Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης και ΕΣ : εξελίξεις

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Τις ΗΠΑ επισκέφτηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεία αξιωματικών του ΓΕΣ, για να εξετάσει επιτόπου τεθωρακισμένα οχήματα μάχης M2/M3 Bradley το οποία διατίθενται προς πώληση στον ΕΣ. Η προσφορά αφορά οχήματα απο τα αποθέματα του Αμερικανικού στρατού (αποθηκευμένα δλδ) με χαμηλή τιμή, με άγνωστο όμως το κόστος της απαραίτητης επαναφοράς τους σε ενεργό κατάσταση. Η κίνηση αυτή ακολούθησε παλαιότερη κρούση της Ουάσινγκτον, με αντικείμενο τότε μεταχειρισμένα ΑΑV-7 των πεζοναυτών .

Τους Αμερικανούς ακολούθησε λίγες ημέρες αργότερα και η Γερμανική κυβέρνηση, η οποία στις αρχές Οκτωβρίου ενημέρωσε επισήμως το Ελληνικό ΥΠΕΘΑ για την διάθεση 160 μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης LEO-2A4 σε επίσης εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές.Οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούσαν για χειρονομία καλής θελήσεως προ των επικείμενων διαπραγματεύσεων για τα υποβρύχια,δεν αποκλείεται όμως η Γερμανική προσφορά να σχετίζεται με πρόθεση επαναφοράς θέματος μεταχειρισμένων TOMA Marder1A3 (εκ των αποθεμάτων της Bundeswehr) για την καλύψη των αναγκών του ΕΣ.

Και αυτό γιατί, όπως δήλωσε η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ δια του αναπληρωτή υπουργού Γ.Μπεγλίτη, "θα υπάρξει επανεξέταση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων απο μηδενική βάση",γεγονός που απομακρύνει όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο να δούμε ρωσικά ΒΜΡ-3 στον ΕΣ, κινητοποιώντας παράλληλα όλους τους υποψήφιους μνηστήρες.

Στην παραπάνω φωτογραφία πρώην γερμανικά Marder των ενόπλων δυνάμεων της Χιλής παρέα με επίσης μεταχειρισμένα LEO-2A4.To 2006 η Χιλή προμηθεύτηκε 132 Leopard 2A4 απο τα γερμανικά αποθέματα και το 2007 ακολούθησε μια αγορά 120 ανακατασκευασμένων Marder 1Α3.

10 σχόλια:

Ανώνυμος 24 Οκτωβρίου 2009 στις 11:14:00 μ.μ. EEST  

Tώρα βασικά το να πάρουμε επιπλέον leo-2 και Marder-1 για να είμαι αντικειμενικός , είναι καλό .
Φυσικά παίζει ρόλο πόσο χαμηλές είναι οι τιμές τους και ποια είναι τα ανταλάγματα .
Αυτό που φοβάμαι είναι ότι για οτιδήποτε καινούριο αγοράζουμε , θα αποσύρουμε 3-5 παλιά με βάση το νέο δόγμα.

PRO από Συμβασιλεύουσα .

Ανώνυμος 25 Οκτωβρίου 2009 στις 7:40:00 π.μ. EET  

Η πρόθεση αγοράς μεταχειρισμένων οχημάτων αντί για καινούρια δεν είναι καλή. Όμως δεδομένης της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι ένοπλες δυνάμεις, είναι απαραίτητο να γίνει αγορά τόσο ΤΟΜΑ όσο και αρμάτων.

Τα αμερικανικά ΤΟΜΑ και αμφίβια ΤΟΜΠ αποτελούν την πιο αξιόλογη πρόσφορα. Και τα δυο θα υπηρετούν στις τάξεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για πολλά χρόνια. Μια αγορά ΤΟΜΑ από τις ΗΠΑ και αρμάτων και Μ109 από την Γερμάνια, θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων σε σύντομο χρονικό διάστημα και με μικρό σχετικά κόστος.

Το πρόβλημα είναι ότι στην περίπτωση των Μ109 αγοράζουμε ένα όχημα το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις χωρίς έναν αρκετά δαπανηρό εκσυγχρονισμό.

Όσον αφορά τα αμερικανικά ΤΟΜΑ, αυτά μετά την επαναφορά τους σε πλήρως λειτουργική κατάσταση είναι απολύτως ικανά να αντιμετωπίσουν όλες τις σύγχρονες απειλές με δυνατότητα αναβάθμισης σε ακόμη πιο ικανές εκδόσεις όπως το Μ2Α3 το οποίο είναι το απολυτό ΤΟΜΑ αυτήν την στιγμή στο δυτικό οπλοστάσιο. Το σκάφος του οχήματος μπορεί επίσης να τροποποιηθεί ως ΤΟΜΟ(μια έκδοση που πρόσφατα προτάθηκε στον αμερικανικό στρατό από την BAe) για την υποστήριξη των μονάδων που θα εξοπλιστούν με το Bradley.

Όσον αφορά τα αμφίβια AAV-7A1, αυτά αποτελούν ένα εξειδικευμένο όχημα, απαραίτητο για τις ελληνικές δυνάμεις πεζοναυτών οι οποίες έχουν μείνει ακόμη στον Β΄ Π.Π. καλό θα ήταν να αγοραστεί η πιο πρόσφατη έκδοση το AAVP-7A1 RAM/RS το οποίο έχει εκσυγχρονιστεί με απάρτια που χρησιμοποιούνται από το Μ2 Bradley & το Μ270MLRS αυξάνοντας την ομοιοτυπία και μειώνοντας το κόστος υποστήριξης.

Όσον αφορά τα Leopard 2A4, αυτό δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Είναι ένα όχημα το οποίο μπορεί να υποστηρίξει όπως είναι τις ένοπλες δυνάμεις, δίνοντας την δυνατότητα στον ΕΣ να αποκαταστήσει την ισορροπία σε άρματα τρίτης γενιάς που έχασε από την πολύ επιτυχημένη κίνηση της Τουρκίας να αγοράσει μεγάλο αριθμό από τα ίδια οχήματα.

enkripto 25 Οκτωβρίου 2009 στις 12:11:00 μ.μ. EET  

στο θέμα των Μ109 θα διαφωνήσω ανώνυμε φίλε,τα είχαν εκσυγχρονήσει στο παρελθόν οι γερμανοί και είναι καθολα αξιομαχα συστήματα..

άλλωστε quantity has a quality of its own,θα αποκτήσει επιτέλους ολόκληρη η ΑΣΔΕΝ αξιόμαχο προβολικό.

Ανώνυμος 25 Οκτωβρίου 2009 στις 12:59:00 μ.μ. EET  

Το οποίο υπολείπεται των τούρκικων συστημάτων. Το ότι θα κάνουμε κάτι αυτοκινούμενο την στιγμή που ο αντίπαλος έχει ποιοτικό και ποσοτικό πλεονέκτημα δεν λέει απολύτως τίποτα. Η Ελλάδα σ΄αυτήν την περίπτωση πρέπει να κάνει ότι η Τουρκία και να πάει στην Νότιο Κορέα. Αλλιώς θα τους κοιτούμε με τα κυάλι.

enkripto 25 Οκτωβρίου 2009 στις 2:03:00 μ.μ. EET  

το θέμα δεν είναι να είναι ανώτερο των Firtina,αλλά να είναι σχετικά ικανό και φθηνό ετσι ώστε να αντικαταστήσει μαζικά όλα τα παρωχημένα ρυμουλκούμενα απο την ζώνη της ΑΣΔΕΝ και να καταστήσει τις μοίρες πυροβολικού αυτοκινούμενες.

Και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία απολύτως εναλακτική πέραν των γερμανικών Μ-109,που να ικανοποιεί και τις δύο προυποθέσεις

ΥΓ παρεπιπτόντως υπολείπεται μόνο οριακά των τουρκικών πυροβόλων,δεν είναι δραματική η διαφορά.Έιναι πολύ πιο ικανά απο την συντριπτική πλειοψηφία των πυροβόλων σε ελληνική υπηρεσία

Ανώνυμος 25 Οκτωβρίου 2009 στις 6:40:00 μ.μ. EET  

Οριακά; Μα τι λες;

enkripto 25 Οκτωβρίου 2009 στις 7:29:00 μ.μ. EET  

ίσως ο όρος οριακά είναι υπερβολικός όντως,λάθος δικό μου. Όμως δεν είναι ανώτερη η εναλακτική αγοράς λιγότερων πυροβόλων 52cal σε επιχερησιακό επίπεδο,ίσαι ίσα.

Η διαφορά τάξης δεν είναι τέτοια που να κάνει την απόκτηση τους ασύμφορη,ειδικά αν δείς λιγάκι ποια είναι η ραχοκοκαλιά του υπάρχοντος στόλου Ακ /ΠΒ

τι να τον κάνω δλδ τον ανώτερο ρυθμό βολής και τα 10xμ παραπάνω εμβέλεια όταν με τα λεφτα που διαθέτω μπορώ να αγοράσω μόλις 3 PZh-2000? (ο Γερμανικός στρατός τα χρεώνεται περίπου 4,5 εκ δολλάρια ΕΚΑΣΤΟ)

Να υπενθυμίσω ότι με τιμή μονάδος 80.000 ευρώ ,δλδ συνολικό τίμημα μόλις 18 εκατομύρια ευρώ αποκτούμε 200- αυτοκινούμενα πυροβόλα 39cal με αξιοπρεπές βεληνεκές,αποσύρουμε αυτομάτως τα ρυμουλκούμενα του Β'ΠΠ και αυξάνουμε τον αριθμό σωλήνων απο 12 σε 18 στις υπάρχουσες μοίρες Α/Κ ΠΒ.

δεν έχουν βεληνεκές αντίστοιχο των Firtina? Σκασίλα μας,ας στείλουμε πρώτα τα Μ-114 ,που απαρτίζουν δυστυχώς μεγάλο μέρος των νησιωτικών μοιρών, να γίνουν κατσαρόλες και μετά βλέπουμε

σε ρόλο αντιΠΒ υπάρχουν ήδη πυροβόλα καλύτερα απο αυτά των απέναντι, όλος ο κόσμος πλήν ΗΠΑ χρησιμοποιεί hi-low mix,εμείς θέλουμε απο την μια μέρα στην άλλη να αποκτήσουμε 500 Pzh

Δεν πειράζει ας περιμένουν και λίγο οι εγχώριοι πλασιέ ..

Ανώνυμος 25 Οκτωβρίου 2009 στις 9:46:00 μ.μ. EET  

Η αγορά του Pzh2000 ήταν λάθος. Όχι γιατί δεν ήταν το καλύτερο αλλά γιατί ήταν το ακριβότερο. Οι εγχώριοι προμηθευτές έκαναν καλά την δουλειά τους σπρώχνοντας μας στο καλύτερο μεν αλλά και το ακριβότερο. Όμως εμείς δεν έχουμε ανάγκη μόνο από τα καλύτερα, έχουμε ανάγκη και από ποσότητες.

Το Μ109Α3GA2 θα μας δώσει μια ανάσα για μια δεκαετία το πολύ. Μετά τα οχήματα θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τρομερά προβλήματα διαθεσιμότητας εξαιτίας της παλαιότητας και της δυσκολίας εύρεσης ανταλλακτικών για την ομαλή συντήρηση τους.

Ανώνυμος 26 Οκτωβρίου 2009 στις 4:04:00 μ.μ. EET  

Δυστυχώς αυτά τα Bradley αν είναι αυτά που έχω δεί δεν κάνουν ούτε για παλιοσίδερα (παλιοαλουμίνια τελος πάντων). Ειναι οχήματα χαρακτηρισμένα ΠΕΕ και ΠΟΕ, καννιβαλισμένα και χωρίς πιθανότητα ούτε μουσειακής χρήσης. Είναι θύματα ΙΕD. Το ταξίδι των συναδέλφων στην Αμερική έχει να κάνει μάλλον με τουριστικές αγορές (ας όψεται το φθηνό δολλάριο)

Ανώνυμος 26 Οκτωβρίου 2009 στις 10:27:00 μ.μ. EET  

Δηλαδή ανώνυμε 07.40 καί μέ τά ΒΜΡ 3ΗΕL.Τί θά γίνει; πάπαλα γιά νά πουλήσουν οί Αμερικανογερμανοί τά σαπάκια τους πρέπει νά χρεωθούμε καί νά ικανοποιηθούν οί ευεργέτες τού geofry papandreou. Πού τόν βοήθησαν νά καθήσει στό σβέρκο μας; ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ... ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ. ΑΝ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΞΕΚΟΥΒΑΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΜΙΝΕΣΟΤΑ ΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ,ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΝΟΤΙΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΠΑΝΟΣ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP