Πολέμιος της ειδικής σχέσης Τουρκίας-ΕΕ ο ΓΑΠ
Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009
Της Κύρας Αδάμ
Φανατικός υποστηρικτής της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και πολέμιος της «νεφελώδους», όπως τη χαρακτήρισε, ειδικής σχέσης της με την Ε.Ε., εμφανίστηκε από το βήμα της κυπριακής Βουλής ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός σε ειδική τελετή προς τιμήν του, χθες, επέμεινε στην «ενεργό υποστήριξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.», υποστηρίζοντας «την πλήρη ένταξη και όχι τη νεφελώδη ειδική σχέση, που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα...».
Η επίσημη αυτή δήλωση του πρωθυπουργού γίνεται σε μια περίοδο πραγματικά νεφελώδη στους κόλπους των 27, για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της Τουρκίας τον Δεκέμβριο, και εν πάση περιπτώσει φέρνει τη χώρα σε εμφανή αντίθεση με τη Γαλλία και τη Γερμανία, που επιμένουν στην τελική ειδική σχέση της Ε.Ε. με την Αγκυρα.
Ο κ. Παπανδρέου αφιέρωσε το μεγαλύτερο κομμάτι της ομιλίας του στην κυπριακή Βουλή σε κάλεσμα προς την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο και την Ε.Ε. τον Δεκέμβριο, αν και ουδέποτε κατονόμασε το Πρόσθετο Πρωτόκολλο, με το οποίο η Τουρκία οφείλει να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στην Κύπρο μέχρι τον Δεκέμβριο.
«Η Αθήνα και η Λευκωσία θα επιμείνουμε να εκπληρώσει η Τουρκία στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της μέχρι τον Δεκέμβριο, με την αξιολόγησή της στην Ε.Ε. Είναι ευθύνη της Τουρκίας η ενταξιακή πορεία της... Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στην Τουρκία για την τελική κατάληξη της ενταξιακής πορείας της. Η Τουρκία πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της στο θέμα της ασφάλειας. Στην ευρωπαϊκή γειτονιά οι σχέσεις δεν διασφαλίζονται με την επίδειξη στρατιωτικής απειλής ή ισχύος, αλλά με την τήρηση των αμοιβαίων υποχρεώσεων...», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του δεσμεύτηκε ότι «θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί με τη Λευκωσία». Ομως οι διήμερες συναντήσεις στην Κύπρο δεν κατέληξαν ακόμα σε σαφή αποτελέσματα για την αξιολόγηση της Τουρκίας τον Δεκέμβριο.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα αξιοποιήσουν το δύσκολο διάστημα κατά το δοκούν, ώστε να συμφωνήσουν σε μια τελική θέση τον Δεκέμβριο.
Το όφελος από τις χθεσινές, κυρίως, συνομιλίες είναι η αποσαφήνιση -κυρίως από την πλευρά της Λευκωσίας- ότι η αναφορά σε «οδικό χάρτη», όπως τον λέει η Αθήνα, είναι οι κινήσεις που θα συμφωνηθούν να γίνουν μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου, για την αξιολόγηση της Τουρκίας και τις πιθανές κυρώσεις εις βάρος της.
Η Αθήνα, από την πλευρά της, προσδιορίζει τώρα ότι η αναφορά της σε οδικό χάρτη έχει αφετηρία τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου για την επαναξιολόγηση της στάσης απέναντι στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. *
**«Θετικό γεγονός», χαρακτηρίζει ο ΣΥΝ, «τη συμπαράταξη, που εκφράστηκε με τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, στις προσπάθειες του προέδρου Δ. Χριστόφια και της κυπριακής ηγεσίας για δίκαιη λύση του Κυπριακού». Σύμφωνα με τον Γιάννη Μπαλάφα: Να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πολιτική πίεση προς την Τουρκία, ώστε να συμμορφωθεί και να τηρήσει τους όρους και τις υποχρεώσεις της, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν το Κυπριακό και την επίλυσή του».
enet.gr
1 σχόλια:
Δηλ ακολουθούμε πιστά πια τον Αγγλοσαξωνικό άξονα. Τέρμα η σχέση μας με τους Γαλλο-Γερμανούς, τώρα κάνουμε ό,τι μας πουν ΗΠΑ-ΗΒ. His master's voice
Δημοσίευση σχολίου