Επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό στην Σαμοθράκη

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

-Βίντεο ντοκουμέντο -

Την προκλητική τους συμπεριφορά στο Αιγαίο συνεχίζουν οι Τούρκοι οι οποίοι αυτή την φορά επέλεξαν ένα άλλο ευαίσθητο σημείο κοντά στην όρια των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδος-Τουρκίας,την βραχονησίδα Ζούραφα ή Λαδόξερα όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι.

Την περασμένη Πέμπτη, άνδρες του Ελληνικού Λιμενικού προσέγγισαν την (χαμηλής επφάνειας) βραχονησίδα στα πλαίσια της τακτικής συντήρησης του φάρου που φιλοξενεί. Η εγκατάσταση βρισκόταν εκτός λειτουργίας και χρειαζόνταν άμεσα αλλαγή μπαταριών έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για την ναυσιπλοία στην περιοχή,γεγονός το οποίου ουδόλως συγκίνησε τους ανατολίτες γείτονες .Λίγα λεπτά μετά την άφιξη των Ελλήνων Λιμενικών εμφανίστηκε στην περιοχή τουρκική ακταιωρός η οποία και προσπάθησε να τους πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς (όπως θα δείτε στο βίντεο).



Η σημασία της βραχονησίδας
Η βραχονησίδα Ζουράφα βρίσκεται ανατολικά της Σαμοθράκης σε περιοχή που πιθανολογείται παρουσία μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου,άλλωστε η ονομασία "λαδόξερα" οφείλεται στην ελαιώδη ουσία που αναβλύζει συχνά πέριξ της βραχονησίδας.Όμως εκτός από την πιθανή παρουσία κοιτασμάτων υδρογοναθράκων η Ζουράφα έχει πολύ μεγάλη σημασία ακόμα ένα λόγο:

Η κυριαρχία μας επί της βραχονησίδας επεκτείνει σημαντικά την ζώνη Ελληνικής θαλάσσιας κυριαρχίας δηλαδή τα χωρικά ύδατα και την ελληνική υφαλοκρηπίδα στον κρίσιμο χώρου του Βορειοανατολικού Αιγαίου όπως μπορείτε να στον παραπάνω χάρτη.



Η Ζούραφα παρουσιάζει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς έχουν βρεθεί μαρμάρινοι
κίονες και ίχνη αρχαίων οικημάτων που μαρτυρούν του αρχαίο παρελθόν της νησίδας και την αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα της.Δυστυχώς λόγω της θαλλάσιας διάβρωσης η έκταση της έχει μειωθεί αισθητά της τελευταίες δεκαετίες και ενδέχεται μάλιστα τα επόμενα χρόνια να εξαφανιστεί εντελώς ,γεγονός που επιβάλλει την άμεση λήψη μέτρων για την αποφυγή αυτού του ενδεχομένου. Το θέμα αυτό προκάλεσε και ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Σ.Ξαρχάκου στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κινητικότητα από μέρους των αρμοδίων..

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα συμπεριέλαβε την συγκεκριμένη βραχονησίδα στην περίφημη λίστα των 130 "αμφισβητούμενων νήσων και βραχονησίδων" που είχε δώσει την δημοσιότητα το 1997 και με την οποία ουσιαστικά είχε έρθει στο προσκήνιο ο όρος "γκρίζες ζώνες".Οι συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας στην περιοχή δυστυχώς συχνά υποβαθμίζονται από τα ελληνικά ΜΜΕ και -φυσικά -την πολιτική ηγεσία, αφήνοντας τους Έλληνες ψαράδες στο έλεος της Τουρκικής ακτοφυλακής. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά παρενόχλησης (ριπές πυροβόλων όπλων για εκφοβισμό) μέχρι και σύλληψης ψαράδων από τους Τούρκους.Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της σύλληψης του ψαρά Γιαννακού Μόραλλη και του πληρώματός της μηχανότρατας του πρίν απο ένα μήνα, επειδή ψάρευαν σε διεθνή ύδατα πέριξ της βραχονησίδας,ύδατα τα οποία η Άγκυρα προφανώς θεωρεί τουρκικά.

Αναμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον την αντίδραση του πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ Γ.Παπανδρέου...

2 σχόλια:

Ανώνυμος 27 Οκτωβρίου 2009 στις 4:43:00 μ.μ. EET  

Mην αναμένετε και πάρα πολύ .

Ανώνυμος 28 Οκτωβρίου 2009 στις 12:33:00 π.μ. EET  

Don't hold your breath, για να καταλαβαίνει κι ο GAP τι λέμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP