Τελική φάση άσκησης "Παρμενίων 2013" στη Λέσβο

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

H τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2013» στη νήσο Λέσβο διεξήχθη στο Πεδίο Βολών – Ασκήσεων «Καμμένο Δάσος», παρουσία του ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μ. Κωσταράκου, του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγου Α. Τσέλιου και του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη.

Κατά την διάρκεια της τελικής φάσης εκτελέστηκαν πυρά Μονάδων Πυροβολικού και αρμάτων μάχης του ΣΞ, καθώς και επιθετικών Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού. Ακολουθούν φωτογραφίες:

Τριάδα F-16


Αεροσκάφος A-7 Corsair σε ρόλο CAS

Ζεύγος Ε/Π AH-64 Apache


Απογείωση ελικοπτέρου CH-47 Chinook.


Βολή άρματος μάχης Μ48Α5 MOLF
































24 σχόλια:

Ανώνυμος 4 Οκτωβρίου 2013 στις 7:37:00 μ.μ. EEST  

Ωραίο να βλέπεις ότι οι ΚΟυρσάροι είναι ακόμα μάχιμοι! Go SLUF!

Ανώνυμος 4 Οκτωβρίου 2013 στις 9:36:00 μ.μ. EEST  

Οι Κουρσαροι επρεπε να ειχαν αποσυρθει το 2010. Δεν εχουν πιθανοτητες επιβιωσης στο σημερινο πεδιο της μαχης, τους κραταμε επειδη πρεπει να δειχνουμε στους τουρκους οτι εχουμε πολλα μαχητικα α/φη.

Οταν οι τουρκοι εχουν παραγγελει τα Φ-35 και εκσυγχρονιζουν τα Φ-16 τους εμεις εδω δεν ειναι να θαυμαζουμε οτι κραταμε ακομη τα Α-7. Μαζι με τα αλλα λαθη μας π.χ αρματα χωρις πυρομαχικα, τα 4 υποβρυχια ξηρας κτλ μια μερα θα φαμε τα μουτρα μας.
Γιαννης

Ανώνυμος 4 Οκτωβρίου 2013 στις 9:50:00 μ.μ. EEST  

" καμένο δάσος" χειμώνας ΄81, λάσπη μέχρι το γόνατο και νυκτερινές βολές με όλμους 4.2". την επομένη βολές με αντιαρματικά. που΄ναι τα χρόνια εκεινα? τότε γκρινιάζαμε και βρίζαμε, τώρα τα νοσταγλούμε.

Ανώνυμος 5 Οκτωβρίου 2013 στις 12:17:00 π.μ. EEST  

Γιάννη μην υποτιμάς τους Κουρσάρους.
Έχουν μεγάλη ακτίνα δράσης, έχουν πολύ καλές ικανότητες ελιγμών και πανω απ' όλα κουβαλάνε σχεδόν 7 τόνους φορτίο. Για να το κουβαλήσει αυτό το φορτίο ένα F-35, πρέπει να φορέσει εξωτερικούς φορείς και άρα να χάσει το πλεονέκτημα στελθ. Αλλιώς κουβαλάει το πολύ 1,5 τόνο στις αποθήκες.
Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνουν 7 τόνοι φορτίο, ένας Κουρσάρος μπορεί να κουβαλήσει ως και 30 βόμβες Mk82 των 500 lb σε μία και μόνο έξοδο. Δηλαδή μια τετράδα Κουρσάρων μπορεί να αφήσει 120 βόμβες σε μια ακτή αποβάσεως... Σε μια δεδομένη στιγμή, αυτό μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ της νίκης και της ήττας.

Ανώνυμος 5 Οκτωβρίου 2013 στις 12:34:00 π.μ. EEST  

Φωτό με Αβραμό 16 vs Φωτό άνευ Αβραμό 22

Πάλι καλά που "νίκησε" το "άνευ"....αν και θα ήθελα καλύτερο σκορ με μονοψήφιο αριθμό φωτό-Αβραμό.

Εξάλλου η άσκηση λέγεται Παρμενίων και όχι Αβραμίων.

Ανώνυμος 5 Οκτωβρίου 2013 στις 1:06:00 π.μ. EEST  

Kαι ένα τουρκικό F-16 μπορεί να κουβαλήσει 4 ΑΙΜ-120. Άραγε ένα Α-7 θα μπορέσει να του ξεφύγει ??

Με 30 ΜΚ-82 αναλογίσου τι ευελιξία και εμβέλεια έχει ένα Α-7. Σήμερα ένα α/φος δεν έχει σημασία πόσες ΜΚ-82 μεταφέρει αλλά τι RCS έχει, τι ηλεκτρονικά, πόσα stand off όπλα μπορεί να μεταφέρει.

Πότε είδες τελευταία φορά Α-7 με 30 ΜΚ-82 ??
Γιάννης

Ανώνυμος 5 Οκτωβρίου 2013 στις 8:33:00 π.μ. EEST  

Όσον αφορά τους Κουρσάρους.
Όλοι έχετε στο μυαλό σας μια ενδεχόμενη αναμέτρηση Ελλάδας-Τουρκίας.
Αν ΚΑΙ εκεί μπορούν να αποδειχτούν χρήσιμοι, πόσο πολύτιμοι θα μπορούσαν να αποδειχτούν σε ένα σενάριο στυλ Συρίας, όπου η χώρα αντιμετωπίζει αντάρτικο από μουσουλμάνους εξτρεμιστές υποστηριζόμενους από γειτονικές (και όχι μόνο) χώρες ; Θα στείλεις εκεί τα -πανάκριβα- F-16 για να βομβαρδίσουν ; Έχετε δει τι αεροσκάφη χρησιμοποιούν οι Σύριοι ;
Εκεί χρειάζεσαι ένα low-tech αεροσκάφος, το οποίο θα μπορείς να υποστηρίξεις ΕΣΥ, όπως και επαρκές απόθεμα βομβών.
Επίσης, πόσο δύσκολο είναι να κατασκευάζουμε εγχώρια συλλογές αντίστοιχες των JDAM για μετρατροπή όλων των βομβών ελεύθερης πτώσης σε κατευθυνόμενες ;
Δυστυχώς, πρέπει να διατηρούμε αεροπορική ισχύ για ΟΛΑ τα ενδεχόμενα.

Οδυσσέας 5 Οκτωβρίου 2013 στις 10:00:00 π.μ. EEST  

@ Ανώνυμο 12.34:

Αν συγκρίνεις με την ιστοσελίδα του ΥΕΘΑ θα δεις ότι υπάρχουν και αρκετές άλλες φωτογραφίες του υπουργού, που τις έκοψα για να κατέβουμε σε αυτό το σκορ που λες...

Ανώνυμος 5 Οκτωβρίου 2013 στις 10:10:00 π.μ. EEST  

@ Ανώνυμος 5 Οκτωβρίου 2013 - 12:34:00 π.μ. EEST

"Εξάλλου η άσκηση λέγεται Παρμενίων και όχι Αβραμίων."

LOL Πολύ καλό!

Ανώνυμος 5 Οκτωβρίου 2013 στις 10:19:00 π.μ. EEST  

ρε παιδιά, μήπως δείχνουμε πολλά στις φωτογραφίες (όχι μόνο σ'αυτήν την άσκηση, αλλά και σε άλλες δραστηριότητες); π.χ. χάρτες, πρόσωπα, αμμοδόχους, αριθμούς;

Alexandros 5 Οκτωβρίου 2013 στις 11:42:00 π.μ. EEST  

Μια άποψη όσον αφορά τα Α7. Τα Α7 δε θα επιχειρήσουν ποτέ εναντίον F-16, τα Α7 θα επιχειρήσουν εφόσον εξασφαλισθεί η Αεροπορική υπεροχή, και τότε θα είναι πολύ αποτελεσματικά εναντίον οποιουδήποτε αντιπάλου, ακόμα και όταν ήταν σύγχρονα αεροσκάφη τότε πετούσαν, γιατί είναι βομβαρδιστικά, είναι ένα εξειδικευμένο, αεροσκάφος, πολυτέλεια για την αεροπορία σαν τη δική μας, αλλά καλύπτουν πολλούς ρόλους, όπως και την εκπαίδευση πριν το F-16. Σαν βομβαρδιστικά παραμένουν ένα πολύ αποτελεσματικό αεροσκάφος! Είναι κάτι σαν το Α-10!
Κατά τα άλλα, όλοι ξέρουμε ότι η ΠΑ πρέπει να ενισχυθεί, αλλά......

Αγησίλαος 5 Οκτωβρίου 2013 στις 12:00:00 μ.μ. EEST  

τα a7 είναι βομβαρδιστικά. θα πετάνε πάντα σε μικτές αποστολές. οπότε θα υποστηρίζονται από αεροσκάφη αεροπορικής υπεροχής, όπως τα m2000 και τα τελευταία f16. οι πρώτοι θα αφήνουν τις βόμβες τους, και οι 2οι θα καλύπτουν τους ουρανούς με aim120.

Ανώνυμος 5 Οκτωβρίου 2013 στις 1:58:00 μ.μ. EEST  

Δεν θα υπάρξει ποτέ σενάριο να σηκωθούν Α-7 για να βομβαρδίσουν τους πακιστανούς και αναρχικούς στην πλατεία Ομονοίας, στην οδό Πανεπιστημίου κτλ οδούς στο κέντρο της Αθήνας. Ούτε να βομβαρδίσουν ομάδες uckαδων σε κάποιο βουνό.
Γιάννης

Ανώνυμος 5 Οκτωβρίου 2013 στις 2:46:00 μ.μ. EEST  

Τα MOLF πρέπει να αποσυρθούν, ρίχνουν σχεδόν στα τυφλά...

Ανώνυμος 5 Οκτωβρίου 2013 στις 8:45:00 μ.μ. EEST  

@Αlexandros
Τα Α-7 δεν θα πάνε ποτέ μόνα τους σε αποστολές κρούσης ή να αντιμετωπίσουν F-16 σε αερομαχίες. Το θέμα τι πιθανότητες επιβίωσης θα έχουν όταν θα μπουν μέσα στην τουρκία όπου θα τα περιμένουν πάνω από 200 F-16. Tα οποία φυσικά μπορούν να πετάξουν και στο Αιγαίο.....
Τα Α-7 έπρεπε να είχαν αποσυρθεί.
Γιάννης

Ευστάθιος Παλαιολόγος 5 Οκτωβρίου 2013 στις 9:13:00 μ.μ. EEST  

Είναι τα Α-7 ότι καλύτερο σήμερα; Φυσικά και όχι!
Είναι τα Α-7 άχρηστα;
Φυσικά και ΟΧΙ!
Μπορεί η Ελλάδα να τα αντικαταστήσει αυτή τη στιγμή;
Φυσικά και όχι.
Μπορούν τα Α-7 να προσφέρουν σε μια πιθανή σύρραξη;
Φυσικά και ΝΑΙ!

Ο πόλεμος δεν είναι παράθεση χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων των οπλικών συστημάτων. Είναι πολύ περισσότερα και με καλές τακτικές, σχέδια, εκπαίδευση κλπ ακόμα και ένα Α-7 μπορεί να σπείρει τον τρόμο σε οποιοδήποτε εχθρό και ακόμα και ένα F-35 μπορεί να καταλήξει "μολυνση του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος"

Ανώνυμος 5 Οκτωβρίου 2013 στις 9:33:00 μ.μ. EEST  

Τα Α-7 έχουν να κάνουν πολύ δουλειά ακόμη! με πλήρες φορτίο η μέγιστη ταχύτητά τους μειώνεται μόνο κατά 5%! αυτό δεν μπορεί να το κάνει κανένα μαχητικό 3 γενιάς ούτε το F-16! είναι σχεδιασμένο να πετά χαμηλά, έχει μεγάλη εμβέλεια και το σύστημα ναυτιλίας και βομβαρδισμού που έχει είναι πλήρως αποδεκτό από άποψη ακρίβειας. μπορεί να αναλάβει αποστολές την νύχτα με LANA καθώς και αποστολές σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση με το σύστημα εναέριου ανεφοδιασμού (A-7E) και ατρακτίδια body-body refueling από άλλα Α-7 (έχουμε λίγα). Τις πρώτες ώρες/μέρες ξεχάστε αποστολές εγγύς υποστήριξης από τα F-16/F-4E PI2000 και Mirage 2000, θα είναι απασχολημένα στην εξουδετέρωση της THK, και των αεροδρομίων της δυτικής διοίκησης, στον Έβρο θα είναι διαθέσιμα μόνο τα A-64 Apache και Α-7 ίσως και Τ-6, Τ-2Ε?. Τα Α-7 θα μπορούν με μεγάλη ασφάλεια να φτάσουν στον Έβρο πετώντας μέσα σε ελληνικό εναέριο χώρο προστατευμένο από Α/Α συστήματα (HAWK, TOR-M1, manpads) και να εξαπολύσουν το οπλικό φορτίο τους (βόμβες, περιλήπτες βομβιδίων κατά προσωπικού και κατά θωρακισμένων, ρουκέτες) με αποδεκτό ποσοστό κινδύνου από τα τουρκικά manpads stinger. για να αναχαιτιστούν από την ΤΗΚ θα πρέπει να εντοπιστούν βαθιά μέσα στην ελληνική επικράτεια ενώ θα πετούν σε μεσαίο/χαμηλό ύψος με παρεμβολές από τις ανακλάσεις του εδάφους στα τουρκικά ραντάρ επιτήρησης, να περάσουν από την Α/Α άμυνα του Έβρου και να τα προλάβουν πριν αφήσουν το φορτίο τους! εμένα γιατί μου φαίνεται ότι έχουν μηδαμινές/ελάχιστες πιθανότητες οι Τούρκοι να τα αναχαιτήσουν? άλλος ρόλος είναι σε πακέτα, με F-16 να παρέχουν προστασία σε διάφορους στόχους με κατευθυνόμενα (AFDS) ή όχι όπλα σε διάφορα σενάρια. Τρίτος ρόλος εγγύς υποστήριξη Ελληνικών μονάδων εναντίον ανταρτικών ομάδων οι οποίες εκμεταλλευόμενες και πιθανόν υποκινούμενες από τους Τούρκους στο πλαίσιο ενός Ελληνο-τουρκικού πολέμου ή και ανεξάρτητα από αυτόν.

Τώρα όσον αφορά τα Τυφλά MOLF - ΜΗΝ μου τα κατηγορείτε!
δεν είναι καθόλου τυφλά! το MOLF είναι το Σύστημα Ελέγχου Πυρός του Lopard 2A4 (EMES-15) τροποποιημένο για άρματα Μ-48 (MOLF) και Leopard-1 (EMES-18) και έχει τις ίδιες δυνατότητες με το LEO-1Α4 και τις ίδιες θερμικές κάμερες WBG-X με αυτά! κάποιοi λένε ότι οι θερμικές κάμερες υστερούν λίγο από τα Leo-2A4 σε απόδοση γιατί έχουν λιγότερα στοιχεία μέσα, ίσως δεν το ξέρω. Τα άρματα έχουν πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας με βολές εν κινήσει και κατά την νύχτα αφού τοποθετήθηκαν 4 γυροσκόπια μέτρησης της κίνησης και επίσης αισθητήρας μέτρησης πλαγίων ανέμων και το ΣΕΠ μπορεί να φορτωθεί με πίνακες βολής αρκετών τύπων βλημάτων (αν θυμάμαι καλά 8) και αποτελείται από αντικαθιστώμενες πλακέτες ηλεκτρονικών (modules) που μπορούν να αντικατασταθούν γρήγορα και έχουν μεγάλο απόθεμα βλημάτων και φυσιγγίων
(52 των 105, 500 των 12,7 και 7000 των 7,62)
και τα άρματα έχουν άφθονα πυρομαχικά και ανταλλακτικά και πρέπει να βρίσκονται σε καλό επίπεδο διαθεσιμότητας αφού τα 300 περίπου Μ-48Α5 που αποσύρθηκαν πρέπει να έγιναν ανταλλακτικά. το 1996 η μονάδα μου είχε διαθεσιμότητα 99,5% μόνο ένα άρμα από τα 41 ήταν εκτός από κινητήρα!
Κάτι που πρέπει να γίνει είναι βλήματα 105 χιλιοστών αλλά και 120 για άρματα κατά προσωπικού, ειδικά στα νησιά τα 2/3 των βλημάτων τους θα έπρεπε να είναι κατά προσωπικού ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα τζιπ εξοπλισμένα με Α/Τ πυραύλους σε μεγάλες αποστάσεις αλλά και για εγγύς υποστήριξη σε πεζικό. Όσο η Τουρκία θα διαθέτει μικτό στόλο αρμάτων 2/3 γενιάς θα είναι ακόμη αξιόμαχα, αλλά σίγουρα το καλύτερο θα ήταν να παίρναμε τα Μ-1Α1 και να είχαμε άρματα με 120 στον Έβρο και 105 στα νησιά, έτσι θα είχαμε και πολλά σκάφη από άρματα να τα κάνουμε βαρέα ΤΟΜΠ εγχώρια στο 304ΠΕΒ κρατώντας και πολλά κομμάτια για ανταλλακτικά για τουλάχιστον 20 χρόνια!

πρώην μέλος 21 Τ/Θ ΤΑΞ MOLF
Πέτρος Κ.

Ανώνυμος 6 Οκτωβρίου 2013 στις 8:15:00 μ.μ. EEST  

@Γιάννης
γιατί οι Τούρκοι δεν θα πετάξουν αποστολές εγγύς υποστήριξης στον Έβρο σε περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου Balyoz? μπορεί να πετύχει επιθετική προσπάθεια στον Έβρο χωρίς εναέρια υποστήριξη? στην Κύπρο με τους ουρανούς δικούς τους και λίγο κόντεψαν να χάσουν, δεν υπήρχε περίπτωση να πέσει η Κύπρος χωρίς αεροπορία, δεν νομίζω να κάνουν κάτι στον Έβρο χωρίς τουλάχιστον κάποια μαχητικά να πετάξουν αποστολές εγγύς υποστήριξης χτυπώντας από την ανατολική Θράκη και επιστρέφοντας πίσω, εκτός πια και αν είναι τόσο αλαζόνες (που έχουν δείξει πολλά δείγματα τελευταία) και δεν μας υπολογίζουν πια καθόλου οπότε μπορεί και να το κάνουν πιστεύοντας ότι η υπεροχή σε υλικό εδάφους πάσης φύσεως τους εξασφαλίζει την νίκη! αλλά τακτικώς είναι λάθος. Αλλά δεν θα κάνουν τίποτα χωρίς την έμπρακτη υποστήριξη των ΗΠΑ όπως στην Κύπρο μόνο τότε ευθεία επίθεση σε Έβρο ή νησιά. Τα Cobra και τα T-129 (όσα θα βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τότε) θα χρησιμοποιηθούν σίγουρα σε αποστολές υποστήριξης.
Πέτρος Κ.

Ανώνυμος 7 Οκτωβρίου 2013 στις 10:07:00 π.μ. EEST  

Σοβαρά τώρα τα Α-7 σας πείραξαν;;;

να λέμε και ευχαριστώ που είδαμε τέτοια άσκηση φέτος. ας αφήσουμε τις πικρίες αργότερα.

μηδενιστής

Ανώνυμος 7 Οκτωβρίου 2013 στις 10:58:00 μ.μ. EEST  

μηδενιστής και καλή κουβέντα,
μάλλον θα γκρεμίστηκε ο φούρνος του χιωνάκου. τυχαίο? δεν νομίζω...

Ανώνυμος 8 Οκτωβρίου 2013 στις 10:44:00 π.μ. EEST  

@7 Οκτωβρίου 2013 - 10:58:00 μ.μ. EEST

Και η Κασσάνδρα που και που έλεγε καλημέρα

μηδενιστής

Ανώνυμος 8 Οκτωβρίου 2013 στις 1:32:00 μ.μ. EEST  

@Πέτρος
Από το 1974 μέχρι σήμερα έχουν περάσει 39 χρόνια. Η τουρκική Π.Α του τότε δεν είναι ίδια με αυτή του σήμερα. Και οι τούρκοι θα πετάξουν στον Έβρο για αποστολές CAS αλλά εδώ υπάρχει η διαφορά πως τα F-16 τους έχουν ανώτερες επιδόσεις από α/φη της δεκαετίας του '70.
Γιάννης

Ανώνυμος 8 Οκτωβρίου 2013 στις 10:31:00 μ.μ. EEST  

@Γιάννης
βασικά δεν μας πειράζει το ότι τα τουρκικά F-16 έχουν ανώτερες επιδόσεις από τα Α-7 στον Έβρο, δεν θα χρησιμοποιηθούν για αποστολές βαθειάς διείσδυσης ούτε αποστολές απαγόρευσης του πεδίου μάχης BAI, τυπική CAS υποστήριξη πάνω στην γραμμή αντιπαράθεσης των χερσαίων δυνάμεων και πίσω πάλι καλυπτόμενα από την ομπρέλα των HAWK και TOR, τον βομβαρδισμό βαθειά στο τουρκικό έδαφος θα αναλάβουν τα ATACMS kai PZH-2000 στον Εβρο, είναι μικρές οι πιθανότητες να τα καταδιώξουν μέσα στα ελληνικά μετόπισθεν τα οποία θα καλύπτονται από Hawk, Tor, stinger, μην κοιτάτε που κάνουν τους νταήδες στο αιγαίο και στα νησιά που ξέρουν ότι δεν θα τους ρίξουν, όταν ξεκινήσει το πανηγύρι να δεις αν θα τολμήσουν να εισέλθουν μέσα στον Έβρο μόνο υποστήριξη των τμημάτων θα κάνουν και θα φεύγουν πίσω!

δεν υπάρχει περίπτωση να αγοράσουμε νέα αεροσκάφη για να αντικατασταθούν τα Α-7, ούτε περίπτωση να μας αφήσουν οι τροικες να αποδεχτούμε δωρεάν νεώτερα αμερικάνικα μαχητικά, δείτε τι πέτυχαν με τα Μ1Α1, έχουν σκοπό τον διαμελισμό της χώρας για αυτό έχουν πετσοκόψει τις ΕΔ της χώρας.

Πέτρος Κ.

Unknown 9 Οκτωβρίου 2013 στις 5:26:00 μ.μ. EEST  

Δεν έιναι τυφλά τα M48Α5 MOLF......Απλά θέλει εκπαίδευση και μόνο εκπαιδευση........

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP