36 Rafale αγοράζει η Βραζιλία

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Επιβεβαιώθηκε τελικά από αξιόπιστες γαλλικές πηγές ότι οι συνομιλίες του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με τον Βραζιλιάνο ομόλογο του Λούλα ντα Σίλβα,κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία για την αγορά 36 μαχητικών Rafale από την πολεμική αεροπορία της Βραζιλίας (FAB).Όπως επίσης έγινε γνωστό η Γαλλική πλευρά προχώρησε σε αντίστοιχο "άνοιγμα" προς τους Βραζιλιάνους ,πιο συγκεκριμένα η EMBRAER απέσπασε την υπόσχεση παραγγελίας 12 στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών KC-390 από την Γαλλική κυβέρνηση.

Πρόκειται για την πρώτη εξαγωγική επιτυχία του Γαλλικού μαχητικού το οποίο συμμετείχε στον Βραζιλιάνικο διαγωνισμό μαζί με το F-18 της Βοeing και το Gripen της Σουιδικής Saab. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λούλα τις προηγούμενες μέρες είχε κάνει ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια στον τύπο για την Γαλλική πρόταση η οποία συμπεριλάμβανε μεταφορά τεχνογνωσίας στην βραζιλιάνικη πολεμική βιομηχανία κάτι το οποίο προσέφερε "ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα στους Γάλλους" όπως είπε χαρακτηριστικά.Γαλλικές πηγές αναφέρουν ότι η συμφωνία μεταφοράς τεχνογνωσίας συμπεριλαμβάνει αρωγή στην ανάπτυξη του ΚC-390 ,12 εκ των οποίων όπως είπαμε θα προμηθευτούν η Armée de l'air (κόστος περίπου 50 εκ δολλάρια έκαστο..).

Η εξέλιξη αυτή δικαιολογημένα έφερε τα πρώτα χαμόγελα στην Γαλλική κυβέρνηση η οποία έψαχνε απεγνωσμένα μια εξαγωγική επιτυχία για το νέο μαχητικό ,το οποίο επίσης συμμετέχει στον διαγωνισμό της Ινδικής Αεροπορίας.Ο αριθμός της παραγγελίας των Βραζιλιάνων μπορεί να φαντάζει μικρός ,όμως η Βραζιλιάνικη Αεροπορία (FAB) σκοπεύει να αποσύρει 60 περίπου F-5 μέχρι το 2020 και ήδη έχει γίνει κρούση απο την Γαλλική πλευρά για την προσφορά των αρχικών Rafale F-1 στο Ναυτικό της Βραζιλίας το οποίο διατηρεί ένα πρώην Γαλλικό αεροπλανοφόρο κλάσης Clemenceau ,το Sao Paolo (πρώην Foch ,υπο αναβάθμιση).

Οι Βραζιλιάνοι σκοπεύουν να κατασκευάσουν ένα μεγάλο ποσοστό των αεροσκαφών τοπικά προωθώντας ίσως το μαχητικό στις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής για λογαριασμό του εμφανώς ανακουφισμένου Σαρκοζί.Περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα,τις επόμενες ημέρες..

1 σχόλια:

Αριστοτέλης 8 Σεπτεμβρίου 2009 στις 10:59:00 π.μ. EEST  

Μπράβο στον Σαρκοζί.

Ας είχαμε και εμείς τέτοιους πρωθυπουργούς.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP