Υπεγράφη η Αρχική Έγκριση Προμήθειας για 223 μεταχειρισμένα γερμανικά Μ109Α3GEA2

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009


Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ι. Πλακιωτάκης υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα την Αρχική Έγκριση Προμήθειας 223 αυτοκινούμενων πυροβόλων M109A3GEA2 των 155mm, από τα γερμανικά πλεονάσματα. Η τιμή μονάδας είναι €80.000 και το συνολικό τίμημα φθάνει τα €18 εκατ. Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΣ, από το σύνολο των πυροβόλων αναμένεται να τεθούν σε υπηρεσία τα 196, ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για προσπορισμό ανταλλακτικών.

Η ενίσχυση αυτή αναμένεται να αναβαθμίσει κατακόρυφα το Πυροβολικό, δεδομένου ότι θα επιτρέψει την πλήρη απόσυρση των ρυμουλκουμένων πυροβόλων από τις νησιωτικές φρουρές αλλά και παρωχημένων αυτοκινούμενων πυροβόλων, όπως τα Μ110Α2 των 203 mm. Στην ουσία, το Πυροβολικό στη Ζώνη Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ θα καταστεί πλήρως αυτοκινούμενο, ενώ χάρη στον μεγάλο αριθμό των αναμενόμενων πυροβόλων προσδοκάται η ενίσχυση της ισχύος πυρός των Μοιρών, με επέκταση του αριθμού σωλήνων από 12 σε 18.

Η αναβάθμιση

262 αυτοκινούμενων πυροβόλων του Γερμανικού Στρατού στο επίπεδο M109A3GEA2 ολοκληρώθηκε το 2001 με την προοπτική να παραμείνουν σε υπηρεσία έως το 2015, αλλά το 2003 αποφασίσθηκε να αποσυρθούν οριστικά στο πλαίσιο της επιχειρούμενης ριζικής αναδιοργάνωσης του Γερμανικού Στρατού. Τα συγκεκριμένα πυροβόλα εξόπλιζαν 4 ενεργές Μοίρες Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών που διαλύθηκαν πρόσφατα, καθώς και 8 επιστρατευόμενες οι οποίες διαλύθηκαν το 2003. Σε σχέση με τα υπάρχοντα M109A3GEA1 που χρησιμοποιεί ο ΕΣ, τα GEA2 είναι περαιτέρω εκσυγχρονισμένα και ενσωματώνουν Σύστημα Διαχείρισης Πυρομαχικών (ΑΗΚ) και Αυτόνομο σύστημα Τάξης και Προσανατολισμού (AURORA). Το τελευταίο αποτελεί τμήμα του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ελέγχου Πυρός Πυροβολαρχίας (IFAB) το οποίο άρχισε να αναπτύσσεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, αλλά αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με αποτέλεσμα η είσοδος σε υπηρεσία να αρχίσει με καθυστέρηση 10 ετών. Στην πράξη εξασφαλίζει την ψηφιακή επικοινωνία μεταξύ πυροβόλων και ΚΔΠ, καθώς και του τελευταίου με τον Αξιωματικό Τακτικού Ελέγχου Πυρός μέσω του συστήματος δεδομένων πυροβολικού ADLER II, όπως και με τις προϊστάμενες Διοικήσεις Πυροβολικού και τους προωθημένους παρατηρητές. Το AURORA αυτοματοποιεί τη διαδικασία τάξης του πυροβόλου και μειώνει τον χρόνο ετοιμότητας για βολή. Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα στον αρχηγό στοιχείου να προσδιορίσει τις συντεταγμένες και τη διεύθυνση τάξης του πυροβόλου, καθώς επίσης και την ακριβή θέση του επί του δρομολογίου στον χάρτη κατά την διάρκεια μετακινήσεων. Μπορεί να δεχθεί ασύρματα ή ενσύρματα αποστολές βολής μέσω μηνυμάτων δεδομένων ή φωνής από το σύστημα IFAB ενώ βρίσκεται σε κίνηση ή στάση και να ανταποκριθεί μέσα σε διάστημα 2-3 λεπτών από τη λήψη.

Η συλλογή AHK είναι τμηματικής σχεδίασης και αποτελείται από βελτιωμένη αποθήκη μεταφοράς 24 πυρομαχικών των 155 mm στο πίσω μέρος του πύργου, ηλεκτρικά οδηγούμενο και ελεγχόμενο βαρούλκο ανύψωσης πυρομαχικών, ηλεκτρικά οδηγούμενο και ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα γέμισης και εμβολισμού, γλυσιέρα τροφοδοσίας πυρομαχικών από το πίσω μέρος του σκάφους, νέες θέσεις μεταφοράς προωθητικών γεμισμάτων και νέα κιβώτια αποθήκευσης παρελκομένων στο εμπρόσθιο και οπίσθιο τμήμα του πύργου, ως αντιστάθμισμα της μείωσης του διαθέσιμου εσωτερικού χώρου.

hellenicdefense.gr


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP