηνιών.

Διαβουλεύσεις και παρασκήνιο για την άφιξη

Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση απέτρεψε την άφιξη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού από το στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Πάφου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, ο κ. Νετανιάχου ζήτησε να φτάσει στην Κύπρο από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο και να αναχωρήσει κανονικά από το αεροδρόμιο Λάρνακας, σε μια σημειολογική κίνηση αλλά και για λόγους ασφαλείας.

Ωστόσο, το αίτημα αυτό έφερε σε δύσκολη θέση την Κυβέρνηση, η οποία κατάφερε να βρεί τελικά την χρυσή τομή, και έτσι ο κ .
Νετανιάχου θα αφιχθεί τελικά στην Κύπρο από το πολιτικό αεροδρόμιο της Πάφου. Η κίνηση αυτή της Κυβέρνησης φαίνεται πως αποτελεί προσπάθεια εξισορρόπησης της κατάστασης, προκειμένου να μην προκαλέσει δυσαρέσκεια σε χώρες του Αραβικού κόσμου.



Εκπρόσωπος: «Ενίσχυση σχέσεων Κύπρου–Ισραήλ με την επίσκεψη Νετανιάχου»

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Κύπρο θα συνδράμει στην παραπέρα ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ, τόνισε την Τετάρτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. «Αυτές οι επισκέψεις αποτελούν τεκμήριο του υψηλού επιπέδου των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ που, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν δυναμική παραπέρα ενίσχυσης και ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Στεφάνου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους αναφορικά με την αυριανή επίσκεψη στην Κύπρο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

«Καλωσορίζουμε τον κ. Νετανιάχου στην Κύπρο και εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι αυτή θα συνδράμει στην παραπέρα ενίσχυση των σχέσεων των δύο κρατών προς όφελος της ειρήνης, της συνεργασίας και της σταθερότητας στην περιοχή», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Το πρόγραμμα Νετανιάχου

Κατά την άφιξή του, ο ισραηλινός Πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός στο αεροδρόμιο από την Υπουργός Εξωτερικών. Στη συνέχεια, ο Βενιαμίν Νετανιάχου και η σύζυγός του θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα τους υποδεχθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Έλση Χριστόφια. Θα ακολουθήσουν κατ' ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες συνομιλίες. Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ θα προβούν σε δηλώσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει στη συνέχεια γεύμα.

Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ ακολουθεί την επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στην Κύπρο και την επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στο Ισραήλ.

sigmalive/KYΠΕ

Σημ Εν Κρυπτώ: Για όσους απορούν για την "επιθετική" σύμφωνα με τα Ελληνικά πρότυπα, στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, να ζητήσει να προσγειωθεί στην Βάση Α.Παπανδρέου στην Πάφο, η παρακάτω φωτογραφία από την υπηρεσία του ως Λοχαγού στις Ειδικές Δυνάμεις του Ισραηλινού Στρατού, είναι ενδεικτική:



Περισσότερα εδώ

5 σχόλια:

Ανώνυμος 16 Φεβρουαρίου 2012 στις 11:21:00 π.μ. EET  

Ευτυχώς δεν ζήτησε να πέσει με αλεξίπτωτο! :)

Ανώνυμος 16 Φεβρουαρίου 2012 στις 4:11:00 μ.μ. EET  

Υπεγράφη σήμερα συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ για το συντονισμό των Υπηρεσιών Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης.

Από πλευράς της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη συμφωνία υπέγραψε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζος.

Από πλευράς του Κράτους του Ισραήλ, τη συμφωνία υπέγραψε ο Πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία Μάικλ Χαράρι.

Ανώνυμος 16 Φεβρουαρίου 2012 στις 4:29:00 μ.μ. EET  

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο

Το αίτημα των Ισραηλινών για
προσγείωση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Πάφο, προκάλεσε αρχικά αναστάτωση στην κυπριακή κυβέρνηση. Όταν διευκρινίσθηκε ότι ο δίαυλος είναι κοινός και πως θα ήταν καλύτερα να προσγειωθεί
στο πολιτικό αεροδρόμιο, οι
Ισραηλινοί, που επέλεξαν την Πάφο για λόγους ασφαλείας, αποδέχθηκαν τη διευθέτηση.

Ανώνυμος 16 Φεβρουαρίου 2012 στις 10:37:00 μ.μ. EET  

προβληματίζομαι για την εικόνα που μεταφέρεται μέσο της "Τζερουσαλεμ ποστ" πως η συνεργασία με Ελλάδα-Κύπρο είναι αντίβαρο για την Τουρκία. Είναι αυτή η επικρατούσα άποψη στους πολιτκούς του Ισραήλ? Δηλ. αν βρεθούν άλλοι ηγέτες στη Τουρκία 'ή/και στο Ισραήλ και ξαναφτιάξουν τις σχέσεις τους τι θα γίνει? μπορεί να αποδειχτεί το Ισραήλ δουρειος ίππος της τουρκίας? Η συνεργασία υπόσχεται μεγάλο κέρδος αλλά πρέπει να γίνει σε σωστή βάση από την αρχή. Θέλει να γνωρίζουμε τα πραγματικά κίνητρα τους και μάλον να αναδειχτεί ότι ο άξονας Κρήτη-Κύπρος είναι ο μόνος ομφάλιος λώρος του Ισραήλ και αύτό το ρόλο η Τουρκία ποτέ δε θα το παίξει. Τέλος προσοχή για τη περίπτωση μεταβολλής της κατάστασης.

Mithridates 17 Φεβρουαρίου 2012 στις 2:49:00 π.μ. EET  

@ 16 Φεβρουαρίου 2012 10:37:00 μ.μ. EET

http://www.youtube.com/embed/PTZelxNLTEA

Δες εδώ πως σε 11 λεπτά ο Νετανιάχου κάνει μάθημα διπλωματίας. Πρόσεξε την 'γλωσσα του σώματος'. Εξηγεί αυτά που θέλει να εξηγήσει σαφώς και με λίγα λόγια, δεν πλατειάζει, δεν αναφέρεται σε 'πράσινες αναπτύξεις' και ανούσιες πολιτικά ορθές μπούρδες, αλλά κρατάει τις ισορροπίες, λέει αυτά που θέλει χωρίς ν' αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Είναι ηγέτης, άσχετα αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί του.

Εκεί μέσα, απαντά στα ερωτήματά σου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP