Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

*Δεν το είδαμε από τα ελληνικά ΜΜΕ, προκειμένου προφανώς να μη διαταραχθεί το ειδυλλιακό κλίμα της επίσκεψης Καραμανλή στα Τίρανα. Την παραμονή της επίσκεψης, η γνωστή οργάνωση για την «Τσαμουριά» με επικεφαλής τον Ταχίρ Μουχεντινί πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας στα Τίρανα, ζητώντας από τον κ. Μπερίσα να θέσει ζήτημα περιουσιών στον έλληνα πρωθυπουργό. Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα είχαν συμφωνηθεί στο παρασκήνιο και έτσι δημοσίως δεν τέθηκε θέμα «Τσάμηδων» αλλά και οι αναφορές στην ελληνική μειονότητα ήταν «ακαδημαϊκού επιπέδου».

*Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάνε πλέον οι τούρκοι διπλωμάτες που αλωνίζουν στη Θράκη. Έτσι, ο τούρκος πρέσβης στα Σκόπια Οξάλ Χακλάν Αρσλάν βρήκε ευκαιρία να θυμηθεί τα παλιά όταν ήταν γενικός πρόξενος στην Κομοτηνή το 1992. Ήρθε όπως είπε για ιδιωτική επίσκεψη, αλλά (όπως έγραψε και ο «Χρόνος της Κομοτηνής») ο κύριος αυτός πήγε στον Εχίνο, είδε τους ψευδομουφτήδες, βραβεύθηκε από την Τουρκική Ένωση Ξάνθης για την... προσφορά του στην υπόθεση της λειτουργίας της ΤΕΞ και φιλοξενήθηκε και στο εξοχικό του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γκαλήπ Γκαλήπ.

*Ο κ. Γκαλήπ, από τους «σκληρούς» του Τουρκισμού στη Θράκη, αναμένεται να εκλεγεί και πάλι πρόεδρος της ΠΕΚΕΜ, του πολιτιστικού συλλόγου που εμφανίστηκε στη Θράκη και φιλοδοξεί, εκτός των άλλων, ακόμη και να ιδρύσει σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το πιο ωραίο είναι ότι στις εκλογές ψήφισαν καμιά τριανταριά άτομα όλα κι όλα και το μείζον ερώτημα που τίθεται είναι από πού αντλεί πόρους η ΠΕΚΕΜ και ο κ. Γκαλήπ. Γιατί από συνδρομές μάλλον δύσκολο θα είναι να βγάλουν ακόμη και τον λογαριασμό νερού. Πόσω μάλλον να λειτουργήσουν σχολείο. Εκτός εάν… Μάλλον όλων το μυαλό στην ίδια πηγή χρηματοδότησης πηγαίνει…

*Προβλέπουμε υστερία στη διπλωματική αντιπροσωπεία της Τουρκίας στην Αθήνα. Έχει ανακοινωθεί για σήμερα η εκδήλωση της Συντονιστικής Επιτροπής Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας στο κτίριο της Παλιάς Βουλής με θέμα «Πόντιοι, Αρμένιοι, Ασσύριοι: Τρεις Γενοκτονίες, ένας θύτης». Πέραν του ενοχλητικού θέματος, το πιο προβληματικό για την Άγκυρα είναι ότι στην εκδήλωση έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα μιλήσουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης, ο Φ. Κουβέλης από τον ΣΥΝ, η κ. Αράπογλου από τον ΛΑΟΣ και ο κ. Γκίκας από το ΚΚΕ. Μιλάμε, δηλαδή, για διακομματική συμμέτοχη! Η εκδήλωση αρχίζει στις τέσσερις το απόγευμα, οπότε ακόμη προλαβαίνετε…

*Ο Άλεξ Ρόντος είναι πάλι εδώ. Εκτός από τη συνέντευξή του σε ραδιοφωνική ζώνη, μαθαίνουμε ότι βρίσκεται συχνά πυκνά στην Αθήνα, ανταλλάσσει απόψεις και ρίχνει… ιδέες προς Καστρί μεριά. Τα πήγε τόσο καλά στη Γεωργία με τον Σαακασβίλι (του οποίου υπήρξε σύμβουλος), που τώρα θέλει να… βοηθήσει και τον Γιώργο.

*Είχαμε προειδοποιήσει για την απολύτως προβληματική απόφαση της ελληνικής διπλωματίας να συμμετάσχει στη γνωστή ΝΑΤΟϊκή άσκηση στη Γεωργία που συνιστά ευθεία πρόκληση προς τη Μόσχα. Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε, καθώς όπως έγινε γνωστό οι Ρώσοι έχουν ήδη προβεί σε διπλωματικό διάβημα προς το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ την επιλογή αυτή για συμμετοχή στην ψυχροπολεμική άσκηση θα τη βρούμε σύντομα μπροστά μας...

*Είναι θλιβερό να διαβάζει κάποιος για το σκληρό διπλωματικό παιχνίδι που παίζεται μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας προκειμένου να βρεθεί συμβιβασμός στην εδαφική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών και, τελικώς, να επιτρέψει η Σλοβενία την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ.
Την ίδια στιγμή, είναι η Ελλάδα που παραμένει άφαντη από όλα τα διεθνή φόρουμ και, μάλιστα, δεν τολμά ευθέως να θέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι η Τουρκία δεν μπορεί και δεν θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία της εάν και εφόσον δεν άρει τη γενικευμένη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

*Εκτός αν κάποιοι στο νεοκλασικό… ελπίζουν ότι οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν να λυθεί το ζήτημα του Αιγαίου με… αντικειμενική μεσολάβηση τύπου Αχτισάαρι, ώστε να απαλλαγούν από την υποχρέωση να δώσουν τις διευκολύνσεις που απαιτούν οι πέραν του Ατλαντικού Σύμμαχοι.

*Αναγκάσθηκε το υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώσει την «πρόθεση» σύγκλησης Άτυπης Συνόδου του ΟΑΣΕ τέλη Ιουνίου στην Κέρκυρα, μια και η Μόσχα φρόντισε να δημοσιοποιήσει ότι βολιδοσκοπήθηκε από την ελληνική προεδρία για τη συνάντηση. Το πιο ωραίο είναι ότι ο μεν κ. Λαβρόφ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα είναι παρών στη συνάντηση, αλλά από τη Χίλαρι ακόμη περιμένουν νέα στη Βασιλίσσης Σοφίας. Η αμερικανίδα υπουργός θα βρίσκεται τις προηγούμενες ημέρες στην Ιταλία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφιερώσει και ένα διήμερο στις ομορφιές της Κέρκυρας.

*Με τα τελευταία «ατλαντικά» καμώματα της Βασιλίσσης Σοφίας, μάλλον όμως και ο κ. Λαβρόφ θα θυμηθεί ότι είχε να πάει σε έναν… γάμο και θα στείλει κάποιον υφιστάμενό του στην Κέρκυρα.

*Επιτέλους, ακούστηκε ουσιαστικός πολιτικός λόγος από κύπριο πολιτικό. Εννοούμε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση μνήμης για τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Ο Γ. Λιλλήκας μίλησε και δεν φοβήθηκε να ασκήσει την κριτική του στον Πρόεδρο Χριστόφια λέγοντας αλήθειες και συγχρόνως να επισημάνει αυτό που όλοι μυριζόμαστε: Οι τούρκοι θέλουν τη συνταγή της Κύπρου να την εφαρμόσουν και στη Θράκη… Και ημείς άδομεν...


*Μάλλον ο κ. Κουμουτσάκος κάνει την έκπληξη και θα είναι σε εκλόγιμη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, αφήνοντας έτσι για κάθε ενδιαφερόμενο τη θέση του γενικού προξένου στο Λονδίνο. Η είδηση όμως είναι ότι η επιλογή αυτή (που έχει ρίζες τόσο στον Π. Μολυβιάτη του οποίου υπήρξε συνεργάτης όσο και στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, καθηγητή Αργύρη Καρρά, του οποίου είναι γαμπρός) κινητοποίησε την Οικογένεια ώστε να εξασφαλισθεί μια εκλόγιμη θέση και για τον στενό συνεργάτη της Ντ. Μπακογιάννη και παλαιοτέρα του Κ. Μητσοτάκη, νυν γ.γ. του ΥΠΕΞ Θ. Σκυλακάκη.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP