Ελληνική Συμμετοχή εφέδρων στην διεθνή άσκηση Swiss Raid Commando 2009

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Στις αρχές Σεπτεμβρίου λίγο μετά την προκήρυξη των εκλογών οι αρμόδιες αρχές μέσω επισήμων ανακοινώσεων ενημέρωσαν κάθε ενδιαφερόμενο (εντός η εκτός Ελλάδος) ότι οι μεγάλες διακλαδικές ασκήσεις των Ενόπλων δυνάμεων (τις οποίες η πολιτεία δείχνει όλο και λιγότερο πρόθυμη να εκτελέσει), δεν θα λάβουν τελικά χώρα.Κρίθηκε σκόπιμο να ακυρωθούν καθότι ποιος χρειάζεται στρατιωτικές ασκήσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου? "Σιγά μην γίνει και πόλεμος" όπως είπε και ο τέως ΓΔΑΕΕαρχης Βασιλάκος...

Ευτυχώς η εφεδρεία δεν έχει την ίδια γνώμη με την "υπεύθυνη" πολιτική ηγεσία. Μετά την διοργάνωση από την Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) την περασμένη Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, θεωρητικών και πρακτικών σεμιναρίων Μάχης εντός Αστικού Περιβάλλοντος, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου αναχώρησαν για την Ελβετία, οι ελληνικές περίπολοι (4μελείς) που θα συμμετάσχουν για 6 συνεχή φορά στην διεθνή άσκηση Swiss Raid Commando 2009 που οργανώνουν κάθε 2 έτη οι Ελβετικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η άσκηση έχει και διαγωνιστικό χαρακτήρα και είναι ανοιχτή σε αριθμό περιπόλων από άλλες χώρες. Πρόκειται για την 18η άσκηση που διοργανώνεται και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου. Εφέτος η άσκηση θα διοργανωθεί σε συνεργασία με τον Γαλλικό Στρατό και θα διεξαχθεί στο έδαφος και των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 23 Σεπτεμβρίου θα γίνει η παρουσίαση των ξένων περιπόλων και η χρέωση υλικών και οπλισμού. Στις 24 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα η τελετή έναρξης, η έναρξη υπηρεσίας των συμμετασχόντων, ενημέρωση και εκπαίδευση με τα υλικά και τον οπλισμό τα οποία θα χρησιμοποιηθούν Την νύχτα 24-25 Σεπτεμβρίου ξεκινά μια ιδιαίτερη πρόκληση για την φυσική κατάσταση των ασκουμένων υπό δυσμενείς συνθήκες. Ακολουθεί η φάση της προετοιμασίας με σκοπό την μέγιστη συλλογή πόντων από τους διαγωνιζομένους σε διάφορα αντικείμενα. Το απόγευμα της 25 Σεπτεμβρίου οι καταδρομείς θα έχουν την ευκαιρία να συλλέξουν τις απαραίτητες πληροφορίες και να προετοιμαστούν για την επιχειρησιακή φάση της άσκησης. Αυτή ξεκινά με νυχτερινή διείσδυση από αέρος με ελικόπτερο και ολοκληρώνεται το απόγευμα της 26 Σεπτεμβρίου. Το στάδιο αυτό διεξάγεται στην ορεινή περιοχή Chablais Vaudois, το οποίο για την περίσταση θα θεωρηθεί εχθρικό έδαφος. Εχθρικές δυνάμεις θα περιπολούν στις κύριες οδικές αρτηρίες και θα φυλάσσουν συγκεκριμένους τομείς της περιοχής. Οι καταδρομείς κατάφορτοι με υλικά, θα έχουν στην διάθεσή τους περιορισμένο χρονικό διάστημα για την προσέγγιση στον ΑΝΣΚ, την ολοκλήρωση της αποστολής και την επιστροφή στο σημείο απαγκίστρωσης.

Η άσκηση θα ολοκληρωθεί με δείπνο, όλων των συμμετασχόντων, το απόγευμα της 26 Σεπτεμβρίου και την τελετή λήξης το πρωΐ της 27ης Σεπτεμβρίου. Περιττό να ειπωθεί ότι ο ρεαλισμός της άσκησης δεν έχει καμμία σχέση με ό,τι έχει συναντήσει οποιοσδήποτε έχει παραστάσεις από τον Ελληνικό Στρατό.

Σημειώνουμε το ενδιαφέρον του Καταδρομέα Αρχηγού ΓΕΣ για την εφεδρεία, όπως το διατύπωσε στην πρώτη ημερήσια διαταγή που απηύθυνε και ελπίζουμε ότι το ΓΕΣ θα συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο στις επόμενες ελληνικές συμμετοχές σε τέτοιου είδους ασκήσεις.

ΥΓ Η ελληνική συμμετοχή έως σήμερα περιορίζεται σε συμμετοχή εφέδρων, ενώ οι ξένες χώρες αποστέλλουν και ενεργά μέλη των ενόπλων δυνάμεών τους, που ανήκουν σε επίλεκτα σώματα.




1 σχόλια:

Ανώνυμος 11 Νοεμβρίου 2009 στις 10:16:00 π.μ. EET  

Μια σημειωση μονο σε παραπανω σχολιο για να μην ερμηνευτει λαθος..... απ'οτι ξερω δεν υπηρχε ομαδα της ΛΕΦΕΔ στο SRC.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP