Ζητά υποχωρήσεις ο ΟΗΕ

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Αντί της εξεύρεσης «κοινού εδάφους», που ήταν ο όρος που χρησιμοποιούσαν έως σήμερα τα Η.Ε. οροθετώντας το στόχο των συνομιλιών, κάνουν αναφορά στην ανάγκη αναζήτησης «μέσου εδάφους» στις απευθείας διαπραγματεύσεις, που εξυπακούεται την προσφυγή σε πρόσθετες παραχωρήσεις μέσα από τη διαδικασία τού «πάρε-δώσε».

Μπορεί η κυπριακή κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να διακηρύττουν προς όλες τις κατευθύνσεις και σε όλους τους τόνους ότι η ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται, ούτε θα προσέλθει ποτέ σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης που διέπεται από τη λογική τού πάρε-δώσε, ωστόσο, ο Εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ φρόντισε να δώσει μιαν άλλη διάσταση τού πώς αντιλαμβάνεται ο διεθνής οργανισμός τη δεύτερη φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Ο Εκπρόσωπος του Γ.Γ., αναφερόμενος στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον κ. Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη, επισήμανε την υποδειχθείσα από τον κ. Μπαν προς τον Πρόεδρο Χριστόφια ανάγκη εξεύρεσης «μέσου εδάφους», στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, εκφράζοντας, παράλληλα, την ετοιμότητα των Η.Ε. να υποστηρίξουν ενεργά τη διαδικασία των συνομιλιών.

«Ομόλογος» ο Ταλάτ…
«Σε σχέση με την τρέχουσα πολιτική διαδικασία, ο Γ.Γ. είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο ειδικός του σύμβουλος, Αλεξάντερ Ντάουνερ, έχουν ενθαρρυνθεί από τη μέχρι στιγμής διαδικασία», σημείωσε ο Εκπρόσωπος, για να προσθέσει ότι, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ «συνεχάρη τη δέσμευση του Προέδρου Χριστόφια -όπως και του κ. Ταλάτ- και τον προέτρεψε να συνεχίσει να επιδεικνύει τις ηγετικές του ικανότητες και την πολιτική του σοφία, ώστε να επιτευχθεί μία συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος».
«Καθώς οι συνομιλίες προχωρούν στη δεύτερη φάση, ο Γενικός Γραμματέας ανέπτυξε τη σημασία του πολιτικού συμβιβασμού στην αναζήτηση του ‘μέσου εδάφους’», σημείωσε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη, ίσως, φορά εγκαταλείπεται από μέρους των Η.Ε., και μάλιστα από τον ίδιο το Γ.Γ., η χρήση του όρου «κοινόν έδαφος», που σημαίνει κάτι πολύ διαφορετικό, και, αντ’ αυτού, χρησιμοποιείται ο όρος «μέσον έδαφος», που υποδηλώνει αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Αξίζει, επίσης, να υπομιμνηστεί ότι προχθές, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ από την έδρα του Οργανισμού, ο Εκπρόσωπος του Γ.Γ., αναφερόμενος στον κ. Ταλάτ, έκανε λόγο για «ομόλογο» του Προέδρου Χριστόφια, αναφορά που στο χθεσινό τηλεγράφημα παραλείπεται, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρεται απλώς με το όνομά του. Διαφοροποίηση, που, ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσο έγινε έπειτα από παραστάσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης προς τη Γραμματεία των Η.Ε.

ΔΗ.ΚΟ.: Να το ξεχάσουν τα Η.Ε…
Την αναφορά του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην ανάγκη εξεύρεσης «μέσου εδάφους» στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού σχολίασε, με δηλώσεις του στη Λευκωσία, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗ.ΚΟ. Φώτης Φωτίου.
Ο κ. Φωτίου εξέφρασε κάθετη αντίθεση στην αναφορά του Γ.Γ., διαμηνύοντας πως η ε/κ πλευρά ουδέποτε θα προβεί σε πρόσθετες παραχωρήσεις, προκειμένου να εξευρεθεί έδαφος σύμπτωσης με τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις, οι οποίες, στην ουσία, στοχεύουν σε λύση δύο κρατών στην Κύπρο.
«Να μας επιτρέψει ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών να μην υιοθετήσουμε την άποψή του για αναζήτηση ‘μέσης λύσης’, αν εννοεί -και προφανώς αυτό εννοεί- μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών. Όταν η δική μας πλευρά καταθέτει προτάσεις και θέσεις για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και η τουρκική πλευρά παρουσιάζει προτάσεις που στοχεύουν σε συνομοσπονδία και λύση δύο κρατών, πόσο ‘μέση λύση’ μπορεί να εξευρεθεί;», δήλωσε ο κ. Φωτίου.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗ.ΚΟ. προειδοποίησε, επίσης, ότι, αν ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, με την άποψη αυτή εννοεί να προβεί η ε/κ πλευρά σε πρόσθετες υποχωρήσεις, προκειμένου να πλησιάσει, σε μία «μέση λύση», τις τουρκικές αδιάλλακτες και άτεγκτες θέσεις, «του λέμε ευθέως να το ξεχάσει», προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται ούτε επιδιαιτησία ούτε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ούτε εκτροπή από τις αρχές και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών ούτε παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Κάλεσε, παράλληλα, τα Ηνωμένα Έθνη και γενικά τη διεθνή κοινότητα να θέσουν την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της, αν επιθυμούν να συμβάλουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση προόδου των απευθείας διαπραγματεύσεων και επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, ενώ παρατήρησε, πως κάποιοι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας «με διάφορες ενέργειες και μεθοδεύσεις τους, επιδιώκουν να ωραιοποιήσουν τα πράγματα και να εξωραΐσουν την τακτική και τη συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς».

Ν. Αναστασιάδης: Τέθηκαν σωστά τα θέματα
Στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν
αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. Νίκος Αναστασιάδης. Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έθεσε τα θέματα που έπρεπε να γνωστοποιηθούν προς το Γ.Γ., εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για τα αποτελέσματά της.
Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «το ενδιαφέρον του Γ.Γ., όπως εκδηλώνεται, αν και εφόσον στη συνέχεια διαφανεί ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι καλοδεχούμενο».

Γ. Ομήρου: Εκστρατεία διαφώτισης
Στο Κυπριακό αναφέρθηκε με δηλώσεις του χθες ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. Ο κ. Ομήρου απέρριψε με κατηγορηματικότητα το ενδεχόμενο άσκησης επιδιαιτησίας και επιβολής χρονοδιαγραμμάτων στις συνομιλίες για το Κυπριακό, σύμφωνα και με τη ρητή απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι
«τώρα είναι η ώρα να κινηθούμε, στο πλαίσιο μιας έντονης διαφωτιστικής εκστρατείας, για να καταδειχθεί η τουρκική αδιαλλαξία στις συνεχιζόμενες απευθείας διαπραγματεύσεις, να ενημερώσουμε με σαφήνεια ποιες είναι οι θέσεις των Τούρκων στο περιουσιακό, στο εδαφικό, στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, και στο θέμα των εποίκων, διότι υπάρχει ο κίνδυνος, αν οι συνομιλίες καταρρεύσουν, να μας επιρριφθούν ισομερώς ευθύνες για το αδιέξοδο».
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξέφρασε, παράλληλα, ικανοποίηση, γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως είπε, «με δηλώσεις του, δίνει αυτό το μήνυμα».
Εν τω μεταξύ, το Πολιτικό Γραφείο του ΚΣ ΕΔΕΚ, που συνεδρίασε την Τετάρτη, σε ανακοίνωσή του «επαναλαμβάνει τη θέση για την ανάγκη κατά προτεραιότητα συζήτησης των κορυφαίας σημασίας κεφαλαίων του περιουσιακού, του εδαφικού, της ασφάλειας - εγγυήσεων και του θέματος των εποίκων».

ΣΗΜΕΡΙΝΗ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP