Μασσαλία : "Βούλιαξε" η τουρκική προσπάθεια καπήλευσης της αρχαίας Φώκαιας

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Άδοξα φαίνεται να τελείωσε η γραφική προσπάθεια των γειτόνων να καπηλευθούν την κληρονομιά της αρχαίας ελληνική πόλης της Φώκαιας στα πλαίσια των γαλλικών εκδηλώσεων "2009:Τουρκικό έτος".Το κακέκτυπο αντίγραφο αρχαίας τριήρους το οποίο ναυπήγησαν με σκοπό να αναπαραστήσουν τον πλου των αρχαίων Ελλήνων της Φώκαιας (ιδρυτών της Μασσαλίας), μετά από μικρή παραμονή στον λιμένα της πόλης , άρχισε να μπάζει νερά και βρίσκεται σχεδόν ολόκληρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας..

Το πλοίο αρχικά επρόκειτο να αφιχθεί στο Παρίσι, μετά όμως την ψυχρή -σχεδόν εχθρική- αντιμετώπιση της τουρκικής πρωτοβουλίας από τους Μασσαλιώτες (ίσως και τον εντοπισμό κάποιου κατασκευαστικού λάθους..) τα σχέδια άλλαξαν και αποφασίστηκε να παραμείνει δεμένο στην Μασσαλία μέχρι νεωτέρας.Η προχειρότητα κατασκευής της τουρκικής γιαλατζί τριήρους είναι ένα ακόμα στοιχείο της γραφικότητας του όλου εγχειρήματος, καθώς όπως έγινε γνωστό η "Κύβελη" ( κατά το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού έκανε χρήση ρυμουλκού και μόνο πρίν φτάσει στους λιμένες-σταθμούς κατέβαζε κουπιά..

Περισσότερες φωτογραφίες:

8 σχόλια:

Ανώνυμος 27 Οκτωβρίου 2009 στις 5:37:00 μ.μ. EET  

αθάνατη τουρκική ναυτοσύνη...

Ανώνυμος 27 Οκτωβρίου 2009 στις 5:56:00 μ.μ. EET  

Ο Άη Νικόλας τιμωρεί .

Ανώνυμος 27 Οκτωβρίου 2009 στις 6:01:00 μ.μ. EET  

Οι σύγχρονοι Τούρκοι αποδείχθηκαν κατώτεροι από τους κατοίκους της αρχαίας Φώκαιας, ακόμη και στην αντιγραφή


Προφανώς, και η αντιγραφή ακόμη , θέλει τέχνη

flanker7 27 Οκτωβρίου 2009 στις 7:11:00 μ.μ. EET  

Θα κτύπησε σε καμιά χαρτογραφημένη ξέρα.....

Ανώνυμος 28 Οκτωβρίου 2009 στις 1:49:00 π.μ. EET  

Εντάξει είναι τραγικοί... Και δε μιλάω για τον καταποντισμό του πλοίου τους.

Είναι τραγικοί γιατί έχουν τέτοιο θράσος. Δηλαδή δεν χρειάζεται καν να μπει κανείς στη διαδικασία να τους μάθει ιστορία. Και πραγματικά πιστεύω πως είναι από τις λίγες περιπτώσεις που δε χρειάζεται να πει κάτι επίσημα το ελληνικό κράτος. Ίσως ένα ειρωνικό διάβημα μιας αράδας του τύπου: "Δεν ασχολούμαστε με ανοησίες."

Γελοιοποιούνται μόνοι τους, απλά.

Δημήτρης

Unknown 28 Οκτωβρίου 2009 στις 9:57:00 μ.μ. EET  

τελικα πηγε εκει που της αξιζε

Ανώνυμος 29 Οκτωβρίου 2009 στις 7:48:00 π.μ. EET  

σε ολα τους τραγικοι , βαρβαροι και αποτυχημενη αυτη η καταραμενη φαρα που λεγονται τουρκοι , ικανοι μονο για σφαγες κ αιμα , ανικανοι να προσφερουν στο πολιτισμο ακομα και μια αντιγραφη . Ισως το συμβαν αυτο ειναι σημαδιακο για το τι επαιται για την τουρκια , ασ κρατησουεμ ολοι μασ αυτη τη φωτογραφια στη μνημη μασ , μαλλον πολυ συντομα θα την χρειαστουμε για να παρομοιασουμε αυτα που θα παθει η τουρκια ...πολυ συντομα ομως.

Γιαννης

Ανώνυμος 8 Ιουλίου 2010 στις 8:32:00 μ.μ. EEST  

Malta yök...oops...Marseilles yök...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP