Η ΕΕ επιχειρεί να συμμορφώσει την Τουρκία

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Ολες τις ελληνικές επιδιώξεις περιλαμβάνει το σχέδιο της κοινής θέσης των 27 κρατών-μελών, ενόψει της αυριανής σύγκλισης του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκία, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.Το σχέδιο της κοινής θέσης θα υιοθετηθεί και επίσημα σήμερα από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε., ενώ αύριο θα παρουσιαστεί από την τσεχική προεδρία, στο νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η κοινή θέση αναφέρει ότι η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί χωρίς περιστροφές στην ειρηνική επίλυση διαφορών, σύμφωνα με τη χάρτα του ΟΗΕ, με προσφυγή αν χρειασθεί στη Χάγη. Στο πλαίσιο αυτό καλείται να αποφεύγει κάθε είδους απειλής ή πηγής τριβής ή δραστηριότητας που θα μπορούσε να βλάψει την καλή γειτονία και την ειρηνική επίλυση διαφορών.

Η κοινοτική θέση επισημαίνει ότι η Τουρκία οφείλει να διασφαλίσει ότι οι μη μουσουλμανικές θρησκευτικές κοινότητες μπορούν να καταστούν νομικά πρόσωπα, να ασκήσουν τα περιουσιακά τους δικαιώματα και να εκπαιδεύσουν τον κλήρο τους. Στο πλαίσιο αυτό η Ε.Ε. υπογραμμίζει ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα έχει σαν συνέπεια να διαπιστωθεί πως η Τουρκία υλοποιεί την υποχρέωση σε ό,τι αφορά την Ελληνορθόδοξο κοινότητα.

Επισημαίνεται επίσης ότι απαιτείται δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα, ειδικά σε θέματα εκπαίδευσης και ιδιοκτησίας. Επιπλέον η Ε.Ε. σημειώνει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Έλληνες πολίτες στην κληρονομία και καταχώρηση περιουσιών συνεχίζουν να αναφέρονται, ειδικά σε ό,τι αφορά μεταξύ άλλων την εφαρμογή από τις τουρκικές αρχές του αναθεωρημένου νόμου περί κτηματολογίου. Καλείται επίσης η Αγκυρα να συμμορφωθεί αμέσως με όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Οι «27» διαπιστώνουν με θλίψη ότι η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει την υποχρέωσή της να εφαρμόσει πλήρως και χωρίς διακρίσεις το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης (άνοιγμα τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα) και δεν έχει σημειώσει πρόοδο στην κατεύθυνση της ομαλοποίησης των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Ε.Ε. αναμένει από την Τουρκία να στηρίξει ενεργά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις που έχουν στόχο την εξεύρεση δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων βημάτων που θα δημιουργήσουν θετικό κλίμα για μια τέτοια συνολική λύση.

Οι «27» υπογραμμίζουν τη σημασία προόδου στην ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καλούν την Τουρκία να σταματήσει να μπλοκάρει την ένταξη κρατών-μελών σε διεθνείς οργανισμούς και μηχανισμούς.

Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η Ε.Ε. εκφράζει τη λύπη της για την περιορισμένη πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων στη διάρκεια του περασμένου έτους. Οπως επισημαίνει στην κοινή θέση απαιτούνται σημαντικές προσπάθειες σε πολλούς τομείς, ενώ ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο στρατός εξακολουθεί να ασκεί πολιτική επιρροή που δεν συνάδει με το ρόλο του, ενώ η διαφθορά παραμένει διαδεδομένο πρόβλημα.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Σχόλιο του Blog:
Οι παραπάνω εξελίξεις εξηγούν και τις τελευταίες επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον της ΕΕ πρώτα μέσω της πληρωμένης καταχώρησης στους Financial Times και χθές μέσω των δηλώσεων Γκιούλ.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην καταχώρηση των Financial TImes ο συντάκτης καλούσε την ΕΕ να αποδεχθεί την Τουρκία "ως έχει", χωρίς να της επιβάλλει κανόνες ή να την αποδεχθεί ως χώρα που δεν δέχεται να της επιβάλλουν κανόνες(!), και έφτανε μέχρι και να απειλεί την ΕΕ αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση κλείσει τις πόρτες της για την Τουρκία, όπως προτείνει ο Σαρκοζί, τα αποτελέσματα αυτού θα είναι πολύ πιο επικίνδυνα από ό,τι είναι σήμερα που οι πόρτες είναι μισάνοιχτες" και "Η ΕΕ μπορεί να χαράξει τα σύνορα που θέλει πάνω στον χάρτη, αλλά δεν πρέπει να ξεχαστεί και το ότι η Τουρκία είναι σε θέση να καθορίσει το δικό της μέλλον και αυτό μπορεί να μην αρέσει και πολύ στην Κοινότητα".


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP