Συρία: «Ολοκληρώθηκε η καταστροφή όλων των μηχανισμών παραγωγής χημικών όπλων»

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Την πλήρη καταστροφή όλων των δηλωμένων μηχανισμών παραγωγής χημικών όπλων τους οποίους διέθετε το συριακό κράτος ανακοίνωσε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ - OPCW) την Πέμπτη. Η ανακοίνωση έρχεται μία ημέρα πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας την οποία είχε θέσει ο ίδιος ο ΟΑΧΟ. Οι επιθεωρητές του είχαν φθάσει αρχικώς στη Συρία μετά τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από πλευράς του καθεστώτος κατά των ανταρτών της αντιπολίτευσης, με εκατοντάδες νεκρούς. Η συριακή κυβέρνηση αρνείται ότι έκανε χρήση τέτοιας μορφής όπλων και επιρρίπτει την ευθύνη στους αντάρτες.

Ο έλεγχος και η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του συριακού καθεστώτος αποτελούν τμήμα συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, μετά την απειλή χρήσης βίας από πλευράς της Ουάσιγκτον κατά του καθεστώτος Άσαντ. Η Συρία έχει προθεσμία μέχρι τα μέσα του 2014 να καταστρέψει και όλα της τα αποθέματα σε χημικά όπλα.

Το οπλοστάσιο της πιστεύεται ότι αποτελείται από περισσότερους από 1.000 τόνους του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν, θειώδους αερίου μουστάρδας και άλλων απαγορευμένων ουσιών σε δεκάδες σημεία σε ολόκληρη τη χώρα.

«Επιθεωρήσαμε προσωπικά όλες τις εργασίες καταστροφής», δήλωσε στο δίκτυο BBC ο Τζέρι Σμιθ, επικεφαλής της επιχείρησης από πλευράς του ΟΑΧΟ.

«Η Συρία δεν είναι πλέον σε θέση να διεξαγάγει καμία περαιτέρω παραγωγή ή αναμειξη χημικών όπλων», πρόσθεσε.

Σε δήλωσή της, η αποστολή του ΟΑΧΟ σημειώνει ότι επισκέφθηκε και έλεγξε 21 από τις 23 τοποθεσίες παραγωγής χημικών όπλων στη Συρία.

Οι άλλες δύο ήταν δύσκολες στην πρόσβαση, ωστόσο ο εξοπλισμός τους είχε ήδη μεταφερθεί σε άλλα σημεία, δήλωσε η αποστολή.

Ο κ. Σμιθ χαρακτήρισε την επιβεβαίωση της καταστροφής των μονάδων παραγωγής χημικών όπλων της Συρίας «ιδιαίτερα απαιτητική εργασία» εν μέσω εμφύλιας σύρραξης και με «στενό» χρονοδιάγραμμα.

www.naftemporiki.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP