EUROSUR: Σύστημα επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Το Ευρωπαΐκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο πρόγραμμα παρακολούθησης συνόρων EUROSUR που στοχεύει στη βελτίωση της ανίχνευσης, της πρόληψης και της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και του διασυνοριακού εγκλήματος ενώ θα χρησιμοποιείται για να σωθούν οι ζωές προσφύγων, όταν αυτές διατρέχουν κίνδυνο. Το πρόγραμμα θα εντατικοποιήσει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και της Frontex, επιτρέποντας την ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών από διάφορες αρχές και εργαλεία παρακολούθησης, όπως δορυφόρους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συστήματα παρακολούθησης πλοίων, μέσω ενός ασφαλούς δικτύου επικοινωνιών.

Το EUROSUR θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να ανταλλάσουν σε σχεδόν πραγματικό χρόνο εικόνες και δεδομένα για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Το δίκτυο χρηματοδοτείται με €244 εκατ. στα επόμενα επτά χρόνια και θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της γνωστής ευρωπαϊκής υπηρεσίας για τη φύλαξη των συνόρων Frontex.

Πάντως το δίκτυο EUROSUR δεν αλλάζει τη λογική του «Δουβλίνου», σύμφωνα με την οποία οι χώρες της νότιας Ευρώπης δέχονται το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστευτικών ροών, ούτε βελτιώνει τη συνεργασία με τις «τρίτες χώρες» όπως η Τουρκία. Με ειλικρίνεια ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου Jan Mulder δηλώνει ότι η Τουρκία ζητά ανταλλάγματα για να συνεργαστεί με την ΕΕ. «Η έκθεσή μου δεν αναφέρεται σε αυτό το ζήτημα, αλλά το γνωρίζω καλά. Είχα πάει την Τουρκία προ ημερών και μου είπαν ότι είναι απολύτως διατεθειμένοι να συνεργαστούν μαζί μας, αλλά σε αντάλλαγμα θέλουν να ρυθμιστεί το πρόβλημα της βίζας, που χρειάζονται οι Τούρκοι για την Ευρώπη. Αυτό είναι βέβαια πρόβλημα για την Ευρώπη».

Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP