Ολοκληρώθηκε η Σάρισα 2009

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Photobucket

Πραγματοποιήθηκε σήμερα τη 14η Μαΐου 2009 στον Ασκό Προφήτη περιοχής Λαγκαδά, η τελική φάση της άσκησης «ΣΑΡΙΣΑ 09», την οποία παρακολούθησαν ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Κων/νος Τασιούλας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Γράψας, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Καραμαλίκης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, οι Διοικητές των Σωμάτων Στρατού, αντιπροσωπείες στελεχών, καθώς και οι τοπικές αρχές.

Η άσκηση «ΣΑΡΙΣΑ», είναι Εθνική Διακλαδική Άσκηση μεγάλης κλίμακας, σχεδιάζεται από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, διευθύνεται από το Β΄ Σώμα Στρατού και διεξάγεται σε ετήσια βάση, με σκοπό την εξάσκηση των Διοικήσεων – Επιτελείων και Μονάδων, στη διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων. Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης άσκησης συμμετείχαν 4.019 άνδρες, 942 άρματα-ερπυστριοφόρα και οχήματα παντός τύπου, 46 Ε/Π (που πραγματοποίησαν 422 ώρες πτήσεως) και 29 Α/Φ της ΠΑ (που εκτέλεσαν 109 εξόδους).

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτελέστηκαν, με απόλυτη επιτυχία, για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη άσκηση ειδικές επιχειρήσεις σε ρόλο φίλιο και εχθρικό, δίδοντας μεταξύ των άλλων, σε πραγματικό χρόνο, πληροφορίες για το πεδίο μάχης στο επιτελείο του Αρχιστρατήγου.

Κατά την εκτέλεση της άσκησης διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

• Λειτούργησε αποτελεσματικά το Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί πλήρως, ο σχεδιασμός, η σύζευξη και η συνεργασία των Μονάδων του Στρατού Ξηράς, με αυτές της Πολεμική Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, στο διακλαδικό επιχειρησιακό περιβάλλον που διαμορφώθηκε για τις ανάγκες της άσκησης. Επίσης δοκιμάστηκε η λειτουργία των πάσης φύσεως επικοινωνιών του Σ. Στρατού, σε περιβάλλον Ηλεκτρονικού Πολέμου(ΗΠ), με λίαν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

• Υλοποιήθηκε αποδοτικά το Σύστημα Διοικητικής Μέριμνας, με όλα εκείνα τα στοιχεία που συντελούν ώστε οι Μονάδες να εισέρχονται στον αγώνα, υπό τις ευνοϊκότερες συνθήκες.

• Επιτεύχθηκε ο συντονισμός των κινήσεων και ενεργειών των επιτιθέμενων δυνάμεων με τα πολλαπλά μέσα πυρός και υποστήριξης και διαπιστώθηκε ο υψηλός βαθμός συνεργασίας Πεζικού, Αρμάτων και Πυροβολικού.

• Δοκιμάσθηκε και αξιολογήθηκε με επιτυχία η τακτική χρησιμοποίηση των σύγχρονων οπλικών συστημάτων (σύγχρονα άρματα, ΕΕ/Π APACHE, Α/Τ όπλα, με την υποστήριξη των Α/Φ της ΠΑ), ενώ έγινε ευρεία χρήση των καταδεικτών LASER και συστημάτων μετάδοσης δεδομένων, από τα επίγεια τμήματα, που συνεργάστηκαν με τα ΕΕ/Π και τα Α/Φ της ΠΑ.

• Καταδείχθηκε, η ευελιξία και ευκαμψία, που έχουν αποκτήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, καθώς και η διακλαδική συνέργεια, ως πολλαπλασιαστής, της μαχητικής του ισχύος.

• Επιβεβαιώθηκε στην πράξη, η άριστη συνεργασία των Εφέδρων Αξκών και Οπλιτών, με τους υπηρετούντες συναδέλφους τους.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

1 σχόλια:

Ανώνυμος 16 Μαΐου 2009 στις 9:08:00 π.μ. EEST  

Το θέατρο πάει σύννεφο στον ΕΣ. Πάλι νικήσαμε στα χαρτιά.

Καμιά πραγματική άσκηση θα κάνουν ποτέ; Οι απέναντι έχουν πολεμική εμπειρία κι εμείς ηθοποιούς.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP