Στήριξη ζητεί η ελληνική μειονότητα στη Β.Ηπειρο

Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το ΚΕΑΔ θα πετύχει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στις αλβανικές εκλογές της 28ης Ιουνίου που ερμηνεύεται σε τρεις έδρες. Αποστασιοποιημένο εμφανίζεται το υπ. Εξωτερικών

Μήνυμα στήριξης από την Αθήνα αναμένει το ΚΕΑΔ και η ΟΜΟΝΟΙΑ εν όψει των εκλογών της 28ης Ιουνίου, που αποτελούν καμπή για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, αλλά και για την ίδια την υπόσταση του φορέα της πολιτικής εκπροσώπησης της ελληνικής μειονότητας.

Χθες ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Β. Ντούλες και ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Β. Μπολάνος συναντήθηκαν με την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και συζήτησαν ζητήματα που αφορούν την εκλογική διαδικασία.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως θα διευκολύνει τους Αλβανούς πολίτες, μειονοτικούς και μη, που εκκρεμεί η διαδικασία των δικαιολογητικών παραμονής τους, ώστε να μεταβούν στην πατρίδα τους, εκδίδοντας ειδική εγκύκλιο που θα δίνει το δικαίωμα διπλής εισόδου και εξόδου από την Ελλάδα.

Τα δύο στελέχη της μειονότητας εμφανίστηκαν συγκρατημένα εκφράζοντας πάντως την εκτίμηση ότι το ΚΕΑΔ θα πετύχει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα (που ερμηνεύεται σε τρεις έδρες), μέσα από ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο εκλογικό σύστημα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Αλβανία και πιθανότατα θα οδηγήσει σε τριβές μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων του Δημοκρατικού του κ. Μπερίσα και του Σοσιαλιστικού του κ. Ράμα.

Το ΚΕΑΔ το οποίο συμμετείχε μέχρι τώρα στην κυβέρνηση Μπερίσα, αιφνιδιάστηκε όταν, λίγο μετά την επίσκεψη Καραμανλή στα Τίρανα, ο Αλβανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί προεκλογικά με το κόμμα των... «Τσάμηδων».

Ετσι το ΚΕΑΔ αποφάσισε να συνεργαστεί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα όχι τόσο λόγω των εγγυήσεων που προσέφερε ο πρόεδρός του, κ. Ράμα, αλλά λόγω του νέου εκλογικού νόμου, καθώς μόνο η συνεργασία με ένα μεγάλο κόμμα εξασφαλίζει πιθανότητες εκπροσώπησης στη Βουλή των μικρών κομμάτων.

Περιουσιακό
Το μεγάλο θέμα που απασχολεί τη μειονότητα είναι κυρίως το περιουσιακό, καθώς ακόμη δεν έχει ρυθμιστεί οριστικά η απόδοση των τίτλων ιδιοκτησίας στα μέλη της ελληνικής μειονότητας, με το πρόβλημα να έχει πάρει οξύτερη μορφή στη Χειμάρρα.

Εντύπωση προκαλεί πάντως η αποστασιοποίηση με την οποία το υπουργείο Εξωτερικών αντιμετωπίζει τις αλβανικές εκλογές αποφεύγοντας την οποιαδήποτε στήριξη έστω και διακριτική στο ΚΕΑΔ, προφανώς λόγω και των εσωτερικών προβλημάτων που έχουν ενσκήψει στο κόμμα αλλά και της συνεργασίας του με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ ,EΘΝΟΣ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP