Το αύριο των Εθνών

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

του Αντώνη Σαμαρά

Πόσο «ξεπερασμένη» είναι η έννοια του Έθνους στον σύγχρονο κόσμο;
Πόσο «αναχρονιστικός» είναι σήμερα ο πατριωτισμός;

Τα ερωτήματα αυτά ακούγονται παράδοξα.Πουθενά στον κόσμο δεν τίθενται σοβαρά, τουλάχιστον από πολιτικούς…Μόνο στην Ελλάδα η έννοια του Έθνους βρίσκεται σε «αμφισβήτηση» και η αρετή του πατριωτισμού θεωρείται «ξεπερασμένη»…Κι αυτό συνιστά υπανάπτυξη, όχι «νεωτερισμό».Συνιστά ακόμα, υστέρηση, όχι «προοδευτικότητα».

Ακόμα και σήμερα – ή μάλλον ιδιαίτερα σήμερα, στην καρδιά της διεθνούς κρίσης – όλες οι κυβερνήσεις των σύγχρονων κρατών, ιδιαίτερα των δημοκρατικών χωρών, δίνουν άμεση προτεραιότητα στο εθνικό τους συμφέρον και δεν το κρύβουν:

  • Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ, όταν ξέσπασε η κρίση έδωσε άμεσες επιδοτήσεις στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά εξαίρεσε θυγατρικές των γαλλικών εταιριών σε άλλες κοινοτικές χώρες. Όταν του παρατηρήθηκε ότι αυτό παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο, απάντησε ότι σε περιόδους που κινδυνεύει η χώρα του όλα τα άλλα είναι «λεπτομέρειες»…
  • Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, όταν ξέσπασε η κρίση, έσπευσε κι αυτή η δώσει έκτακτη βοήθεια στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Όταν παρατηρήθηκε και σ’ εκείνη ότι αυτό προσέκρουε στο κοινοτικό δίκαιο, παρατήρησε ότι το επιβάλλει το γερμανικό εθνικό συμφέρον που είναι «υπέρτερο όλων»…
Στην Ελλάδα κυριαρχεί ακόμα μια ιδεοληπτική ακρότητα, που υποκινεί επιθέσεις εναντίον όποιου μιλάει για εθνικό συμφέρον και πατριωτισμό σήμερα. Με την κατηγορία του… «εθνοκεντρισμού»! Ασφαλώς πρέπει να ανανεώσουμε την έννοια του Έθνους. Ασφαλώς πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια του πατριωτισμού. Να τα ανανεώσουμε, όχι να τα καταργήσουμε.

Το έθνος είναι συλλογική ταυτότητα, είναι υπερηφάνεια και Πολιτισμός.Η εθνική συλλογικότητα μετατρέπει τον «πληθυσμό» σε «Λαό». Και το Λαό σε συλλογικό υποκείμενο της Πολιτικής…

Καλό είναι να λέμε «πρώτα ο Πολίτης». Αλλά να θυμόμαστε ότι ο Πολίτης πρoϋποθέτει την «Πόλη». Και «Πόλη» είναι η Πατρίδα, αυτή που ενώνει τους Πολίτες στην «κοινή αίσθηση» ότι εκεί ανήκουν.Τέλος, ο Πατριωτισμός είναι η υπέρτατη και η έσχατη εγγύηση Δημοκρατίας.Γι’ αυτό και τα Ελληνικά Δημοκρατικά Συντάγματα, στο ακροτελεύτιο άρθρο τους εναποθέτουν την τήρηση του «στον Πατριωτισμό των Ελλήνων».

Δεν υπάρχει «πατριωτισμός» χωρίς Πατρίδα. Και δεν υπάρχει Δημοκρατία, χωρίς πατριωτισμό.Οι καλύτερες παραδόσεις της Ελλάδας είναι αγώνες για Πατρίδα και Δημοκρατία. Τίποτε απ’ αυτά δεν είναι «παρωχημένο». Τίποτε απ’ αυτά δεν είναι «ξεπερασμένο». Για μάς αυτά τα δύο είναι αξεχώριστα. Και αδιαπραγμάτευτα…

Δεν χαρίζουμε την Πατρίδα στην Άκρα Δεξιά.Δεν χαρίζουμε την Κοινωνική Δικαιοσύνη στην Άκρα Αριστερά.

Δεν απεμπολούμε τα ιδανικά μας και την ταυτότητά μας, τα συνθέτουμε, τους δίνουμε νέο περιεχόμενο και τα μετατρέπουμε σε θεμέλιο για την ανασυγκρότησή μας…Για την ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας σήμερα.

Για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας αύριο…

(Απόσπασμα από άρθρο του Α. Σαμαρά που δημοσιεύεται στην σημερινή Ημερησία)
http://www.antinews.gr/?p=20033

7 σχόλια:

Ανώνυμος 24 Οκτωβρίου 2009 στις 8:07:00 μ.μ. EEST  

O μοναδικός πατριώτης και σοβαρός πολιτικός σήμερα στην κούρσα της ηγεσίας τησ ΝΔ .
Δυστυχώς οι ίδιοι οι Νεοδημοκράτες που δεν αντέχουν το μητσοτακέικο , τον έχουν στο μυαλό τους ταυτισμένο με την αποστασία που έριξε την χώρα στα δόντια της διακυβέρνησης Σημίτη , με όλα τα επακόλουθα . Για εμένα είναι η μοναδική ελπίδα για την ανόρθωση της χώρας μετά την ολιγόχρονη Πασοκική Νέα διακυβέρνηση (πρόβλεψή μου , θα πάει 1-2 χρόνια το πολύ)
Φυσικά ο Καρατζαφέρης θα αρχίσει σε λίγο να παρακαλάει να ενσωματωθεί στην Νέα Δημοκρατία , ζητώντας ελάχιστα για αυτόν (1-2 θέσεις στο επικρατείας , υπουργοποίηση σε υπουργείο "χαμηλής" έντασης ) αφού ξέρει ότι όπως έπαθε και η ΠΟΛ.ΑΝ το 2000 , μετά τα έκτροπα ΠΑΣΟΚ , δεν θα μπει ούτε στην βουλή .
Στις επόμενες εκλογές (εκτός και αν το Πασοκ κάνει την έκπληξη και επιτρέψει στους ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ να ψηφίζουν ΚΑΙ στις εθνικές εκλογές)
Το ΠΑΣΟΚ θα πάρει γύρω στα 2.800.000 ψήφους και η ΝΔ γύρω στις 3.200.000 και εντολή κυβέρνησης .
Πρέπει όλοι οι Ελληνόψυχοι (που δεν έχουν κατεβάσει τα χέρια) που ενδιαφέρονται για το ποιός θα τους κυβερνήσει και θεωρούν τον Σαμαρά πιο πατριώτη και ταυτόχρονα πιο σοβαρό και ικανό από τους υπόλοιπους υποψηφίους , να τον στηρίξουν με τις λέξεις τους και με τις πράξεις τους .
Αυτή είναι η άποψή μου .

PRO από Συμβασιλεύουσα .

enkripto 24 Οκτωβρίου 2009 στις 8:54:00 μ.μ. EEST  

Αυτό περι αποστασίας δεν αντέχει και πολύ αν το εξετάσουμε λογικά κατα την γνώμη μου..ο Μητσοτακης έπεσε (και καλώς έπεσε) γιατί επιχείρησε να πουλήσει (μεταξύ άλλων)την Μακεδονία,να λέμε ευτυχώς που βρέθηκε κάποιος να σηκώσει ανάστημα μη υπόλογίζοντας τις συνέπειες σε προσωπικό επίπεδο. Είναι σχήμα οξύμωρο να κουνάει το δάκτυλο ο κατεξοχήν αποστάτης και οι συνεχιστές της κληρονομιάς του..

Όπως και να έχει δικό τους το μαχαίρι δικό τους και το πεπόνι,αυτοί θα αποφασίσουν.Αφορά όμως ΑΜΕΣΑ και τους μη-νεοδημοκράτες η διαδικασία αυτή καθότι η χώρα χρειάζεται εδώ και τώρα αξιωματική αντιπολίτευση ,κατα προτίμηση με ιδεολογικές αποσκευές διαφορετικές απο αυτές τις τωρινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ..

Μιλήσαμε και πριν τις εκλογές για ένα ένα οριζόντιο ιδεολογικό σχίσμα που διαπερνά τα δύο κόμματα εξουσίας.Λέγαμε συγκεκριμένα ότι:

"Στο ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή κυριαρχεί μία ηγετική ομάδα, υπό τον Γ. Παπανδρέου, που τάσσεται κατά του "μονοεθνισμού" και υπέρ της "πολυπολιτισμικότητας", ενώ μειοψηφεί η ομάδα (παλιό "πατριωτικό ΠΑΣΟΚ", Βενιζέλος κλπ.) που τάσσεται υπέρ της κυριαρχίας του εθνικού κράτους. Αντίθετα στη ΝΔ αυτή τη στιγμή, η ηγετική ομάδα (Καραμανλής) κινείται στη λογική του εθνικού συμφέροντος, ενώ η ομάδα που υποτάσσει το εθνικό συμφέρον στο υπερατλαντικό (Μπακογιάννη κλπ.) μειοψηφεί και καιροφυλακτεί, για την επομένη των εκλογών."

έ,η επόμενη των εκλογών ήρθε...

αν ευθυγραμιστεί και η αξιωματική αντιπολίτευση στο γενικότερο "τεμπο" που δίνει το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ στα Εθνικά,ας το κλείσουμε απο τώρα το μαγαζί.

Ανώνυμος 24 Οκτωβρίου 2009 στις 10:18:00 μ.μ. EEST  

Σωστά . Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Μπακογιάννη ή ο Αβραμόπουλος , θα τολμούσαν ποτέ δημόσια να μιλήσουν ή να γράψουν τόσο Πατριωτικά όπως ο Σαμαράς .

kostakoutas 25 Οκτωβρίου 2009 στις 2:02:00 π.μ. EEST  

Νεο δημοκράτης δεν είμαι αλλά ο Σαμαράς αποτελεί πραγματικά σπάνιο είδος πολιτικού,ξεκαθάρισε εξαρχής τι θα κάνει και αυτο που πίστευε ηταν το Εθνικό,ήξερε οτι το μητσοτακεικο θα τον έτρωγε ζωντανό αλλα τους έγραψε όλους εκει που δεν πιάνει η μελάνη,αυτα να τα θυμούνται οι Νεοδημοκρατες που λένε λένε λένε για τον ΚΑΚ αλλα ο ΚΑΚ σε ολα κώλωσε μη του πέσει η κυβέρνηση.
Ελπιζω να τους κόψει των Νεο δημοκρατών και να βγάλουν τον Σαμαρά για πρόεδρο,τουλάχιστον θα υπαρχει ενας σοβαρός αντίλογος στην κυβέρνηση γιατι αν περιμένετε απο τον θίασο Καρατζαφυρερ προκοπή.....

Ανώνυμος 25 Οκτωβρίου 2009 στις 9:03:00 π.μ. EET  

Δεν χρειάζεται να είμαι ΝΔ .
Στις εκλογές της ΝΔ ψηφίζω για πρωθυπουργό της Ελλάδας .

manos141 25 Οκτωβρίου 2009 στις 10:14:00 π.μ. EET  

Ο Σαμαρας ειναι...εθνικι...
θα τον πολεμησουν οσο μπορουν.
Εγω θα παω...οικογενειακως θα φερω και τους φιλους.....
Η τελευταια μας ελπιδα ειναι.

Ανώνυμος 26 Οκτωβρίου 2009 στις 6:41:00 μ.μ. EET  

Ο Σαμαράς θα κερδίσει, γιατί αυτό που εκπροσωπεί είναι αληθινό και εθνικό, και ο κόσμος το καταλαβαίνει.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP