Άγνωστοι Στρατιώτες 2

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Κυκλοφορεί τον Σεπτέμβρη η συνέχεια του βιβλίου "Άγνωστοι Στρατιώτες" απο τις εκδόσεις "Δούρειος Ίππος" . Σύμφωνα με το δελτίο τύπου των εκδόσεων ο νέος τόμος περιέχει νέα σειρά απομνημονευμάτων απο διάφορους πολεμιστές κατα τα πρότυπα του πρώτου μέρους,ιστορίες οι οποίες έχουν ιδιαίτερη ιστορική αξία.

Πιό αναλυτικά ,το βιβλίο περιέχει :

• Περιγραφή από τον τότε Διοικητή της 30 ΔΑΥ, του προγράμματος εκσυγχρονισμού που είχε δρομολογηθεί για την Πολεμική Αεροπορία και της κινητοποιήσεως αυτής στην διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Η Ελλάδα δεν ενέπλεξε στον αγώνα την Πολεμική Αεροπορία, την μόνη που μπορούσε να επέμβει άμεσα και αποφασιστικά στην Κύπρο.

• Πώς και γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν τα Τεθωρακισμένα της Εθνικής Φρουράς, σύμφωνα με τα σχέδια. Επιτελής της ΔΙΤ/ΓΕΕΦ περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο αγνοήθηκε η συγκεκριμένη Διοίκηση από την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς.

• Ένας στρατιωτικός Ιατρός, περιγράφει την εμπειρία του στην Κύπρο τόσο κατά την πρώτη υπηρεσία του σε αυτήν, την περίοδο 1964-1966 όσο και στην δεύτερη, την περίοδο 1973-1974.

• Ο Διοικητής της Β’ Πυροβολαρχίας της 189 ΜΠΠ μεταφέρει την εμπειρία της μάχης και την στάση που αντιμετώπισαν οι αξιωματικοί που επέστρεψαν από την Κύπρο στην Ελλάδα, μετά τα γεγονότα.

• Οι αγώνες του 231 ΤΠ στον Πενταδάκτυλο αλλά και στο δυτικό μέτωπο, κατά την διάρκεια του ΑΤΤΙΛΑ ΙΙ, μέσα από την αφήγηση του Διοικητού του 1ου Λόχου, που έδρευε στην Αετοφωλιά.

• Ένας Έλληνας Ιπτάμενος, περιγράφει την αναχαίτιση κι εμπλοκή με δύο αμερικανικά F-4J, τα οποία την κρίσιμη περίοδο του 1974 εντοπίστηκαν στην περιοχή των Κυκλάδων.

• Συνοπτική παρουσίαση της δράσεως των δύο αμερικανικών αεροπλανοφόρων τα οποία την περίοδο της τουρκικής εισβολής, βρέθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο και στα ανοικτά της Κύπρου.

• Ένας βαθμοφόρος της 31 Μοίρας Καταδρομών, περιγράφει την εμπλοκή του στις επιχειρήσεις και ιδίως στην μάχη που δόθηκε από την διμοιρία του στο χωριό Πυρόι, εναντίον ισχυρών τουρκικών δυνάμεων.

Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το βιβλίο (ειδικά την αναφορά του ιπταμενου για την εμπλοκή με τα F-4J..) και ελπίζουμε να δούμε κάποια στιγμή και τρίτη συνέχεια για να βγούνε επιτέλους απο την αφάνεια οι άγνωστοι ήρωες της πρόσφατης ελληνικής στρατιωτικής ιστορίας.Ειδικά στις μέρες μας είναι πιο αναγκαίο απο ποτέ..

3 σχόλια:

Ανώνυμος 9 Σεπτεμβρίου 2009 στις 1:40:00 μ.μ. EEST  

H εμπλοκή με τα αμερικάνικα F-4J έχει δημοσιευθεί, αν δεν κάνω λάθος, και σε τεύχος του περιοδικού "Πόλεμος & Ιστορία", πριν από αρκετά χρόνια, με συνέντευξη του πιλότου

enkripto 9 Σεπτεμβρίου 2009 στις 1:51:00 μ.μ. EEST  

πολύ σωστά ,αναφέρεσε σε ένα άρθρο του ΣΔΒ και Κ.Παλουλιάν του 2004 με τον αρχηγό του ζεύγους των ελληνικών F-5 υποπτέραρχου Π.Μήτσαινα.

Πιθανολογώ ότι θα υπάρξει εκτενέστερη περιγραφή του περιστατικού + οι γενικότερες κινήσεις των αμερικανικών αεροπλανοφόρων στο Αιγαίο εκείνες τις ημέρες,δεν γνωρίζω αν πρόκειται για συνεντευξη του Νο2 αυτή την φορά.

Ανώνυμος 9 Σεπτεμβρίου 2009 στις 7:39:00 μ.μ. EEST  

Έχω το 1ο,είναι εκπληκτική η δουλειά του και θα τιμήσω και το 2ο.

υ.γ. Μπράβο για την χαμηλή τιμή (να τα βλέπουν κάτι τύποι με τα 6μηνίτικα περιοδικά και συλλεκτηκά λευκώματα τους που μάλλον απευθύνονται στο ειδικό κοινό των Β.Π.)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP