Τουρκική NAVTEX αμφισβητεί Ελληνικά Χωρικά Ύδατα

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

TCG Cubuklu (A594)
Σύμφωνα με την αναγγελία του τουρκικού σταθμού Σμύρνης (NAVTEX 664/13), το υδρογραφικό σκάφος TCG CUBUKLU (A594) πρόκειται να πραγματοποιήσει θαλάσσιες επιστημονικές έρευνες την περίοδο 21 έως 25 Οκτωβρίου 2013, σε περιοχή που ενώ περιλαμβάνει και Ελληνικά Χωρικά Ύδατα χαρακτηρίζεται ως "διεθνή και τουρκικά χωρικά ύδατα". Παρόμοια ενέργεια είχαμε παρακολουθήσει και τον φετινό Μάρτιο από το ερευνητικό BILIM-2 σε περιοχή που περιελάμβανε ελληνική υφαλοκρηπίδα Ρόδου και Μεγίστης.

Τα δύο δυτικά στίγματα της αναγγελίας περιλαμβάνουν έκταση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τα νησιά Φαρμακονήσι, Καλόλιμνο και Ίμια όπως φαίνεται στην επόμενη εικόνα.

NAVTEX 664/13, CUBUKLU, Οκτώβριος 2013

Με κίτρινο χρώμα εμφανίζονται τα στίγματα της τουρκικής αναγγελίας και η περιοχή που περιλαμβάνει. Με λευκή γραμμή εμφανίζεται η γραμμή οριοθέτησης βάσει της Ιταλο-Τουρκικής Συμφωνίας του Ιανουαρίου 1932 και του συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου της 28.12.1932. Αξιοσημείωτο είναι πως το ΝΔ σημείο βρίσκεται στο ακρωτήριο Παναγιά Κυρά Ψηλή της Καλύμνου που αποτελεί το 29ο ελληνικό σημείο βάσης του Πρωτοκόλλου 1932 με το αντίστοιχο τουρκικό να βρίσκεται στη βραχονησίδα Τσούκα (Atsaki, σημ Topan), η μέση απόσταση των οποίων δημιουργεί τη χαρακτηριστική δυτική εσοχή νοτίως των Ιμίων.

Παρατηρώντας τις περιοχές τουρκικών ερευνών που αναγγέλλονται σε παρόμοιες περιπτώσεις αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βλέπει κανείς πως τα όρια τους δεν είναι τυχαία επιλεγμένα, όπως στην περίπτωση του BILIM-2 τον φετινό Μάρτιο.

NAVTEX 299/13, BILIM-2, Μάιος 2013

12 σχόλια:

nordmann24 21 Οκτωβρίου 2013 στις 7:08:00 μ.μ. EEST  

den mbopo na katalabo ti ginete se afto to kratos.kate ali sobari xora otan parabiasis ta sinora (thalasia i ston aera)meta tin 2 vora ta andidruse dinamika .emas mas parabiasoun oxi mia ute2 10000.xiliades vores kai politiki mas pane turkia gia TURKIKO KAFFE kai pesoune to pou.....i Tous krima

Ανώνυμος 21 Οκτωβρίου 2013 στις 7:53:00 μ.μ. EEST  

Πώς...πώς λέγεται το τουρκικό σκάφος;;

Ανώνυμος 21 Οκτωβρίου 2013 στις 9:43:00 μ.μ. EEST  

Νομίζω ότι χάριν ευφωνίας, ελληνιστί μπορεί να αποδοθεί ως "Τσιμπουκλού". Μία τέτοια απόδοση κρύβει ετυμολογική προσέγγιση ταιριαστή με την τύχη του πλοίου σε περίπτωση στοχοποίησής του από το ΠΝ.

ΠΚΠ

Ανώνυμος 21 Οκτωβρίου 2013 στις 10:07:00 μ.μ. EEST  

σημεια των καιρων...ερχεται η τσιμπουκλου...τι αλλο θα ακουσουμε Θεε μου!!!

Vangelis M. 22 Οκτωβρίου 2013 στις 1:52:00 π.μ. EEST  

Δεν μου αρεσει καθολου αυτη η κατασταση... Επισης ο τιτλος της δημοσιευσης ειναι λαθος. Δεν προκειται για ερευνες στην Ελληνικη υφαλοκριπιδα αλλα για ερευνες στα Ελληνικα χωρικα υδατα.

Αν δεν περιοριστει απο τους Τουρκους η εμφανιζομενη στον χαρτη περιοχη ερευνας στην δικη τους μονο πλευρα (οπως οριζεται απο την συνοριακη γραμμη) παμε ή για κριση ή για παραβιαση των θαλασσιων συνορων, καταπατηση των Ελληνικων εθνικων υδατων και ουσιαστικο γκριζαρισμα ακομα δυο Ελληνικων μικρονησιδων. Με αυτην την ενεργεια το Φαρμακονησι και η Καλολιμνος και σε ενα βαθμο το Αγαθονησι ακομα και η Καλυμνος δεν αναγνωριζονται εμπρακτα ως Ελληνικα αλλα ως ανηκοντα σε διεθνη θαλασσιο χωρο...

Οπως και να εχει οι παραβιασεις των συνορων απαιτουν εμπρακτες αντιδρασεις υπερασπισης τους και ειναι κατι που δεν μπορει να αφεθει αναπαντητο αν ενδιαφερομεστε να κρατησουμε τα συνορα που υπαρχουν. Δεν σας κρυβω ομως οτι ειμαι απαισιοδοξος για τους χειρισμους της Ελληνικης πλευρας.

Ανώνυμος 22 Οκτωβρίου 2013 στις 2:47:00 π.μ. EEST  

Μα ένα "ναυτικό ατύχημα" δεν μπορεί να γίνει;

Vangelis M. 22 Οκτωβρίου 2013 στις 5:20:00 π.μ. EEST  

και για να συμπληρωσω... Αυτο που με κανει ανησειχο σχετικα με την ποιοτητα της αντιδρασης μας ειναι η φρασεολογια που χρησιμοποιειται...

Υφαλοκριπιδα και οχι χωρικα υδατα. Υφαλοκριπιδα (αφοσον οριοθετηθει σε συμφωνια με τους γειτονες), ενας χωρος που εχουμε δικαιωματα εκμεταλευσης του πυθμενα της θαλασσας αλλα οχι δικαιωματα στην επιφανεια της θαλασσας.

Εθνικα χωρικα υδατα, ενας χωρος που το κρατος ασκει κυριαρχια, και που κανεις δεν μπορει να εισελθει και να ερευνησει χωρις την αδεια του κρατους.

Τεραστια η διαφορα. Και τεραστια η κουτοπονηρια στην χρηση του ορου υφαλοκριπιδα για εθνικα υδατα και τεραστια η διαφαινομενη υποχωρητικοτητα εξ αιτιας της χρησης του ορου υφαλικριπιδα.

Η κουτοπονηρια βρισκεται στην θεωρηση οτι η υφαλοκριπιθα περιλαμβανει και τα τα χωρικα υδατα ετσι τον να λεμε ερευνες στην υφαλοκριπιδα δεν ειναι λαθος. Και αφου η κοινη γνωμη εχει συνιθισει στης παραβιασεις της διεκδικουμενης υφαλοκριπιδας που δεν εχει ομως ορισθει, δεν θα αντιδρασει. Ομως... δεν ισχυουν αυτα παρα μονο για τους αφελεις. Αλλο υφαλοκριπιδα και αλλο χωρικα υδατα. Αλλο τελειως δικος σου χωρος και αλλο χωρος που εχεις μερικα δικαιωματα. Δεν ταυτιζονται οι νομικες εννοιες υφαλοκριπιδα και χωρικα υδατα. Η υφαλοκριπιδα δεν περιλαμβανει και τα χωρικα υδατα που τα κρατος ασκει πληρη δικαιωματα αλλα ξεκιναει απο εκει που τελειωνουν τα χωρικα υδατα επεκτεινοντας μερικα απο τα πληρη δικαιωματα που υπαρχουν στα χωρικα υδατα.

Καλο θα ειναι το εν κρυπτω να μην πεφτει στην παγιδα αυτη που εχουν πεσει ολα τα σαιτ του χωρου που εχω δει μεχρι τωρα και να διορθωσει τον τιτλο απο
"Τουρκικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα" σε
"Τουρκικές έρευνες στα Ελληνικα χωρικα υδατα".

Vangelis M. 22 Οκτωβρίου 2013 στις 5:41:00 π.μ. EEST  

Το ερωτημα ειναι γιατι το κανει η Τουρκια.

Η απαντηση κατα την γνωμη μου ειναι γιατι μονο να κερδισει προσδοκα.

1) αν δεν εντιδρασει η Ελλαδα (που δεν περιμενω να αντιδρασει) θα εχει γκριζαρει εμπρακτα την περιοχη και με τα πλοια της (εκτος απο τα αεροσκαφη και ελικοπτερα).
2) αν αντιδρασει δυναμκα η Ελλαδα και προκληθει κριση η Τουρκια μλλον προσδοκα την μεσολαβηση των Αμερικανων και Ευρωπαιων εστι ωστε να συμφωνηθει οτι δεν θα γινονται ερευνες στην περιοχη των δωδεκανησων και νοτιοτερα. Ετσι εξασφαλιζει οτι η τεραστια περιοχη της ΑΟΖ που διεκδικουμε νοτια των δωδεκανησων μαλλον δεσμευεται με τετοια συμφωνια ως μη ΑΟΖ.

Νομιζω οτι δεν πρεπει να πεσουμε ευκολα στην παγιδα... Μια ισως καλη ιδεα ειναι να στειλουμε ερευνητικο σκαφος το συντομοτερο δυνατο στα ορια της ΑΟΖ που διεκδικουμε να δουμε τι θα κανει η Τουρκια (αν αντιδρασει δυναμικα θα εκτεθει). Πιστευω οτι ετσι κατωχυρωνουμε καλυτερα τις διεκδικησεις μας και αποφευγουμε τους σκοπελους.

Οδυσσέας 22 Οκτωβρίου 2013 στις 9:11:00 π.μ. EEST  

Έχει δίκιο ο Vangelis M. Θα υπάρξει διορθωτική ανάρτηση.
Έχουν μπει όλοι στο τριπάκι (και δυστυχώς μπήκαμε κι εμείς) ότι είναι έρευνες σε υφαλοκρηπίδα, που σημαίνει σε διεθνή ύδατα.
Αυτό είναι κακό αλλά έχει ξανασυμβεί (Bilim, Malene Ostervold κλπ.) και επιτρέπεται, εφ' όσον ενημερωθεί το παράκτιο κράτος (οι Τούρκοι δεν ενημερώνουν γιατί δε μας αναγνωρίζουν την υφαλοκρηπίδα).
Η τεράστια πρόκληση με αυτή την τουρκική NAVTEX είναι ότι η περιοχή ερευνών είναι μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και όχι απλά σε περιοχή διεθνών υδάτων πάνω από υφαλοκρηπίδα που θεωρούμε ελληνική. Είναι σα να περάσει μια ερευνητική τους ομάδα τον Έβρο και να αρχίσει να σκάβει για πετρέλαιο στο Σουφλί.
Και είναι χειρότερο από τα Ίμια, γιατί αμφισβητούνται τα χωρικά ύδατα, όχι μόνο της Καλολίμνου και του Φαρμακονησίου αλλά και της Καλύμνου, δηλαδή μεγάλου κατοικημένου νησιού!
Πάντως φίλε Vangelis M. δε νομίζω ότι έχουμε περιθώρια να δούμε τέτοιου μεγέθους πρόκληση "χαλαρά". Πρέπει να εμποδιστεί πάση θυσία.

Vangelis M. 22 Οκτωβρίου 2013 στις 9:52:00 π.μ. EEST  

Οδυσσεα συμφωνουμε οτι πρεπει να εμποδιστει η προκληση αλλα με ποιους και πως ειναι το ερωτημα.

Οταν λεω με ποιους εννοω με ποια ηγεσια οταν δεν εχουν υπαρξει ουσιαστικες αντιδρασεις απο αυτους που κυβερνουν και τους ομοιους τους που κυβερνησαν σε ολα τα βηματα που πλεον θα φερνουν την Τουρκια να κανει ερευνες μεσα στα χωρικα μας υδατα. Αν παρατηρησει κανεις χρονια τωρα η Τουρκια κανει μικρα βηματα προς των επιτευξη των στοχων της στο Αιγαιο. Οι Ελληνικες αντιδρασεις χλιαρες εως τραγικες σε τιποτα δεν ανακοπτουν αυτη την πορεια της Τουρκιας.

Σημ. Ο στοχος της Τουρκιας ειναι αφαιρεση των Ελληνικων κυριαρχικων δικαιωματων στο ανατολικο Αιγαιο ειτε με συμφωνιες ειτε στην πραξη και λογικα ο μη ομολογουμενος της στοχος ειναι η καταληψη των νησων του Αν. Αιγαιου (αν και πιστευω οτι εμεις με τον τροπο που χειριζομαστε τα πραγματα θα τα παραχωρησουμε στο τελος και μην γελατε).

Και οταν λεω πως, εννοω μεχρι που μπορουμε να αντιπαρατεθουμε στρατιωτικα σε πολεμο. (Γιατι οταν μπαινεις σε μια κριση πρεπει να μπαινεις αποφασισμενος για ολα). Οταν η οικονομια μας εχει χρεοκοπησει και το ναυτικο μας εχει αφησει τα υποβρυχια U214 που θα παιξουν τον αποφασιστικο ρολο σε ναυτικη συραξη να σαπιζουν, τα νεα αρματα δεν εχουν πυρομαχικα και γενικα η κατασταση στο υλικο των ενοπλων δυναμεων δεν πειθει τουλαχιστον εμενα οτι μπορουμε να παμε σε πολεμο με σοβαρες πιθανοτητες νικης (οχι οτι η Τουρκια ειναι υπερδυναμη αλλα ακομα και ενα ισοπαλο αποτελεσμα εκτιμω οτι θα καταληξει σε βαρος μας).

Οδυσσέας 22 Οκτωβρίου 2013 στις 10:32:00 π.μ. EEST  

Ανέβηκε νέα ανάρτηση και μετέφερα εκεί μερικά σχόλια.
Παρακαλώ εφ' εξλης ο σχολιασμός να γίνεται εκεί.
Ευχαριστούμε και πάλι τον Vangelis M. για την εύστοχη επισήμανση.

Γεράκι 22 Οκτωβρίου 2013 στις 1:05:00 μ.μ. EEST  

Προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων να διευκρινίσω πως δεν υπήρχε "κουτοπόνηρη" πρόθεση συγκάλυψης του, έτσι κι αλλιώς, οφθαλμοφανούς γεγονότος, δηλαδή του γεγονότος πως η αναγγελία α) περιλαμβάνει ελληνικά νησιά, β) το ΝΔ είναι σε ακρωτήρι της Καλύμνου, γ) χαρακτηρίζει την όλη έκταση ως "διεθνή και τουρκικά ύδατα" που προφανώς δεν ισχύει καθώς στην περιοχή δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα. Τα τρία παραπάνω χαρακτηριστικά της τουρκικής αναγγελίας αναφέρθηκαν στο άρθρο στο οποίο χρησιμοποιήθηκε ο όρος "υφαλοκρηπίδα" αντί του ορθού "χωρικά ύδατα" το οποίο και διόρθωσα. Περισσότερο σχολιασμό θα κάνω στο νέο άρθρο του Οδυσσέα.

Δοθείσας ευκαιρίας να θυμίσω πως ένα blog το χαρακτηρίζει όχι μόνο η αρθρογραφία, αλλά κυριότερα ο σχολιασμός. Το άρθρο ανέβηκε αναλώνοντας όλο το λιγοστό διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο που είχα χθες, εξαντλώντας κυριολεκτικά και το τελευταίο διαθέσιμο δευτερόλεπτο με σκοπό να υπάρχει το θέμα για να σχολιαστεί στην πορεία της ημέρας με συγκεκριμένα στοιχεία που δεν υπήρχαν μέχρι τότε αλλού. Το σχόλιο του Vangelis M. ήταν εύστοχο τονίζοντας αυτό που φαίνεται μεν στο άρθρο αλλά δεν τονίστηκε όπως θα έπρεπε. Βλέπεις όταν σε κυνηγάνε οι οικογενειακές υποχρεώσεις δεν μπορείς να τις ξεγελάσεις γυρνώντας το ρολόι μια-δυο ώρες πίσω όπως κάνουν επαγγελματικοί χώροι μην τυχόν χάσουν την επαγγελματική τους "αποκλειστικότητα".

Τέτοια κόμπλεξ αποδεδειγμένα δεν μας χαρακτηρίζουν, το μεράκι μας κάνουμε όσο πιο καλά και έγκαιρα επιτρέπει ο ελεύθερος χρόνος του καθενός και ο σχολιασμός έρχεται να διορθώσει και να συμπληρώσει τα όποια κενά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP