ΛΕΦΕΔ : Άσκηση Ιερός Λόχος 2009

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Σε συνέχεια της επιτυχίας που γνώρισε η άσκηση σε αμφίβιες επιχειρήσεις Ιερός Λοχος 2008 καθώς η επιτακτική αναγκή για εκπαίδευση σε περιβάλον που ο Ε.Σ. θα αναγκαστεί να επιχειρήσει και σε τακτικές και ικανότητες που ο έλληνας οπλίτης πρέπει να γνωρίζει , αν και ο Ε.Σ. δεν παρέχει καμία εκπαίδευση , η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. καθιέρωσε σαν ετήσια πιθανόν και εξαμηνιαία την ΤΑΜΣ Ιερός Λόχος.

H άσκηση διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 19-20/04 στην περιοχή της Ουρανούπολης Χαλκιδικής . Τά ασκούμενα μέλη συγκεντρώθηκαν νωρίς το Σάββατο για να εξασκηθούν σε πρακτικό επίπεδο σε αντικείμενα αμφιβίων επιχειρήσεων όπως τα διδάχτικαν την προηγούμενη Τετάρτη σε σχολείο που διοργανώθηκε στην λέσχη από τον Εφ.Ανθλγο.(ΠΖΝ) Γ.Ν. Τα σχολείο κάλυψε θέματα όπως επιβίβαση αποβίβαση ομάδας κρούσης σε ελαστική λέμβο , θέσεις και ασφάλιση κατά την πλεύση , προσέγγιση και εξασφάλιση ακτής , ανάπτυξη ομάδας κ.α.

Το σενάριο περιελάμβανε καταστροφή εχθρικού ραντάρ επιτήρησης επιφανείας εγκατεστημένου επι μικρονήσου από ομάδα κρούσης επί τριών ελαστικών λέμβων ,το ραντάρ προστατευόταν από διμοιρία του εχθρού που κάλυπτε με περίπολα και τις ακτές.
Η άσκηση ουσιαστικά ξεκίνησε από το προηγούμενο βράδυ όταν ένα φουσκωτό αποβίβασε σε ερημική παραλία στοιχείο ελευθέρων σκοπευτών με σκοπό να αναγνωρίσουν τις ακτές ,τα δρομολόγια και τον στόχο.


Το κυρίως σκέλος ξεκίνησε με το τελευταίο φως της ημέρας και με πίεση χρόνου καθώς το φεγγάρι ήταν γεμάτο την ημέρα της άσκησης και η ομάδα κρούσης είχε ένα "παράθυρο"τριών ωρών για να ολοκληρώσει την αποστολή πριν γίνει η νύχτα μέρα.
Οι λέμβοι ξεκίνησαν από ακτή στην Ουρανούπολη και αφού ήρθαν σε επαφή μέσω VHF με το στοιχείο ελ.σκοπευτών κατευθύνθηκαν πρός επιλεγμένη ακτή της νήσου Αρτεμις μια απόσταση 3 ν.μ. Σε απόσταση 300μ. από την βόρεια ακτή "εριξαν" ζευγάρι ανιχνευτών θαλάσσης το όποιο αναγνώρισε , ασφάλισε και κατεύθυνε με υπέρυθρο στροβοσκοπικό την όμαδα κρούσης ή οποία κωπηλατόντας αθόρυβα αποβιβάστηκε ασφάλισε την ακτή και κινήθηκε πρός σημείο ραντεβού με το στοιχείο ελ.σκοπευτών/παρατηρητών όπου ενημερώθηκε για τον στόχο και την φρουρά του.


Η ομάδα άρχισε να λαμβάνει θέσεις πρό της εφόδου όταν μια υπομάδα έπεσε πάνω σε περίπολο της απεικόνισης και η κρούση εξελίχθηκε σε βίαια.
Με την καταστροφή της φρουράς και την τοποθέτηση εκρηκτικών στο RADAR η όμαδα κρούσης κατευθύνθηκε τρέχοντας προς την βορειο-ανατολική παραλία όπου τους περίμεναν τα φουσκωτά και οι θαλάσσιοι ανιχνευτές για να τους μεταφέρουν με μεγάλη ταχύτητα πίσω στην βάση.






http://www.lefed.gr/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP