5 τρις κυβικά πόδια το φυσικό αέριο στο κοίτασμα Αφροδίτη

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Στα πέντε τρις κυβικά πόδια ανέρχονται τα αποθέματα στο κοίτασμα Αφροδίτη σύμφωνα με την επιβεβαιωτική γεώτρηση. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Noble, το αποθέματα στο κοίτασμα Αφροδίτη κειμένονται από 3,6-6 τρις κυβικά πόδια με μέσο όρο τα 5. Τα αποτελέσματα αυτά αν και είναι ελαφρώς κάτω από τις αρχικές προσδοκίες, εντούτοις είναι ικανοποιητικά.

Παράλληλα η Noble ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει σε δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση εντός του 2014. Η γεώτρηση έφτασε σε συνολικό βάθος 18,865 πόδια.

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα, ο υπουργός ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε ότι πρόκειται για ένα κοίτασμα με σημαντικές δυνατότητες παραγωγής ΦΑ. Τόνισε πως πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα στη λεκάνη της Λεβαντίνης και σημείωσε ότι δεν αλλάζουν οι σχεδιασμοί για το τερματικό.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ακόμη ότι στο Αφροδίτη θα διενεργηθεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, η οποία θα καταδείξει τις ακριβείς ποσότητες του κοιτάσματος, ενώ στο οικόπεδο «12» προγραμματίζεται να γίνει νέα ερευνητική γεώτρηση για άλλο κοίτασμα εντός του 2014. Παράλληλα, η κοινοπραξία των εταιρειών ENI - Kogas στοχεύουν στην έναρξη γεωτρήσεων μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2014, ενώ η εταιρεία Total τον πρώτο τρίμηνο του 2015.

Ερωτηθείς σχετικά με την βιωσιμότητα του τερματικού υγροποίησης σύμφωνα και με τα νέα δεδομένα, ο Γιώργος Λακκοτρύπης, είπε ότι πρόκειται για ένα κοίτασμα σε ένα από τα 13 οικόπεδα που έχουμε. Βλέποντας, είπε, τον προγραμματισμό των άλλων δύο εταιρειών, ENI και KOGAs, σε καμία περίπτωση δεν είναι πρόκληση. «Ποσότητες υπάρχουν. Η ουσιαστική πρόκληση είναι το θέμα του χρόνου και του χρονισμού. Δεν μπορεί κάποιος να καταδείξει την βιωσιμότητα του τερματικού με ένα νούμερο».

Ο Γενικός Διευθυντής της Noble Κύπρου Τζον Τόμιτς, ανέφερε ότι h εταιρεία λειτουργεί σε συνεργασία με την Κυβέρνηση. Πρόκειται, τόνισε, για μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου καλής ποιότητας και ότι η συνεργασία της εταιρείας με τις κυπριακές αρχές για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης παραμένει μέσα στις στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας του.

Kέρδη 12-18 δις δολάρια σε 14 χρόνια

Ερωτηθείς αν έχουν υπάρξει εκτιμήσεις για το τι κέρδος θα επιφέρει το κοίτασμα, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι προκαταρκτικές εκτιμήσεις κάνουν αναφορά σε καθαρό κέρδος για την Κυβέρνησης της τάξης των 12 με 18 δισ. δολαρίων σε περίοδο 14 χρόνων.

«Πρόκειται για πολύ προκαταρκτικές εκτιμήσεις», είπε, «αλλά και αρκετά σημαντικές». Πρόσθεσε ότι συνολικά με βάση την εκτίμηση των 4,5 tcf η ακαθάριστη αξία του κοιτάσματος ανέρχεται στα 50 δισ. δολάρια. «Μιλάμε για κοίτασμα παγκόσμιας κλάσης από κάθε άποψη», πρόσθεσε.

Πηγή

1 σχόλια:

Γεράκι 3 Οκτωβρίου 2013 στις 11:25:00 μ.μ. EEST  

Κάποιοι άλλοι επιμένουν να μπερδεύουν ευρώ με δολάριο και ακαθάριστη αξία κοιτάσματος με καθαρά κέρδη, ενώ τους διαφεύγει πάντα ο χρονικός παράγοντας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP