Αβραμόπουλος εφ' όλης της ύλης

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Του Σάββα Δ. Βλάσση*

Στο θέμα της επανεμφανίσεως των μηχανοκινήτων τμημάτων στις μεγάλες στρατιωτικές παρελάσεις, με δική του πρωτοβουλία, αναφέρθηκε ο ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος, απορρίπτοντας κατηγορηματικώς κάθε πολιτική προέκταση ή υπόνοια κομματικής εκμεταλλεύσεως, που προσπαθούν να αποδώσουν τα ΜΜΕ. Ο υπουργός αποκάλυψε ότι το πρωί γνωστοποιήθηκε η πρόθεση προσφοράς (δεν είχε διευκρινισθεί απολύτως αλλά τελικώς πρόκειται για τον Όμιλο Βαρδινογιάννη) των καυσίμων που θα καταναλωθούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Το όλο κόστος από την επαναφορά μηχανοκινήτων στην παρέλαση, σύμφωνα με το σχέδιο που αποφασίσθηκε, εκτιμάται σε 35.000 ευρώ περίπου. Το κόστος είναι περιορισμένο επειδή η συμμετοχή θα αφορά μονάδες που βρίσκονται πέριξ της Θεσσαλονίκης και δεν θα γίνουν μετακινήσεις μηχανοκινήτων από μονάδες της Θράκης κ.λπ. Τα μηχανοκίνητα θα εκπροσωπηθούν κυρίως από άρματα Leopard 1A5 ενώ θα πετάξει και το αεροσκάφος F-16 Demo της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι εφόσον το επιτρέψει η χορηγία των καυσίμων, ο αριθμός των μηχανοκινήτων ή των αεροσκαφών, ενδέχεται να αυξηθεί, σε σχέση με τον μέχρι εκείνη την στιγμή σχεδιασμό.

Ο Δ. Αβραμόπουλος εμφανίσθηκε απόλυτος στο θέμα της παρελάσεως, τονίζοντας ότι το μερικώς αυξημένο κόστος δεν μπορεί να θεωρείται απαγορευτικό. «Οι παρελάσεις πρέπει να γίνονται με δόξα και τιμή» σημείωσε, για να αναρωτηθεί: «Τα λεφτά είναι το κριτήριο με το οποίο αξιολογούμε και αποτιμούμε ανώτερες αξίες και έννοιες»; Ο ΥΕΘΑ εμφανίσθηκε βέβαιος ότι δεν υπάρχει φόβος για επεισόδια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κοινή γνώμη εμφορείται από τέτοιες αντιλήψεις και απόψεις, που θα προστατέψει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου». Βλέποντας τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων να επιμένουν, ο υπουργός «ξέσπασε», παρουσιάζοντας την αντίληψή του: «Ούτε η δημοκρατία, ούτε οι θεσμοί φοβούνται. Αυτό το ρήμα δεν υπάρχει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεν υπάρχει φόβος και φοβία. Αυτά τα φοβικά σύνδρομα έχουν οδηγήσει την Ελλάδα εδώ που την έφεραν. Να τελειώνουμε. Αυτό το “φοβάμαι και δεν αποφασίζω”, δεν το δέχομαι. Με ψυχή γίνεται η δουλειά και αυτή υπαγορεύει την πολιτική βούληση και απόφαση. Είναι καθαρές οι έννοιες. Δεν παίζουν ούτε κόμματα, ούτε καθόμαστε να εξηγούμε δεξιά ή αριστερά. Κοιτάμε τον λαό στα μάτια και την ιστορία. Εμείς οι πολιτικοί περαστικοί είμαστε και αναλώσιμοι. Το θέμα είναι τί θα αφήσουμε πίσω μας».

Ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι οι βολές οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του ΓΕΕΘΑ, θα συνεχιστούν προκειμένου να δοκιμάζονται τα οπλικά συστήματα. Ειδικά για την βολή των S-300, διευκρίνισε ότι αυτή προγραμματίζεται για τα τέλη Νοεμβρίου προς αρχές Δεκεμβρίου. Επιβεβαίωσε ότι υφίσταται ενδιαφέρον για την παραχώρηση από τις ΗΠΑ ταχυπλοων σκαφών ειδικών επιχειρήσεων Mk V, που ενδιαφέρουν το ΓΕΝ. Αναφορικώς με το ζήτημα της ενοικιάσεως φρεγατών και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας από την Γαλλία, σημείωσε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμμία κινητικότητα το τελευταίο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας στην ουσία το «πάγωμά» τους.

Αναφορικώς με την καθιέρωση επιδόματος παραμεθορίου για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Δ. Αβραμόπουλος εμφανίσθηκε αισιόδοξος. Όπως ανέφερε, οι εκπρόσωποι της τρόικας φάνηκαν να αντιλαμβάνονται ότι υφίσταται θέμα δικαιοσύνης, καθώς άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν το επίδομα κι έχουν εξαιρεθεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ένα άλλο επιχείρημα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από την πλευρά του, παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ, σε ειδική συζήτηση που υπήρξε με τους ξένους, είναι ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αντιπροσωπεύουν στην ουσία φύλακες των ανατολικών συνόρων της ΕΕ, αφού δεν ασκούν μεν αστυνομικά καθήκοντα, αποστολή τους όμως είναι η προστασία τους. Για το τρίμηνο του 2013 που απομένει, διευκρίνισε, η σχετική δαπάνη δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.

*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

17 σχόλια:

Ανώνυμος 14 Οκτωβρίου 2013 στις 9:31:00 μ.μ. EEST  

Δεν περίμενα ότι θα το έλεγα ποτέ, αλλά μπράβο στον Αβραμόπουλο.

Και συγχαρητήρια στον Όμιλο Βαρδινογιάννη, για την προσφορά του να δώσει τα καύσιμα για την παρέλαση,

Θέραπς 14 Οκτωβρίου 2013 στις 11:44:00 μ.μ. EEST  

Μπράβο όντως!

Ανώνυμος 15 Οκτωβρίου 2013 στις 1:37:00 π.μ. EEST  

Μπράβο στον Αβραμόπουλο. Τώρα για τον Βαρδινογιαννη το θεωρώ λίγο υποκριτικό. Από τη μια κάνεις λαθρεμπόριο καυσίμων με συνέπεια την άνοδο των τιμών στα καύσιμα και από την άλλη προσφέρεσαι να δώσεις καύσιμα για να κινηθούν τα άρματα;

Ευστάθιος Παλαιολόγος 15 Οκτωβρίου 2013 στις 8:49:00 π.μ. EEST  

Αν θυμάμαι καλά ο Βλάσσης είχε κατακριθεί, σχεδόν χλευασθεί, για την αποκάλυψη του για τα MkV. Τώρα που το λέει ο Υπουργός θα του απολογηθεί κάποιος;
Ρητορικό ερώτημα...

Ανώνυμος 15 Οκτωβρίου 2013 στις 9:23:00 π.μ. EEST  

ποιός γνωρίζει τι κάνουν οι κροίσοι και πως αποκτούν τις αμύθητες περιουσίες τους; ενώ με την κίνηση αυτή θα γίνει γνωστός στο πανελλήνιο ως νέος "ευεργέτης".

Σαβαρακτρανέμια 15 Οκτωβρίου 2013 στις 9:54:00 π.μ. EEST  

Μπράβο στον Αβραμόπουλο για τι πράγμα;

Στο ότι επί των ημερών των κυβερνήσεων στις οποίες έχει συμμετάσχει έφτασε τη χώρα στο σημείο που ο Ελληνικός Στρατός να μην έχει το ποσό της εβδομαδιαίας είσπραξης μιας πετυχημένης χασαποταβέρνας για να συμμετάσχει σε μια παρέλαση;

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, λέγεται ότι ο επιχειρηματικός όμιλος που ανέλαβε την χορηγία δημιουργεί παγκοσμίως τζίρο που ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες δολλάρια, ...το δευτερόλεπτο...

enkripto 15 Οκτωβρίου 2013 στις 1:36:00 μ.μ. EEST  

@Ευστάθιε Π

Πολύ καλό ερώτημα..

Alexandros 15 Οκτωβρίου 2013 στις 1:36:00 μ.μ. EEST  

@Σαβαρακτρανέμια
Νομίζω δεν μπορούσες να το θέσεις πιο επιτυχημένα

Ανώνυμος 15 Οκτωβρίου 2013 στις 4:48:00 μ.μ. EEST  

"ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΔΏΡΑ ΦΈΡΩΝΤΑΣ"
o μακαρίτης ο Λαοκόντας δεν ακούστηκε

Δεν φτιάχνει και τα βοηθητικά βάσης του ΝΣ που είναι απο το 1970 και βάζουν μέσα ανθρώπους και όχι πρόβατα ,και ας γράφουν πάνω AVIN.



P25 ΚΩΣΤΑΚΟΣ

kostakoutas 15 Οκτωβρίου 2013 στις 5:33:00 μ.μ. EEST  

Πόσα είπαμε οτι χάρισαν πέρυσι στον Βαρδινογιάννη;
250 εκατομμύρια λέγεται στα μπλογκ.
ποσο κοστίζει μια άδεια τηλεοπτικού σταθμού(με τη συχνότητα);

ποσο κοστολογείται είπαμε η παρέλαση; 40.000; Για πόσες εκατοντάδες χρόνια,θα πρέπει να είναι χορηγός λοιπόν,ο Βαρδινογιάννης;

Ανώνυμος 16 Οκτωβρίου 2013 στις 10:20:00 π.μ. EEST  

Οι στρατιωτικοί υποφέρουν και δεν εντυπωσιάζονται πια ούτε από δηλώσεις, ούτε από “επικοινωνιακά πυροτεχνήματα” όπως αυτό της παρέλασης. Ήταν για να το πούμε πιο απλά πολύ πιο ωφέλιμο το επίδομα των 90 ευρώ που αποφασίστηκε να δίδεται στους ναρκαλιευτές μας και οι έστω 50 προσλήψεις των ΟΒΑ κάθε χρόνο για τις Ειδικές Δυνάμεις ,παρά η ανακοίνωση ότι “θα δείτε και άρματα μαχης και αεροπλάνα στη παρέλαση”.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να υποστηρίξει με λογική την επιλογή της να αγνοήσει τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση και να επαναφέρει μηχανοκίνητα, άρματα μάχης και αεροπλάνα στις παρελάσεις είναι φιλότιμη αλλά πείθει όσους είχαν από την αρχή πειστεί ότι “χωρίς άρματα μάχης πατριωτική παρέλαση δεν γίνεται”.

Υπάρχουν ανάμεσα σ΄ αυτούς άνθρωποι που αγνά υποστηρίζουν την επιστροφή των τεθωρακισμένων. Αλλά όποιος πιστεύει ότι αυτοί είναι ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση πήρε την απόφαση της τεθωρακισμένης επιστροφής πλανάται. Το πραγματικό “εκλογικό κοινό” που στοχεύει η απόφαση είναι αυτοί που “τους αρέσει ο ήχος της ερπύστριας στην άσφαλτο” αν και οι περισσότεροι δεν τον άκουσαν ποτέ στο χώμα, για να κάνουν και τη σύγκριση. Οι “μάχιμοι του διαδικτύου”, οι “νοσταλγοί” εποχών που δεν έζησαν ,αυτοί και οι “παπαγάλοι” τους είναι το πραγματικό “target group” της δαπανηρής εν μέσω κρίσης κυβερνητική επιλογής. http://www.onalert.gr/stories/xorigo-gia-ta-poulover-ton-neosylekton-tha-vroume

Nativist 16 Οκτωβρίου 2013 στις 10:29:00 π.μ. EEST  

Εάν η παρέλαση αρμάτων γίνεται για να δείξει την στρατιωτική ισχύ ενός κράτους και να τονώσει το ηθικό των κατοίκων του, μία τέτοια παρέλαση με ... ελεημοσύνη, είναι ο απόλυτος εξευτελισμός του κράτους και σκέτη απογοήτευση για όσους το γνωρίζουν.

Καλύτερα ήταν να τα αφήσουν στην άκρια.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 16 Οκτωβρίου 2013 στις 2:46:00 μ.μ. EEST  

http://www.enkripto.com/2012/11/blog-post_5790.html

Σχόλιο του εν κρυπτώ:
"Εσύ μπορεί να θες εφέ/μπουφέ/μπερέ. Δικαίωμα σου. Εμείς θέλουμε ετοιμοπόλεμο στράτευμα που θα μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια μας. Δικαίωμα μας."

Οι παρελάσεις ανήκουν στο "ετοιμοπόλεμο στράτευμα" ή στο "εφέ/μπουφέ/μπερέ";

Και όσο για τους φτηνοχορηγούς, έλεος πια. Ας μαζευτούν τρεις τέσσερις και να χαρίσουν μια φρεγάτα ή ένα υποβρύχιο ή να αναλάβουν να φέρουν και να ετοιμάσουν καμιά 100αρια Μ1Α1 με τα πυρομαχικά τους. Χορηγούς σαν τον Αβέρωφ, όχι φιλάνθρωπες κυρίες της αριστοκρατίας που δίνουν ελεημοσύνη σε ζητιάνο. Από το 50 και μετά τρώνε και πίνουν με τις ευλογίες - και εις βάρος - του ελληνικού κράτους. Να βάλουν πλάτη.

Οδυσσέα, την υπόθεση του 5/42 δεν την ξεχνώ και θα απαντήσω.

enkripto 16 Οκτωβρίου 2013 στις 3:37:00 μ.μ. EEST  

Προς απάντηση σου, η άποψη του Στρατηγού Φράγκου

"Παρέλαση σημαίνει εκπαίδευση"

http://i.imgur.com/4lIGVzv.jpg

Αν κατάλαβα καλά εξισώνεις την στρατιωτική παρέλαση της 28ης με τους μπουφέδες στην Μεσογείων;

Μάριος 16 Οκτωβρίου 2013 στις 4:28:00 μ.μ. EEST  

Καλός ο Φράγκος και όσα έκανε για το στράτευμα αλλά εδώ βρίσκεται σε άλλη... τροχιά σκοπιμότητας και "διατεταγμένης υπηρεσίας". Η παρέλαση δεν είναι εκπαίδευση, τουλάχιστον όχι για μάχη.

Γενικότερα προσωπικά έχω αηδιάσει με τη γενική φιλοσοφία του "θεαθήναι" που έχει ποτίσει μέχρι το μεδούλι την πολιτική και δυστυχώς και το στράτευμα. Αηδιάζω που όλα όσα συμβαίνουν πηγάζουν από υστεροβουλία σε σχέση με το τι εντύπωση θα δημιουργήσουν. Έχουμε γίνει ένας λαός απίστευτα χειραγωγίσιμος, με μνήμη ψαριού και θυμικό προβάτου. Και για μένα η παρέλαση είναι ένα σούπερ-θεαθήναι - οι φαντάροι δεν εντυπωσιάζονται ούτε "χαίρονται". ούτε και επαιδεύονται ιδιαίτερα. Μόνο οι γιαγιάδες που πιστεύουν τα λόγια που ακούγονται μετά περί "θωρακίσεως" και "ετοιμότητας". Όποιος ξέρει πως βάζουν μπροστά τα ερπυστριοφόρα στον ΕΣ ή πόσες βολές κάνει ο στρατεύσιμος σήμερα αυτά τα ακούει εντελώς βερεσε. Γελούσαν μαζί μας οι υπηρετούντες κάτοικοι της πρώην σοβιετικής ένωσης που υπηρέτησαν και στον σοβιετικό στρατό. Αντί για βολές - "γόπινγκ". Αντί για πυρ και κίνηση - σκοπιά. Αντί για εκπαίδευση στην αναγνωριστική περιπολία - παρέλαση. Στρατός για παράσταση, όχι για μάχη. 36 ολόκληρες σφαίρες έριξα με το MG-3 πριν με ονομάσουν... "πολυβολητή". Μόλις μια φορά αποβίβαση μάχης από Μ113. Αηδία...

Και έχει δίκιο ο ΦΚΜΚ: Οι επιχειρηματίες του διαμετρήματος του Βαρδινογιάννη κάποτε χορηγούσαν όπλα κ πυρομαχικά κ μάλιστα άρματα ή πλοία ολόκληρα. Τόσο φτηνούς μας θεωρούν για να τους πούμε κι ευχαριστώ για τέτοια ποσά; Όχι δα. Έχουμε κι αξιοπρέπεια. Αν θέλουν να ακουστεί το όνομά τους να δώσουν κάτι σοβαρό. Για ψίχουλα... ας τα δώσουν καλύτερα μπας και ανακουφίσουν κανέναν καρκινοπαθή από αυτούς που τους έκοψαν τα φάρμακα.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 16 Οκτωβρίου 2013 στις 9:53:00 μ.μ. EEST  

Εκπαίδευση η παρέλαση; Άπειρος χρόνος εκπαίδευσης χαμένος ήταν, άλλες φορές ήταν σε βάρος ελεύθερου χρόνου του οπλίτη και γενικά ήταν ένα βασανιστήριο. Χίλιες φορές καλύτερα δυο ΤΑΜΣ με όλη την προετοιμασία και μέσα σε χειμώνα παρά μια παρέλαση. Να σε κουβαλάνε μετά το φαΐ και τη φρουρά όλο το απόγευμα για βήμα και μάλιστα έξω από το στρατόπεδο. Το θυμάμαι και με πιάνουν νεύρα: σπάσιμο και καψώνι για "λόγους εθνικής ανάτασης", αυτό είναι οι παρελάσεις για τον στρατευμένο. Δε με ενδιαφέρουν οι ιδεολογικές αποχρώσεις του εθίμου, άλλωστε αν δεν είσαι στρατιώτης πλάκα έχει. Αλλά να σε τρέχουν για βλακείες την ώρα που προσπαθείς να ηρεμήσεις και να κοιμηθείς 1.5 ώρα από τις 5-5,5 ώρες ύπνου που είχες συνολικά ημερησίως σε δυο δόσεις, ε δεν ήταν και ό,τι καλύτερο.

Βρε Μάριε με δούλεψαν. Καμιά τριανταριά έριξα και εγώ με MAG αλλά δε με κάναν πολυβολητή. Μόνο με 50αρι δεν έριξα και μου έμεινε καημός (όλοι στο λόχο το είχαν καημό, δε μας έκοψε να το ζητήσουμε από τον θείο, θα μας έκανε τη χάρη).

Οδυσσέας 17 Οκτωβρίου 2013 στις 12:06:00 π.μ. EEST  

Βρε Καουμπόη, το θέμα δεν είναι οι παρελάσεις γενικά, το θέμα είναι τα μηχανοκίνητα στις παρελάσεις.
Πεζοπόρα τμήματα (με τις ταλαιπωρίες που περιγράφεις) υπήρχαν και θα υπάρχουν - δεν αλλάζει κάτι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP