Άγγλοι σφετεριστές στο Κάρμι
Πέμπτη 7 Μαΐου 2009
Νέα υπόθεση σφετερισμού ελληνοκυπριακής περιουσίας στα κατεχόμενα απασχολεί, μετά την περίπτωση Μελέτη Αποστολίδη, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Ο δικηγόρος του Ελληνοκύπριου πρόσφυγα από την κατεχόμενη Λάπηθο, Κωνσταντής Καντούνας, αποκάλυψε χθες, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, ότι ο ίδιος χειρίζεται αγωγή οικογένειας Ελληνοκυπρίων κατά Άγγλων, οι οποίοι διαμένουν στη νόμιμη κατοικία της, που βρίσκεται στο κατεχόμενο Κάρμι.
Η εν λόγω υπόθεση, όμως, βρίσκεται στα αρχικά της στάδια. Στο πλαίσιο της διάσκεψης, οι Καντούνας και Αποστολίδης εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη στο Λουξεμβούργο. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε ότι η απόφαση του ΔΕΚ είναι εξαιρετικά σημαντική και, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνει ότι: Τα περιουσιακά και συναφή δικαιώματα σε σχέση με ακίνητα στην υπό κατοχήν περιοχή της Κύπρου παραμένουν τα ίδια, όπως και πριν από το 1974.
Τα δικαιώματα αυτά τυγχάνουν αναγνώρισης όχι μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, αλλά και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικαίου, όπως αυτό ενσωματώνεται και καθιερώνεται στο κεκτημένο. Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στη διάσκεψη, το γεγονός ότι η περιουσία του Μελέτη Αποστολίδη βρίσκεται στα κατεχόμενα, δεν σημαίνει ότι η μοναδική θεραπεία που μπορεί να δοθεί, είναι η διαδικασία σε βάρος της Τουρκίας. Εφόσον η περιουσία τυγχάνει σφετερισμού από Ευρωπαίους πολίτες ή από πρόσωπα με περιουσιακά στοιχεία στις ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν θεραπείες στο πλαίσιο του ιδιωτικού δικαίου. Η υπόθεση Αποστολίδη κατοχυρώνει τα δικαιώματα των προσφύγων, αλλά παρέχει έμπρακτη προστασία, μέσω των κυπριακών δικαστηρίων και των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Πρωτόκολλο Δέκα
Η απόφαση του ΔΕΚ ερμηνεύει το Πρωτόκολλο 10, και επιβεβαιώνει ότι η αναστολή του κοινοτικού κεκτημένου στο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν εμποδίζει την αρμοδιότητα των κυπριακών δικαστηρίων να αποφασίζουν για περιουσιακά δικαιώματα στα κατεχόμενα.
Κατ’ επέκτασιν, η απόφαση δεν επιτρέπει σε δικαστήριο κράτους - μέλους να αρνείται την αναγνώριση ή την εκτέλεση απόφασης κυπριακού δικαστηρίου για περιουσίες στα κατεχόμενα, ανεξαρτήτως αν η Κυβέρνηση δεν δύναται να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στα εν λόγω εδάφη. Τα κατεχόμενα δεν είναι μια μαύρη τρύπα, απ' όπου αποκλείεται το δίκαιο και οι νομικές θεραπείες. Αντίθετα, μετά και την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, καθίσταται ακόμη πιο σαφές ότι αποτελούν μέρος της κυπριακής επικράτειας και της Ενωμένης Ευρώπης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, οι Καντούνας και Αποστολίδης τόνισαν ότι, πλέον, όσοι επιδιώξουν να σφετεριστούν ελληνοκυπριακές περιουσίες, λαμβάνουν μεγάλο ρίσκο. Ερωτηθείς ο κ. Αποστολίδης, κατά πόσον είναι αισιόδοξος ότι θα επιστρέψει στην κατεχόμενη Λάπηθο, είπε ότι «η εξέλιξη αυτή αποτελεί καθαρά ένα πολιτικό θέμα, ενώ η απόφαση του ΔΕΚ ασχολήθηκε με ένα συγκεκριμένο, νομικής φύσεως, ζήτημα».
ΣΗΜΕΡΙΝΗ
1 σχόλια:
:)
Προβλέπω να αρχίζουν αρκετοί Άγγλοι να μην απολαμβάνουν πλέον την σύνταξη τους στον μεσογειακό ήλιο και στις "καινούριες" τους κατοικίες :D
Δημοσίευση σχολίου