Πολέμιος της ειδικής σχέσης Τουρκίας-ΕΕ ο ΓΑΠ

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Της Κύρας Αδάμ

Φανατικός υποστηρικτής της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και πολέμιος της «νεφελώδους», όπως τη χαρακτήρισε, ειδικής σχέσης της με την Ε.Ε., εμφανίστηκε από το βήμα της κυπριακής Βουλής ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.


Ο πρωθυπουργός σε ειδική τελετή προς τιμήν του, χθες, επέμεινε στην «ενεργό υποστήριξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.», υποστηρίζοντας «την πλήρη ένταξη και όχι τη νεφελώδη ειδική σχέση, που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα...».

Η επίσημη αυτή δήλωση του πρωθυπουργού γίνεται σε μια περίοδο πραγματικά νεφελώδη στους κόλπους των 27, για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της Τουρκίας τον Δεκέμβριο, και εν πάση περιπτώσει φέρνει τη χώρα σε εμφανή αντίθεση με τη Γαλλία και τη Γερμανία, που επιμένουν στην τελική ειδική σχέση της Ε.Ε. με την Αγκυρα.

Ο κ. Παπανδρέου αφιέρωσε το μεγαλύτερο κομμάτι της ομιλίας του στην κυπριακή Βουλή σε κάλεσμα προς την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο και την Ε.Ε. τον Δεκέμβριο, αν και ουδέποτε κατονόμασε το Πρόσθετο Πρωτόκολλο, με το οποίο η Τουρκία οφείλει να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στην Κύπρο μέχρι τον Δεκέμβριο.

«Η Αθήνα και η Λευκωσία θα επιμείνουμε να εκπληρώσει η Τουρκία στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της μέχρι τον Δεκέμβριο, με την αξιολόγησή της στην Ε.Ε. Είναι ευθύνη της Τουρκίας η ενταξιακή πορεία της... Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στην Τουρκία για την τελική κατάληξη της ενταξιακής πορείας της. Η Τουρκία πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της στο θέμα της ασφάλειας. Στην ευρωπαϊκή γειτονιά οι σχέσεις δεν διασφαλίζονται με την επίδειξη στρατιωτικής απειλής ή ισχύος, αλλά με την τήρηση των αμοιβαίων υποχρεώσεων...», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του δεσμεύτηκε ότι «θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί με τη Λευκωσία». Ομως οι διήμερες συναντήσεις στην Κύπρο δεν κατέληξαν ακόμα σε σαφή αποτελέσματα για την αξιολόγηση της Τουρκίας τον Δεκέμβριο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα αξιοποιήσουν το δύσκολο διάστημα κατά το δοκούν, ώστε να συμφωνήσουν σε μια τελική θέση τον Δεκέμβριο.

Το όφελος από τις χθεσινές, κυρίως, συνομιλίες είναι η αποσαφήνιση -κυρίως από την πλευρά της Λευκωσίας- ότι η αναφορά σε «οδικό χάρτη», όπως τον λέει η Αθήνα, είναι οι κινήσεις που θα συμφωνηθούν να γίνουν μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου, για την αξιολόγηση της Τουρκίας και τις πιθανές κυρώσεις εις βάρος της.

Η Αθήνα, από την πλευρά της, προσδιορίζει τώρα ότι η αναφορά της σε οδικό χάρτη έχει αφετηρία τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου για την επαναξιολόγηση της στάσης απέναντι στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. *

**«Θετικό γεγονός», χαρακτηρίζει ο ΣΥΝ, «τη συμπαράταξη, που εκφράστηκε με τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, στις προσπάθειες του προέδρου Δ. Χριστόφια και της κυπριακής ηγεσίας για δίκαιη λύση του Κυπριακού». Σύμφωνα με τον Γιάννη Μπαλάφα: Να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πολιτική πίεση προς την Τουρκία, ώστε να συμμορφωθεί και να τηρήσει τους όρους και τις υποχρεώσεις της, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν το Κυπριακό και την επίλυσή του».

enet.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος 21 Οκτωβρίου 2009 στις 2:38:00 μ.μ. EEST  

Δηλ ακολουθούμε πιστά πια τον Αγγλοσαξωνικό άξονα. Τέρμα η σχέση μας με τους Γαλλο-Γερμανούς, τώρα κάνουμε ό,τι μας πουν ΗΠΑ-ΗΒ. His master's voice

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP