Σαμοθράκη: Η Εφεδρεία είναι εδώ!

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Χθες Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε η τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ 2013» της Τακτικής Διοίκησης του 41ου Συντάγματος Πεζικού «ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ» (ν. Σαμοθράκη), παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστρατήγου κ. Αθανάσιου Τσέλιου. Κατά την διάρκεια της άσκησης πραγματοποιήθηκαν βολές με πραγματικά πυρά, ημέρα και νύχτα, με το σύνολο των διατιθέμενων όπλων και μέσων του Σχηματισμού, με συμμετοχή εφέδρων και εθνοφυλάκων.

Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε εξάλειψη εχθρικού αεροπρογεφυρώματος, υποδοχή ενισχύσεων, άμυνα επί της ακτής κατά εχθρικών αποβατικών δυνάμεων. Αξίζει να τονιστεί η έμφαση του ΓΕΣ στην εκπαίδευση στα ανωτέρω αντικείμενα σε νυχτερινές ΤΑΜΣ, καθώς είναι περίπου βέβαιο ότι ανάλογες θα είναι οι συνθήκες στα νησιά σε περίπτωση πολέμου. Ας σημειωθεί επίσης η επιμέλεια που επιδείχθηκε στην επεξεργασία των φωτογραφιών (απόκρυψη πινακίδων κλπ.)

Ακολουθούν φωτογραφίες από την άσκηση, όπως δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ:



















































ΥΓ: Αναρτάται εδώ η φωτογραφία που έστειλε ο "Ευστάθιος Παλαιολόγος" σχετικά με το κράνος Μ1




29 σχόλια:

Ανώνυμος 22 Οκτωβρίου 2013 στις 4:27:00 μ.μ. EEST  

μετά απο πολλά πολλά μπινελίκια και πυρπολητές είδαμε άσκηση πεζικού και νύχτα!!!!

άντε και σ ανώτερα μάγκες!!!

μηδενιστής

ΥΓ δεν υπάρχει πουθενά αλουμινόχαρτο, φαναράκια, ψησταριά με μπιφτέκια και σουβλάκια (γι αυτό δεν ξέρω αν είναι και τόσο καλό)

Βασίλης Ζορμπάς 22 Οκτωβρίου 2013 στις 4:31:00 μ.μ. EEST  

Μια παρατήρηση που δεν με χαροποίησε. Οι προετοιμασμένες θέσεις των αρμάτων μου φαίνονται πολύ ρηχές, εως πρόχειρες. Το λίγο χωματάκι μπροστά τους δεν θα έχει καμία επίδραση σε ένα βλήμα κινητικής ενέργειας.
Ελπίζω να κάνω λάθος. Ας επιβεβαιώσει κάποιος πιο ειδικός. Ευχαριστώ
ΒΖ

Ανώνυμος 22 Οκτωβρίου 2013 στις 4:52:00 μ.μ. EEST  

@ΒΖ

ο εχθρός είναι απο ψηλά - τα άβακ δεν έχουν πυροβόλο. τα χώματα γύρω γύρω είναι για τα 5ιντσα των πλοίων και τα ε/π

μηδενιστής

Ευστάθιος Παλαιολόγος 22 Οκτωβρίου 2013 στις 4:54:00 μ.μ. EEST  

[quote]Μια παρατήρηση που δεν με χαροποίησε. Οι προετοιμασμένες θέσεις των αρμάτων μου φαίνονται πολύ ρηχές, εως πρόχειρες. Το λίγο χωματάκι μπροστά τους δεν θα έχει καμία επίδραση σε ένα βλήμα κινητικής ενέργειας.
Ελπίζω να κάνω λάθος. Ας επιβεβαιώσει κάποιος πιο ειδικός. Ευχαριστώ
ΒΖ[/quote]

Σωστά το λές μόνο που μάλλον οι αποβιβαζόμενες δυνάμεις δεν θα έχουν APFSDS αλλά μόνο ΗΕΑΤ βλήματα από όπλα πεζικού

Ανώνυμος 22 Οκτωβρίου 2013 στις 8:05:00 μ.μ. EEST  

παιδια μια ερώτηση

το παραθυρο στο πολυβολείο δεν είναι λίγο μεγάλο; δεν θα έπρεπε να εχει μικρότερο μέγεθος για προστασία;

Ανώνυμος 22 Οκτωβρίου 2013 στις 8:22:00 μ.μ. EEST  

Δεν είναι γκρίνια, τα έχουν πει και καλύτεροι γνώστες από μένα, αλλά αυτά τα κράνη είναι μπελάς (βλ. φωτό #15, ο έφεδρος με το minimi, που κάτι φαίνεται να έχει σφηνώσει ανάμεσα στο κράνος και το κεφάλι του).
Και εγώ στη θητεία, τις 2 φορές που έριξα (1 στο κέντρο, 1 στη μονάδα -άλλη μεγάλη κουβέντα που επίσης έχει γίνει πολλάκις), με νευρίαζε αφάνταστα.
Ποιο είναι το κόστος για kevlar κράνη και γιατί τέτοια αμέλεια; Είναι κρίμα πραγματικά, αυτό και οι διαλυμένες πλέον εξαρτύσεις.

Μήτσος

Ανώνυμος 22 Οκτωβρίου 2013 στις 10:14:00 μ.μ. EEST  

Το ότι δεν δημοσιοποιούνται όλες οι ασκήσεις, είτε νυχτερινές, είτε υπό το φως της ημέρας όλων των σχηματισμών του ΣΞ.....να υποθέσω ότι το φαντάζονται κάποιοι, ενώ άλλοι το γνωρίζουν πολύ καλά.

Το ποιές ασκήσεις θα "φτάσουν" ή "δεν θα φτάσουν" σε γνώση του διαδικτυακού κοινού....μάλλον το αποφασίζει το ΓΕΕΘΑ.

Οπότε σχόλια του στυλ "μετά από πολλά πολλά.....είδαμε" και άλλα τέτοια φαιδρά δεν έχουν απολύτως κανένα νόημα και δείχνουν το "επίπεδο"....βαυκαλισμού των σχολιαστών.

AXEΡΩΝ 23 Οκτωβρίου 2013 στις 12:50:00 π.μ. EEST  

Αὐτό το κράνος Μ1 εἶναι πραγματικά ἀπαράδεκτο ἐργονομικά.
Εἶναι καλό σαν σκεῦος,ἀλλά ὅχι σαν κράνος.
Μετα τις πρώτες βολές της θητείας μου με το κράνος Μ1,και ἐνῶ το εἴχα ἤδη μισήσει,ἔτυχα σε βολή των ΤΕΑ,και φόρεσα το ἀγγλικό κράνος.
Ἡ διαφορά ἦταν σαν μέρα με νύχτα.
Μόνο που το ἀγγλικό ἀνάβει το κεφάλι στις ζέστες.

Ανώνυμος 23 Οκτωβρίου 2013 στις 12:42:00 μ.μ. EEST  

Σωστη η παρατηρηση για τα Μ1.Ολοι τα φεραμε στην θητεια μας και ξερουμε τιμπελας ειναι στις περισοτερες βολες.Αλλα να μην γκρινιαζουμε συνεχεια ρε παιδια.Αυτα εχουμε με αυτα θα παμε.Οταν καλυτερευσουν τα ''πραγματα'' θα δουμε.

Ανώνυμος 23 Οκτωβρίου 2013 στις 12:48:00 μ.μ. EEST  

..οκ..λέμε για τις κυβερνήσεις..λέμε για τα επιτελεία..δεν λέμε για εμας όμως..εμείς τί μπορούμε να κάνουμε;;..ολόκληρο νησί και δεν μπορεί να κάνει μία ομάδα μικτή εφέδρων και εθνοφυλάκων που με δικά τους έξοδα να αγοράσουν σύγχρονά υλικά;..όλα απο το κράτος;..ποτέ δεν το κατάλαβα...

Ανώνυμος 23 Οκτωβρίου 2013 στις 2:44:00 μ.μ. EEST  

...που με δικά τους έξοδα να αγοράσουν σύγχρονά υλικά;..όλα απο το κράτος;..ποτέ δεν το κατάλαβα...

23 Οκτωβρίου 2013 - 12:48:00 μ.μ. EEST

άλλο και τούτο πάλι. και βέβαια δουλειά του κράτους είναι η άμυνα και οι δαπάνες αυτής. ρωτάς αγαπητέ πόσοι έφεδροι στο νησί έχουν δουλειά και αν έχουν πόσο πληρώνονται, τι οικογ.έξοδα έχουν και πως τη βγάζουν, που θα πληρώνουν και για τις στρατ. ασκήσεις? να πουλήσει ο χοντρομπένυ τη θωρακισμένη bmw και να πληρώσει τα έξοδα αυτός και τώρα και πάντα

AXEΡΩΝ 23 Οκτωβρίου 2013 στις 3:09:00 μ.μ. EEST  

@23 Οκτωβρίου 2013 - 12:48:00 μ.μ. EEST
Kοίταξε,ἡ Ἑθνική Ἄμυνα εἶναι ἀρμοδιότητα του κράτους,που εἰσπράττει φόρους και εἰσφορές,και διορίζει την ἡγεσία των Ἑνόπλων Δυνάμεων.
Ὁ πολίτης ἀπλῶς ὑποχρεοῦται να συνεισφέρει με προσωπική ὑπηρεσία,ὅπως ἡ θητεία ἤ ἡ ἐπιστράτευση.
Ἐάν ἡ ἄμυνα ἐπαφίεται στους πολίτες και τον προσωπικό τους ἐξοπλισμό,ἄς ὀνομαστεί Λαϊκή Ἄμυνα,ἤ Ἄμυνα λαϊκῆς βάσεως,πολιτοφυλακή,ἤ ὅτι ἄλλο τέλος πάντων.
Και τέλος,δέν νομίζω ὅτι ὁ πολίτης εἶναι ὑποχρεωμένος να ἀντισταθμίζει τις σπατάλες του κράτους σε ὁποιονδήποτε τομέα,ὅπως στις ἐπιχορηγήσεις των ΜΚΟ,τις φιέστες ἀ λά Ὀλύμπικ Γκαίημς,και τις ἀνάπηρες συμβάσεις χωρίς καμμία ἐξασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου,για να περιοριστώ σε αὐτά.
Ἐξάλλου,το «ὁλόκληρο νησί» που ἀναφέρεις,ἔχει το ὅλον 3.000 κατοίκους πλέον,δέν εἶναι ἡ Σαμοθράκη των 30.000 που ἦταν κάποτε.

Ανώνυμος 23 Οκτωβρίου 2013 στις 4:07:00 μ.μ. EEST  

Τα κράνη είναι ΕΝΑ απο τα αξιοπερίεργα του ΕΣ αν μπορούμε να το πούμε έτσι.

Ο ΕΣ βλέπετε δεν έχει ανθρώπους αλλά τον hulk ή κάποια άλλη μορφή άτρωτου ημίθεου (αχιλλέας, διομήδης, νικηταράς) και ΔΕΝ χρειάζεται προστασία.
Γι αυτό και δεν λαμβάνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΟΥΔΕΜΙΑ πρόβλεψη για ατομική προστασία.

Κράνη κεβλάρ οι άλλοι; Στα π@π@ρια μας. έχουμε κράνος του ΒΠΠ που δουλεύει σαν απόπατος/μπρίκι. τί να κουβαλάμε γιογιο και κατσαρολάκια;;; ένα σκεύος για όλα και στα δύσκολα γίνεται και σκερπάνι, ρόπαλο κτλ. Η ελληνική κεφάλα εξ άλλου δεν παθαίνει τπτ.

Θώρακες και dragon skin οι άλλοι; Τρίχα ρε. Greek lover τρίχα. Σταματάει μέχρι και 25ρι AFDS. Για την προστασία μόνο απο τον ήλιο και τα κουνούπια βάζουμε μυρτώ λεμόνι.

Ποδιά για τα γεννητικά; Καλάαααα τί λένε αυτοί ρε!!! Παθαίνουν τίποτα τα ελληνικά κλαμπατσίμπανα; Έχουμε προσφέρει καμπουρωτή μύτη και μονόφρυδο απο λατίνα μέχρι πουσάν. Είναι μαζί με την καρδιά μιας μαύρης τρύπας τα μόνα υλικά στο σύμπαν που είναι πραγματικά ΑΤΡΩΤΑ.

Και μην ξεπέσω σε γυαλιά προστασίας απο εκρήξεις/θραύσματα, γελοιότητες όπως γιακάδες για τον σβέρκο και ποδιές για τις μηριαίες αρτηρίες. Αυτά τα φόραγαν φυσικά στο Μαραθώνα 2013+490 = ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ αλλά απο τότε εξελιχθήκαμε και το πετσί σκλήρυνε: homo sapiens hellenes ultramarine.

Τα παράπονα αλλού κύριοι λοιπόν.

μηδενιστής

Ανώνυμος 23 Οκτωβρίου 2013 στις 6:00:00 μ.μ. EEST  

Καλές είναι οι μόδες, αλλά το κέβλαρ έχει ημερομηνία λήξης...
Το χάλι με την προσαρμογή του Μ1 στο κεφάλι διορθώνεται με νέα υποσιάγωνα ή/και ιμάντες ανάρτησης εσωτερικά.
Τουλάχιστον αυτό ελπίζω να μπορεί να το φτιάξει η αμυντική μας βιομηχανία...

E.A.V. 23 Οκτωβρίου 2013 στις 6:35:00 μ.μ. EEST  

Νομίζω ότι τα στρατιωτικά εργοστάσια έχουν παρουσιάσει υπόδειγμα χαλύβδινου(?) κράνους σε σχέδιο "Fritz" και μπορούν να κατασκευάσουν και καλύτερα άρβυλα και εξαρτύσεις. Η διεύθυνση προμηθειών του ΓΕΣ είναι κολλημένη σε κάποιες αντιλήψεις και μόνο όταν πάνε σε διεθνείς αποστολές και μοιάζουν σαν φτωχοσυμπέθεροι οι δικοί μας θυμούνται να "ψωνίσουν" κατεπειγόντως από το εμπόριο ή τις Ειδικές Δυνάμεις. Αυτή τη δικαιολογία "δεν υπάρχουν λεφτά για τέτοια" την ακούγαμε πολύ πριν την Κρίση και δεν είχε να κάνει παρά μόνο με το ότι η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός σημαίνουν κυρίως καθαρό μυαλό και σηκωμένα μανίκια για να γίνει δουλειά. Κι όχι copy paste. Αλήθεια, κουβέρτες και κρεβάτια από πότε έχει να αλλάξει ο Ε.Σ.? Για να μην πούμε για τα αντίσκηνα.
Μπράβο στα παιδιά και σε όσους συμμετείχαν στην άσκηση και την επόμενη φορά ελπίζω με καλύτερα υλικά.

Βασίλης Ζορμπάς 23 Οκτωβρίου 2013 στις 6:37:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ Μηδενιστή και Ευστάθιε Παλαιολόγε, σε συνέχεια της παρατήρησής για την προετοιμασία των θέσεων παρακαλώ δείτε το παρακάτω, και κυρίως τα σχόλια του Αρματιστή.

http://belisarius21.wordpress.com/2013/10/23/%CE%B5%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BE%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B8%CE%B9%CE%AD%CF%82-1922-2013-%CE%BF%CE%BB%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B3%CF%8D%CF%81%CF%89-%CE%B1%CE%BB/

Ένα κείμενο που αναφέρεται σε τέτοιου είδους ζητήματα είναι το εξαιρετικό Victory missunderstood.
http://www.stanford.edu/class/polisci211z/3.3/Biddle%20IS%201996.pdf

με εκτίμηση
ΒΖ (Βασίλης Ζορμπάς)

Οδυσσέας 23 Οκτωβρίου 2013 στις 7:46:00 μ.μ. EEST  

@ Unknown:
Κατά τη γνώμη μου ο Μηδενιστής και ο Ευστάθιος Παλαιολόγος έχουν δίκιο, και το άρθρο που παραπέμπεις παραβλέπει τα εξής:
Τα διδάγματα του Πολέμου του Κόλπου δεν μπορούν να μεταφερθούν αυτούσια στην περίπτωσή μας, γιατί εκεί οι αμερικανικές ΤΘ δυνάμεις χρησιμοποίησαν κατά των ιρακινών αρμάτων πυρομαχικά κινητικής ενέργειας (APFSDS) των 120 χιλ., που φυσικά μπορούν να διαπεράσουν ένα χωμάτινο τοιχίο σαν βούτυρο και να πλήξουν το άρμα. Αυτό το σκεπτικό χρησιμοποιείς κι εσύ: "Το λίγο χωματάκι μπροστά τους δεν θα έχει καμία επίδραση σε ένα βλήμα κινητικής ενέργειας".

Όμως οι τουρκικές δυνάμεις σε περίπτωση απόβασης σε ελληνικό νησί δεν θα έχουν στη διάθεσή τους πυρομαχικά κινητικής ενέργειας (παρά μόνο αν προλάβουν να αποβιβάσουν άρματα μάχης - ενδεχόμενο όχι απίθανο, αλλά χρονικά μεταγενέστερο από τα στάδια της αρχικής απόβασης / αεραπόβασης που εξετάζει το σενάριο της συγκεκριμένης άσκησης). Άρα λοιπόν η απειλή που θα αντιμετωπίσουν τα άρματα μάχης σε μια τέτοια φάση, προέρχεται από θραύσματα οβίδων ναυτικών πυροβόλων και ρουκετών ελικοπτέρων (όπως έγραψε ο Μηδενιστής) και αντιαρματικά πυρομαχικά υψηλής εκρηκτικότητας (HEAT) κοίλης γόμωσης από όπλα πεζικού (ΠΑΟ 90 χιλ, LAW κλπ), όπως έγραψε ο Ευστάθιος Παλιολόγος.

Για τα θραύσματα οβίδων και ρουκετών, όλο και κάτι κάνει το σωρευμένο χώμα (αν και η πλήρης κάλυψη σκάφους και πήγματος είναι ασφαλώς πολύ αποτελεσματικότερη).
Ως προς τα βλήματα ΗΕΑΤ, αν και η γνώση του Αρματιστή είναι αδιαμφισβήτητη, έχω την εξής ένσταση: το παράδειγμα που χρησιμοποιεί από την εμπειρία του (διάτρηση τσιμεντένιου τοίχου με σωρευμένο έμπροσθεν χώμα από βολή άρματος με πυρομαχικό ΗΕΑΤ των 90 χιλ.) δεν υποστηρίζει το συμπέρασμα ότι το χωμάτινο τοιχίο είναι εντελώς άχρηστο. Όπως προκύπτει και από το παράδειγμα, το χωμάτινο/τσιμεντένιο τοιχίο διατρήθηκε, αφού προκάλεσε την εκτόνωση της κεφαλής του πυρομαχικού. Όμως ακριβώς αυτό το γεγονός αποδεικνύει τη χρησιμότητά του: η πρόωρη εκτόνωση της ισχύος μιας κεφαλής κοίλης γόμωσης είναι ο ένας από τους δύο τρόπους που επινοήθηκαν για την αντιμετώπισή της (ο άλλος είναι η έκρηξη στην αντίθετη κατεύθυνση με εκρηκτικά εντός του θώρακα - reactive armour).
Με το σκεπτικό της πρόωρης εκτόνωσης της κεφαλής κοίλης γόμωσης αναπτύχθηκαν οι γερμανικές "ποδιές" αρμάτων στο Β ΠΠ, η θωράκιση διακένου μεταπολεμικά (spaced armor), αλλά και οι "γρίλιες" που βάζει σήμερα ο αμερικανικός στρατός στα οχήματά του ως προστασία από φορητά αντιαρματικά τύπου RPG-7 (τυπικά κοίλης γόμωσης). Άρα λοιπόν εφ' όσον το χώμα προκαλέσει την πρόωρη εκτόνωση της κεφαλής κοίλης γόμωσης, έχει συμβάλει σημαντικά την προστασία του άρματος, γιατί η ισχύς του "πίδακα" μειώνεται πολύ με την απόσταση (ακόμα και απόσταση 1-2 μέτρων).
Βέβαια το βαγονέτο στο παράδειγμα του Αρματιστή καταστράφηκε από την εναπομένουσα δύναμη του "πίδακα" (πολύ λογικό αφού δεν είναι θωρακισμένο), αλλά η θωράκιση ενός Leopard πιθανόν να άντεχε στη μειωμένη (λόγω πρόωρης εκτόνωσης) ισχύ του πυρομαχικού.
Θα με ενδιέφερε η άποψη του Αρματιστή επ' αυτού.

Εννοείται ότι με τα παραπάνω δεν αμφισβητώ ότι οι θέσεις μάχης αρμάτων πρέπει κανονικά να είναι σκαμμένες σε βάθος (τόσο για λόγους κάλυψης όσο και για λόγους απόκρυψης). Απλά διαφωνώ με τη θέση ότι ένα χωμάτινο τοιχίο είναι απολύτως άχρηστο - εν ανάγκη είναι καλύτερο από το τίποτα. Επιπλέον όσοι ασκούν κριτική καλό είναι να σκεφτούν ότι το σκάψιμο σε 2-3 μέτρα βάθος (όπως απαιτείται για την πλήρη κάλυψη/απόκρυψη του άρματος) πιθανόν έχει άλλους περιορισμούς, όπως π.χ. ζημιές σε ιδιοκτησίες. Τέτοιοι περιορισμοί δεν θα υπάρχουν στον πόλεμο.

Ανώνυμος 23 Οκτωβρίου 2013 στις 8:57:00 μ.μ. EEST  

το χωμάτινο τοιχίο σχήματος Π έχει και άλλη χρησιμότητα, βάζουν επάνω και στηρίζουν τα δίχτυα παραλλαγής των αρμάτων

Πέτρος Κ.

Ευστάθιος Παλαιολόγος 23 Οκτωβρίου 2013 στις 9:13:00 μ.μ. EEST  

Σχετικά με το κράνος Μ1. Προσφέρει χαμηλότερη αλλά όχι χαμηλή προστασία.

Και προσφέρει μικρότερη ευστάθια αλλά όχι κατ' ανάγκη μικρή. Υπάρχουν 3 σημεία ρύθμισης τα οποία θα αποστείλω στον διαχειριστή σε φωτογραφία και τον παρακαλώ να την αναρτήσει. Πολύ σημαντικός είναι ο ιμάντας αυχένα που οι περισσότεροι μας είτε τον έχουν αφαιρέσει είτε τον έχουν χάσει.

Βασίλης Ζορμπάς 23 Οκτωβρίου 2013 στις 10:51:00 μ.μ. EEST  

Οδυσσέα
ευχαριστώ για την ενδελεχή απάντηση.
α)κύρια έγνοια μου είναι ότι στις μέρες μας με τα οικονομικά μέσα να είναι τόσο πενιχρά, πρέπει να ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ το επίπεδο της εκπαίδευσης και της σωστής εφαρμογής των αποδεδειγμένων σωστών πρακτικών να γίνεται στον ύψιστο βαθμό.

β) Στο Victory missunderstood αναφέρεται μια σειρά από λάθη και παραλείψεις των ιρακινών, λάθη που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι στρατοί κληρωτών και δη με χαμηλό ηθικό βρίσκουν εύκολα ευκαιρία να 'χαλαρώσουν' τις διαδικασίες. Σε κάποιο σημείο αναφέρει ότι οι Αμερικάνοι ήταν έκπληκτοι από τα παιδαριώδη λάθη και τις προφανείς αποκλίσεις από τους κανονισμούς.

γ) Η εμπειρία μου απο τον ΕΣ (ΔΕΑ του ΣΕΜ το 1997-99 προσκολημένος σε μάχιμη μονάδα ΠΖ) δείχνει ακριβώς αυτό. Χαλαρότητα αλλά και άγνοια. Ουδέποτε νιώσαμε σε 'πολεμικές συνθήκες'. Ουδέποτε κληθήκαμε να λειτουργήσουμε κάτω από πίεση και με την ανάγκη να επιτελέσουμε πολλαπλά καθήκοντα. Ουδέποτε κουραστήκαμε στα όρια της εξάντλησης, εκεί που θα φτάσουν οι μονάδες που θα πολεμήσουν απο το πρώτο βραδυ. Εξάντληση μόνο και μόνο από την πληθώρα των πραγμάτων που πρέπει να γίνουν και την ένταση του κινδύνου.

δ) Διαβάζοντας περιγραφές από τον πόλεμο των 6 ημερών και του Γιομ Κιπουρ του 1973, αν έβαζα τον ΕΣ στο πεδίο, φοβάμαι ότι θα έμοιαζε περισσότερο με τους Άραβες παρά με τους Ισραηλινούς.
Το καλό είναι ότι τους Τούρκους θα τους έβαζα σε ακόμα χειρότερη μοίρα....

ε) Οι Γερμανοί πριν το 39, ανέπτυξαν όλες τις τακτικές τους και τους ηγήτορες και τα δόγματα και πνεύμα και όλα που τους έκαναν αργότερα εναν από τους καλύτερους στρατούς της ιστορίας, πρακτικά ΕΝ ΚΕΝΩ. Δεν είχαν άρματα είχαν ποδήλατα. Δεν είχαν αεροπλάνα, δεν είχαν πυροβόλα. Παραδέχομαι ότι είχαν μια πλειάδα έμπειρων αξιωματικών και υπαξιωματικών, αλλά μην ξεχνάμε ότι και αυτοί είχαν το δύσκολο έργο της μετάλλαξης από ενα 'αριστοκρατικό' στρατού σε έναν λαικό.

Θα ήθελα και για μας να δω το ίδιο. Μέσα από την κρίση να γινόμαστε καλύτεροι παρόλο που τα μέσα θα είναι λιγότερα. Και ας μην έχουμε ποτέ τα πολλά μέσα. Και ας μάθουμε να ζούμε με τα λίγα. Βλέπω κάποια σημάδια προς αυτή την κατεύθυνση, ελπίζω να μην είναι μόνο επικοινωνιακά
ευχαριστω για το χωρο
ΒΖ

Οδυσσέας 24 Οκτωβρίου 2013 στις 12:07:00 π.μ. EEST  

@ Unknown/ΒΖ:
Συμφωνώ απολύτως με όσα γράφεις.

@ Ευστάθιος Παλαιολόγος:
Η φωτογραφία ανέβηκε στο τέλος του κειμένου, ευχαριστούμε.

Γεράκι 24 Οκτωβρίου 2013 στις 12:26:00 π.μ. EEST  

Νομίζω πως το πρόβλημα στην άμυνα των νησιών δεν είναι τόσο οι προετοιμασμένες αμυντικές θέσεις, λόγω μιας σειράς παραγόντων όπως:

1. Η απειλή δεν είναι μονοδιάστατη, δλδ τα α/τ αποβατικής δύναμης ώστε να επικεντρωνόμαστε στη διατρητική ικανότητα πυρομαχικών ευθυτενούς τροχιάς.

2. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως αποβατική ενέργεια αλά ΒΠΠ δεν πρόκειται να γίνει βάσει των δυνατοτήτων της απειλής. Λογικότερο είναι να προηγηθεί εξασφάλιση της περιοχής που σημαίνει τοπική εναέρια υπεροχή, "αθόρυβη" αποβίβαση ειδικών δυνάμεων για αναγνώριση, εξουδετέρωση, δολιοφθορές, κατάδειξη στόχων κλπ, αεροαπόβαση ειδικών δυνάμεων σε κάποιο βάθος από το σημείο ενδιαφέροντος για προφανείς λόγους, παραπλανητικές ενέργειες, προσβολή στόχων από αεροσκάφη, ε/π αλλά και ΠΒ από το τουρκικό έδαφος.

3. Την πρωτοβουλία την έχει ο επιτιθέμενος που σημαίνει πως έχει την ευχέρεια να επιλέξει τόπο, χρόνο, τρόπο, αριθμό αλλά και είδος δυνάμεων έπειτα από ανάλογη προετοιμασία κι αναγνώριση. Η μεν προετοιμασία προφανώς περιλαμβάνει παραπλανητικές ενέργειες σε άλλα σημεία από το νησί/α στόχο, όπως του ναυτικού κι αεροπορικού αποκλεισμού για τον ΑΝΣΚ για τον κρίσιμο χρονικό παράθυρο των κρίσιμων ενεργειών. Η δε αναγνώριση που εντάσσεται στα πλαίσια προετοιμασίας προφανώς δεν αφορά μόνο ενέργειες στα πλαίσια της επιθετικής ενέργειας. Δεν είναι απίθανο να υπάρχουν (αρκετά) πριν ολιγομελείς ειδικές δυνάμεις στο νησί στόχο, όπως επίσης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η χρήση UAVs.

4. Οι προσφερόμενες νησιωτικές ακτές για απόβαση είναι σχετικά λίγες και γνωστές. Δεν είναι τυχαίο πως ακριβώς σε αυτές τις ακτές υπάρχουν οχυρές θέσεις που φιλοξενούσαν όπλα του ΒΠΠ σε αντιαποβατικό ρόλο. Η απόσυρση του παλαιού αυτού υλικού, η εισαγωγή σύγχρονου αποτελεσματικότερου κι ευέλικτου υλικού με την αναβάθμιση της απειλής καθιστούν τις θέσεις αυτές πρακτικά άνευ ουσιαστικής επιχειρησιακής αξίας. Οι πρώτες θέσεις που θα προσβληθούν από όπλα ακριβείας θα είναι αυτές και δεν θα είναι (μόνο) από θάλασσα. Στις προσφερόμενες ακτές προφανώς προβλέπεται η συνδρομή ΤΘ σε αντιαποβατικό ρόλο, ενώ όμως μια κατάλληλα προετοιμασμένη θέση προσφέρει απόκρυψη και κάλυψη σε πυρά ευθυτενούς τροχιάς από τη αποβατική δύναμη, δεν προσφέρει τόσο έναντι των απειλών που προανέφερα, ενώ η δράση ειδικών δυνάμεων είτε ως προς την κατάδειξη, είτε ως την προσβολή, όπως επίσης και η χρήση UAV θα πρέπει να προβληματίζει και να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Ειδικά εφόσον ο αριθμός των ΤΘ δυνάμεων είναι περιορισμένος κι αναντικατάστατος στα νησιά.

5. Δεν είναι τυχαίο πως οι περιορισμένου αριθμού προσφερόμενες, προς αποβατικές ενέργειες, ακτές είναι "κλειδωμένες" από τα α/κ πυροβόλα και τα ΠΕΠ. Πολλά χρόνια πριν που τα νησιά διέθεταν τα 8ιντσα καταντούσε βαρετό, αν και πράγματι εντυπωσιακό, να βλέπεις να χτυπάνε κυριολεκτικά κέντρο από τα >10km, όπως και να εκτελούν βολές στη θάλασσα προς την ακτή και να σταματάνε ακριβώς ελάχιστα μέτρα πριν την άμμο.

6. Οι παράγοντες που πρόχειρα παρέθεσα νομίζω πως καθιστούν τη συζήτηση περί κατάλληλα προετοιμασμένων θέσεων χωρίς ιδιαίτερη αξία, δεδομένου πάντα των δυνατοτήτων της απειλής, αλλά και των εναλλακτικών που πλέον διαθέτουμε. Η κρίσιμη απειλή δεν είναι τόσο η κλασσική αποβατική ενέργεια, όχι σε χρόνο που δεν θα έχει εξασφαλιστεί η ακτή. Η κύρια απειλή νομίζω πως είναι η αυξημένη ικανότητα αερομεταφοράς δυνάμεων και τα σύγχρονα πυρομαχικά αυξημένου βεληνεκούς κι ακρίβειας από αέρα και τουρκική στεριά.

AXEΡΩΝ 24 Οκτωβρίου 2013 στις 12:48:00 π.μ. EEST  

Ἐπειδή το κράνος Μ1 το ἔχω ἀπωθημένο,θα κάνω και λίγη άντιπολίτευση στον Εὐστάθιο.
Το πρόβλημα λοιπόν δέν περιορίζεται στα σημεία στηρίξεως,ἀλλά ἀφορᾶ και το σχήμα του κράνους,και εἰδικά το ἐπαυχένιο μέρος.
Ὅποτε ἔπρεπε να ἐκτελέσω βολή ἐκ του πρηνηδόν,για παράδειγμα,το Μ1 ἔβρισκε τους ὤμους μου,και το καλύτερο που μπορούσα να κάνω,ἦταν να πιάσω με κάποιο τρόπο το Μ1 με τους ὤμους,και να το σπρώχνω μπροστά,ὥστε να ἀνασηκωθεί και να μήν μου κόβει το ὁπτικό πεδίο,ὅχι ὅτι πιό ἄνετο,οὔτε και ἰδιαιτέρως ἐργονομικό.
Ἔτυχε να φορέσω γερμανικό κράνος Μ1,DM κἄπως,δέν θυμᾶμαι αὐτήν την στιγμή την ἀκριβή ὀνομασία,και παρατήρησα ὅτι εἶναι πολύ ἐργονομικώτερο,γιατί εἶναι διαφορετικό σχεδιομετρικά:το γείσο εἶναι ἀρκετά ψηλώτερα,και δέν κόβει το ὁπτικό πεδίο σε πρηνή στάση,ἦταν μία πραγματική ἔκπληξη πόσο πιό εὐχάριστο εἶναι να φέρεις το DM,παρ΄ὅτι ἐπί της οὐσίας δέν ξεχωρίζει ὁπτικά,ἐκτός ἄν εἶσαι ἐξοικειωμένος.
Δέν νομίζω ὅτι θα ἦταν τόσο δύσκολο να ἀγορασθοῦν/κατασκευασθοῦν κράνη DM ἀντί των Μ1 στην δεκαετία του ΄70,ὅταν ἀποκτήθηκαν ἀρκετά νέα κράνη.

Ανώνυμος 24 Οκτωβρίου 2013 στις 10:05:00 π.μ. EEST  

Ο Οδυσσέας με έχει καλύψει. Να προσθέσω ένα πραγματάκι μόνο: όντως βλήμα du πέρασε σουβλάκι ανάχωμα και άρμα. Υπάρχει και άλλο περιστατικό - δεν είναι επιβεβαιωμένο - κατά το οποίο du πέρασε το πρώτο άρμα και το δεύτερο απο πίσω με την ίδια ευκολία... ίσως μούφα, ίσως και όχι.

Τα νησιά είναι του ΠΖ. Το άρμα είναι ένας πολλαπλασιαστής ισχύος για βαριές δουλειές. Μπορεί να μη δει καν δράση περιμένοντας στο εσωτερικό με το μ/κ τπζ ΤΑ. Η ακτή θα έχει τόοοοοοοοσσσααααααα ΑΤ και α/α πυροβόλα και όταν λέω ακτή εννοώ 1-2 χλμ απο αυτή. εκεί έχει νόημα το αμπούρι και ίσως κάποτε δούμε και κάτι σχετικό με αυτό

μηδενιστής

Βασίλης Ζορμπάς 24 Οκτωβρίου 2013 στις 1:12:00 μ.μ. EEST  

@Γερακι

Συμφωνώ απολύτως και επεκτείνω τον συλλογισμό. Αν οι πιθανότητες κλασικής απόβασης στα νησιά είναι απειροελάχιστες γιατί εξασκούμαστε σ'αυτές? Γιατί δεν στύβουμε το μυαλό μας να φτιάξουμε ρεαλιστικά και δύσκολα σενάρια για να ασκηθούμε? Να μάθουμε να κρυβόμαστε από UAV, να προφυλασσόμαστε από στοχευμένα πυρά πυροβολικού. Να παραλλάσσουμε, να ξεγελάμε, να κινούμαστε με ασφάλεια. Να μάθουμε να επιχειρούμε κάτω από πολύ βαρύ jammming. Έχουμε λύσεις?
Πχ, εχει γίνει ποτέ άσκηση νυχτερινής κίνησης χωρίς φώτα? Δύσκολο ε? Κι όμως το κάνανε οι Ισραηλινοι κατά κόρον στο Γκολαν, και χωρίς διοπτρες

Αλλά θα επιμείνω. Αν είναι να φτιάξουμε προετοιμασμένες θέσεις αρμάτων (στην ακτή, στην πεδιάδα, στο βουνό) να τις φτιάξουμε σωστά και να ξέρουμε γιατί τις φτιάχνουμε. Και να κρίνουμε τη δουλειά για να γίνουμε καλύτεροι
ΒΖ

Ανώνυμος 24 Οκτωβρίου 2013 στις 3:46:00 μ.μ. EEST  

@ΒΖ

"Να μάθουμε να κρυβόμαστε από UAV"

είναι νέο όπλο και απο τις δύο πλευρές και τώρα το δοκιμάζουν-μαθαίνουν.

"να προφυλασσόμαστε από στοχευμένα πυρά πυροβολικού"

δεν παίζει αυτό.

"Να παραλλάσσουμε, να ξεγελάμε, να κινούμαστε με ασφάλεια."

εδώ πραγματικά βαριέται το στράτευμα μέχρι αηδίας.

"Να μάθουμε να επιχειρούμε κάτω από πολύ βαρύ jammming"

έτσι είμαστε πάντα για άλλους λόγους φυσικά.

"εχει γίνει ποτέ άσκηση νυχτερινής κίνησης χωρίς φώτα? Δύσκολο ε? Κι όμως το κάνανε οι Ισραηλινοι κατά κόρον στο Γκολαν, και χωρίς διοπτρες"

έχω κάνει ουκ ολίγες. έτσι πάμε πάντα. διόπτρες;;; φώτα; ποιά φώτα;;;;

Αλλά θα επιμείνω. Αν είναι να φτιάξουμε προετοιμασμένες θέσεις αρμάτων (στην ακτή, στην πεδιάδα, στο βουνό) να τις φτιάξουμε σωστά και να ξέρουμε γιατί τις φτιάχνουμε. Και να κρίνουμε τη δουλειά για να γίνουμε καλύτεροι

έχεις δίκιο. μακάρι να ακούνε στο μχ.

--------------------------------------------
επειδή βρίζω το πζ συνέχεια δεν σημαίνει ότι τα άλλα όπλα πάνε πίσω.
το ΜΧ έχει ξεχαστεί στα μέσα του 80, υπάρχει για να συντηρεί "αξκους" πολιτικούς μηχανικούς και δεν έχει πραγματικά σκοπό να διαχωριστεί σε μηχανικό κατασκευών (με πολίτες μόνο και ΔΕΑ) και μηχανικό ΜΑΧΗΣ.

μηδενιστής

Γεράκι 24 Οκτωβρίου 2013 στις 5:52:00 μ.μ. EEST  

Να θυμίσω πως έδρασαν οι Τούρκοι στο πιο πρόσφατο παράδειγμα (Ίμια) σε μια επιχείρηση που σχεδιάστηκε σε λίγες ώρες κι όχι χρόνια πριν όπως θα είναι μια επιχείρηση κατάληψης μεγάλη νήσου.

1). Εκμετάλλευση κενού άμυνας (αφύλαχτη δυτική Ίμια), 2) εκμετάλλευση καιρικών συνθηκών και σκότους, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες διεξαγωγής νυχτερινών επιχειρήσεων, 3) συνεχής παρατήρηση κι επιβεβαίωση κενού, 4) επιλογή ενέργειας σε "τυφλό" σημείο τόσο από Καλόλιμνο όσο κι από Αν.Ίμια εκμεταλλευόμενοι το 2, και την οπτική κάλυψη της ενέργειας από τα μητρικά σκάφη, 5) παραπλανητικές ενέργειες ε/π και σκαφών που έδιναν την εντύπωση πως θα ενεργήσουν αλλού (πχ Φαρμακονήσι), 6) τελική αναγνώριση από ε/π της Δ.Ίμιας με παράλληλη παραπλανητική ενέργεια στην Αν.Ίμια που έδινε την εντύπωση πως θα επιχειρήσουν εκεί, 7) κάλυψη της δύναμης κατάληψης όχι μόνο από σκάφη αλλά κυριότερα από τα ε/π που εκτός από τις παραπλανητικές ενέργειες είχαν ρόλο υποστήριξης με επιπλέον δυνάμεις όχι μόνο βατραχανθρώπων αλλά και των μπορντωμπερελίδων.

Ενέργεια που σχεδιάστηκε έκτακτα με σκοπό να εκμεταλλευτεί όχι μόνο τα δικά τους ποιοτικά πλεονεκτήματα σε μέσα-εξοπλισμό, αλλά και τις δικές μας αδυναμίες και κενά, προσάρμοσαν το σχέδιο πάνω σε αυτά κι έδειξαν ευελιξία. Το πνεύμα αυτό σε αναγωγή μεγαλύτερης κλίμακας επιχείρηση οδηγεί σε αυτά που ανέφερα, δλδ αναγνώριση, παραπλάνηση και διείσδυση σε κενά άμυνας εκμεταλλευόμενοι παράγοντες που ευνοούν, παράκαμψη -διείσδυση- από γραμμή επιτήρησης και στατικής άμυνας, συνδυασμένες επιχειρήσεις και κάλυψη από θάλασσα και αέρα, ευελιξία, προσαρμογή, χρήση ειδικών δυνάμεων από θάλασσα και αέρα, βαρύτητα σε αεροκίνηση που στα Ίμια έπαιξε κυρίως ρόλο παραπλάνησης αλλά είχε παράλληλα το ρόλο ενίσχυσης.

Όλοι κοιτούσαν τότε τα ε/π και έδρασαν από θάλασσα, σε ευρύτερη κλίμακα μου φαίνεται ότι όλοι θα κοιτάνε τη θάλασσα και τις προφανείς ακτές απόβασης και ξεχνάνε τις δυνατότητες αερομεταφοράς κι όλα όσα ανέφερα, ενώ η μεγάλη διαφορά με τότε είναι η εκμετάλλευση της αεροπορίας σε νυχτερινές επιχειρήσεις και η δυνατότητα χρήσης πυρομαχικών μεγάλης ακτίνας κι ακρίβειας.

Ανώνυμος 24 Οκτωβρίου 2013 στις 7:08:00 μ.μ. EEST  

Υπηρέτησα στο ΠΖ σε νησί πρώτης γραμμής.
Η εμπειρία μου από τα οχυρωματικά έργα είναι η εξής:
υπήρχαν κάποιες καλά οργανωμένες θέσεις
υπήρχαν κάποιες κακά οργανωμένες θέσεις
υπήρχαν γενικά λίγες θέσεις, οι οποίες φτιάχτηκαν κάποτε και έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτα άλλο
Καλό ΄βέβαια είναι να υπάρχουν προετοιμασμένες καλά οχειρωμένες θέσεις, αλλά ως γνωστό και με δεδομένο ότι όλες σχεδόν οι θέσεις μετά από τόσα χρόννια "παρατ'ηρησης" είναι γνωστές 1000%, την επιτυχή άμυνα την φέρουν οι ισχυρές μονάδες νελιγμού , οι οποίες θα κλέισουν το οποιο ρήγμα, θα εξοντώσουν την όποια απειλή, αλλά κι εκεί πάσχει το ΠΖ λόγω μέσων και εκπαίδευσης.

Αμυνα επί της ακτής και ισχυρές μονάδες ελιγμού για τα υπόλοιπα, μέχρι να έρθει βοήθεια, αν έρθει.

Σέλευκος

AegeanHawk 25 Οκτωβρίου 2013 στις 1:19:00 μ.μ. EEST  

Μια και αναφέρθηκε το θέμα "κράνος" Μ1 και οι όποιες βελτιώσεις του να προσθέσω κάτι γι' αυτό.

1. Αφαίρεση του ιμάντα συγκράτησης του πλαστικού εσωτερικού...
Για να γίνει αυτό τοποθετούμε τρία κομμάτια velkro μεταξύ πλαστικού και μεταλλικού ώστε να συγκρατείτε άριστα το πλαστικό στο μεταλλικό. Τα ιδανικότερα σημεία είναι μία λωρίδα στην κορυφή/πάτο και δύο λωρίδες στο τελείωμα/χείλη του κράνους αριστερά και δεξιά στα πλάγια, στο ύψος των αυτιών. Τα velkro μπορεί να είναι αυτοκόλλητα, αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ όχι μεγάλα κομμάτια γιατί θα είναι πολύ δύσκολος ο διαχωρισμός αν χρειαστεί. 5-6 εκατοστά από λωρίδα πλάτους 20-25 χιλιοστών είναι υπεραρκετή για την συγκράτηση. Ετσι το κράνος κρατιέται μόνο με τον ιμάντα του μεταλλικού τμήματος.

2. Προσθήκη ενός μικρού τμήματος από αφρώδες πλαστικό μεταξύ των ιμάντων και του κελύφους στην "κορυφή" του εσωτερικού κράνους, στο σημείο που φαίνεται στην φωτογραφία που έστειλε ο φίλος "Ευστάθιος". Αυτό μπορεί να είναι κομματάκι από το γνωστό στρωματάκι ύπνου -karimat ή από κομμάτι κάποιας προστατευτικής-απορροφητικής συσκευασίας ηλεκτρονικού-ευαίσθητου προϊόντος, μεσαίας πυκνότητας.... Με αυτό μειώνεται η ενοχλητική πίεση-κίνηση-τρίψιμο των ιμάντων στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Προσοχή χρειάζεται στην επιλογή του πάχους αυτού του κομματιού....ώστε να βρεθεί το βέλτιστο.

Με αυτές τις μικρές μετατροπές και αφού ρυθμίσομε πολύ προσεκτικά τους ιμάντες όπως αναφέρει ο "Ευστάθιος" το κράνος φοριέται όλη μέρα σχεδόν σαν....πηλήκιο ασκήσεων με μόνη διαφορά το βάρος, φτάνει να έχομε ιμάντα συγκράτησης που να "κάθεται" στο σαγόνι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP