Χαμένο φιλμ από την καταστροφή της Σμύρνης ξαναβγαίνει στο φως

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012


Ένα πολύτιμο ιστορικό ντοκουμέντο, ένα φιλμ της YMCA (XAN) από την καταστροφή της Σμύρνης, βλέπει ξανά το φως της δημοσιότητας μετά από πολλές δεκαετίες στην αφάνεια.

Δημιουργός του είναι ο George Magarian, που εργάστηκε ως διευθυντής στο παράρτημα του Ικονίου της ΧΑΝ (Χριστιανική Αδελφότης Νέων) και την χρονική περίοδο των γεγονότων στη Μικρά Ασία το 1922, προσπάθησε να ανακουφίσει τα θύματα της τραγωδίας. Επιπλέον χρησιμοποιώντας μηχανή 35 mm, κινηματογράφησε εικόνες της ανθρωπιστικής καταστροφής, σε Σμύρνη, Αθήνα αλλά και Πειραιά. Όλοι αγνοούσαν την ύπαρξη αυτού του βίντεο διότι ήταν φυλαγμένο για τουλάχιστον 60 χρόνια στο σπίτι της συζύγου του, ώσπου το 2008 ο εγγονός του Robert Davidian, "ανακάλυψε" το ντοκουμέντο και το μετέτρεψε σε ψηφιακή μορφή για να το σώσει.

Στην αρχή του φιλμ φαίνονται σκηνές από Σμύρνη πριν την καταστροφή, στη συνέχεια εικόνες από την πυρκαγιά και την καταστροφή, και στη συνέχεια καταγράφεται στο συγκλονιστικό δράμα των προσφύγων.


9 σχόλια:

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2012 στις 5:52:00 μ.μ. EET  

Ο περιβόητος "συνωστισμός"... η ιστορική λήθη είναι η αιτία όλων των κακών του λαού μας.

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2012 στις 11:31:00 μ.μ. EET  

Κανεις λαθος, η αιτια ολων των κακων ειναι οτι αρνουμαστε να ξεχασουμε παρελθον και να κοιταξουμε το μελλον.

E.A.V. 25 Φεβρουαρίου 2012 στις 1:13:00 π.μ. EET  

Όντως πολύ ενδιαφέρον φιλμ. Ιδίως για την κατάσταση των προσφύγων και την περίθαλψή τους. Παρατηρεί κανείς ότι:
1. Η παρουσία και συνδρομή του στρατού είναι αισθητή σε όλες τις δραστηριότητες.
2. Οι πρόσφυγες υπέφεραν από ελλείψεις βασικών αναγκών (νερό, τροφή, στέγη)
3. Το φάσμα της πείνας τους είχε εξαθλιώσει τελείως.
4. Έντονη είναι η έλλειψη υγιεινής
5. Τονίζεται ότι οι πρόσφυγες αποτελούνται κατά 95% από αμάχους (γέροι,γυναίκες και παιδιά). Τί απέγιναν οι άνδρες παραγωγικής ηλικίας; Η απάντηση στα τάγματα "εργασίας" του Κεμάλ, όπου οι Νεότουρκοι κυριολεκτικά τους πέθαναν στη δουλειά. Η Ανατολία είναι σπαρμένη από τα κόκκαλα των Μικρασιατών.
Αλήθεια, γιατί ο Πολ Ποτ είναι κτήνος και εγκληματίας πολέμου ενώ ο πατερούλης "Εθνάρχης", ευεργέτης και προτεινόμενος για Νόμπελ Ειρήνης (δεν το έλαβε!);;;

enkripto 25 Φεβρουαρίου 2012 στις 10:58:00 π.μ. EET  

Ανώνυμε 11.31

Μπουγιουρούμ..

Ανώνυμος 25 Φεβρουαρίου 2012 στις 11:37:00 π.μ. EET  

@24 Φεβρουαρίου 2012 11:31:00 μ.μ. EET

Είμαι ο πρώτος σχολιαστής. Τότε φίλε σου προτείνω να ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ. Σε τελική ανάλυση, τι μπορεί να πάει στραβά;

χελας γιωργος 25 Φεβρουαρίου 2012 στις 12:07:00 μ.μ. EET  

επειδη ξαναμπηκαμε στην επαναληψη της ιστοριας (το γνωστο τους "ελληνες" η ιστορια δεν τελειωνει και κατα τους "ξενους" την ιστορια την αποδεχωμαστε με ξενες πηγες και σχεσεις γεοπολιτικης με βαση μεγαλες ενοιες που αναγονται σε ερμηνεια αναμεσα στα διπολα κλαουζεβιτσ η κονδυλης!!!!!!(ναι εκει παιζει η μπαλα τωρα) ηθελα ναξερα γιατι δεν πανε ολα αυτα τα ντοκιμαντερ εκει που πρεπει στην ουνεσκο ποιος μπορει να το πετυχει η τι φοβοι υπαρχουν,απλα ρωταω ευχαριστω

Θέραπς 25 Φεβρουαρίου 2012 στις 2:40:00 μ.μ. EET  

@ 24 Φεβρουαρίου 2012 11:31:00 μ.μ.


Ἀιντε...ό,τι να'ναι.

Ανώνυμος 25 Φεβρουαρίου 2012 στις 10:53:00 μ.μ. EET  

δεν είναι αρκετό να κοιτάς το μέλλον αλλά πρέπει να το στοχάζεσε δλδ να έχεις όραμα,σχέδια όνειρα,στάσου μια στιγμή και σκέψου για να δεις που θες να πας πρέπει να ξέρεις απο πυ έρχεσε και που είσαι,όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει

ΑΧΕΡΩΝ 26 Φεβρουαρίου 2012 στις 4:55:00 π.μ. EET  

Και υπ´ὸψιν,παὶδες,αυτὰ που εὶδαμε στο ντοκυμαντὲρ,εὶναι τα αποστειρωμὲνα στιγμιὸτυπα,που μποροὺσαν να προβληθοὺν και στους κινηματογρὰφους-βλὲπετε,απὸ τὸτε υπὴρχε ''πολιτικὴ ορθὸτητα''.
Απὸ την Θρὰκη ὢς τις υπὼρειες του Καυκὰσου,ὲλαβε επὶ δεκαετὶα ὸργιο φρικαλεοτὴτων εις βὰρος Ελλὴνων και Αρμενὶων,εκεὶνα εὶναι που πρὲπει να τυπὼσουμε στον σκληρὸ δὶσκο της ψυχὴς μας,ὸχι για να τα ξεπληρὼσουμε,(που στο κὰτω-κὰτω της γραφὴς,στο κεφὰλι τους και ὸχι στο δικὸ μας, ἂν τεθεὶ δὶλημμα),αλλὰ για να μην τα υποστοὺμε ποτὲ πλὲον,και ὸχι μὸνο απὸ τους Τοὺρκους.
@11:31 σοὺς,λὰν!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP