Στην ατζέντα... προβλήματα «Τούρκων» Ρόδου και Κω

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Επίσκεψη της Υποεπιτροπής Συμβουλίου της Ευρώπης


Η ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗτων Μειονοτικών Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναμένεται σύντομα να επισκεφθεί τη Ρόδο και να εξετάσει θέματα που αφορούν τους μουσουλμάνους. Η τουρκική Ζαμάν αναφέρεται στο θέμα αυτό, υπενθυμίζοντας ότι η Υποεπιτροπή κατέθεσε πρόταση για τη διερεύνηση των διακρίσεων έναντι των «Τούρκων» της Ρόδου και της Κω. Η πρόταση, η οποία υπογράφεται και από τον βουλευτή Χρήστο Πουργουρίδη του ΔΗ.ΣΥ. αναμένεται να γίνει αποδεκτή. Έτσι εξασφαλίστηκε η μεταφορά στην ημερήσια διάταξη της Ευρώπης των προβλημάτων των «Τούρκων» που ζουν στα Δωδεκάνησα.

Η Υποεπιτροπή αναμένεται τώρα να μεταβεί στην περιοχή, προκειμένου να εξετάσει τα προβλήματα και να ετοιμάσει ανάλογη έκθεση. Οι «Τούρκοι» της Ρόδου και της Κω από το 1972 και εντεύθεν δεν εκπαιδεύονται στη δική τους γλώσσα. Παράλληλα, δεν διδάσκονται και το μάθημα των θρησκευτικών, αναφέρει η Ζαμάν.

Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ειδικός επί των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρει στη Ζαμάν: «Επειδή κυριαρχεί η σκέψη ότι οι Μουσουλμάνοι της Ρόδου και της Κω, οι οποίοι μιλούν την ελληνική και την τουρκική γλώσσα, δεν περιλαμβάνονται στο πλαίσιο προστασίας της Συνθήκης της Λωζάνης, γι’ αυτό το λόγο στερούνται το δικαίωμα εκπαίδευσης στη μητρική τους γλώσσα. Στο όνομα της εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας, θα πρέπει να δημιουργηθούν και πάλι οι ειδικές τάξεις, οι οποίες έκλεισαν το 1972. Σήμερα, όμως, το θέμα αυτό δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των αρμοδίων. Επιπλέον, το θέμα αναγνώρισης του Μουφτή της Ρόδου έχει μια ιδιαίτερη σημασία για τις τοπικές μουσουλμανικές κοινότητες. Όμως, το πλέον σημαντικό θέμα είναι το θέμα διοίκησης των Ευαγών Ιδρυμάτων. Η διοίκησή τους δεν εκλέγεται απευθείας από την κοινότητα, αλλά διορίζεται από τους επίσημους φορείς. Όμως, οι διοικήσεις αυτές δεν είναι υπεύθυνες απέναντι στις κοινότητες για τις διοικητικές τους δραστηριότητες».

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

2 σχόλια:

Ανώνυμος 7 Σεπτεμβρίου 2009 στις 3:25:00 μ.μ. EEST  

Εδώ και 4 μήνες χτύπησαν τα πρώτα καμπανάκια
"Κυριακή, 17 Μάϊος 2009
Θέμα μειονότητας σε Κω και Ρόδο με τη βοήθεια Ελληνοκύπριου βουλευτή
"
http://www.enkripto.com/2009/05/blog-post_7783.html

Ανώνυμος 7 Σεπτεμβρίου 2009 στις 5:57:00 μ.μ. EEST  

Οι περισσότεροι μουσουλμάνοι της Ρόδου και της Κω είναι επιχειρηματίες των οποίων τις επιχειρήσεις τους τις στηρίζουν οι Έλληνες που ζουν σ’ αυτά τα νησιά. Όσοι πάλι δεν είναι επιχειρηματίες ζουν ισότιμα και πλούσια μιας και τα δύο αυτά νησιά είναι παγκοσμίως φημισμένα τουριστικά νησιά άρα με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα.
Μπορεί Η ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ των Μειονοτικών Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να κάνει ένα ταξιδάκι μέχρι την Ίμβρο και την Τένεδο και μετά να βγάλει ότι πόρισμα έχει να βγάλει;;;;;;;
Για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι σαν ευρωπαίοι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP