Αρχηγός ΓΕΝ: Αποδοχή τριών υποβρυχίων Τύπου 214 -εκτός του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ- εξετάζει το ΥΠΕΘΑ

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Σε σύνοψη των προσφάτων εξελίξεων επί των εξοπλιστικών προγραμμάτων του ΠΝ, προέβη σήμερα ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Καραμαλίκης ΠΝ, με την ευκαιρία της επίσημης παρουσίασης του νέου Εκπροσώπου Τύπου ΓΕΝ στους διαπιστευμένους συντάκτες.

Ο Αρχηγός αποκάλυψε επίσημη πρόταση της γερμανικής πλευράς προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με το πρόγραμμα τεσσάρων υποβρυχίων Τύπου 214, η οποία προβλέπει την εξαίρεση του αρχικού σκάφους ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και την παράδοση στο ΠΝ των υπολοίπων τριών, που ναυπηγούνται στα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ. Το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ είτε θα αποκτηθεί από το Γερμανικό Ναυτικό, είτε θα πωληθεί σε τρίτη χώρα. Ο Α/ΓΕΝ αποδέχθηκε ρητά την υπέρβαση των προβλημάτων του υποβρυχίου -αναφέροντας πως η μέγιστη κλίση είναι πλέον 18°- αλλά κατόπιν επιχείρησε να καλύψει τις αποφάσεις του ΥΠΕΘΑ και την αδυναμία καταβολής των υπολειπόμενων πληρωμών της σύμβασης. Ανέφερε συγκεκριμένα πως η πρόταση αυτή ικανοποιεί γενικά το ΠΝ για οικονομικούς, επιχειρησιακούς και ψυχολογικούς λόγους. Το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ παραμένει ακινητοποιημένο από την ολοκλήρωση της ναυπήγησης, ενώ σε διάστημα ενός έτους περίπου θα απαιτηθεί η αντικατάσταση του συσσωρευτή κόστους 4 εκατ. χωρίς το υποβρύχιο να έχει χρησιμοποιηθεί από το ΠΝ. Αναφέρθηκε επίσης πως το ΠΝ δεν έχει σαφή εικόνα για τυχόν φθορές του υποβρυχίου από τις διαδοχικές τροποποιήσεις. Προστέθηκαν ακόμη και λόγοι γοήτρου του ΠΝ, επειδή το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ είναι πλέον «δυσφημισμένο» υποβρύχιο!

Στην απαιτούμενη αναθεώρηση της σύμβασης, θα προβλέπεται η τροποποίηση των τριών επόμενων υποβρυχίων κατά τα πρότυπα των παρεμβάσεων στο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και η υποβολή τους σε δοκιμές, ενώ θα περιλαμβάνεται δικαίωμα προαίρεσης για τέταρτο σκάφος ελληνικής ναυπήγησης. Στην πραγματικότητα το κύριο πλεονέκτημα της γερμανικής πρότασης για την ελληνική κυβέρνηση, είναι πως την απαλλάσσει από την απαίτηση καταβολής των καθυστερούμενων πληρωμών της σύμβασης.

Σχετικά με το πρόγραμμα Neptune II, γνωστοποιήθηκε η τελική συμφωνία για τροποποίηση της σύμβασης. Μετά τον εκσυγχρονισμό του «ΩΚΕΑΝΟΣ» θα προχωρήσει στα ΕΝΑΕ η ναυπήγηση δύο νέων υποβρυχίων Type 209 Plus με σύστημα αναερόβιας πρόωσης (ΑΙΡ). Το τίμημα της σύμβασης δεν θα επιβαρυνθεί, αλλά θα καταβληθούν 110 εκατ. για πραγματοποιημένες εργασίες, όπως ενέκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το www.hellenicdefense.gr και το περιοδικό «Ελληνική Άμυνα & Ασφάλεια» αποκάλυψαν σε αποκλειστικότητα την είδηση αυτή, στις 30 Απριλίου και στο τεύχος Μαΐου αντίστοιχα.

Ο Α/ΓΕΝ ανακοίνωσε την επικείμενη έναρξη διαπραγματεύσεων με αντιπροσωπεία της γαλλικής DCNS, για την υλοποίηση της απόφασης του ΚΥΣΕΑ με αντικείμενο την προμήθεια φρεγατών. Μέχρι το τέλος του μηνός θα συσταθεί η αρμόδια επιτροπή του ΓΕΝ, ενώ διευκρινίστηκε ότι πρόκειται για ένα «πακέτο» το οποίο καλύπτει φρεγάτες και οπλικά συστήματα. «Μία σύμβαση για όλα», είπε χαρακτηριστικά ο Α/ΓΕΝ. Ο αριθμός των σκαφών υπό διαπραγμάτευση θα είναι 4 με προαίρεση για δύο ακόμη.

Ο διαγωνισμός για 5 Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας κηρύχθηκε άγονος διότι παρατηρήθηκαν λάθη στα δικαιολογητικά των δύο εταιρειών κατέθεσαν προσφορές. Εκτίμηση του Α/ΓΕΝ είναι ότι ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Οι προδιαγραφές του αεροσκάφους προβλέπουν ικανότητα συμμετοχής σε επιχειρήσεις Έρευνας & Διάσωσης. Στο μεταξύ, εξασφαλίστηκαν άλλες 200 ώρες πτήσεως για το τελευταίο αεροσκάφος Ρ-3Β της 353 ΜΝΑΣ που εξακολουθεί να επιχειρεί, το έργο του οποίου συνδράμει αεροσκάφος C-130Η της ΠΑ.

Σχετικά με την απαίτηση Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ, άποψη του ΓΕΝ που εκφράζεται προς την πολιτική ηγεσία, είναι ότι θα πρέπει να ξεκινήσει τα επόμενα δύο έτη. Διαφορετικά δεν κρίνεται σκόπιμη η εκτέλεση ενός τέτοιου προγράμματος και τα πλοία θα αποσυρθούν με την συμπλήρωση 30 ετών υπηρεσίας. Πρόγραμμα ΕΜΖ εκτελείται όταν το πλοίο έχει ηλικία 15 ετών ενώ οι 4 φρεγάτες του ΠΝ είναι ηλικίας 11-17 ετών.

Μία άλλη απαίτηση που έχει εντάξει πλέον στο ΕΜΠΑΕ το ΓΕΝ, είναι η απόκτηση ενός πλοίου διάσωσης υποβρυχίων. Το πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. περίπου, έχει εγκριθεί από το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο και βρίσκεται προς έγκριση στον ΥΕΘΑ. Σημειώνεται ότι πρόκειται για υψηλής σημασίας πρόγραμμα που εκφεύγει των εθνικών πλαισίων, δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλο σκάφος τέτοιου ρόλου στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πλοίο θα διαθέτει νοσοκομείο, οργανικό ελικόπτερο και μίνι υποβρύχιο για κατάδυση μέχρι βάθος 1.000 μέτρων. Σχετικά με τα υπόλοιπα προγράμματα:

*Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υπολοίπων φρεγατών Standard θα ολοκληρωθεί εντός του 2009, με την παραλαβή των «ΕΛΛΗ» και «ΑΙΓΑΙΟ».

*Εντός του 2010 θα έχει ολοκληρωθεί και ο εκσυγχρονισμός των ΤΠΚ τύπου Combattante III.

*Οι δύο ΤΠΚ τύπου Super Vita «ΡΙΤΣΟΣ» και «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ», θα ενταχθούν σε υπηρεσία εντός του 2009.

*Το ΠΝ θα προμηθευτεί 16 βλήματα επιφανείας-επιφανείας ΜΜ40 Exocet Block3 για τις ανάγκες του έκτου και έβδομου ΤΠΚ τύπου Super Vita Παράλληλα θα αποκτηθεί συσκευή ελέγχου των βλημάτων της συγκεκριμένης έκδοσης, για να διαμορφωθεί το μοναδικό κέντρο ελέγχου/επισκευών στη Μεσόγειο. Το ΠΝ διαθέτει ήδη συσκευή ελέγχου για την έκδοση Block 2, τώρα όμως που ο αριθμός των βλημάτων εκδόσεως Block 3 αυξάνεται και το κόστος μεταφοράς τους στην Γαλλία για εκτέλεση εργασιών συντηρήσεως είναι υψηλό, η απόκτηση της σχετικής συσκευής κρίνεται άκρως απαραίτητη.

Ο Α/ΓΕΝ αναφέρθηκε και σε πρόγραμμα ανανεώσεως των βοηθητικών πλοίων του Στόλου, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό, το ΑΝΣ ενέκρινε την προμήθεια 6 ρυμουλκών -δύο ανοικτής θαλάσσης, τεσσάρων λιμένα- και δύο πλοίων μεταφοράς προσωπικού.

Σε ερώτηση της «ΕΑ&Α» σχετικά με κάποιο πρόγραμμα προμήθειας σκαφών για τις ανάγκες της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών, ο Α/ΓΕΝ διευκρίνισε ότι στην παρούσα φάση δεν προβλέπεται τίποτα.

Τέλος ο Α/ΓΕΝ δήλωσε ότι από τις 24 Ιουνίου, μία δεύτερη ελληνική φρεγάτα, η «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» θα επιχειρεί στη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας. Η συγκεκριμένη μονάδα ανήκει στη δύναμη της ΝΑΤΟΪκής ναυτικής δύναμης της Μεσογείου NSMG-2, που θα μεταβεί στην περιοχή Σομαλίας για περίοδο τεσσάρων μηνών, προς αντικατάσταση της NSMG-1 που επιχειρεί ήδη εκεί.

hellenicdefense.gr


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP