«Τα νησιά δεν είναι δικά σας» λέει το ΥΠ.ΕΞ. της Τουρκίας..

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές των ελληνικών υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των νήσων «που δεν κατονομάζονται ρητώς στις συνθήκες» και του δήθεν «εποικισμού» τους από την Ελλάδα, τέθηκε επίσημα - και προ του δημοσιεύματος της «Τζουμχουριέτ» - στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Φώτη Ξύδα! Όπως αναφέρουν οι πηγές αυτές, ο Έλληνας πρέσβης (προσωπική επιλογή της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη για τη θέση αυτή), έγινε αποδέκτης της πλέον «προωθημένης» επίσημης, πλέον, τουρκικής άποψης: «Νησιά όπως το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, δεν έχουν προσδιορισμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ούτε γηγενή ελληνικό πληθυσμό»!

Η θέση έχει καταγραφεί πλέον και στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου αναφέρεται με σαφήνεια για το θέμα ότι "Νησιά που δεν κατονομάζονται ρητώς στις συνθήκες, έχουν αδιευκρίνιστο ιδιοκτησιακό καθεστώς".
Η υπόθεση ξεκίνησε όταν ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Άγκυρα, αμέσως μετά την πρώτη υπέρπτηση στα νησιά της περιοχής, έθεσε - με ιδιαίτερα ήπιο τρόπο είναι γεγονός - το θέμα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο υποσχέθηκε «να το διερευνήσει και να απαντήσει». Απάντηση φυσικά δεν υπήρξε, αντιθέτως ακολούθησαν και άλλες υπερπτήσεις, με αποτέλεσμα ο Έλληνας πρέσβης να επανέλθει για να εισπράξει την απάντηση: «Είναι θέμα της Αεροπορίας δεν εμπλεκόμαστε εμείς»!

Την τρίτη φορά που τέθηκε εκ νέου το ζήτημα, η απάντηση ήταν περίπου «Κι εσείς τα ίδια κάνετε»! Η πλέον δυσάρεστη έκπληξη όμως ήλθε πριν από λίγους μήνες, όταν η Τουρκία για πρώτη φορά, επίσημα και καταγεγραμμένα σε υπηρεσιακά έγγραφα, αρνήθηκε στον Έλληνα πρεσβευτή την ελληνική ιδιοκτησία επί των νήσων και εγκάλεσε την Ελλάδα για «παράνομο εποικισμό» τους!
Όσο απίστευτα και αν ακούγονται τα παραπάνω, το ίδιο εντυπωσιακή είναι η στάση της επί της ουσίας... «μη αντίδρασης» που ακολουθήθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και ο πέπλος σιωπής που σκέπασε το όλο θέμα από την ελληνική πλευρά. Το ζήτημα δεν βρίσκεται πλέον σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά αποτελεί την τρίτη βαθμίδα κλιμάκωσης (escalation) των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο:

Το 1973 θέτουν θέμα υφαλοκρηπίδας, το 1996 θέμα «γκρίζων ζωνών» και το 2009 θέμα «παράνομου εποικισμού»!

defencenet.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP