Συστήματα Patriot για την Τουρκία

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Μια είδηση που θα διαβάσετε πρώτα στο "εν κρυπτώ"..

Πρίν απο μερικές μέρες η αμερικανική DSCA (Defense Security Cooperation Agency) απέστειλε ειδοποίηση προς το Κογκρέσο για την πιθανή πώληση αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς Patriot στην Τουρκία ! Πιο συγκεκριμένα η ειδοποίηση αναφέρεται στην πώληση 13 Μονάδων βολής Patriot (FU) ,72 πυραύλων PAC-3 ,3 πυραύλων πιστοποίησης PAC-3 ,172 πυραύλων ΜΙΜ-104Ε GEM-T (συν 4 πιστοποίησης) ,5 πυραύλων "Αnti-Tactical" και συναφούς εξοπλισμού , μεσω FMS (Foreign Military Sales) .To συνολικό κόστος αν η τελική αγορά συμπεριλάβει όλες τις πιθανές option θα φτάσει το ποσό των 7,8 δις δολαρίων.

Στο πακέτο πιθανής αγοράς ,συμπεριλαμβάνονται επίσης 10 τερματικά MIDS/LVT2 ,13 ραντάρ AN/MPQ-65 ,13 κλωβοί διοίκησης πυροβολαρχίας (battery command posts) ,13 κλωβοί ECS (engagement control station) ,48 μονάδες εκτόξευσης Μ902 ,52 συστήματα κεραιών Antenna Mast Group (AMG) ,13 ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί ΕΡΡ και άλλα πολλά συστήματα (μαζί με λογιστική υποστήριξη) για την εξυπηρέτηση 13 ολοκληρωμένων Μοιρών Πάτριοτ. Η εξέλιξη αυτή αφορά άμεσα και την Ελλάδα γιατί παρά την εκπεφρασμένη πρόθεση των Τούρκων να εγκαταστήσουν τέτοια συστήματα στο Τουρκικό Κουρδιστάν για την αντιμετώπιση της απειλής των Ιρανικών πυραύλων ,θεωρείται δεδομένο -ειδικά αν μιλάμε για τέτοιους αριθμούς- ότι πολλά απο αυτά τα συστήματα θα χρησιμοποιηθούν για την φύλαξη μεγάλων αστικών κέντρων αλλά και στόχων ζωτικής σημασίας στα δυτικά ,όπως πχ τις κύριες βάσεις της πρώτης αεροπορικής διοίκησης της ΤΗΚ οι οποίες σηκώνουν και το βάρος των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.

Αν και δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου δεδομένο ότι η αγορά θα συμπεριλάβει όλα τα προαναθερθέντα συστήματα (μπορεί ο τελικός αριθμός να είναι μικρότερος,καθαρά για οικονομικούς λόγους) ,η εισαγωγή ενός συστήματος σαν το Πάτριοτ σε τουρκική υπηρεσία θα δημιουργήσει πονοκέφαλο στο επιτελείο της ΠΑ .Το θετικό στοιχείο απο αυτή την εξέλιξη είναι ότι το σύστημα το γνωρίζουμε πολύ καλά - και της δυνατότητες του αλλά κυρίως τις αδυναμίες του..-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP