Επιτακτική η ανάγκη αύξησης της στρατιωτικής θητείας

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Αναδημοσιεύουμε εδώ ένα εύστοχο κείμενο από τον ιστότοπο defencepoint.gr, σχετικά με την ανάγκη αύξησης της στρατιωτικής θητείας. Υπενθυμίζουμε ότι και το Εν Κρυπτώ έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη αυτή, τόσο για την αύξηση της επάνδρωσης των μονάδων, όσο και για τη βελτίωση της εκπαίδευσης.

Για το ίδιο θέμα μπορείτε να δείτε το "Σχέδιο 18=18" του ΠΣΕΕΔ που δημοσιεύτηκε εδώ, την "Πρόταση για την αναμόρφωση του στρατιωτικής θητείας" του ιστοτόπου strategyreports, αλλά και την θέση της Ακαδημίας Αθηνών, δια χειρός του ακαδημαϊκού και στρατηγού ε.α. Δ. Σκαρβέλη. Το μόνο που θα προσθέσουμε είναι ότι η υπάρχουσα κατάσταση δε δικαιολογεί εφησυχασμό, τα επιτελεία έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους, και αν συμβεί καμιά "στραβή", η ιστορία δε θα δεχθεί δικαιολογίες "πολιτικού κόστους" και θα είναι αμείλικτη για τις πολιτικές ηγεσίες...


Σχόλιο: Επιτακτική η ανάγκη αύξησης της στρατιωτικής θητείας

Του Κωνσταντίνου Τόλια

Το σύστημα άμυνας της χώρας παρουσιάζει σήμερα σοβαρά κενά. Η χρόνια έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς πολιτικού συστήματος με την παθητική συνέργεια αν όχι υποστήριξη της κοινωνίας έχει οδηγήσει την κατάσταση σε οριακό σημείο. Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΕΔ) και ειδικά ο στρατός ξηράς έχει να κάνει με την χαμηλή επάνδρωση των μονάδων.

Το τελευταίο είναι απόρροια πολλών παραγόντων: Μειωμένη απόδοση των κλάσεων λόγω του δημογραφικού προβλήματος, αυξημένος αριθμός αναβολών, ανορθολογική κατανομή του προσωπικού, καθυστερήσεις στην αναδιοργάνωση και αναδιάταξη των στρατιωτικών μονάδων και σχηματισμών.

Ο σπουδαιότερος ωστόσο λόγος, είναι η μειωμένη σε σχέση με το όχι και πολύ μακρινό παρελθόν διάρκεια της στρατιωτικής θητείας. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως στο θέμα της θητείας αντανακλάται η παθογένεια που χαρακτηρίζει σήμερα την ελληνική κοινωνία. Η αδικαιολόγητη από τα στοιχεία και με ψηφοθηρικές στοχεύσεις απόφαση προ 13 ετών για τη μείωση της θητείας, προκάλεσε πολλά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του στρατιωτικού συστήματος και υπέσκαψε τα θεμέλια του μέσω της φυσικής αλλά και ιδεολογικής απαξίωσης ενός από τους κυριότερους θεσμούς του.

Η προσπάθεια δικαιολόγησης εκείνης της απόφασης μέσω της επιχειρούμενης επαγγελματικοποίησης του στρατού έπεσε στο κενό, καθώς αποδείχθηκε με το πέρας του χρόνου πως η λύση της προσλήψεως χιλιάδων επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ) δεν ήταν ούτε οικονομικά συμφέρουσα, ούτε επιχειρησιακά αποδοτική, καθώς οι απαιτούμενες «ειδικές δεξιότητες» δεν εξασφαλίστηκαν ώστε να δικαιολογείται η επένδυση.

Πρόσφατα δε, η αδυναμία συνεχίσεως της ανανέωσης του επαγγελματικού προσωπικού του στρατεύματος μέσω νέων προσλήψεων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, επανάφερε τη συζήτηση για την ανάγκη αυξήσεως της στρατιωτική θητείας ώστε να αποκατασταθούν μερικώς τα λάθη και οι αβελτηρίες του παρελθόντος και να καταστεί εφικτή η στοιχειώδης λειτουργία του στρατιωτικού μηχανισμού.

Και αυτή ωστόσο η προοπτική μικρής αυξήσεως της θητείας έγινε αντικείμενο σφοδρής κριτικής εκ μέρους μερίδας του πολιτικού συστήματος και όχι μόνο, σπεύδοντας να εκφράσουν εκ προοιμίου την αντίθεση τους, αποδεικνύοντας πως στη χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας» απουσιάζει, όχι μόνο η συναίσθηση της πραγματικότητας αλλά και το ενδιαφέρον για τη διόρθωση των κακώς κειμένων, εφόσον αυτό δεν μας βολεύει…

Επειδή ωστόσο η ανάγκη παραμένει, σε πείσμα όσων θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο του πολέμου ή κάποιας μορφής κατάσταση απειλής ασφαλείας που θα εμπλέξει τις Ένοπλες Δυνάμεις πιστοί στο δόγμα «σιγά μην γίνει πόλεμος στρατηγέ», είναι απαραίτητη η επανέναρξη των διαδικασιών μελέτης του θέματος ώστε να επιτευχθεί ο τελικός στόχος που δεν είναι άλλος η επαναφορά της θητείας σε ικανοποιητικά επίπεδα, που θα εξασφαλίζουν τόσο την αριθμητική επάρκεια των Ε.Δ. όσο και την ανάγκη ουσιαστικής εκπαιδεύσεως των κληρωτών. Το θέτουμε «κομψά» καθότι γνωρίζουμε ότι τα στρατιωτικά επιτελεία έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες και έχουν ενημερώσει αρμοδίως την πολιτική ηγεσία.

Ειδικά για την εκπαίδευση είναι ανάγκη να γίνουν κάποιες επισημάνσεις: Με δεδομένο πως για την ολοκλήρωση ενός πλήρους κύκλου εκπαιδεύσεως απαιτούνται 6 μήνες, καθώς επίσης και πως πρέπει ο στρατιώτης να ολοκληρώσει δύο συνεχόμενους κύκλους εκπαίδευσης ώστε να είναι αξιόμαχος. Ανεξαρτήτως κλίματος και εποχής, ο ελάχιστος χρόνος θητείας ορίζεται στους 12 μήνες ΟΛΩΝ σε μονάδα πρώτης γραμμής. Ως τέτοιες ορίζονται οι μονάδες του Δ’ ΣΣ, της ΑΣΔΕΝ, της ΕΛΔΥΚ καθώς και οι μονάδες που αποτελούν στη στρατηγική εφεδρεία της χώρας συμπεριλαμβανομένων των Ειδικών Δυνάμεων.

Αν σε αυτές προσθέσουμε ένα διάστημα 1-2 μηνών σε Κέντρα Εκπαίδευσης (ΚΕΝ και ΕΚΕ), καθώς επίσης και ένα επιπλέον διάστημα 4-5 μηνών σε μονάδες του εσωτερικού προκειμένου και αυτές να διατηρήσουν ένα αποδεκτό βαθμό επανδρώσεως και ετοιμότητας η επιθυμητή διάρκεια της θητείας ορίζεται στους 18 περίπου μήνες για τον Ε.Σ. όσο ήταν προ της λήψης της απόφασης για την μείωση της. Σίγουρα πάντως μεγαλύτερη της σημερινής διάρκειας, κάτι το οποίο γνωρίζουν οι πάντες, ασχέτως του τι δηλώνεται απο επίσημα χείλη επισήμως.

Εννοείται πως η στρατιωτική ηγεσία πρέπει να κλείσει τα αυτιά της στις αιτιάσεις των διαφόρων πολιτικών και κομματικών μορφωμάτων, νεολαιών, οργανώσεων κ.λπ. Το ελάχιστο που μπορεί να πράξει είναι να διατυπώσει ξεκάθαρα τη θέση της και οι υπεύθυνοι για την πολιτική απόφαση να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Επί τη ευκαιρία δηλώνουμε αντίθετοι προς τη διαδεδομένη αντίληψη περί μειώσεως της στρατιωτικής θητείας χάριν ψηφοθηρικών σκοπιμοτήτων καθώς αυτή ελάχιστα επηρέασε και επηρεάζει την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος.

Συμπερασματικά, ένα κράτος που θέλει να επιβιώσει δεν μπορεί να προσαρμόζεται στην εκάστοτε «μόδα», σε υπερεθνικά κελεύσματα ή/και επιταγές που έχουν στοχοποιήσει τη στρατιωτική ισχύ τη στιγμή που πλήθος παραγόντων που συνιστούν κατά κοινή παραδοχή δυνητική ή πραγματική απειλή, αλλά να προβαίνει στις κινήσεις εκείνες που επιτάσσει η ευθύνη απέναντι στο Έθνος και τον Λαό που εκπροσωπεί.

Και οι κινήσεις αυτές πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, την αξιολόγηση των κινδύνων και απειλών και στην ανάγκη για εξασφάλιση της εθνικής επιβίωσης. Το καμπανάκι έχει ήδη χτυπήσει και οι μελλοντικές γενιές θα κρίνουν αυστηρά κάθε παράλειψη και ολιγωρία.

Και να θυμόμαστε πάντα αυτό που ΟΛΟΙ έχουμε διαπιστώσει εξ εμπειρίας, ασχέτως της θετικής ή αρνητικής προδιάθεσης απέναντι στο ζήτημα της θητείας: Μετά την απόλυση από τις Ένοπλες Δυνάμεις, στη συντριπτική του πλειοψηφία οι αναμνήσεις είναι όμορφες και τους ανθρώπους που γνωρίζεις στα δύσκολα, συχνά τους διατηρείς δίπλα σου για μια ζωή… Άλλο είναι το πως θα μετατραπεί η θητεία σε μια παραγωγική περίοδο της ζωής των νέων ανθρώπων και άλλο η μηδενιστική αντιμετώπιση.

Πηγή

26 σχόλια:

Ανώνυμος 20 Οκτωβρίου 2013 στις 10:56:00 π.μ. EEST  

Το σύστημα στράτευσης έχει καταρρεύσει και είναι υποκρισία τα όσα λέγονται περί του αντιθέτου. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή στον στρατό πηγαίνει οποιος θέλει όποτε θέλει εαν θέλει. Το να αποφύγει κανείς την θητεία είναι πολύ εύκολο ακόμα και για τους μη έχοντες, μια και τα παράθυρα του νόμου που έγιναν για ψηφοθηρικούς λόγους είναι τεράστια Δεν είναι πολύς καιρός όπου νεόκοπος "τραγουδιστής" ( ο οποίος μάλιστα τελευταία κάνει και δηλώσεις για το πόσο "άντρας" είναι ) πήρε τρελλόχαρτο σε χρόνο dt επειδή οι αισχροί στρατοκράτες του ζήτησαν να κόψει τα μαλλιά του !!!!! (τα οποία προφανώς αποτελούν το μεγάλο ατού της καριέρας μια μια και από φωνη......)
Αλλά και από όσους αποφασίζουν να καταταγούν οι περισότεροι με βάση τα νέα "κοινωνικού χαρακτήρα μέτρα" υπηρετούν στο ακριτικό Πεντάγωνο ή στην πρώτη γραμμή της θήβας και της Τρίπολης. Για να μην θυμηθούμε άλλες εποχές όχι πολυ μακρινές όπου η Σαλαμίνα θεωρούνταν "ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ" με μειωμένη θητεία . Την ίδια ώρα που οι ηλίθιοι "άνευ βύσματος" ξεχασμένοι απο θεούς και ανθρώπους έλιωναν στα σύνορα καλύπτοντας 3και 4 θέσεις στις υποστελεχωμένες μονάδες τους.
Υπο αυτές τις συνθήκες η αύξηση της θητείας δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα παρά μόνο την δυνατότητα σε πολιτικούς και στρατιωτικούς να αυξήσουν τα ρουσφετάκια και τις εξυπηρετήσεις τους. Ας βελτιωθεί πρώτα η διαχείρηση των ανθρωπίνων πόρων ας κλείσουν τα παράθυρα των αναβολών των Ι5 και έτσι και το προσωπικό θα βρεθεί και η εκπαίδευση θα είναι καλύτερη

Ανώνυμος 20 Οκτωβρίου 2013 στις 3:44:00 μ.μ. EEST  

Για να μην κρυβόμαστε, η θητεία δεν δημιουργεί μαχητές και δεν φταίει το 9μηνο για αυτό. Και 3 χρόνια να ήταν πάλι το ίδιο αποτέλεσμα θα υπήρχε. Η αύξηση της θητείας θα εξυπηρετήσει μόνο το κομματικό κράτος καθώς θα ενισχύσει την ανάγκη πελατειακών σχέσεων. Εαν υπήρχε ειλικρινές ενδιαφέρον θα γινόταν μια πραγματική αναδιοργάνωση του στρατού και όχι αυτή η παρωδία που αποφασίστηκε και θα γινόταν πραγματική εκπαίδευση.

Ανώνυμος 20 Οκτωβρίου 2013 στις 5:10:00 μ.μ. EEST  

Όταν η θητεία κατέβει στο εξάμηνο να τα ξαναπείτε...

Ανώνυμος 20 Οκτωβρίου 2013 στις 5:33:00 μ.μ. EEST  

Ας γίνει δημοψηφισμα όπως στην Ελβετία, για το αν πρεπει να παραμεινει υποχρεωτική ή όχι...

AXEΡΩΝ 20 Οκτωβρίου 2013 στις 7:55:00 μ.μ. EEST  

Εἴπα κι΄ἐγώ,δεν θα ἑμφανιστεί καμμιά σπαρτακειάδα...

Ανώνυμος 21 Οκτωβρίου 2013 στις 10:47:00 π.μ. EEST  

"Το σύστημα στράτευσης έχει καταρρεύσει και είναι υποκρισία τα όσα λέγονται περί του αντιθέτου"

"για να μην κρυβόμαστε, η θητεία δεν δημιουργεί μαχητές και δεν φταίει το 9μηνο για αυτό. Και 3 χρόνια να ήταν πάλι το ίδιο αποτέλεσμα θα υπήρχε"

δεν έχει κανείς να πει κάτι στα άνω σχόλια. η στρατιωτική ηγεσία μέσα απο μια ανοργάνωτη κίνηση των ψηφοθηρικών υπαμ υπάκουσε άνευ αντιλογίας στο σημερινό χάλι.
η ίδια μέσα απο μια διαδικασία 20 και πλέον ετών είχε κάνει τα πάντα που περνούσαν απο τα χέρια της για να καταστήσουν τον έλληνα έφεδρο ΑΧΡΗΣΤΟ και το έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό.

ποιός θα δικαστεί απο τους άνω; μόνο ο κλέφτης υπαμ θα τιμωρηθεί; οι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ που κατάφεραν τους 99/100 έφεδρους να μην ξέρουν να επιβιώσουν ΜΙΑ μέρα μάχης;

πρέπει να γίνει αναγέννηση της θητείας. με πρόγραμμα, με μελέτες, με αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και με σοβαρές ποινές όλων όσων αποτύχουν ή προσπαθούν για το αντίθετο.

η αποστολή των ΕΕΔ δεν είναι η φύλαξη των συνόρων. αυτή είναι η λογική μεσηλίκων γυναικών και αστράτευτων. ο στρατός δεν είναι συνοριοφυλακή.
σκοπός του στρατού είναι ο οργανωμένος ΦΟΝΟΣ σε μεγάλη κλίμακα και μέσα. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.

το πώς η πολιτεία θα χρησιμοποιήσει τον στρατό αυτό πρέπει να είναι ΑΔΙΑΦΟΡΟ και στον στρατό και τους ΕΦΕΔΡΟΥΣ. το πώς ο στρατός θα χτίσει φονιάδες πρέπει επίσης να είναι αδιάφορο στην πολιτεία.

ο έφεδρος πρέπει να περνάει πρόγραμμα στρατικοποίησης. όχι την μλκ που μαθαίνουν οι δκτες συνταγμάτων στα κέντρα βάδην, οπλοασκήσεις, και λοιπά χρήσιμα πράγματα στον στρατό του Ναπολέοντα πριν 300 χρόνια, αλλά πώς να σκοτώνεις άλλον άνθρωπο απο το μισό μέτρο έως το χιλιόμετρο με μοντέρνα μέσα. η εκπαίδευση αυτή να συνεχίζεται στις μονάδες με ένταση και διαρκή επανάληψη.

και τρόποι υπάρχουν και γίνεται και σε μικρό χρονικό διάστημα όπως δείχνουν οι θητείες της Ελβετίας και της Φιλανδίας.

επιτέλους ας πάρει κάποιος στρατιωτικός θέση και να επιμείνει σε αυτή και ας φτάσει μέχρι την ολοκληρωτική παραίτηση όλων των στρατιωτικών. τι σκατά υπάρχει στρατός αν δεν καλύπτει την βασική αποστολή του;;;;

ένα σωστό στρατιωτικό πρόγραμμα θα βάλει και την κοινωνία στην θέση της που έχει βαρεθεί να χάνει το χρόνο της. δεν φταίει ο πελάτης αλλά ο μαγαζάτορας αν το μαγαζί πάει για λουκέτο. ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕ στο γεεθα!!!!!!! έλεος πια!!!!!

μηδενιστής.

Μηχανικός 21 Οκτωβρίου 2013 στις 7:02:00 μ.μ. EEST  

Πολύ ενδιαφέροντα τα σχόλια των αναγνωστών. Απλά νομίζω κάπου χάνουμε την μπάλα.

Κάποιος είπε πως δεν ωφελεί να αυξηθεί η θητεία αν δεν αυξηθεί η εκπαίδευση. Μέγαλο λάθος. Δυστυχώς πρέπει να αυξηθεί δραματικά και η θητεία, δηλαδή ο αριθμός των στρατεύσιμων.

Ο στρατός αυτήν την στιγμή αποτελείται από περίπου 85 χιλιάδες προσωπικό, εκ των οποίων οι οπλίτες είναι κάτω απο 60 χιλιάδες. Αυτός ο αριθμός είναι απολύτως ανεπαρκής για να προστατεύσει την ελληνική επικράτεια από τον Έβρο μέχρι το τελευταίο νησί του αιγαίου. Πολύ απλά ΔΕΝ φτάνουν.

Αν υπολογίσει κάποιος ότι ένα πιθανό επεισόδιο με την Τουρκία θα διαρκέσει από λίγες ώρες μέχρι λίγες μέρες, τότε είναι προφανές ότι ο μόνος στρατός που θα πολεμήσει είναι αυτός που ήδη υπάρχει. Ούτε εφεδρείες, ούτε τίποτα.

Οπότε εκτός από την εκπαίδευση πρέπει να αυξηθεί και η θητεία. Άμεσα και επιτακτικά.

ΥΓ: Μηδενιστή ωραία τα λες, αλλά προσπάθησε να περιορίσεις το μέγεθος των σχολίων σου. Στο τέλος δεν θα σε διαβάζει κανένας...

Ανώνυμος 21 Οκτωβρίου 2013 στις 8:39:00 μ.μ. EEST  

Η θητεία δεν αυξάνεται με τίποτα , το πιο πιθανό είναι να καταργηθεί να κλείσουν εκατοντάδες μονάδες και να πάμε σε ένα μικρότερο και ευέλικτο στράτευμα αυτό θέλει και η τρόικα άλλωστε.Αυτοί που πραγματικά πιστεύουν ότι η θητεία θα αυξηθεί δεν ξέρουν τι τους γίνεται εδώ μειώνουν την θητεία για περίπου δέκα χρόνια αν δε κάνω λάθος από τους 18 μήνες πήγε στους 9 λέτε έτσι ξαφνικά να αλλάξουν τον σχεδιασμό τους για πλήρως επαγγελματικό στρατό εδώ και 15 χρόνια , τι να πω λίγο δύσκολο μου φαίνεται.Εγώ προσωπικά δεν υπηρέτησα στον στρατό γιατί πήρα απαλλαγή και έτσι δεν ξέρω τι ακριβώς εκπαίδευση γίνεται στα στρατόπεδα , φίλοι μου πάντως και συγγενείς που έχουν υπηρετήσει στο πεζικό προσφάτως αλλά και παλιότερα που ήταν 18 μήνες μου είπαν ότι δεν έμαθαν τίποτα , άχρηστο χρόνο το περιέγραφαν , εξαίρεση μόνο ένας ξαδελφός μου που υπηρέτησε σαν αλλεξιπτωτιστής πολύ παλιά όμως. Τότε οι μισοί απο αυτούς που πήγαιναν μου είπε δεν περνούσαν την εκπαίδευση , αλλά πως να το κάνουμε δεν είναι όλοι για ειδικές δυνάμεις ούτε καν οι μόνιμοι πόσο μάλλον οι κληρωτοί. Εν πάση περιπτώση αυτά δεν έχουν σημασία η στρατιωτική θητεία θεωρείται ένας αναχρονιστικός και άχρηστος θεσμός από τους περισσότερους και για αυτό έχει καταργηθεί χώρια που ακούγεται ότι πανευρωπαικά σχεδιάζουν να μειώσουν το μέγεθος του στρατού τους και να λειτουργούν οι ευρωπαικοί στρατοί σαν μία μονάδα. Και κάτι τελευταίο δεν ξέρω αν έχει γίνει αντιληπτό από τους περισσότερους αλλά ούτε οι πολιτικοί ούτε η στρατιωτική ηγεσία δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο πεζικό για την άμυνα της χώρας όλοι βασίζονται στην πολεμική αεροπορία και το ναυτικό(ειδικά τώρα λόγω ΑΟΖ) που αποτελούνται πλέον σχεδόν αποκλειστικά από επαγγελματίες, το αν είναι αυτό σωστή η λάθος επιλογή θα φανεί στο μέλλον πάντως τόσο οι έλληνες πιλότοι όσο και ειδικές δυνάμεις του ναυτικού θεωρούνται από τους καλύτερους παγκοσμίως.

Ανώνυμος 22 Οκτωβρίου 2013 στις 9:22:00 π.μ. EEST  

@Μηχανικός

"Κάποιος είπε πως δεν ωφελεί να αυξηθεί η θητεία ...δηλαδή ο αριθμός των στρατεύσιμων"

γιατί να γεμίζουμε στρατόπεδα με άχρηστο κόσμο; 100 νέοι δεν νικούν 10 εκπαιδευμένους.

"Πολύ απλά ΔΕΝ φτάνουν."

πόσοι φτάνουν; πόσοι θα κάθονται σπαταλώντας το χρόνο τους σε νησιά και χωριά περιμένοντας τον κακό λύκο; η τεράστια θητεία δεν είναι λύση, η εκπαιδευμένη εφεδρεία είναι.
το ισραήλ έχει ίδιο στρατό με μας (και με τις γυναίκες μέσα) αλλά έχει 600,000 εφεδρείες που μαζεύει σε 48-72 ώρες.

"Αν υπολογίσει κάποιος ότι ένα πιθανό επεισόδιο με την Τουρκία θα διαρκέσει από λίγες ώρες μέχρι λίγες μέρες"

μεγάλος μύθος αυτό το σενάριο. σιγά μην σταματήσουν οι τούρκοι. για ποιό λόγο;;;; θα τους κάνει νταντά οι ΗΠΑ; 40 χρόνια ο ΟΗΕ τους κάνει νταντά για την β κύπρο. στα π@π@ρια τους.

"Μηδενιστή ωραία τα λες, αλλά προσπάθησε να περιορίσεις το μέγεθος των σχολίων σου. Στο τέλος δεν θα σε διαβάζει κανένας..."

δεν γράφω για να φτιάξω φαν κλάμπ οπότε δεν έχω και κανόνες. πιθανό η νέα χρονιά να με βρει στην αραβική χερσόνησο οπότε και δεν θα γράφω και καθόλου...

μηδενιστής.

Ανώνυμος 22 Οκτωβρίου 2013 στις 9:24:00 π.μ. EEST  

"Εγώ προσωπικά δεν υπηρέτησα στον στρατό γιατί πήρα απαλλαγή και έτσι δεν ξέρω τι ακριβώς εκπαίδευση γίνεται στα στρατόπεδα , φίλοι μου πάντως και συγγενείς που έχουν υπηρετήσει στο πεζικό"

χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

τελικά όλοι στην ελλάδα έχουν άποψη ακόμα και οι παιδεραστές για τα θύματα.

μηδενιστής

TED 22 Οκτωβρίου 2013 στις 1:37:00 μ.μ. EEST  

@ Ανώνυμο 21 Οκτωβρίου 2013 - 8:39:00 μ.μ. EEST

"ούτε οι πολιτικοί ούτε η στρατιωτική ηγεσία δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο πεζικό για την άμυνα της χώρας όλοι βασίζονται στην πολεμική αεροπορία και το ναυτικό"

Αρχηγέ, δε σε μέφομαι για το γεγονός ότι είσαι αστράτευτος, αλλά αν θες να κάνεις σοβαρή κουβέντα σε τέτοιον ιστοτότοπο αμυντικού ενδιαφέροντος, θα πρέπει να μάθεις κάποιες βασικές έννοιες.

Άλλο ο ΣΤΡΑΤΌΣ (ή "Στρατός ξηράς", ή "χερσαίες δυνάμεις"), που είναι κλάδος όπως και η ΠΑ ή το ΠΝ, και άλλο το ΠΕΖΙΚΟ. Το Πεζικό είναι μόνο ένα από τα όπλα του Στρατού (το παλαιότερο, και σήμερα ομολογουμένως ο φτωχός συγγενής).

Επί της ουσίας: κανένα έδαφος δεν μπορεί να καταληφθεί / κρατηθεί χωρίς χερσαίες δυνάμεις και ειδικότερα χωρίς πεζικό.

Ανώνυμος 22 Οκτωβρίου 2013 στις 1:51:00 μ.μ. EEST  

μηδενιστή γελάσαμε,
πότε είπες ότι φεύγεις για αραβική χερσόνησο? μήπως και ησυχάσουν τα ματάκια μας από τα σχόλια σου και τα γελάκια σου. αλήθεια στη ΣΕΑΠ δεν σε έλεγαν "γελαδερό"? γιατί όταν είμασταν εμείς ούτε γκριμάτσα δεν κάναμε, εσύ άραγε γέλαγες τότε? ή δεν τολμούσες και τα βγάζεις τώρα ή σε έπιασαν τα μέτρα παπαντρέου που είχε κοπεί το καψώνι και η καμπάνα πήγαινε σύννεφο μόνο και μόνο αν αγριοκοίταζες τον ΥΕΑ?

Ανώνυμος 22 Οκτωβρίου 2013 στις 3:09:00 μ.μ. EEST  

@22 Οκτωβρίου 2013 - 1:51:00 μ.μ. EEST

μην κλαίς και μην κόψεις φλέβες, κάποιον θα βρεις να ζαλίζεις. ναι και μια φώτο με γελάκια για τον τοίχο σου όταν θα σου λείπω http://smartbitchestrashybooks.com/images/uploads/creepy-stare-cage.jpeg

δεν ήμουν ΣΕΑΠ, πώς σου ήρθε αυτό; δεν έχω πιάσει καν όπλο - δεν ξέρω αν μετράει το πλαστικο τύπου κάουμπόυ που είχα μικρός. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

μηδενιστής



AXEΡΩΝ 22 Οκτωβρίου 2013 στις 3:19:00 μ.μ. EEST  

@22 Οκτωβρίου 2013 - 1:51:00 μ.μ. EEST
Δέν ἔχεις πού ἀλλού να βγάλεις ἀπωθημένα;

Ανώνυμος 22 Οκτωβρίου 2013 στις 4:06:00 μ.μ. EEST  

@ΑΧΕΡΩΝ

μην μου διώξεις το παιδί. είναι μικρό και ευαίσθητο. μόνο με φροντίδα και στοργή!!!! μόνο

μηδενιστής

TED 22 Οκτωβρίου 2013 στις 4:27:00 μ.μ. EEST  

@ μηδενιστή

Και άλλοι φύγαμε στο εξωτερικό, αλλά αυτό δε μας εμποδίζει να διαβάζουμε το αγαπητό Εν Κρυπτώ και να γράφουμε εδώ μέσα. Ίσα-ίσα, είναι άλλος ένας δίαυλος επικοινωνίας με την Πατρίδα.

Σκέψου το!
Μην αφήσεις ορφανή καμμία θαυμάστριά σου...

Οδυσσέας 22 Οκτωβρίου 2013 στις 4:37:00 μ.μ. EEST  

Παρακαλώ να επσιτρέφουμε σιγά σιγά στη σοβαρότητα...

Ανώνυμος 22 Οκτωβρίου 2013 στις 4:40:00 μ.μ. EEST  

Τις συγνώμες μου

μηδενιστής

Ανώνυμος 22 Οκτωβρίου 2013 στις 4:53:00 μ.μ. EEST  

@TED

δεν παίζει αδερφέ. είναι κλειστά όλα χώρια που είναι 6ήμερο, 14ωρο.

επίσης μην γράφεις για θαυμάστριες - η γυναίκα μου κυκλοφορεί με scholl νοσοκόμας. πονάει...

μηδενιστής


Ανώνυμος 22 Οκτωβρίου 2013 στις 9:24:00 μ.μ. EEST  

TED πολύ σωστή η παρατηρησή σου στον στρατό ξηράς αναφερόμουν αλλά μου ξέφυγε, δεν πειράζει όμως αυτό δεν έχει σημασία , αυτό που ήθελα να πω είναι το εξής η θητεία δεν αυξάνεται να καταργηθεί μπορεί να αυξηθεί όχι είναι θέμα απόφασης που έχει παρθεί εδώ και χρόνια( μείωση της θητείας ,πρόσληψη εποπ κτλ)και όπως καταλαβαίνεις η απόφαση αυτή δεν αλλάζει ειδικά τώρα λόγω Τρόικας.


Αγαπητέ μου μηδενιστή δεν είμαι παιδεραστής και δεν ξέρω την άποψη που έχουν για τα θυματά τους , αν είσαι εσύ παιδεραστής να μας την πείς .
Επίσης επειδή απαλλάχτηκα δεν σχολίασα εμπειρίες που δεν έζησα αλλά αναφέρθηκα σε απόψεις πολλών φίλων και συγγενών οι οποίοι επί τω πλείστον έχουν την ίδια άποψη δηλαδή ότι η θητεία είναι χάσιμο χρόνου .Τώρα αν εσύ έχεις άλλες εμπειρίες από την θητεία σου και θεωρείς ότι είναι χρήσιμη και ουσιαστική για την άμυνα της χώρας καλά έκανες και υπηρέτησες.

Ανώνυμος 22 Οκτωβρίου 2013 στις 9:57:00 μ.μ. EEST  

@ TED μαζί σου, γιατί παραπήρε φόρα.
ξέρεις ρε φίλε γιατί απαλλάχθηκε της στράτευσης και σίγουρα νόμιμα, για να γράφει ευθαρσώς περί απαλλαγής? βούλωσε το λοιπόν.
ΑΧΕΡΩΝ δεν βγάζω εδώ απωθημένα, απλά μιλάμε σοβαρά και τις περισσότερες φορές σωβρακοποιεί τη ζητήση. ώσπου ξεχύλισε το ποτήρι με τις βλακείες του, που χωρίς να γνωρίζει, λέει στον άλλο για παιδεραστές, χωρις να σκεφτεί τι σημαίνει αυτό και σε ποιόν το λέει.

Οδυσσέας 23 Οκτωβρίου 2013 στις 12:23:00 π.μ. EEST  

@ Ανώνυμο 9.24:
Η εκπλήρωση της στρατιωτικής υποχρέωσης προς την Πατρίδα δεν εξαρτάται από το γούστο του καθενός. Είναι υποχρέωση κάθε Έλληνα πολίτη από τα αρχαία χρόνια, και των σημερινών Ελλήνων πολιτών με βάση το άρθρο 4 του Συντάγματος. Όσοι υπηρετήσαμε είμαστε περήφανοι γι' αυτό, ανεξάρτητα από τις ατέλειες του συστήματος, γιατί συμμετείχαμε (και θα συμμετάσχουμε αν χρειαστεί) στην άμυνα της Πατρίδας.
Εσύ δεν το έπραξες. Δεν θα σου αμφισβητούσα το δικαίωμα να έχεις άποψη (έστω μειωμένης αξιοπιστίας) για τη θητεία, εάν είχες απαλλαγεί για αντικειμενικούς (π.χ. ιατρικούς) λόγους. Όμως από τα λεγόμενά σου (και συγκεκριμένα από τη φράση: "αν εσύ έχεις άλλες εμπειρίες από την θητεία σου και θεωρείς ότι είναι χρήσιμη και ουσιαστική για την άμυνα της χώρας καλά έκανες και υπηρέτησες") συνάγω ότι κατά τη γνώμη σου όποιος θεωρεί τη θητεία άχρηστη και ανούσια δικαιούται και να μην την υπηρετεί.
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι λοιπόν: είναι ήδη τραβηγμένο να έχει γνώμη για τη στρατιωτική θητεία κάποιος που απαλλάχθηκε από αυτήν, αλλά είναι μέγιστο θράσος να απαξιώνει τη στρατιωτική θητεία κάποιος που την απέφυγε με πλάγια μέσα. Αν λοιπόν απαλλάχθηκες για κάποιο αντικειμενικό λόγο, η άποψή σου είναι σεβαστή (παρ' ότι διαφωνώ μαζί της). Αν όμως πήρες απαλλαγή επειδή κατά τη γνώμη σου η στρατιωτική θητεία είναι "άχρηστη" (δηλαδή ως Ι5 ή με κάποιο ανάλογο κόλπο, αφού οι απόψεις περί χρησιμότητας της θητείας δεν είναι νόμιμος λόγος απαλλαγής), τότε είσαι ανάξιος να απευθύνεις το λόγο σε όσους την υπηρέτησαν. Σε αυτή την περίπτωση, άδειασέ μας τη γωνιά.

AXEΡΩΝ 23 Οκτωβρίου 2013 στις 12:38:00 π.μ. EEST  

@22 Οκτωβρίου 2013 - 9:57:00 μ.μ. EEST
Ὁ μηδενιστής ἔχει ἕνα στυλάκι,δέν ἀρέσει σε ὅλους,ἀλλά και δέν ἐπιτίθεται σε κανέναν.(ἐκτός ἀπό τον Φτωχό και μόνο κάου-μπόυ).
Ἔχεις ἐπιχειρήματα/ἀντεπιχειρήματα;
Ρίξτα,και ἄν μπορείς,τάπωσε τον.
Αὐτό ὅμως που κάνεις ἐσύ,εἶναι ἐπίμονη παρενόχληση,με εἰρωνείες και προσβολές,και μάλιστα ὅχι εὐθαρσῶς,ἀλλά ὑπό την κάλυψη της ἀνωνυμίας.
Γι΄αὐτό μίλησα για ἀπωθημένα.

Ανώνυμος 23 Οκτωβρίου 2013 στις 9:36:00 π.μ. EEST  

@ ΑΧΕΡΩΝ, καλημέρα,
ενώ ο μηδενιστής γράφει χωρίς την κάλυψη της ανωνυμίας.
επιχειρήματα/αντεπιχ/τα, στρατιωτικά δεν ξέρω όσα αυτός, α/φ, τεθ/να, όπλικά συστήματα κ.λπ, αλλά και τόση γκρίνια και χολή για όλους και για όλα πρώτη φορά αντιμετωπίζω. γιαυτό και η αντίδραση μου.

Ανώνυμος 23 Οκτωβρίου 2013 στις 10:13:00 π.μ. EEST  

@22 Οκτωβρίου 2013 - 9:24:00 μ.μ. EEST

"Αγαπητέ μου μηδενιστή δεν είμαι παιδεραστής και δεν ξέρω την άποψη που έχουν για τα θυματά τους , αν είσαι εσύ παιδεραστής να μας την πείς"

Φυσικά και δεν είσαι και ποτέ δεν είπα το αντίθετο. Είπα οτι στην ελλάδα όλοι έχουν άποψη μέχρι και οι πεδεραστές για τα θύματά τους. Τί σημαίνει αυτό: ακόμα και οι χειρότεροι των χειρότερων έχουν άποψη ακόμα και για τα ΙΔΙΑ θύματά τους χωρίς να τους απαγορεύει κάποιος.

Εσύ που δεν έχεις πάει στρατό για τον Α, Β, Γ λόγο έχεις άποψη για τις ΕΕΔ;;;;;; Sorry φίλε αλλά όχι . Υπάρχουν πολλές απόψεις και σεβαστές, αλλά αυτές που δεν έχει εμπειρία κάποιος απο το αντικείμενο, και μεταδίδει ιστορίες άλλων είναι για μένα ΜΗ-σεβαστές και αστείες.

"Τώρα αν εσύ έχεις άλλες εμπειρίες από την θητεία σου και θεωρείς ότι είναι χρήσιμη και ουσιαστική για την άμυνα της χώρας καλά έκανες και υπηρέτησες"

Φυσικά και έκανα καλό και υπηρέτησα. Εννοείται.

@ΑΧΕΡΩΝ
πλάκα πλάκα μόνο του ΦΚΜΚ φωνάζω, αλλά είναι γιατί πραγματικά τον θεωρώ πολύ ΑΝΩΤΕΡΟ απο οπαδό, και στεναχωριέμαι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ με τις μπούρδες της γραμμής που μας πετάει που και που...

μηδενιστής.

Μηχανικός 26 Οκτωβρίου 2013 στις 10:11:00 μ.μ. EEST  

Μηδενιστή

Το παράδειγμα του Ισραήλ που μου ανέφερες - ότι έχει τον ίδιο στρατό σε σχέση με την Ελλάδα - άρα δεν χρειαζόμαστε περισσότερο στρατό και εμείς, είναι τουλάχιστον ατυχές. Για να μην πω παντελώς ασόβαρο...

Το Ισραήλ είναι μια χώρα που έχει έκταση έξι φορές μικρότερη από την Ελλάδα και μια οριογραμμή που είναι πάνω από 10 φορές μικρότερη. Ακόμα και τον ίδιο στρατό να έχουμε με το Ισραήλ όπως λες (που ΔΕΝ έχουμε - ο Ισραηλινός στρατός έχει περισσότερο στρατό ξηράς), τότε είναι προφανές ότι αν αυτός ο αριθμός επαρκεί για την προστασία της ισραηλινής επικράτειας, για την προστασία της ελληνικής επικράτειας είναι απολύτως ανεπαρκής.

Αν σε αυτό λάβεις υπόψην, ότι μεγάλο μέρος της ελληνικής έκτασης αποτελείται από νησιά, σημαίνει ότι η δυσκολία συγκέντρωσης δυνάμεων από εφεδρείες αυξάνει κατά πολύ στα κρίσιμα σημεία.

Είναι άλλο να συγκεντρώνεις εφεδρείες σε μια χώρα που η μεγαλύτερη απόσταση με το αυτοκίνητο είναι 2 ώρες, και άλλο να συγκεντρώνεις εφεδρείες σε μια χώρα με 2000 νησίδες που η μεγαλύτερη απόσταση είναι 20 ώρες με το πλοίο.

Αυτά τα πολύ απλά. Για να μην λέμε ότι να'ναι...

ΥΓ: Φαντάζομαι ότι όταν γράφεις ένα σχόλιο, το γράφεις για να το διαβάζουν και άλλοι αναγνώστες. Και όχι για να το διαβάζεις μόνο εσύ και να χαίρεσαι. Για αυτό και σου ανέφερα ότι ίσως θα έπρεπε να περιορίσεις το μέγεθός. Αν δεν θέλεις, δημοκρατία έχουμε. Συνέχισε τον μονόλογο...

Μηχανικός

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP