Ποινή κάθειρξης 20 ετών στον Άκη Τσοχατζόπουλο

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Ποινή κάθειρξης είκοσι ετών (τη μέγιστη προβλεπόμενη από το νόμο στη συγκεκριμένη περίπτωση) επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, που κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση. Κατά την ανάγνωση της απόφασης ο πρόεδρος ανέφερε ότι το δικαστήριο με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία και τις απολογίες των κατηγορουμένων, έκρινε ότι ο πρώην υπουργός διέπραξε το αδίκημα της κατ' εξακολούθηση δωροδοκίας (που είναι παραγεγραμμένο), ζητώντας ωφελήματα για να καταρτιστούν συμβάσεις για τα TORM1 και τα υποβρύχια.

Κατά την κρίση του δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός ζητούσε ωφελήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Αμυνας από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001. Σύμφωνα με το δικαστήριο τα χρήματα που εισέπραξε και που διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών, επί σχεδόν μια δεκαετία, υπερβαίνουν το ποσό των 18 δισ. δραχμών.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός κρίνεται ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα προερχόμενη από κατ΄εξακολούθηση δωροδοκία, από κοινού και κατά μόνας, με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέλεσε την πράξη κατ΄επάγγελμα, γεγονός που σύμφωνα με τον νόμο, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη.

Ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι, εκτός από τον επιχειρηματία Παντελή Ζαχαριάδη και τον κύπριο δικηγόρο Σπύρο Χατζηνικολάου, που αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών. Στους άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση που κρίθηκαν ένοχοι επιβλήθηκαν ποινές καθείρξεως 6-13 ετών, ενώ μόνο στον Νίκο Ζήγρα αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, που διαφοροποιήθηκε σε σχέση με την πρόταση των εισαγγελέων μόνο για την κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσιοχατζοπούλου επιβάλλοντάς της μεγαλύτερη ποινή, οι ποινές έχουν ως εξής:

Ακης Τσοχατζόπουλος – Κάθειρξη 20 ετών
Αστέριος Οικονομίδης – Κάθειρξη 12 ετών
Ευφροσύνη Λαμπροπούλου – Κάθειρξη 13 ετών
Νίκος Ζήγρας – Κάθειρξη 6 ετών.
Γιώργος Σαχπατζίδης – Κάθειρξη 13 ετών
Αρετή Τσοχατζοπούλου – Κάθειρξη 12 ετών. (εισαγγελική πρόταση για 10ετή κάθειρξη)
Βίκη Σταμάτη – Κάθειρξη 12 ετών
Γιάννης Σμπώκος – Κάθειρξη 16 ετών
Ταλίτα - Μαρία Τσεκούρα – Κάθειρξη 10 ετών
Γιώργος Κωνσταντάτος – Κάθειρξη 10 ετών
Νίκος Γεωργουλάκης - Κάθειρξη 10 ετών
Οράτιος Μελάς - Κάθειρξη 10 ετών
Κωνσταντίνος Αντωνιάδης - Κάθειρξη 10 ετών

Τέλος, ποινές κάθειρξης 6 ετών στον καθένα επιβλήθηκαν στους Παναγιώτη Σταμάτη, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Φώτη Αρβανίτη και Νίκο Καρατζά.

Με στοιχεία από www.in.gr

9 σχόλια:

Μυκηναίος 8 Οκτωβρίου 2013 στις 9:14:00 μ.μ. EEST  

Ο Τσοχατζόπουλος και η εγκληματική οργάνωση στην οποία μετείχε (συμπεριλαμβάνεται το ένοχο τότε υπουργικό συμβούλιο) ξεκοκάλισαν ένα υποβρύχιο και κάτι παραπάνω.
Στη "δίκη" που έγινε δεν έδωσε τους στενούς φίλους, συνεργάτες και συναγωνιστές του.
Με αυτά τα δεδομένα ποιος πιστεύει ότι θα εκτίσει την ποινή του;
Η συνέχεια σύντομα στις οθόνες σας.

Manolis 9 Οκτωβρίου 2013 στις 1:21:00 π.μ. EEST  

Εγω, αν ημουν 70τοσο χρονων ,με λεγανε Ακη Τσοχατζοπουλο και ημουν ηδη καταδικασμενος στη φυλακη, με τη μιση μου οικογενεια προφυλακισμενη , θα πεταγα ΟΛΑ μου τα στοιχεια για το ΚΥΣΕΑ στην εδρα του δικαστηριου για να παρω μαζι μου μεσα φίλους, συνεργάτες και συναγωνιστές και δεν θα μ'ενοιαζε τιποτα. Εκτος βεβαια, εαν δεν ειχα καθολου στοιχεια , οποτε τι να πεταξω, καλυτερα να το παιζω τρελλος...

Ανώνυμος 9 Οκτωβρίου 2013 στις 2:12:00 π.μ. EEST  

Εύχομαι αυτός και η σοσια-ληστρική παρέα του, να σαπίσουν πίσω από τα σίδερα. Βέβαια, θα ήμουν ακόμη πιο ευτυχής εάν είχε συγκρατούμενους το γκόλουμ της Μέσης Γης (aka κύριος "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ") και λοιπούς διατελέσαντες ΥπΕθΑ που μασήσαν μπόλικο μαρούλι.

Alexandros 9 Οκτωβρίου 2013 στις 11:41:00 π.μ. EEST  

Μα αν δεν πετάξει τα στοιχεια, τι λέμε τώρα δηλαδή, όταν γίνεται ένα ΚΥΣΕΑ, ξέρουμε ποιοι παίρνουν μέρος και δεν μπορεί μόνον ένας να είναι ένοχος, ούτε χρειάζονται κρυφά στοιχεια, όλα βρίσκονται, τέλος πάντων, ο Ακης θα είναι έξω σε 2 χρονια, σύμφωνα με αναλύσεις δικηγόρων, αυτή είναι προφανώς η συμφωνία, διαπομπεύθηκε έχασε μερικά σπίτια, αλλα δεν μπορεί να μην έχει έξω κάποιες καβάτζες εκατομμυρίων, οποτε όταν βγει, θα μας χαιρετίσει όλους και θα πάει να μείνει στο Παρίσι μες την χλίδα και να περάσει όσο του μένει υπόλοιπο και case closed, που λένε και οι Αμερικανοι και οι υπόλοιποι ζάχαρη και αθώοι, GAP και Σημίτης και ποιος ξέρει ποιος άλλος! Συν τοις άλλοις "αποδόθηκε δικαιοσύνη" και ο λαουτζίκος μπορεί να σωπάσει λίγο ακούγοντας το 20 χρονια και να ξεχάσει ακόμα περισσότερο τα υπόλοιπα εκατοντάδες σκάνδαλα, που θάφτηκαν γρήγορα γρήγορα.

Ανώνυμος 9 Οκτωβρίου 2013 στις 12:35:00 μ.μ. EEST  

πιο πολύ θα κάτσουν μέσα η γυναικα του και η κορη του παρά αυτός...

Ανώνυμος 9 Οκτωβρίου 2013 στις 1:42:00 μ.μ. EEST  

Δεν ξέρω τι λένε οι αναλύσεις δικηγόρων αλλά ο Άκης έφαγε και δήμευση περιουσίας...
Περιουσία δεν είναι μόνο τα σπίτια αλλά και οι τραπεζικοί λογαριασμοί.
Άρα είτε βγει σε τρία χρόνια είτε σε δεκατρία, θα είναι άφραγκος.

Alexandros 9 Οκτωβρίου 2013 στις 5:06:00 μ.μ. EEST  

@1:42:00 μ.μ

Δε σε βλέπω πολύ ενημερωμένο, δημεύθηκαν οι περιουσιες που είχαν κατασχεθεί......τα υπόλοιπα??
Όσον αφορά τους τραπεζικούς λογαριασμούς, νομίζω πως ο Gap στην τράπεζα έχει δηλώσει ότι έχει 16 χιλιάδες Ευρώ και ο Σαμαράς 120 χιλιάδες, αν νομίζετε ότι είναι αστείο απλώς μπείτε στα αρχεία της βουλής, παρόμοια ποσα αναλογούν σε όλους, θα τα διαβάζετε και δεν ξέρω αν θα θέλετε να βάλετε τα γέλια η τα κλάματα!

Ανώνυμος 9 Οκτωβρίου 2013 στις 5:38:00 μ.μ. EEST  

Ρε Αλέξανδρε, το λέει στην απόφαση του δικαστηρίου: του βρήκαν τις μίζες για όλες τις συμβάσεις μεταξύ 1997 και 2001. Συνολικά 18 δις δραχμές ή 53 εκατομμύρια Ευρώ. Αυτά βρέθηκαν στον Τσοχατζόπουλο και όσα απέμειναν (από ξοδέματα και αγορές σπιτιών) δημεύονται.
Μαζί με τους λογαριασμούς του Τσοχατζόπουλου ανοίχτηκαν και οι λογαριασμοί όσων τον "εξυπηρετούσαν" κρύβοντας τα λεφτά. Άρα δύσκολο να παίζουν καβάτζες. Ίσως από παλιότερες μίζες όταν ήταν στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Alexandros 9 Οκτωβρίου 2013 στις 7:24:00 μ.μ. EEST  

Το δικαστήριο είπε πως ο Τσοχατζόπουλος ζημίωσε το Ελληνικό δημόσιο κατά 55 εκατομμύρια Euro, όχι ότι πήρε 55 εκατομμύρια σε μίζες, το πως κρίθηκαν τα ποσα εξαρτάται από τα στοιχεια που εμφανίστηκαν, αλλα ήταν μονο τόσα τα ποσα? Και η ερώτηση στοχεύει στο να θίξει το κόστος των υποβρυχιων αυτών καθεαυτών, γιατί κόστιζαν 2.2 dis, αν όμως δεν είχαν πέσει οι μίζες, αν οι διαπραγματεύσεις είχαν γίνει αλλιώς, μπορεί να κόστιζαν λιγότερο εν τελει?

Δεν ξέρουμε,

Η άλλη ερώτηση είναι η εξής και πρέπει κάποιος να είναι δικηγόρος και να μας πει υπεύθυνα. Ποια περιουσια του Ακη δημεύεται? Μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο, να δημεύσει περιουσια κάποιου ατόμου στο εξωτερικό ύστερα από δικαστική απόφαση? Μπορεί να ανοίξει λογαριασμούς του? Μπορεί να δημεύσει ακίνητη περιουσια του?

Οποιος γνωρίζει ας μας διαφωτίσει

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP