Από το «Σχέδιο Ανάν» στο «Σχέδιο Μέρκελ»

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Toυ Γ.Μαλούχου

Μια πολύ διδακτική εμπειρία, από την οποία, δυστυχώς, δεν μάθαμε το παραμικρό, υπενθυμίζει η είδηση ότι ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν φέρεται να αναλαμβάνει διαμεσολαβητής του Οργανισμού για τη Συρία. Μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού τα χρόνια που πέρασαν από τότε που η διεθνής κοινότητα είχε πέσει πάνω στην Κύπρο και την Ελλάδα, επικουρούμενη και πάλι από τους ημεδαπούς «σοβαρούς» και «σώφρονες», για να επιβάλει την αποδοχή του Σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό. Επειδή η μνήμη είναι επιλεκτικά ασθενής, ας θυμηθούμε τι συνέβη.

Θεοί και δαίμονες, λυτοί και δεμένοι, Ελληνες και ξένοι, έκαναν ακριβώς ότι κάνουν και τώρα: εξαπέλυσαν τη μεγαλύτερη εκστρατεία φόβου που είχε γνωρίσει ως τότε ο σύγχρονος ελληνισμός με ένα και μόνο σύνθημα: αν δεν γίνει δεκτό το Σχέδιο Ανάν, η Κύπρος θα καταστραφεί, θα διαλυθεί, κινδυνεύει με παγκόσμια απομόνωση, με επέκταση της κατοχής, με αποκοπή από την Ευρώπη, με πόλεμο, με πείνα, με ότι μπορούσε και δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς.

Ειδικά μέσα στην Ελλάδα, ένα ολόκληρο σύστημα «σωτηριολογίας» παραπλήσιο, αν όχι απολύτως ταυτόσημο με εκείνο που ζούμε σήμερα για την υπόθεση της κρίσης, τα έδωσε όλα: ψηφίστε το γιατί χάνονται τα πάντα, η Κύπρος τελειώνει, μπορεί ακόμα να πάρει και την Ελλάδα μαζί της στην καταστροφή, ήταν η κεντρική ιδέα. Οποιος δε εξέφραζε την αντίθετη άποψη, τι ήταν; Ακριβώς ότι είναι και σήμερα όποιος στέκεται κριτικά απέναντι στην τρέχουσα «επιχείρηση σωτηρίας»: ανεύθυνος, υπερπατριώτης, προβληματικός, λαικιστής, επιπόλαιος, αντιευρωπαίος, αντιαμερικανός, καταστροφέας ενός λαού και μιας χώρας.

Ότι μπορεί και δεν μπορεί να φανταστεί κανείς εκτοξευόταν μαζικά από το σύστημα εναντίον όσων υποστηρίζαμε λοιδορούμενοι διαρκώς, το προφανές και αυτονόητο: ότι το Σχέδιο Ανάν έπρεπε πάση θυσία να απορριφθεί.

Α: και ποιος πολιτικός είχε πρώτος σηκώσει ψηλά και ανέμιζε στον αέρα τη σημαία της υπογραφής του Σχεδίου; Ποιος ήταν ο κύριος πολιτικός ηγήτωρ αυτής της εκστρατείας; Ο Γιώργος Παπανδρέου, που ταξίδεψε και στην Κύπρο για να πιέσει τον Τάσσο Παπαδόπουλο να δεχθεί…

Όμως ο Παπαδόπουλος δεν δέχθηκε: και το βράδυ πριν από το δημοψήφισμα, για το οποίο η πίεση τρομοκρατίας στον κυπριακό λαό ήταν αδιανόητη και θυμίζει ακριβώς τα όσα ζούμε στην Ελλάδα εδώ και τόσο καιρό, ο τότε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε το ιστορικό του διάγγελμα: «Παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα», είπε, καλώντας, ενάντια σε όλες τις φοβερές πιέσεις, τον κυπριακό λαό να απορρίψει το Σχέδιο.

Και ο λαός το απέρριψε. Ο τρόμος είχε κορυφωθεί. Η απόφαση του να γυρίσει την πλάτη στη «σωτηρία» που τόσο ισχυρές εγχώριες και διεθνείς δυνάμεις επέμεναν να επιβάλλουν, ήταν μια απόφαση που, εκείνη την ώρα, εμφανιζόταν ότι περίπου ισοδυναμούσε με αυτοκτονία. Οι «σώφρονες» και «σοβαροί», προεξοφλούσαν το τέλος.

Όμως, το τέλος δεν ήρθε. Αντιθέτως, σε χρόνο μηδέν, η Κύπρος είναι σήμερα ισχυρότερη από ποτέ στην ιστορία της. Ο Παπαδόπουλος, την ώρα που πολεμούσε το Σχέδιο Ανάν, έχτιζε άλλες συμμαχίες που, τελικά, άλλαξαν ριζικά τη γεωπολιτική ισορροπία της Κύπρου. Εφερε τα πάνω κάτω. Και, σήμερα, που η Τουρκία έχει καταστεί πια αναξιόπιστη σύμμαχος για τις ΗΠΑ, ακόμα και η Ουάσιγκτον είναι ευτυχής που εκείνο το Σχέδιο δεν πέρασε.

Οσο για τους ημεδαπούς «σταυροφόρους» του, πρακτικά τους ίδιους ακριβώς ανθρώπους που και σήμερα σπέρνουν το φόβο με τη λογική «να κάνουμε ότι μας λένε αλλιώς θα πεθάνουμε» κάνουν ότι όλα αυτά τα έχουν ξεχάσει. Δεν τα θυμούνται και δεν αναφέρονται σε αυτά ποτέ. Σα να μη συνέβησαν. Σα να μην υπήρξαν…

Δυστυχώς όμως, η μνήμη είναι εξαιρετικά ασθενής. Σήμερα, το Σχέδιο Ανάν για την Κύπρο, έχει γίνει «Σχέδιο Μέρκελ» για την Ελλάδα. Οι ίδιοι άνθρωποι με τους ίδιους ακριβώς τρόπους το υπερασπίζονται και όλοι όσοι διαφωνούν, τους περνούν γενεές δεκατέσσερις, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Και το πιο απίθανο; Την ώρα που η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να κάνει τόσα πολλά: από το να αντιγράψει τις κυπριακές συμφωνίες για τα ενεργειακά και να θωρακιστεί γεωπολιτικά συνεργαζόμενη άμεσα με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ανατρέποντας ριζικά τις ισορροπίες, μέχρι το να ενεργοποιήσει τις θεσμικές της δυνατότητες στην ΕΕ και να αντιστρέψει το φόβο προς το Βερολίνο που, όπως το ίδιο παραδέχεται, μέχρι προχθές τουλάχιστον, έτρεμε μια ελληνική στάση πληρωμών. Τίποτα απ’ όλα αυτά. Απολύτως τίποτα. Ακόμα και προχθές, στην υπόθεση του «κλειστού λογαριασμού», που αποτελεί τον αυτοχειριασμό της Ελλάδας καθώς επισφραγίσει το δίπολο «εξωτερική» σταθερότητα με «εσωτερική» πτώχευση δεχθήκαμε τη δημιουργία του αμαχητί. Την ώρα που το ίδιο το ΔΝΤ, σε συνεδρίαση του ΔΣ του αντέδρασε σφόδρα σε κάτι τέτοιο επειδή το καταστατικό του είναι αντίθετο! Εμείς, όμως, κουβέντα…

Οι Κύπριοι τόλμησαν και είπαν όχι. Και το είπαν όχι στη Μέρκελ, αλλά στην Ουάσιγκτον! Μα η ιστορία τους δικαίωσε αμέσως. Και οι σχέσεις τους με τις ΗΠΑ είναι σήμερα καλύτερες από ποτέ στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας! Εμας, που δεν αρθρώσαμε λέξη και, χάψαμε όλα τα ψευτοδιλήμματα του Βερολίνου, εγκαταλείποντας κάθε μάχη, να δούμε τώρα ποιο μέλλον μας περιμένει…

www.tovima.gr

19 σχόλια:

Ανώνυμος 26 Φεβρουαρίου 2012 στις 10:02:00 μ.μ. EET  

Δυστυχώς εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν είχαμε και δεν έχουμε έναν πολιτικό του βεληνεκούς του Τάσσου Παπαδόπουλου. Έναν πολιτικό που να βάζει πάνω από όλους και πάνω από όλα την πατρίδα. Και το αστείο είναι το ότι, όσο περισσότερο υποκύπτεις στα ξένα συμφέροντα, τόσο το λιγότερο σε σέβονται αυτοί που σου ζητάνε το ξεπούλημα. Ενώ όταν αντιστέκεσαι σε σέβονται όλοι. Τρανή απόδειξη η Κύπρος, ο Τάσσος Παπαδόπουλος αλλά και άλλα παραδείγματα από την συγχρονη ιστορία της Ελλάδας και όχι μόνο.

Ανώνυμος 27 Φεβρουαρίου 2012 στις 9:56:00 π.μ. EET  

Συγχαρητήρια για την ανάρτηση. Πάντως έχει πλάκα που το δημοσίευμα προέρχεται από "ΤΟ ΒΗΜΑ". Αν δεν κάνω λάθος, τότε πρωτοστατούσε υπέρ του σχεδίου Ανάν!!!Πώς άλλαξαν οι εποχές;

ΒΑΖΙΟΤΟ 27 Φεβρουαρίου 2012 στις 2:58:00 μ.μ. EET  

Θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι η λογική του κειμένου στερείται ορθολογισμού. Αποτελεί δραματική παραποίηση της αλήθειας σε σημείο καθαρά προπαγανδιστικό. Ο Κόφι Ανάν ήταν ένας εξαιρετικά μετριοπαθής και λογικός διαπραγματευτής... Το σχέδιό του απέτυχε διότι ο τάχα μου αείμνηστος Παπαδόπουλος, ο συνεργάτης των πάσης μορφής γκάνγκστερ και τοκογλύφων της Κύπρου δηλαδή, ο συνεργάτης των πάσης φύσεως αποβρασμάτων, κορόιδεψε την διεθνή κοινότητα χωρίς αιδώ (έδωσε τον λόγο τιμής του και τον πάτησε με κυνισμό αργότερα…) με βασικό στοιχείο το συμφέρον μιας ελίτ που σε περίπτωση νέου πολέμου δεν θα είναι το θύμα… Η ελίτ που αρνήθηκε το σχέδιο Ανάν έχει έτσι και αλλιώς την οικονομική δυνατότητα να φύγει από το νησί ή να συνεργαστεί με τους Τούρκους και πάλι χωρίς αιδώ γυρνώντας 180ο την πολιτική της αλλά Κοτσαμπασέϊκο… Εκείνο που δεν έχουν καταλάβει οι αντίπαλοι του σχεδίου Ανάν είναι ότι δεν ήλθε ακόμα ο καιρός της καταστροφής. Οι Τούρκοι έχουν μάθει να περιμένουν και να εκμεταλλεύονται τις διεθνείς συγκυρίες που σιγά-σιγά αλλά σταθερά έρχονται με το μέρος τους.

Οδυσσέας 28 Φεβρουαρίου 2012 στις 12:14:00 μ.μ. EET  

Ευχαριστούμε κ. Μπαζιωτόπουλε, που μας δώσατε ένα κλασικό παράδειγμα της φοβικής, εθελόδουλης Ελλάδας που απεχθανόμαστε. Δηλαδή κατά τη λογική σας, επειδή οι συγκυρίες έρχονται προς όφελος της Τουρκίας (πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο), εμείς να της τα δώσουμε όλα από τώρα, για να μην έχουμε μπελάδες αργότερα. Αυτό θα πει προνοητικότητα...
Και για να πάμε στο συγκεκριμένο θέμα με το σχέδιο Ανάν, οι πάντες αναγνωρίζουν ότι η θέση της Κύπρου ενδυναμώθηκε διεθνώς σε πρωτοφανή βαθμό, ακριβώς λόγω της απόρριψης του σχεδίου Ανάν. Απαριθμώ:
1. Η Κυπριακή Δηνοκρατία μπήκε στην ΕΕ, ως μόνη αναγνωρισμένη κυβέρνηση της νήσου
2. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πλέον βέτο στην είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ και η Τουρκία αναγκάζεται να συνδιαλέγεται με την Κύπρο ως προεδρεύουσα της ΕΕ.
3. Η Τουρκία αναγκάστηκε για πρώτη φορά να προβεί σε κίνηση καλής θέλησης, ανοίγοντας την πρόσβαση στα κατεχόμενα.
4. Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε γεωπολιτική συμπόρευσ με τους σημαντικότερους διεθνείς παράγοντες (ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία, Γαλλία) για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά διεθνείς ηγέτες μεγάλου βεληνεκούς επισκέφθηκαν την Κύπρο, θα έπρεπε να σας λέει κάτι.
Όλα αυτά χάρη στον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο - μόνο τυφλός δε θα τα έβλεπε.
Και επιπλέον, για ποια ακριβώς ελίτ μιλάτε; Το σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε από το 75% του κυπριακού λαού. Δηλαδή το 75% των Κυπρίων είναι ελίτ; Εγώ θα έλεγα ότι ήταν ο απλός λαός, που εμπιστεύθηκε τον Ηγέτη του και είχε το θάρρος να πει Όχι στους εκβιασμούς. Ελίτ μάλλον είναι κάτι βολεμένοι Ελλαδίτες που έχουν το θράσος να κρίνουν το "Όχι" ενός πρόσφυγα της Κερύνειας, γράφοντας από τη θαλπωρή ενός σπιτιού της Κηφισιάς... Λίγη ντροπή δε βλάπτει κύριε.

AegeanHawk 28 Φεβρουαρίου 2012 στις 12:45:00 μ.μ. EET  

κ. Μπαζιοτόπουλε το σχόλιό σου αναιρείται "δραματικά" από τις γεωπολιτικές και άλλες εξελίξεις που ακολούθησαν το ΟΧΙ του Κυπριακού λαού.
Η Κύπρος βγήκε κερδισμένη από το ΟΧΙ και οι υποστηρικτές του Ναι αποδείχτηκαν λάθος χωρίς την παραμικρή πλέον αμφιβολία.
Σε μερικούς μήνες η Κύπρος θα προεδρεύσει της ΕΕ.
Αέριο, συμμαχίες, συμφωνίες προχωρούν.
Πότε λοιπόν η διεθνής κοινότητα θα "τιμωρήσει" τον Κυπριακό λαό που μέσω του Προέδρου Παπαδόπουλου την "κοροΐδεψε χωρίς αιδώ"?
Κατά την συλλογιστική σου...."περιμένει" και αυτή τις "διεθνείς συγκυρίες"? Δεν βγαίνει νόημα έτσι. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.....

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2012 στις 2:13:00 μ.μ. EET  

το 75% ειχε απορριψει το σχεδιο Αναν, αλλά σε δημοσκοπηση που έγινε κανα χρονο αργοτερα οι περισσοτεροι ειχαν αλλάξει γνωμη ;)

enkripto 28 Φεβρουαρίου 2012 στις 2:21:00 μ.μ. EET  

Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσκοπήσεις η Ντόρα εξελέγει πρόεδρος της ΝΔ με 50%, ο Βενιζέλος είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εδώ και καμια 5ετία και ο Τσίπρας έχει 50 βουλευτές..

ΑΧΕΡΩΝ 28 Φεβρουαρίου 2012 στις 2:22:00 μ.μ. EET  

Δεν εὶναι πολὺς καιρὸς που ὲγραψα,σε σχὸλιο ὰλλης αναρτὴσεως,ὸτι για κὰποιους,που ζοὺνε σε κὰποια εικονικὴ πραγματικὸτητα,ἢ απλὼς θὲλουν να πεὶσουν ὸτι αυτὴ εὶναι η μὸνη πραγματικὸτητα,ισχὺει το ''εἂν τα γεγονὸτα δεν συμφωνοὺν με την ὰποψὴ μας,τὸσο το χειρὸτερο για τα γεγονὸτα''.
Κὺριε Μπαζιωτὸπουλε,αφιερωμὲνο εξαιρετικὰ...

enkripto 28 Φεβρουαρίου 2012 στις 2:35:00 μ.μ. EET  

Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η ψήφος του λαού

AegeanHawk 28 Φεβρουαρίου 2012 στις 2:54:00 μ.μ. EET  

Η μόνη δημοσκόπηση είναι η ψήφος του Λαού.....
Τα υπόλοιπα είναι "άλλα κόλπα"....με εργαλείο και.. τα μαθηματικά.

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2012 στις 3:03:00 μ.μ. EET  

ναι ειναι η ψηφος του λαού αλλά πριν το δημοψήφισμα είχε γινει τρομερή προπαγανδα απο τα μμε και την κυβερνηση της κυπρου υπέρ του οχι, όταν τα πράματα ηρέμησαν και έπεσαν οι τόνοι φανηκε διαφορετική τάση του λαού ;)

AegeanHawk 28 Φεβρουαρίου 2012 στις 4:51:00 μ.μ. EET  

"Τρομερή προπαγάνδα" από τους υποστηρικτές του ΟΧΙ και "τρομοκρατική προπαγάνδα" από τους υποστηρικτές του ΝΑΙ.
Αλήθεια, και οι μεν και οι δε προπαγάνδα έκαναν.....? Με την κυριολεξία της λέξης αμφιβάλλω για τους μεν.....
Ευτυχώς που απέδωσε η "τρομερή" και απέτυχε η τρομοκρατική.

Αλλιώς σήμερα δεν θα είχαμε Κυπριακή Δημοκρατία με αυξημένη και έντονη παρουσία στην ΝΑ Μεσόγειο αλλά κάτι άλλο....

Οδυσσέας 28 Φεβρουαρίου 2012 στις 5:00:00 μ.μ. EET  

Ανώνυμε 2.13 & 3.03,
εγώ δεν έχω υπόψη μου δημοσκόπηση που να δείχνει ότι "οι περισσότεροι" από το 75% (δηλαδή τουλάχιστον το 38%) είχαν αλλάξει γνώμη ένα χρόνο αργότερα. Αν βρεις δημοσκόπηση του 2005 που να δείχνει το Όχι κάτω από το 50% να μας την υποδείξεις. Θα δυσκολευτείς...
Επιπλέον είναι πρόκληση να μας λες ότι το 2004 είχε γίνει τρομερή προπαγάνδα υπέρ του 'Οχι από την κυπριακή κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, όταν είναι ομολογημένο από αμερικανικές και βρετανικές πηγές ότι διατέθηκαν υπέρ του "Ναι" πολλά εκατομμύρια δολλάρια, για να εξαγοράσουν πένες και συνειδήσεις. Τα έχει αποκαλύψει ο Μιχάλης Ιγνατίου και άλλοι δημοσιογράφοι, και θα τα βρεις συγκεντρωμένα εδώ. Υπάρχει καταγεγραμμένη δήλωση αμερικανού διπλωμάτη, το 2008, ότι χωρίς τα κονδύλια που σκόρπισαν το Όχι θα είχε φτάσει το 90%.
Διάβασε μπας και καταλάβεις, έστω με κάποια καθυστέρηση, τι πραγματικά παίχτηκε το 2004.
Και αν εσύ δε θέλεις να καταλάβεις, κράτα το κουτόχορτο για το δικό σου τραπέζι - εμείς δεν τρώμε.

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2012 στις 5:27:00 μ.μ. EET  

Ο Γιωργάκης έλεγε να πουν Yes. Ε ρε κάτι συμπτώσεις!

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2012 στις 6:51:00 μ.μ. EET  

Εγραψα περιππου 1 χρόνο μετά μπορεί να ειναι και 2 και το είχα διαβασει σε εφημερίδα, να σου παραθέσω πηγές δεν έχω διαθεση να ψάχνω, αν δεν με πιστευεις δεν ειναι δικό μου πρόβλημα ;)
Οσο για την προπαγανδα ίσως έχεις παθει αμνησία και να μην θυμάσαι το συναισθηματικό διαγγελμα του Τασσου στην τηλεοραση, συνδέοντας το οχι με πατριωτισμό και άλλα τέτοια προπαγανδιστικά κολπα.
Αν θυμάμαι καλά ο ίδιος ο Τασσος, αργότερα, ειχε εκφράσει επιφυλάξεις το διαγγελμα...

enkripto 28 Φεβρουαρίου 2012 στις 7:16:00 μ.μ. EET  

Η εμετική αργυρώνητη προπαγάνδα υπέρ του ΝΑΙ επιβιώνει μέχρι και σήμερα..

Αρε Τάσσο, μέχρι και σήμερα τους προκαλείς αλλεργία

Ανώνυμος 29 Φεβρουαρίου 2012 στις 11:54:00 π.μ. EET  

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2012 6:51:00 μ.μ. EET:

"Εγραψα περιππου 1 χρόνο μετά μπορεί να ειναι και 2 και το είχα διαβασει σε εφημερίδα, να σου παραθέσω πηγές δεν έχω διαθεση να ψάχνω, αν δεν με πιστευεις δεν ειναι δικό μου πρόβλημα ;)"

Α, ρε Ελλαδάρα!

Τέτοιο σχόλιο, only in Greece θα μπορούσε να γίνει.

Κάπου κάτι είδα, αλλά δε θυμάμαι που και πως, και βαριέμαι να ψάχνω κιόλας, κι αν δεν με πιστεύετε, δικό σας πρόβλημα. Και κλείσιμο το ματάκι, για να βεβαιωθούμε ότι είναι και ξύπνιος ο συντάκτης.

Μην αγχώνεσαι, μεγάλε. Σε πιστεύουμε, δεν τίθεται θέμα. Και μας έπεισες κιόλας - εκεί κι αν δεν τίθεται θέμα.

Ανώνυμος 29 Φεβρουαρίου 2012 στις 6:59:00 μ.μ. EET  

Ο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ηταν ηγετης που τιμουσε την θεση του δεν ηταν το τσιρακη κανενος...
μακαρι να ειχαμε εναν και εμεις εδω στην Ελλαδα. Τωρα το τι λεει ο καθενας εδω μεσα κατα του Τασου Παπαδοπουλου θα πρεπει να προβληματισει τον ιδιο! αν βεβαια ειναι πανω απο 5 ετων, γιατιμονο απο αυτην την ηλικια και κατω μπορει να πιστεψει (ακαταλογιοστα!) οτι παραμυθακι του πουνε!
με τιμη ο ΟΔΗΓΟΣ!

Ανώνυμος 29 Φεβρουαρίου 2012 στις 11:25:00 μ.μ. EET  

Ακόμα κι από τον τάφο τους ενοχλείς, αείμνηστε Τάσσο! Οι άνθρωποι πεθαίνουν, οι ιδέες ποτέ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP