Επικύρωση του Δικαίου της Θάλασσας από τις ΗΠΑ

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Του Αθανασιου Ελλις

Οι ΗΠΑ αναμένεται να επικυρώσουν τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς αυξάνονται οι πολιτικοί και τα κέντρα επιρροής που πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτά προστέθηκε αυτή την εβδομάδα και το «Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων», ένα από τα σημαντικότερα στρατηγικά ιδρύματα της Ουάσιγκτον, με επιρροή στη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.



Σε εμπεριστατωμένη έκθεσή του εισηγείται την άμεση επικύρωση της Σύμβασης, εξέλιξη με προεκτάσεις σε ό,τι αφορά τον παρεμβατικό ρόλο που θα έχουν οι ΗΠΑ αλλά και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν. Η εξέλιξη αφορά εμμέσως και την Ελλάδα και αυτό διότι η μη αποδοχή από την Ουάσιγκτον της Σύμβασης, και άρα της νομικής βάσης της ελληνικής προσέγγισης σχετικά με το Αιγαίο, δυσχεραίνει τους χειρισμούς της Αθήνας. Ενώ η τελευταία επικαλείται το Δίκαιο της Θάλασσας για να στηρίξει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια, κίνηση που προκάλεσε την «απειλή πολέμου» από την Τουρκία, ή να θέσει και άλλες σημαντικές πτυχές όπως είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ζήτημα που αφορά άμεσα και την Κύπρο), οι Αμερικανοί τηρούν αποστάσεις όχι μόνο για λόγους συμμαχικών ισορροπιών, αλλά και λόγω της απουσίας δικών τους νομικών δεσμεύσεων καθώς δεν είναι μέλος της Σύμβασης. Εάν η Ουάσιγκτον την επικυρώσει, το πλαίσιο εκ των πραγμάτων θα διαφοροποιηθεί, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει πλήρης ανατροπή της αμερικανικής στάσης. Θα δημιουργηθεί, πάντως, ένα νέο δεδομένο το οποίο θα κληθεί να αξιοποιήσει η ελληνική διπλωματία. Φυσικά, οι διεθνείς σχέσεις βασίζονται πρωτίστως στα στρατηγικά συμφέροντα, όμως τα κράτη που έχουν υιοθετήσει το Δίκαιο της Θάλασσας δεν δύνανται να αγνοούν πλήρως τις πρόνοιές του.

Η επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας έχει επανειλημμένα συζητήσει και εγκρίνει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, αλλά η διαδικασία δεν προχώρησε στην ολομέλεια λόγω της έντονης αντίδρασης μιας ηχηρής μειοψηφίας που υποστήριζε ότι η ισχυρότερη ναυτική δύναμη του κόσμου δεν έχει λόγο να αναλάβει τις δεσμεύσεις που επιβάλλει η σύμβαση. Τώρα, έπειτα από 27 χρόνια σκεπτικισμού, οι ΗΠΑ εμφανίζονται έτοιμες να την αποδεχθούν και να σεβασθούν τις πρόνοιές της, καθώς έχει δημιουργηθεί ευρεία διακομματική συναίνεση, ενώ υπέρ της επικύρωσης τάσσονται τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αλλωστε, είχε ήδη καταγραφεί μια σταδιακή μετακίνηση υπέρ της σύμβασης μετά την αναθεώρησή της, το 1994, η οποία κάλυψε συγκεκριμένες αμερικανικές ανησυχίες για την εκμετάλλευση της ωκεανίου αβύσσου.

Η πειρατεία

Η έκθεση του «Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων» τονίζει επίσης ότι την επικύρωση του Δίκαιου της Θάλασσας από τις ΗΠΑ καθιστά αναγκαία και η αύξηση των επιθέσεων από πειρατές στα ανοιχτά της Σομαλίας, η ισχυροποίηση νέων ναυτικών δυνάμεων, όπως η Κίνα και η Ινδία, και η τήξη των πάγων που ανοίγει νέα ζητήματα υφαλοκρηπίδας στην αρκτική ζώνη και γεννά συμφέροντα εμπορικής εκμετάλλευσης της περιοχής. Αλλωστε, δεν έχουν περάσει απαρατήρητες οι κινήσεις της Ρωσίας στον Βόρειο Πόλο.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι η ένταξη στο Δίκαιο της Θάλασσας -το οποίο διέπει τη θαλάσσια διακυβέρνηση στην επιφάνεια και τον βυθό και έχει επικυρωθεί από 156 χώρες- θα επιτρέψει στην Αμερική να επεκτείνει την κυριαρχία της σε ένα εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας, θα καταστήσει πιο αποτελεσματική την προώθηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για το περιβάλλον, και θα διασφαλίσει το δικαίωμα ναυτικής διέλευσης αμερικανικών πολεμικών και εμπορικών πλοίων από διεθνή ύδατα, αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, και στρατηγικά στενά, στη διάρκεια κρίσεων. Τέλος, θα αποδείξει στον υπόλοιπο κόσμο ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν έτοιμες να εκπληρώσουν τον ιστορικό τους ρόλο ως αρχιτέκτονας και υποστηρικτής της παγκόσμιας τάξης».

Πηγή : http://news.kathimerini.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP