Η αναβάθμιση των F-16 της ΠΑ στο προσκήνιο

Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Κινητικότητα επικρατεί στο θέμα της αναβάθμισης των παλαιότερων F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας ,μετά την παρουσίαση πρότασης την Lockheed Martin πριν απο μερικές ημέρες στην ηγεσία της ΠΑ. Το συνολικό "πακέτο" που προτείνει η εταιρία περιλαμβάνει προτάσεις για τα μαχητικά F-16 Block 30 του προγράμματος Peace Xenia I ,τα F-16 Block 50 (Peace Xenia II) και τα Block 52+ της παραγγελίας του 1999 .

Η άσκηση ή όχι των διαφόρων επιλογών για τα συγκεκριμένα μαχητικα ειναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων ,σε συνάρτηση πάντα με το κόστος και τις επιχειρησιακές απαιτήσεις .Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό κόστος σε περίπτωση που ασκηθούν όλες οι option για το σύνολο των μαχητικών θα ανέλθει σε 650 εκ ευρώ (900 εκ δολλάρια).

Υπάρχουν σκέψεις για μια αναβάθμιση στα πρότυπα του CCIP για τα Block30 και κοινή διαμόρφωση στο επίπεδο των καινούργιων Block 52+ Advanced ,για τα Block 50 και Block 52+ έτσι ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή ομογενοιοποίηση του στόλου των F-16 ,ο οποίος θα αποτελείται απο 32 F-16 CCIP και 128 F-16 Block 52+ Advanced σε περίπτωση αποδοχής της πρότασης .Τα πλεονεκτήματα τόσο στην κατακόρυφη αναβάθμιση της επιχειρησιακής αξίας των παλαιότερων F-16 όσο και στην μείωση του κόστους λειτουργίας και στην αύξηση της διαθεσιμότας τους ,είναι προφανή..

Υπενθυμίζουμε ότι η αναβάθμιση των F-16 του στόλου της ΠΑ είναι ανάμεσα στα προγράμματα Α' προτεραιότητας του ΕΜΠΑΕ 2006-2015 (με προυπολογισμό σαφώς μικρότερο των 650 εκ),αν και ουσιαστικά ολόκληρος ο αμυντικός σχεδιασμός έχει καταντήσει πλέον κενό γράμμα..


2 σχόλια:

Αριστοτέλης 30 Μαΐου 2009 στις 5:27:00 μ.μ. EEST  

Στο defencenet.gr αναφέρει ότι η USAF αποσύρει 112 F-15 και 134 F-16.

Επειδή πιστεύω ότι οι τούρκοι θα τρέξουν να τα προμηθευτούν για να αντικαταστήσουν τα F-5 και τα μη εκσυγχρονισμένα F-4E, πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάξουμε και εμείς εκεί.

Αν είναι να κάνουμε αναβαθμίσεις θα μπορούσαμε να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή την προμήθεια άλλων 60 μεταχειρισμένων των οποίων θα ακολουθήσει εξίσου αναβάθμιση μαζί με τα υπόλοιπα.

Ο αριθμός που ανέφερα είναι ενδεικτικός. Σίγουρα τα αεροσκάφη είναι ταλαιπωρημένα. (Όπως και τα Α-7).

Αλλά το πνεύμα της πρότασης είναι
1. Προμήθεια σε ανταγωνιστική τιμή των μεταχειρισμένων. (από την πρόσφατη πώληση των Δανέζικων και Ολλανδικών ξέρουμε πάνω κάτω την τιμή)
2. Διαπραγμάτευση για μεγαλύτερο αριθμό αεροσκαφών για τον εκσυχρονισμό, οπότε και καλύτερη τιμή ανά αεροσκάφος

Για την προμήθεια των F-15 ως λύση αντικατάστασης των Α-7 δεν ξέρω κατά πόσο θα συνέφερε.

Mithridates 31 Μαΐου 2009 στις 1:38:00 π.μ. EEST  

Καλό θα είναι να προμηθευτούμε τουλάχιστον 4 διθέσια Β30 ώστε να συμπληρωθεί η δύναμη των Μοιρών μας. Δεν είμαστε σε θέση να μπλέκουμε με άλλους τύπους ενόσω έχουμε πρόβλημα στις διαθεσιμότητες και τ' ανταλλακτικά. Για να ενεργοποιήσουμε καινούρια Μοίρα, η διαδικασία είναι χρονοβόρα και οι αλλαγές πολλές και αυτή τη στιγμή προέχει να αυξήσουμε την υπάρχουσα διαθεσιμότητα και να αξιοποιήσουμε στο 100% όλα τα συστήματα μας.

Τα MLU είναι δυστυχώς μια μεγάλη και πολύ πονεμένη ιστορία, θα μπορούσαμε να είχαμε μπαλώσει τις τρύπες εδώ και 3 χρόνια και να μην περιμένουμε τις όποιες περικοπές της USAF για να μαζέψουμε κανένα ξεροκόμματο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP